Sunday, February 14, 2016

and big hero is..

assalamualaikum wbt.

ok jom kita mengimbau lagi movie movie best yang menaikkan semangat lagi.

this time, big hero 6.

aku memang penggemar kartun tegar. setakat ni hampir 90% kartun disney atau pixar yang tengok. kalau channel surfing jumpa cerita kartun movie, aku akan tengok walaupun dah banyak kali.

one thing about kartun movie ni, mesti dia ada nak sampaikan something about life, about friendship, about family kan?

big hero 6 ni, awal awal lagi dah menarik perhatian aku sebab it involves postgrad student!

one of my favourite is this part,

honey lemon...



excited bila ciptaan kita tu cool gila. hee..

and friendship, which is so important especially in a group like this. in one research group, we must support each other, selalunya one research group akan buat something yang quite similar with each other. like mine, setengah orang akan buat the computational side, and ada yang buat wetlab side. so we complement each other. sweet tak? lol!

and as for the group, beside supporting each other, we also support our supervisor. kalau beliau bagi talk, we will be there to support. so boleh kata ukhwah research group ni kuatlah. macam kita duduk satu dorm, atau satu kelas masa sekolah dulu.

cool kan buat postgrad kan?

update:

lepas publish post ni and buat keje lain, tetiba teringat satu point penting bila tengok balik citer ni. satu point paling utama is, kita mesti niatkan yang kerja kita tu untuk kesejahteraan orang lain, bukan kesejahteraan kita sahaja. contoh ayat tadashi yang paling menusuk kalbu is this.

"I'm not giving up on you. You don't understand this yet, but people need you. So let's get back to work."

bila dia gagal lagi dalam eksperimen dia.

so there. dont give up yet.

2 comments:

  1. Your postgrad team is cool..! Bertuah.

    I also change my intention of my ambition and plan. To contribute to Ummah and give back to society, in the aspect of knowledge. I think that liberalized my innerself.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. intention tu penting sangat. which i need to remind myself everytime, that everything i do for my life is to contribute, contribute and contribute. Islam pon kata, bersedekahlah untuk murahkan rezeki, buku mat saleh pun kata what you give you get back. so, kalau intention kita tulus nak lebih memberi insyaaAllah, everything goes well.

      Delete