Sunday, January 10, 2016

jalan-jalan jepun - soalnya budget berapa?

assalamualaikum wbt.

fuuuuh bila laaaaa nak habis cerita jepun nih? dah masuk tahun baru kot? anyway selamat tahun baru alls!

so untuk post ni aku cerita sikitlah pasal bajet untuk trip jepun yang singkat tu (7 hari 6 malam).

tiket flight : rm1000 pergi dan balik (tak ada luggage, hanya hand luggage)

di jepun aku belanja;

kansai through pass: 5200 yen
osaka amazing pass: 3000 yen
locker kongsi dengan kak su: 300 yen
nijo castle entrance fee: 600 yen
ryoanji entrance fee: 450 yen
kinkakuji entrance fee: 500 yen
train dari senrichuo ke umeda (pergi balik): 720 yen
train dari umeda ke universal city (pergi balik): 360 yen
makan tempura: 490 yen
tiket masuk USJ: 7200 yen
poscard kucing: 130 yen
souvenir sepit rambut: 540 yen
ginkakuji entrance fee: 500 yen
poscard di area ginkakuji: 350 yen
fish cake: 500 yen
shrimp burger: 500 yen
green tea ice cream: 500 yen
cop and stamp (souvenir for myself): 453 yen
postcard train arashiyama: 100 yen
sagano romantic train (pergi balik): 1240 yen
beli barang di 3coins: 324 yen (beg kucing yang comel)
beli barang di 3coins: 324 yen (blok huruf)
kedai kain otsukaya: 626 yen (untuk semeter kain)
daiso: 324 yen (untuk 2 notebook dan calendar 2016)
brush pen dan pen biasa di kedai buku senrichuo: 540 yen
5 keping stamp untuk poscard: 420 yen
bandai kecil: 300 yen
okonomiyaki: 300 yen
takoyaki: 1000 yen
tiket bas ke KIX: 2050 yen
tumblr OSAKA starbucks: 1500 yen
makan di sanuki KIX: 1000 yen
duit tiket bas dari imamiya senrichuo (ulang alik beberapa kali): 2500 yen

total di jepun sahaja ialah 35,000 yen. ~rm1200

total semua sekali termasuk flight ticket: rm 2200

dan aku rasa aku banyak beli barang merepek kat sana. poscard lah, blok huruf lah. dan aku akui sangat-sangat transportation adalah perbelanjaan paling utama kat sana! memang mahal! minimum satu stesyen berharga 120 yen (rm~4). so kalau nak pergi sana, prepare mentally untuk transport yang mahal. dan entrance fee untuk setiap ji yang ada minimum 400 yen. so sebelum pergi boleh survey dulu entrance fee dan ji yang interested nak pergi. kalau masukkan duit tempat tinggal sekali, kos akan lebih kat situ. boleh survey harga kat air bnb ke, atau booking.com.

semoga bermanfaat ya.

6 comments:

  1. rm2k+ overall not bas i think for a week travel in japan... average accomodation cost berapa eh sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. acco member saya pernah dapat around rm100+ semalam complete dapur semua - paling murah boleh dapat area osaka atau kyoto. mungkin kena book awal kot. boleh tengok kat airbnb.

      Delete
    2. Sy dpt 1100+ utk 7 mlm thru air bnb , tp tak tau la mcm na sbb bln April baru pergi.

      Delete
    3. waaaah murah jugak tu. bagi saya kalau dapat acco rm100++ per day dah kira murah, especially kalau dapat complete dapur semua. have fun in Japan!

      Delete