Sunday, November 22, 2015

jalan-jalan jepun - kyoto ryoanji, kinkakuji and nijo

assalamualaikum wbt.

jom sambung cerita pasal jepun sebelum kesemua ingatan menjadi samar-samar. hehe. first, aku cerita dulu berapa yen untuk aku habis berbelanja di sana sebab kenalah buat persediaan kira kira dulu. nak tukar duit kan. so untuk ke sana, aku bawak 35,000 yen sahaja. 35,000 memang habis. betul. tak ada baki langsung. okayla, adalah baki 1 yen, 50 yen duit syiling. aku habiskan last 1500 yen aku untuk tumblr yang yatie kirim, dan 500 yen (pinjam kak su 500 yen lagi) untuk makan makanan halal di airport kix. memang sedikit sengkek di situ. tapi aku memang ingat amaun ni sebab sebelum sampai, kami kena isi borang imigresen siap tanya berapa amaun duit yang kita bawak. tapi amaun kat atas tu adalah semua sekali kecuali tempat penginapan. mungkin aku akan cuba tulis nanti bajet untuk travel ke osaka-kyoto versi aku.

seribu yen
kami rancang untuk jalan jalan ke kyoto selama 3 hari menggunakan kansai through pass (sebab boleh guna tiga hari sahaja) dan jalan-jalan osaka selama 2 hari (guna osaka amazing pass). satu hari tanpa pass sebab nak pergi USJ, dan sehari lagi kami nak kena ke Osaka University sebab ada talk di situ.

basically plan kami:

day 1: arrive, kyoto - ryoanji, ninnaji, kinkakuji, nijo castle
day 2: USJ
day 3: kyoto - ginkakuji, philosophers path, yasaka shrine (maruyama park), Gion, fushimi inari
day 4: kyoto - arashiyama, nishiki market, kyoto tower
day 5: Osaka - tsutenkaku tower, tennoji zoo, dotonbori, hep5 ferris wheel
day 6: Osaka - osaka castle, nagai botanical garden, tempozan giant ferris wheel

kalau nak jalan-jalan kyoto, aku suka tengok website ni, korang boleh pilih tempat mana yang korang nak pergi dan rancang itinerary korang. untuk osaka, aku mintak kak su yang plan.


ok jom mulakan perjalanan!

flight kami pukul 1.30 pagi hari khamis. kami sampai di Kansai international airport atau KIX pukul 9.30 am waktu tempatan. sebab tak ada luggage, boleh terus keluar, imigresen pun alhamdulillah tak lama. nerves mula menguasai diri, kami kena survive untuk 7 hari berikutnya!

memang tepat 9.30 am di Kansai International Airport
lepas keluar dari imigresen and setel everything, kami keluar, terus menuju ke tourist information counter. keluar je dari south gate, sebelah kanan, ada tulisan 'i' besar kat situ. kami dah rancang awal-awal untuk ambil dua pass, Kansai through pass (5200 yen) dan Osaka amazing pass (3000 yen). boleh beli kat situ sahaja dan kita akan diminta passport dan isi sedikit borang. kami dapat peta, informasi dan kupon diskaun. sebab kami nak ke area kyoto terus, kami rehat kejap dan stadi peta, and bergerak ke toilet untuk membersihkan diri.

kami ke tingkat 3 untuk ambil train nankai line ke namba. kalau tak tahu, boleh tanya je orang yang kat kaunter, mereka sedia membantu.

masing masing dengan beg masing masing dari airport
untuk rujukan kat sini, pass kansai through tu aku amek train yang entrance nya sebelah kanan (dari entrance station). naik train menuju ke Namba, which is the last station dari KIX. aku agak nervous jugak sebenarnya, tak berani nak tidur sebab takut terlajak. tapi mujur ada seorang aunty jepun ni, masuk, duduk sebelah aku. tak lama lepas tu aunty tu tegur,

"where you come from?"

"malaysia"

"aaaaaa, maraysiaaaa.."

aunty tu sangat peramah sampai dia macam frust sebab dia nak bersembang, tapi dia keep on cakap, "communication, communication". frust sebab tak boleh nak bersembang. comel tau. aku pulak keep on cakap, "its okay, its okay". lepas tu aunty tu keep on cakap jepun dengan aku sambil aku reply hait, hait. rasa homey sangat! haha. sempat tanya aunty tu nama apa, duduk mana, pergi mana.. aunty tu siap ajar aku macam mana nak sebut duit jepun. "sei yen" untuk 1000 yen dan nilai nilai lain sambil sebut "you study, study" sambil gelak-gelak.. sweet sangat tau. baru sampai jepun je dah rasa welcoming. haha..

sebab aunty tu pun nak pergi namba, aku pun lega boleh follow turun dengan dia. sampai namba, aku sempat cakap,

"arigato gozaimasssss, sayonara!" asah asah skill bahasa jepun sikit walaupun itu je perkataan yang aku tahu..

sampai namba, kami letak beg di locker yang disediakan. memang banyak sangat locker, sediakan wang kecik. memang ada tempat tukar syiling kat situ. harga untuk sederhana besar, 600 yen dan nilai tu boleh letak sampai malam . memang muat masuk beg kami berdua. aku tangkap gambar kedai kat depan tu sebagai peringatan sebab both kami ni agak blur. hehe.

locker yang disediakan hanya 600 yen untuk sehari
sambil tunggu train
jadi bermulalah perjalanan kami ke kyoto!

untuk hari tu, kami target Ryoanji, Kinkakuji, Ninnaji dan Nijo castle. so, kami ke area Kinkakuji dulu. Ryoanji, Kinkakuji dan Ninnaji hanya berdekatan to each other so boleh pergi sekali harung terus.

dari Namba station (Sakaisuji line) stop di Awaji station (Hankyu-Kyoto line) stop di Saiin station. Keluar dari Saiin station, belok kanan, terus sampai jumpa Sai station (sebenarnya sejenis trem). Stop di Ryoanji station (kena tukar trem bila sampai katabiranotsuji station ke arah ryoanji station).

trem yang aku maksudkan kat atas ni officially adalah trem kesukaan aku di Kyoto! stationnya diperbuat dari kayu, sangat unik, dan trem pun trem kayu tau! masa nak kena tukar train tu, mujur ada sorang wanita ni tolong kami suruh kami turun dah tukar train. bila sampai di katabiranotsuji station tu, aku siap turun nak keluar station sebab ingat ada jambatan untuk ke seberang, rupanya lintas je landasan trem tu. nasib baik pakcik jaga kaunter kat situ tahan kami, suruh kami lintas. aku mula dah gelak-gelak dah sebab tak terfikir langsung nak lintas landasan trem tu.

sempoi je station saii
trem antik di station pertukaran
untuk sampai ke ryoanji tu kena jalan agak jauh sikit. tapi ada signboard so kami tak sesat. boleh lalu rumah-rumah orang, kedai-kedai dan enjoy udara sejuk. seronoknya!

jalan jalan menuju ke Ryoanji
Ryoanji, Kinkakuji dan Ninnaji hanya berdekatan to each other, boleh naik bas untuk satu tempat ke satu tempat. kami tak sempat pergi ninnaji sebab kesuntukan masa, kebanyakan tempat tutup pukul 5, dan maghrib adalah pukul 5.30 pm lebih kurang. tapi untuk Nijo castle agak ke tengah kyoto sikit, tapi still kami naik bas cuma agak jauh. jangan risau, untuk tempat tumpuan pelancong, bas ada mention nama dan skrin dalam bahasa Inggeris. kalau terlajak, pemandu bas yang hensem dan segak bergaya sedia membantu. :D untuk jalan-jalan kyoto dengan menggunakan Kansai through pass, naik bas adalah berbaloi. jadi, kena ada peta bas, nombor bas, dan tahu station bas mana nak naik. Kansai through boleh cover kebanyakan bas yang lalu kat area kyoto.

pintu masuk ke ryoanji
ryoanji - a temple with sacred rocks
taman yang terdapat di sekitar ryoanji. yang terjuntai persimmon atau pisang kaki. memang sangat banyak kat sekitar sini
kinkakuji - the golden temple
kami agak lost bila nak ke nijo castle, sebab satu- agak jauh dari kinkakuji (lebih kurang 23 minit naik bas), dua - aku macam salah tulis nombor bas kat dalam iternerary aku. huaaaaaaaa! ala-ala nak nangis dan give up lah jugak sebab dah mula penat (padahal baru jalan dua tempat). last-last aku guna skill bahasa jepun aku tanya pada pakcik yang tengah jaga laluan lalu lintas.

"sumimasen, basu, basu.." bajet bajet aku sebut bas slang jepun, boleh?

pakcik tu pun melayan je sambil cakap-cakap jepun tunjuk terus dan tunjuk kanan.

kesian pakcik tu tau aku kacau dia kerja. sampai kereta terberhenti sebab aku tengah tanya soalan. aku serba salah sangat walau tak berapa paham, aku buat-buat paham sambil ucapkan arigato gozaimas dan berlalu pergi ke arah yang pakcik tu tunjuk. sweetnyaaaaaa orang-orang jepun ni! nak nangis rasa.

nasib baik tekaan aku betul, kami jumpa stesen bas yang kami nak tuju. kami sampai ke nijo castle pun dah nak tutup.. kami sempat jalan dalam Nijo castle tu sendiri. untuk aku, aku memang sangat suka sebab kalau korang tengok cerita the last samurai, memang korang dapat feel-feel istana tu. tempat berkumpul, tempat meeting and tumpukan perhatian pada dinding dalam istana, sangat-sangat-sangat cantik!

Nijo castle pun ada taman yang cantik. nijo castle tutup pukul 4, tapi kawasan taman tutup pada pukul 5. sejam jalan pun rasa tak puas. so bagi aku memang seronok jalan sini.

nijo castle yang cantika
kertas doa yang dijual
jalan jalan di sekitar taman
taman yang cantik
lepas keluar nijo castle, blur lagi. sebab macam aku mention kat atas tu, aku punye plan untuk bas adalah salah. tapi sebenarnya boleh je naik bas dari bus stop seberang nijo castle untuk ke kyoto station. dari kyoto station, kami naik train ke Namba station untuk kutip beg kami. siap lalu Nara! tapi tak singgah Nara bagi makan rusa pun sebab memang rancangannya untuk cover hanya dua tempat sahaja. tu la cons nya kalau pakai kansai through sebab tak boleh naik jr line. jr line cover untuk perjalanan jauh, memang boleh cepat sampai. kami penat sebab naik train biasa je, tapi boleh cuci mata tengok jejaka-jejaka jepun balik kerja pakai smart-smart naik train. hehe.

kami berjanji dengan kawan, su and shu yang duduk di osaka pukul 8pm di station senrichuo. lepas kutip beg di namba station (perjalanan dari kyoto station ke namba station osaka lebih kurang sejam setengah) kami ke senrichuo station melalui Midosuji line. sampai station blur lagi sebab budak budak tu kata kat situ ada wifi. puas cari merata-rata tak jumpa. last-last kami cari stesen bas, dan kat situ lah kami jumpa su and shu! nasib baik senang cari. Ya Allah dah hampir give up tau. rupanya ada certain tempat je yang ada wifi. nasib baik su and shu belanja 5 ketul takoyaki besar untuk alas perut. kami beli lagi 12 untuk isi perut kami yang kelaparan dan kepenatan ni. ha nampak sangat kebulur di situ ya.

syurga di jepun - takoyaki
kami berempat naik bas ke imamiya, dan dari bus stop imamiya, kami singgah beli tiket USJ di mesin tiket yang terdapat di Lawson yang sangat glemer di jepun. sampai rumah rasa lega sangat sebab finally boleh berehat!

so next day, is USJ!!!

Wednesday, November 18, 2015

jalan jalan jepun - kansai and a few initial tips and preparation

assalamualaikum wbt.

guess what, yours truly had a trip in Japan! woot woot!

aku pergi sana adalah keputusan yang gila gila tiba-tiba. i went there with my friend, kak su. Lepas tension-tension dengan kursus ISO selama 4 hari (isnin-khamis), jumaat besoknya, aku and kak su beli tiket flight ke kansai untuk penerbangan hari rabu minggu berikutnya!

the thing is that we have friends there who stay in Osaka for 2 months doing attachment in Osaka U, and this month (read: november) is their final month. so nak taknak, kita kena terjah before november ends! and we have lots of meetings, courses and labworks in November, and 29/10 - 5/11 are the only days that we can go for Kansai. Last minute ticket price for Air Asia, RM900 plus returned flat rate per person. ok lah tu untuk last minute booking. we didn't bring any luggage, just backpack, and tak book seat, and tak order makanan dalam kapal terbang, and tak ambil insuran. punyalah nak jimat.

and yes, because we want to have free accommodation and free food, kami main terjah ke Kansai like RIGHT NOW.

for things to bring, kebanyakannya aku refer pada blogpost lama aku mengenai percutian ku di korea dan ia lebih kurang sama je. boleh rujuk sini. tapi untuk trip ini, sebab kami tak bawa luggage, aku senaraikan je lah benda extra/kurang yang aku bawak kat sini;

1. baju sejuk
macam biasa, sebab bila google, suhu kat sana lebih kurang 20 deg C siang, 14 deg C malam. nak senang, kalau memang merancang pergi jepun and tak sure what kind of attire should you bring, pergi je uniqlo. memang dia jual baju mengikut musim kat sana. untuk aku, aku beli baju sejuk aku kat uniqlo klia2, memang exactly sebelum aku bertolak ke sana. betapa last minutenya aku. the rest, aku bawak t-shirt lengan panjang (which aku pakai dua lapis masa berjalan kat sana) and seluar, baju tidur semua, standard toiletries yang mini pack (sebab tak bawak luggage), tissue, tissue basah, tuala kecik, seluar kecik, baju kecik, socks, socks, socks.

*and pakaian uniqlo kat sana memang sedikit murah dan kedainya bersepah.

2. kasut yang sangat sangat sangat selesa.
aku ulang perkataan sangat tu 3 kali sebab adalah sangat penting untuk pakai kasut yang sangat selesa. compare to korea, aku rasa aku berjalan sangat banyak di jepun. SANGAT banyak, no kidding. jadi, kasut kenalah sangat selesa. kaki aku melecet start hari ke 6 (nasib baik hari ke 6 dah nak balik dah). bergantung kepada ketahanan kaki jugak. make sure socks pon selesa.

3. krim mustajab
atau balm yang berangin-angin tu lah senang cerita. masa kat korea, aku tak pakai pun bila aku bawak krim mustajab tu. so bajet tak sakit kakilah bila kat jepun. tak ada maknanya! memang benda ni sangat diperlukan di waktu kaki lenguh. tapi untuk aku, balik mandi dengan air panas, pastu tido, kaki pun okay.

4. payung kecik
aku tak pasti benda ni necessary ke tidak. mungkin kat guesthouse ada disediakan payung (kena google sebab kat korea, guesthouse ada sediakan payung). sebab aku duduk rumah sewa kawan, mereka yang sediakan payung untuk kami, sebab ada satu hari yang hujan. aku tak suggest baju hujan/poncho sebab kalau naik public transport atau masuk kedai, sangatlah comotnya kalau nak simpan bungkus balik baju hujan tersebut (mungkin ada taktik lain tak tahulah aku). sebab orang jepun pakai payung sahaja. kalau masuk kedai, akan ada plastik untuk kita bungkus payung. kalau masuk public transport, kami bungkus je payung (payung kecik yang lipat tu) and letak dalam beg. tak comot, lantai tak basah, everyone is happy.

note: musim luruh, kebarangkalian untuk hujan adalah sedikit tinggi, espcially puncak musim luruh - mid nov-december.

5. coklat
perut korang tahan tak makan coklat? sepanjang perjalanan kami ke sana, kami survived dengan snickers. memang kenyang. energy bar pon okay. aku suggest kalau perut jenis tahan makan coklat, bawak jelah ke mana-mana, dan jenis pack kecik-kecik. boleh jimat sebab tak payah susah susah nak cari makanan halal kat sana. walaupun sekarang dah banyak spot makanan halal/restoran halal kat sana, still boleh cecah 1000 yen untuk satu hidangan (rate: 1000 yen = RM36). tapi kalau jenis perut tak tahan nak makan nasi, boleh je beli onigiri kat kedai Lawson, Family mart, atau seven E dengan harga lebih kurang 100 yen sahaja (RM3.60).

6. Apps dalam telefon
boleh je nak download bila dah sampai kat sana. tapi persediaan awal haruslah dibuat walaupun trip aku ni kira terjah habis. aku download apps muslim pro (automatic update bila phone aku connected to kansai airport so boleh estimate waktu solat) which is sangat berguna sebab ada tunjuk arah kiblat lagi, map bas, map kansai, whatever map yang dirasakan perlu, walaupun untuk aku, map atas kertas jugak yang best, boleh kutip kat tourist information counter kat kansai airport.

7. paling penting - itinerary!!!!!!!!!!!
nampak tak tanda seru kat situ? bagi aku, itinerary adalah super penting. tak boleh main terjah sangat sebab transportation kat sini adalah sangat mahal! adalah sangat penting untuk tahu kat mana arah untuk ditujui, sebab kat sini banyak sangat pass yang boleh dibeli. at first aku tahap migraine bila study public transport dia. sangat complicated! tapi bak kata ramai orang yang pernah pergi sana, once dah sampai sana, pandai lah.. tapi untuk dapatkan penjimatan maksimum, memang kena study pass-pass yang mereka sediakan terutama sekali untuk tourist macam kita ni. dan pass-pass tu jugak bergantung kepada kawasan mana nak pergi. macam aku, sebab aku memang nak cover kyoto dan osaka sahaja, aku beli kansai through pass untuk 3 hari dan osaka amazing pass untuk 2 hari. bab bab pass ni nanti aku share kat post lain kot.




bye!

*dah 2 minggu rindu kansai tak habis-habis.