Tuesday, September 22, 2015

miawmi

assalamualaikum wbt. 

we have a baby now! okay sebelum apa-apa spekulasi, mari aku revealkan.. this is our baby now! hurrah!

tengok tajuk pun dah tau. it's a kitten. and he totally change our lives, laki bini. 

and i am thankful enough that azmi loves cats too, asalkan dia tak payah mengemas. 

i sweep the floor everyday. 

kemas rumah, almost everyday - which is quite rare. 

and this little fella makes us very happy. 

i mean makhluk Allah yang sekecik ni pun boleh buat kami happy. 

and i am thankful for that. 

kisahnya, aku and azmi kat rumah azmilia dah nak masuk kereta nak pergi makan kat IOI putrajaya. and i heard a very loud meow. aku cari-cari kot tersangkut dalam longkang ke - terjumpa kat akar pokok, tersangkut kat situ. dahlah kecik. sekor-sekor dia pulak tu. it is a big decision actually sebab boleh ke kami commit kalau aku bawak balik rumah budak ni? kalau aku tinggal atas jalan nanti dia lari kena langgar kereta pulak. 

so we decided to adopt him. 





dulu kurus je, sekarang dah gemuk sikit. in fact, semakin panjang. padahal baru sebulan lebih. setiap kali tidur, dia join sekali. bangun tidur bila tengok dia tidur lagi, aku pun join sekali tidur balik. pernah je tinggalkan dia satu malam pergi Ipoh, masih survive - kucing tu lah.. ni nak balik kampung ni agak pening nak hangkut dia sekali ke tak? aku takut aku je yang rindu nanti. haha. 

so there. dah sayang dia macam gila dah ni. and we are very happy since he came into our lives. bukan selama ni tak happy, tapi you know its a big commitment tau nak bela kucing ni. selalu mak aku yang menjaga masa aku bujang dulu. :)

ok that's all.

ps: kalau korang ada kucing, nama kucing korang apa?

6 comments:

  1. Replies
    1. comel dan nakal pon boleh tahannn.. hehe

      Delete
  2. Kan? Kadang terfikir kucing2 ni Allah kurniakan sifat cheecky yg buat manusia jatuh hati dan sayang kat makhluk berbulu ni semua....kat rumah Yani tengah meriah dengan 11 ekor kitten ( umur bawah 3 bulan)...hari2 dok belek sebab geram tengok mata diorunk yang galak bulat dan masih jalan terkial-kial tak stable.

    P/s : Nama2 kittens Yani....Abel, Bunny, Bunga, Amy, Abu, Princess, Snowy....yg kenit2 lain tu belum beri nama sebab kering idea....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan yani.. paling best bila mata dorang tengah bulat tu yaAllah comelnyee.. nak marah pun tak jadi..
      waah nama kitten comel comel. bunga tu paling best..

      Delete
  3. i'm happy for u bebeh.. ko mcm aku laaaa, byk sgt pikir psl komitmen nak jaga kucing ni.. last2 x jaga pun.. bagi mkn kucing jiran2 je la.. hihi.. tapiiiiiiiiiiiiiiii kalau ko nak hadiahkan ragdoll sekor, iols sudi menerimnya.. hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku sebab tengok jiran bela kucing gebu gebu, nak main main segan. last-last bela sendiri. hoi kalau ragdoll aku simpan sorang-sorang tak bagi kat orang. nii aku tengok miwmie cam ragdol (konon) tu yang adopt tu. haha..

      Delete