Sunday, June 14, 2015

#jhembamission - bangi sentral

assalamualaikum wbt.

last weekend, setelah berhempas pulas set date kami pun berjaya berjhemba mission untuk cari jubah raya masing-masing. vanue: bangi sentral. seperti sedia maklum, bangi sentral sekarang dah banyak butik best best situ. ada calaqisha, radiusite, hijiriah home, minaz, zawara dan banyak butik lagi. vendor butik pun banyak jugak kat sini. memang heaven untuk orang perempuan. kalau penat, boleh singgah heart and soul cafe kat situ, atau restoran mi tarik. both adalah sedap dan best.

so that day, lama sangat aku and azmilia bising pasal betapa sedapnya cibiuk, kami pun decide nak lunch kat sana. cibiuk, adalah makanan sunda jawa yang ada banyak sambal sedap dengan kadaran sambal kurang pedas hingga sangat pedas, dan juadah seperti nasi timbel ayam penyet dan ayam bakar, pecel lele dan sebagainya. sama macam wong solo, cuma konsepnya lain sikit lah macam aku cakap tadi ada banyak sambal yang kita boleh ambil dan top up banyak kali tanpa cas. haa kan best untuk penggemar pedas macam aku.

lepas kekenyangan makan, dengan excitednya kami kena meredah bangi sentral yang banyak kedai itu! and Ina, bila nampak Jovian terus terus kata - nak pergi joviaaaaaan! - well jovian balik nanti kita singgah eh ina.. sebab jovian is quite far dengan bangi sentral walaupun berdepan-depan je. first mission, kita pergi bangi sentral dulu!

heart and soul cafe untuk menghilangkan penat di kaki

while waiting for yatie trying out a dress and ina tengah cuba untuk fikir sama ada patut beli atau tidak heels berkilat tu! gorgeous gile seriously. this one was taken at fashion kamus. 

in front of minaz boutique. kebetulan ada sale and happy hour so sorang grab satu jubah. sakan korang shopping eh!

trying out my new modern inai purchased from the supernini. curious gila betul ke boleh just peel off? ye, betul. and the colour iz nizeeeee...

finally we were here in jovian boutique. tapi ina kata the latest one yang jual kat zalora tak dak kat sini.

model jovian. 

lepas habis shopping, berehat lagi untuk pop malaya and churros di pclo.

heaven jugak bangi ni ada banyak spot best untuk jhembamission this time. next time ladies, mana pulak? hewhhew..

thanks for the girls day out korang! must. repat. :)


Tuesday, June 9, 2015

4

assalamualaikum wbt..

it is past 4 in the morning. i couldnt sleep macam biasalah. yatie pun perasan bawah mata aku makin hitam. last weekdays, aku dah stay up berhari hari and my biological clock pon dah haywire entah ke mana-mana. now, i did it again. 

this morning (sebab dah past 12), before bed my husband and i had a chat. biasalah tu bila dah sampai bab sentimental ni, ia boleh menjadi berlarutan. talk about lifelah, how we need to bersyukurlah, how to get rich faster lah, nak berniagalah, how jealous we are dengan orang lain yang lagi kayalah, how we hate our menteri lah, eeeh macam-macam lah.. 

then suddenly talk about my phd. 

bila start je cakap pasal my phd, mata aku dah start berkaca. this is bullshit man, jiwa tabah mana boleh mata berkaca bila cakap pasal study. 

the thing is, it is very okay for me to complain about my study life dengan husband. but sometimes, bila dia tak faham, kita pun tak terasa sangat yang beban kita akan ter'lift' bergitu sahaja ye tak? but he helps a lot, like a lot! but being me, kalau boleh nak seluruh dunia tau cerita aku menderita belajar ni. 

dulu masa master, memang banyak member yang sokong and tolong aku. it was so different, aku dah pernah cerita sebelum ni. the environment, the scope of study, the field itself pon lain. tapi nama pun buat phd. permanent head damage, so memang kena bear with it! 

now, susah sikitlah nak share ups and down, i can say, aku buat kerja ni sorang sorang. and no one, no one including my sv pun takkan faham jerih perih aku buat kerja and keep on not getting the results that i want, atau we want. bila aku try share dengan orang lain, they can not help. memang tak boleh tolong punya. and if i keep on rambling benda yang sama, or almost sama, orang lain pun benci jugak kan. macam aku kena semalam. bila ramble and tanya orang untuk cari barang, dah macam susahkan orang tu pulak nak kena bangun and help me out to search for things in the fridge. kecik hatilah jugak kan nampak sangat aku ni menyusahkan dunia. 

everyday, almost everyday aku rasa nak give up. and almost everyday aku cakap 'aku benci kerja aku sekarang'.. dah mana lah nak datang aura positive tu kan dah keep on chanting like that. 

life must go on.. aku try to be as positive as i can sampai habis ni. aku kena habiskan jugak! aku kena gagahkan jugak to finish this of, then dah! tak nak dah! sangat sangat serik dah! 

and i'm sorry to you guys yang bloghoping tu terbaca rambling aku yang merepek ni. sometimes i need to tell people how hard my life is so that aku rasa dunia akan tertumpu pada aku padahal banyak lagi orang lain yang lagi serabut kepala dia berbanding aku kan. talk about being sellfish. haha. 

that's all i think. oh yeah, had a blast last weekend. nasib baiklah kalau tak masuk sepital sakit jiwa agaknya aku hari ni. 

adios!

Friday, June 5, 2015

the best day of my life

kasi up sikit semangat hari jumaat ni walau besok cuti.. 

I had a dream so big and loud
I jumped so high I touched the clouds
I stretched my hands out to the sky
We danced with monsters through the night

I'm never gonna look back
Whoa, I'm never gonna give it up
No, please don't wake me now
This is gonna be the best day of my life

I howled at the moon with friends
And then the sun came crashing in
But all the possibilities
No limits just epiphanies

I'm never gonna look back
Whoa, I'm never gonna give it up
No, just don't wake me now

This is gonna be the best day of my life

I hear it calling outside my window
I feel it in my soul
The stars were burning so bright
The sun was out 'til midnight
I say we lose control

This is gonna be the best day of my life
Everything is looking up, everybody up now
This is gonna be the best day of my life

happy friday ya'll!

Monday, June 1, 2015

working with DNA

assalamualaikum wbt.

fuh.. these few weeks kan, (actually it starte just last week) aku try nak purifiy DNA. for lab people, purify DNA macam kacang goreng, pejam mata terus dapat ya'll! yeah basically its not that simple pon sebenarnya, use kit pon okay je. but the kit that i have.... *sigh..

i tried few things, goedk sana godek sini. add up sana add up sini. the result still not good. aku kena ada pure dna je pun. kenapa susah sangat?

yeah i know why. being me kalau boleh nak try semua protokol and tengok which one the best. masalahnya, dah terang lagi nyata bila pakai protokol A tak jadi, still nak tweak sana sini sampai jadi. wth kau ni azurah?

and laaaaast sekali, conventional method jugak yang menjadi. bila dapat for one sample, nak buat lagi satu sample, tiba-tiba satu benda chemical pelik yang penting habis pulak.. this is not fair. kena mintak orang. i is malu nak mintak orang okay.

sorrylah i ramble about lab this few days. lama sangat tak pergi jalan jauh minum kopi dan bun haipeng atau pergi pd.

need. vacation. as soon as possible.