Monday, May 25, 2015

the boat house

assalamualaikum wbt.

happy monday all!

so yesterday i watched this one movie from thailand. aku tak ingatlah pulak tajuk cerita tu, tapi ceritanya pasal seorang cikgu perempuan ni posting kat kawasan pedalaman, yang dipanggil rumah bot sebab basically sekolah tu pun sekolah atas bot atas sungai yang besar.

dia kena jalani hidup yang sangat basic. budak budak pergi sekolah naik bot, terpaksa deal dengan air tersumbat dalam tangki yang ended up cicak tersangkut kat situ, and a very basic toilet yang tiba-tiba ada mayat tersangkut kat situ dan dia sendiri terpaksa keluarkan, terlalu depress sebab semua benda kena deal dengan sendiri..

untuk aku pulak, apa akan aku buat kalau aku berada kat tempat cikgu tu? will i enjoy doing basic things like that?

the view is magnificent, you don't have to think about being perfect, teacher and students are very close, the views are very nice, you can learn how to swim from the students, you don't have to satisfy yourself dengan benda benda material like new handbags, nice clothes, and fancy cars, you dont have to think about being rich.

then aku terfikir, some people, if they are truely happy as they are, who are we to judge them? kalau orang tu bahagia dengan keadaan hidupnya yang simple, then let them be. because that is happiness to them.

different people have their own deffinition of happiness. ada yang suka jadi kaya, ada yang suka berjalan seluruh dunia, ada yang suka baca buku, ada yang suka jumpa orang, socialized and all. aku tengok zaman sekarang ni everybody is trying to impress everybody (especially boss, duh).

maybe sebab kita dah jadikan kerja tu macam nyawa kita (unless we do what we love) and we keep on forgetting why we live at the first place.

at the end of the stories, the teacher's fiance convinced that teaching at the boathouse is not the life that she wants. but she managed to deal with it, with the boat house, the life, and the great students and she loves it. she just pursue her happiness by went back to the boathouse and met another teacher who is as passionate as she is.

4 comments:

  1. jika kita minat dgn apa yg kita buat..ia akan jadi mudah dan enjoy!!!!

    ReplyDelete
  2. Assalam zura,
    haaaaaaaaaa
    ada gak baca & tengok sinopis citer tu
    tapi tak tengok full lagik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. silalah tengok. memang sangat best and lain dari yang lain..

      Delete