Monday, May 4, 2015

kita bagi flow and hijau hijau sikit

assalamualaikum wbt.

aku dah lama bercita cita nak ada sebijik kolam ikan kat rumah yang kecik, sebab balkoni aku tak lah besar mana. weekend projek aku untuk cuti panjang adalah ini.........


taraaaa!

yang mana total untuk buat semua ni tak sampai rm100;

motor rm 25
pasu 3 biji (satu besar, dua kecil) rm30
batu putih sebungkus besar rm19
pokok bunga rm5
ikan guppy rm 7.50

thanks to abah, sebab dia yang bersemangat nak tolong aku buat. draft idea lepas tu implement. nak beli yang dah siap cantik cantik tu mahai harga and besar. so far, sangaaaaat puas hati! aku boleh dengar air mengalir - orang cina kata feng shui baik.. hehe..

ada jugak projek tambahan lain; projek tanam tomato. tak banyak pon, 4 pokok je sebab nak test dulu. tak sangka pulak bila try pakai biji tomato  boleh bercambah. inilah hasilnya;

dah bercambah

and tumbuh daun!

and projek pokok daun limau purut.

harapnya membesar dengan hebat ye!

and rearrange balik pokok cactus yang tak besar besar tu. hehe..

should put colorful rocks there.

8 comments:

  1. wah...cantik! tu spaceship ke sebelah cactus tu? hehehhe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah spaceship.. saje konon konon nak macam terarium yuna buat.. ngeee...

      Delete
  2. terima kasih sudi bertandang di blog sis JM....

    rajin nya bercucuk tanam...kalau ada ruang mmg best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ruang kecik je. sike blog sis JM memberi inspirasi berjalan-jalan. thanks singgah sini! :)

      Delete
  3. babe,...cantik..kreatif ang
    pasu beli katne ajue?

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua made in bangi je sima... cari kat nilai tiga nan hadoo.. rumah ko boleh buat bear sikit sima..

      Delete
  4. babe,...cantik..kreatif ang
    pasu beli katne ajue?

    ReplyDelete
  5. Assalam zura,
    waaa
    banyak pokok uols tanam
    tangan uols sejuk semua manjadik :)

    ReplyDelete