Saturday, May 30, 2015

body scrub!

assalamualaikum wbt.

i would like to share with you guys, one post about body scrub, link is here.

sangat berguna okay. and they are natural to!

boleh buat projek hujung minggu ni.. :)

Friday, May 29, 2015

good luck!

assalamualaikum wbt.

aku tengah cuba untuk mempositifkan diri ni.. habis semua orang aku kacau kasi cerita criti tentnag masalah aku. pendekatan aku bila nak buat kerja ni, kenalah cerita tentnag masalah sendiri mana tau member ada penyelesaian.. 50% memberi hasil jugak.

post ni of course lah cerita pasal hal lab lagi. aku hampir-hampir nak msg supervisor nak bgtau aku stress. aku perlukan rehat setahun.. oh my i wish.. tapi bila fikir balik, aku ni malas nak ngengada sebenarnya. masalah aku, biar aku setel sendiri. walaupun lambat, aku tabahkan juga untuk setelkan sendiri. walaupun bengap, masih nak setelkan sendiri.

one thing about supervisor yang aku dah lama tanam dalam kepala hotak aku is; supervisor tak tahu semua. yang dia tahu, progress, progress, progress.. dia nak result, so that dia boleh publish paper, so that boleh upkan sikit markah kpi.

aku tak salahkan dia pun. biasalah tu supervisor. dia kena expand research dia tak ke satu arah je. kalau tak dah lama dia jadi student. supervisor lama aku pon macam tu. memang sebijik. 95% aku survive sendiri. bila aku kata nak balik dan tulis thesis, dia kata okay je. padahal bukan banyak mana pun isi dalam tu. tapi alhamdulillah viva aku lepas dengan minor correction. kalau nak ikutkan, bila tengok balik segala result mak nenek yang aku buat tu, alahai banyak rupanya.

so, itulah pengharapan aku bila aku sambung belajar lagi ni. cuma, aku tak sangka, perjalanan tu memang susah gila. aku kena learn the hard way. tapi dalam stress stress macam ni, dan susah-susah macam ni, aku sanagt bersyukur. sebab aku spesies malas. bayangkan kalau semua benda menjadi macam tu je, mesti aku tatktau ape ape, main bantai je buat lab. tiba-tiba eh dah grad..

bila dah grad, ada student, ada orang tanya semua aku tatau sebab selama ni aku buat okay je. and aku tak dapat nak troubleshoot anything.

so tu sebab makcik redha je. kadang-kadang bagus jugak aku buat master tak susah mana (padahal susahnya boleh tahan...) supaya aku tak serik nak sambung lagi. kali ni bila study rasa susah gila gila gila punya, memang tobatlah aku taknak sambung lagi. nasib baik lepas ni dah tak ada sambungan dah..

well that's life lah kan..kehidupan itukan sejenis pembelajaran. think positive.

good luck pada diri sendiri..

update: tiba-tiba supervisor msg - any progress/updates? hahahahahahahadoiiilaah!

Monday, May 25, 2015

the boat house

assalamualaikum wbt.

happy monday all!

so yesterday i watched this one movie from thailand. aku tak ingatlah pulak tajuk cerita tu, tapi ceritanya pasal seorang cikgu perempuan ni posting kat kawasan pedalaman, yang dipanggil rumah bot sebab basically sekolah tu pun sekolah atas bot atas sungai yang besar.

dia kena jalani hidup yang sangat basic. budak budak pergi sekolah naik bot, terpaksa deal dengan air tersumbat dalam tangki yang ended up cicak tersangkut kat situ, and a very basic toilet yang tiba-tiba ada mayat tersangkut kat situ dan dia sendiri terpaksa keluarkan, terlalu depress sebab semua benda kena deal dengan sendiri..

untuk aku pulak, apa akan aku buat kalau aku berada kat tempat cikgu tu? will i enjoy doing basic things like that?

the view is magnificent, you don't have to think about being perfect, teacher and students are very close, the views are very nice, you can learn how to swim from the students, you don't have to satisfy yourself dengan benda benda material like new handbags, nice clothes, and fancy cars, you dont have to think about being rich.

then aku terfikir, some people, if they are truely happy as they are, who are we to judge them? kalau orang tu bahagia dengan keadaan hidupnya yang simple, then let them be. because that is happiness to them.

different people have their own deffinition of happiness. ada yang suka jadi kaya, ada yang suka berjalan seluruh dunia, ada yang suka baca buku, ada yang suka jumpa orang, socialized and all. aku tengok zaman sekarang ni everybody is trying to impress everybody (especially boss, duh).

maybe sebab kita dah jadikan kerja tu macam nyawa kita (unless we do what we love) and we keep on forgetting why we live at the first place.

at the end of the stories, the teacher's fiance convinced that teaching at the boathouse is not the life that she wants. but she managed to deal with it, with the boat house, the life, and the great students and she loves it. she just pursue her happiness by went back to the boathouse and met another teacher who is as passionate as she is.

Saturday, May 16, 2015

aduilah lab work ku..

assalamualaikum wbt..

salam sabtu..

selamat hari guru.

aku nak jot down skit hal lab sebab aku ada kat lab ni.. tengah boring, tak ada apa nak buat kat rumah, jadi aku pon datang office.

best jugak datang ofifice time cuti ni. hahaha..

so for the last few months ni, aku but lab take jade. bikini take jade papa, bila aku run ads page, yang sepatutnya marker tu ada lapan band, dia hanya ada 6 band je. setiap kali. aku ingot salad aku..

komponen until run ads page ni ada banyak. mungkin sebab tris buffer salah ph. mungkin sebab runnning buffer tak cukup electron, mungkin sebab power pack dah bengong, mungkin sebab badan untuk hold page tu tu pon bengon, mungkin sebab kepala nak salur electric tu pon bengong.

so aku pun tukar satu satu tengok apa punca. mula-mula tukar buffer, -sama. tukar power pack - sama. tukar tank - pon sama.

beberapa bulan weh.. macam manalah aku punya kerja tak stuck.

lepas tu hari ni aku tukar semua - dengan kata lain, AKU TUKAR BILIK/LAB!

hamek kau..

bila aku tukar lab, baru lah band tu ada 8 okay.. so sekarang ni aku nak marah razif, si penjaga bangunan ni.

hahahahha.. dalam kehidupan kita mestilah kena cari orang untuk disalahkan supaya hidup kurang beban - okay sila jangan ikut.

so sekarang ni, aku legalah sebab aku dah jumpa jalan penyelesaian aku. aku perasan, kalau aku buat lab, mesti aku akan dapat susah. aku kena cari sendiri penyelesaiannya, yang membuatkan kerja aku jadi lambat. aku kena google, bila tanya orang pun orang lain tak tahu. aku pun pelik, kenapa dalam banyak banyak orang, aku sorang je menghadapi masalah masalah macam ni?

untuk pengetahuan semua (kalau ada orang baca benda panjang teknikal berjela ni) aku tak habis lagi belajar.

dengan tak malu nya aku nak kata, aku kena repeat everything walaupun sekarang dah sem 7.

aku tak kisah pun sebenarnya. aku fikir positif je. kalaulah dengan jangka masa yang lama ni, aku boleh belajar 1001 permasalahan dan dapat menyelesaikannya, maka aku tak kisah. aku memandang benda ni sebagai satu benda yang positif. maksudnya, orang yang habis phd lambat ni bukan sebab di malas. sebab dia banyak belajar. so kena fikir positive di situ ye.

so itu jelah bebelan aku untuk kali ni. lama sangat dah tak bebel pasal kerja lab ni. tapi aku fikir bila aku jot down kat sini aku ingat, tu yang aku tulis tu. aku nak tulis kat lab book pun aku tak tau nak tulis camana, kat bahagian mana. kat sini aku boleh search je by label.

okay that's all for now. selamat hair guru until seamier guru-guru ye!

Thursday, May 14, 2015

small talk

assalamualaikum wbt.


Semalam punye semalam punye semalam, aku ckp dgn laki konon nak jadi penulis. Laki sokong. Tapi aku tak ada idea. Alangkah bagusnya kalau idea tu datang macam aku masa sekolah menengah dulu - tulis karangan jenis cereka tu mcm makanan aku. Tak payah draf draf idea mengalir macam darah keluar dari otak. Malam tu jugak, aku mimpi cerita apa yg perlu aku tulis. Yg kelakarnya kalau cerita tu difilemkan watak utama adalah pierre andre. So kalau korang nampak citer pierre andre sebagai watak utama kat mana mana cerita, tu cerita akulah. Jgn terkejut lak ye.. #yarabbiakupunyemerepekdiwaktupagibolehtahannnn #masihmengekalkancitacitanakmenulistepipantai #ehtapikenapapierreandre #pierreandremasihokayasalkanjanganizzueislam #citacitakenatinggi

*monolog dalaman ni.. hehe..

Monday, May 4, 2015

kita bagi flow and hijau hijau sikit

assalamualaikum wbt.

aku dah lama bercita cita nak ada sebijik kolam ikan kat rumah yang kecik, sebab balkoni aku tak lah besar mana. weekend projek aku untuk cuti panjang adalah ini.........


taraaaa!

yang mana total untuk buat semua ni tak sampai rm100;

motor rm 25
pasu 3 biji (satu besar, dua kecil) rm30
batu putih sebungkus besar rm19
pokok bunga rm5
ikan guppy rm 7.50

thanks to abah, sebab dia yang bersemangat nak tolong aku buat. draft idea lepas tu implement. nak beli yang dah siap cantik cantik tu mahai harga and besar. so far, sangaaaaat puas hati! aku boleh dengar air mengalir - orang cina kata feng shui baik.. hehe..

ada jugak projek tambahan lain; projek tanam tomato. tak banyak pon, 4 pokok je sebab nak test dulu. tak sangka pulak bila try pakai biji tomato  boleh bercambah. inilah hasilnya;

dah bercambah

and tumbuh daun!

and projek pokok daun limau purut.

harapnya membesar dengan hebat ye!

and rearrange balik pokok cactus yang tak besar besar tu. hehe..

should put colorful rocks there.