Saturday, April 18, 2015

misi berspa, berwondermilk dan bersolundu

assalamualaikum wbt.

last week, macam biasa aktiviti girls-girls ni berterusan lagi. hari tu tiga ketul je bercuti ke Grand Lexis. pastu lepak bangi Ina takde. this time, semua ada! bestnyeeeew...

Ina nak kawen dah, dalam cakap-cakap hal kawen ina ni, of course lah bakal pengantin kena berspa-spa ye tak. so tak semena-mena, azmilia jumpa groupon deal untuk spa di tirta spa, Seri Pacific Hotel. puas aku fikir celah mana hotel tu. e'eneeeen.. depan PWTC je. cheh, penat teka. haha.

the deal is good. kami bayar rm80 untuk berspa di hotel. memang spa parti kami semua yang bebujangs and bajet bujangs ni. spa kat sini memang bestlah. urut-lulur-flower bath- foot soak sikit. okay sangatlah tu. tambah dengan bfftj of course seronok..

kena minum teh halia, mestilah tak sedap bagi aku. 

itu jelah gambar aku boleh bagi. takkan nak bagi gambar urut-urut, tak relakslah main henfon berspa (tapi i terjah je tangkap gambar itu ini untuk simpanan peribadi. cewah.). 

so lepas relaks-relaks, kami terjah ke publika. budak-budak ni selalu je bakar kitorang yang naive tak pernah pergi publika ni dengan salon du chocolate. tapi takkan makan tu je. so kami pun decide nak makan berat kat wondermilk dulu. 

the five of us.

reminisce sangat cerita-cerita zaman sekolah sambil makan-makan. hal teluk batik 1998 and hal penang 1999 pun up sekali. 200 kali ulang pun tak jemu. and suzy up balik cerita kami menari lagu N'Sync kat dalam chalet beramai-ramai? OMG aku memang tak ingat. wish to remember all of that memories tapi i dah tua semua benda nak lupa. haih.. 

cupcakes! the chocolate one is mine and its supergooood....

my aglio olio. tapi aglio olio rocana hotel masih lagi tak dapat celen.. hehe

at first order expresso, nampak kopi beruang, terus tukar order. sedap!

last sekali kasi belanja gambar solundu (kami panggil solundu je senang). kalau dah kenyang memang tak logik lah nak enjoy sangat kan. tapi sedap memang sedap. next time boleh datang dengan perut kosong. hoi sedap gile waffle ni hoi!

kongsi 4 orang. sekarang tengah lapar. tengok ni terus jadi lapaaaaaaar gilaaaaaa!!!

sekarang ni, bila rasa spa-spa bebujangs ni best, mulalah nak merancang ber-spa lagi lepas ni. banyak rancangan, tapi susah betul nak cari time free untuk realisasikan. but still, looking forward to see you girls again!! kalau nak terjah tetiba-tetiba pon terbaik gak. 

overall, i love you perempuan-perempuan ku!

Friday, April 10, 2015

kalau pi penang mai pekena char kway tiaw!

assalamualaikum wbt.

lama chek tak bersiaran.

minggu lepas, aku demam teruk. rancangan nak pergi melaka tak menjadi. sedih betul. tapi hari rabu minggu lepas aku ditugaskan untuk jaga booth di karnival science4u. first time join benda benda macam ni, rasa seronok juiga walaupun suara serak serak basah macam ella. bila explain rasa penat tapi gagahkan jua.. not bad for a first timer.

sementelaah dah bekerja tu, malamnya kami jalan-jalan. misi utama, seafood tanjung dawai. tujuan utama adalah nak ke ladang lebah kelulut merbok di lembah bujang. alang-alang tu pergilah terus beli belacan dan ikan bilisdi tanjung dawai. dah sampai situ haruslah rasa seafoodnya.

merbok tu kampung aku so aku lah jadi tourguide kejap masa tu. nasib baik depa semua kata seafood tu sedap. i pun yang sakit ni pun lalu jugak makan. lamanya takmakan seafood.

sebab terlalu taksub sangat makan seafood maka gambar pun tak ada. tapi kalau dah sampai sungai petani tu, exit sahaja sungai petani utara (sungai petani ada dua exit ye - kalau dari kl tu exit yang kedua) ikut shaja signboard ke lembah bujang, akan lalu semeling dan sungai merbok. dari lembah bujang tu terus je sampai nampak kedai jual banyak makanan hasil laut. selalu aku beli kat situ sedap sikit berbanding yang betul betul kat tanjung dawai tu. ke depan sikit boleh jumpa kedai seafood. kalau pergi petang sebelum matahari terbenam memang cantiklah. nampai laut. ni aku ambil angle bertentang laut. kampung, laut dan pokok kelapa haruslah tak dapat dipisahkan.



itu untuk hari pertama. hari kedua pulak lepas habis jaga booth, sengaja nak cari makanan sedap sekitar penang. aku teringat azmilia cakap char kwe tiaw sungai dua terbaik. aku google-google akhirnya jumpa tempatnya. memang senang cari. sebab kami dari utara, kami exit tol sungai dua, belok ke kiri. ada banyak kedaimakan kat situ, dan satu kedai char kway tiaw telur basuh (trademark dia) di belah kiri. char kway tiaw dia memang terbaaaaaaaiikk.. padahal setiap kali balik kampung setiap kali tu lalu. rasa menyesal pulak tak try dulu. la ni dah tau, boleh terjah selalu. kalau pergi waktu petang tak ramai orang, cepat dapat. bukak dalam pukul 5.30 tak salah. harga sepinggan special macam ni rm6. memang terbaaaaaiiik..



kami sebenarnya duduk di kepala batas. jadi on the way balik tu sebenarnya boleh je lalu jalan dalam. member aku teringin nak tengok matriks penang dia. pakai waze, kami lalu jalan dalam dan singgah depan pintu gerbang matriks penang. first time jugak aku pergi matriks penang ni. aku dulu matriks melaka. matriks pilah pernah pergi masa melawat kawan-kawan kat situ.

lepas member melepas rindu, kami teruja nak cari taman rekreasi pantai kamloon yang memang betul-betul di kepala batas. cari punya cari akhirnya jumpa. memang tricky sikit nak cari tempatnya. tempat simple, tak ramai orang datang. betul-betul tepi highway, berhampiran papan iklan besar. siap tanya penduduk kampung macam mana nak pergi. tempat memang dah tak terjaga sangat. tapi kalau nak enjoy view matahari terbenam memang best. sambil angin-angin sepoi dan ada lembu-lembu meneman.





sebanarnya aku yang konfius, dahlah taman rekreasi, pantai kamloon pulak tu. nampak tak tak synchronize kat situ? jadi untuk menyahkan kemusykilan kami, tu yang smapai sini. sebenarnya kampung tu yang nama pantai kamloon. tapi sebenarnya ia berada di sungai muda. aku pun tak tau mana datang nama pantai tu. tapi view memang cantik.

hari ketiga, sekerat hari, kami pekena laksa kat rnr je. cari kedai laksa tak jumpa. budak-budak ni tanya aku mana nak cari laksa, aku cakap orang utara ni, kalau nak makan laksa buat sendiri je. kan? logik kan? memang aku tak pernah cari kedai laksa kalau balik kampung. eh kejap, ada kat sebelah kampung aku. tapi takkan nak patah balik ke merbok kan.

jadi itu sahajalah perjalanan pendek aku ke utara. syiok woi dok terbayang seafood and char kway tiaw best tu. kalau hangpa pi sana, jangan lupa pi sungai dua naaaaaa....