Monday, December 21, 2015

jalan-jalan jepun - osaka university, imamiya

assalamualaikum wbt.

so kind of last day in Japan, and i have an intention to attend a small seminar organised by IPR. Their research are related with mine so i think why not lah kan korbankan satu hari for the sake of research (lah konon).

pintu masuk kecik


haih advance betul NMR machine kat sini

jadual program. frist time dapat join international seminar walaupun seminar kecik

mungkinkah menjadi uni untuk masa depan? we'll see.. 

the uni is nice, small but nice, macam ada banyak cawangan, near imamiya is one of them. they collaborated with universities from UK, and there are so many interesting research going on there. rasa macam nak sambung (sambung lagi?) buat kat sana pulak. tapi sekarang pun dah serabut, tak serik lagi ke?

ramai ramai kita bergambar kenangan walaupun dengan signboard je

walaupun jalan raya biasa, tapi pokok kiri kanan alahai cantiknya!

seminar tu separuh hari sahaja. one thing yang aku perasan and as told by su and shu, kat sana, dalam bangunan takkan pasang aircond. so agak panas sebab kat luar dah sejuk. here during the seminar, all the mat salleh kind of complaining about the temperature inside the hall. prof-prof jepun ni beria-ria angkat kerusi, buakak pintu bukak tingkap bukak pintu so that the cold breeze will blow in and sejukkan suasana. the thing is student buat tak tau je, why oh why prof prof ni humble sangat weh? impresive sangat. aku pulak yang jadi memalu kucing di situ without helping out. huhu..

bila break time around 15 minutes macam tu, they serve kit kat and coffee, chocolate and biscuits. yang bestnya, kopi dia tahap kaw gila gila punya! i think 5 sticks of sugar pun tak mampu nak menampung kepahitannya! as a coffee lover, i survived with just 2 sticks. can't forget about that for sure..

so after that, we went to senrichuo station just to hang out at uniqlo. curious jugak , betul ke uniqlo sini lagi murah kan (duh!). yes, memang murah berbanding kat malaysia. huhu.. senrichuo station ada macam macam. sempat duduk situ sekejap sambil makan homemmade sushi, jalan-jalan sikit kat uniqlo, dan mall yang jual banyak barang cantik-cantik dan best-best. masa ni kami spend time tulis postcards to few friends yang sempat bagi alamat and beli stamps (70 yen stamps untuk sekeping postcard). tips; masukkan postcard dalam lubang yang tertulis -international. sebelah kanan.  lepas post, jalan-jalan lagi di sekitar daiso for our last minute shopping. I sempat beli kalendar comel dengan harga 100 yen. i beli buku kertas coklat dengan harga 100 yen. yang ni kalau beli banyak berbaloi.. tapi made in chinalah. not much we can do that day sebab hari pun dah malam. balik tu, siap siap packing dengan sedih. sebab besoknya kami akan gerak awal ke station ibaraki yang ada shuttle limousine ke airport.

bye senrichuo! gonaa miss you!

besoknya, awal pagi lagi kami bergerak ke station bas. hari masih belum siang sebab according to google map bas ke ibaraki adalah pukul 6.20 pagi. rupanya pukul 6.50 pagi adalah bas pertama yang akan ke ibaraki. mungkin jadual dah bertukar. kereta mula banyak, layan perasaan sambil sedih sebab nak meninggalkan jepun kononnya. dalam hati, aku akan datang sini lagi, nak pergi banyak tempat lagi. heh.

tempat tunggu bas, sebelah sawah padi yang dah dituai

sampai sahaja bas ke ibaraki, perjalanan ambil masa agak lama, kami berdiri sepanjang perjalanan sebab waktu puncak orang pergi kerja. Ibaraki adalah station yang agak besar, dan ramai orang. tapi yang naik bas limo ke airport dari ibaraki tak ramai sangat pon. tapi bas ni bas berhenti-berhenti. so sepanjang perjalanan tu bas akan ambil penumpang untuk ke airport.


menuju ke hentian bas limo ke airport di ibaraki

bye both su and shu! jasa korang akan ku kenangi!!

pemandangan dari dalam bas yang cantik sangat. sayangnya, kebanyakan masa iolls tido. kroooh krooh..

tahu kan KIX sebenarnya atas sebuah pulau buatan? so nak pergi dan balik memang wajib lalu lautan yang terbentang luas ni..

perjalananan ke airport ambil masa agak lama lebih kurang 2 jam. aku tidur sepanjang perjalanan, tak larat nak buka mata. kadang-kadang bangun sambil tengok sama ada dah terlepas station ke sebab lama sangat. pemandangan yang cantik di persekitaran pun tak mampu aku nak layan sebab dah mengantuk sangat. sampai di KIX, kami bergerak ke kaunter tiket untuk redeem tiket flight yang kami dah check in online.

lepas check in kami singgah ke starbucks untuk tumblr yati, dan berdekatan starbucks kami jumpa halal japanese restaurant di KIX. ada dua, kami ke sanuki sejenis restoran udon, tapi both aku and kak su makan nasi. kenyang, happy..

tempat ni senang kenal sebab ramaaaaai orang melayu datang sini makan. macam kat malaysia pun ada. boleh cari restoran ni kat tingkat dua ye. 

agak kelam kabut jugak sebab kami agak terlewat kat situ. agak berlari-larian jugak bila dah masuk ke bahagian kastam tu. tak sempat nak beli barang kat dalam tu. huhu.. dalam kapal terbang aku tidur straight 6 jam tanpa henti sebab mengantuk sangat. mungkin qada' yang hari hari sebelum ni di jepun (tidur lambat bangun awal).

sampai malaysia - back to reality. besok jumaat, masuk kerja...hehe..

so itu sahajalah perjalanan kami dua ketul manusia dari malaysia berbackpack ngelat ke jepun. ngelat sebab tempat penginapan dah ada. so kalau mana-mana kawan korang yang ada kat jepun tu, pergilah mengendeng kat depa. maklumlah, memang tempat tinggal mahal kat sana.

aku ada tulis untuk share citer pass kat sini. aku pun tak sure nak compilekan terus kat sini ke hah? hmm mungkin post yang berikutnya kot. macam post korea dulu, aku akan cerita sikit lah pasal hal post japan pulak.

okay that's all for now! sayonara!

Monday, December 14, 2015

jalan-jalan Jepun - osaka castle, nagai botanical garden, tempozan ferris wheel

assaamualaikum wbt..

aku sambung lagi cerita jepun untuk hari yang ke 6.

hari ke 6 kami sambung jalan ke Osaka lagi. untuk hari ini, rancangannya kami akan ke Osaka castle, nagai botanical garden and tempozan ferris wheel.

hari selasa tu adalah hari cuti umum untuk warga jepun, so kawan-kawan kami su and shu (imagine in this trip aku bersama kak su, su and shu) so both su and shu joined us that day. tapi mereka skip on osaka castle sebab JALAN JAUH (su and shu dah pernah pergi sini).  so rancangannya kami akan jumpa mereka balik di stesyen Dobutsen-mae. mereka akan jalan-jalan di namba sementara kami jalan jalan di osaka castle.

honestly, jalan kaki memang agak jauh. macam kata su, for the first time in life, aku guna compas untuk jalan. bila google kata head north, kami pun pakai compas untuk head north. rasa bijak pulak bila pakai compas untuk jalan jalan. hehe.

jadi perjalanan memang agak jauh dari station ke osaka castle. sepanjang perjalanan boleh enjoy the view.

salah satu jambatan yang ada view yang sangat cantik! kalau musim bunga, laaagi cantik sebab pokok kat sepanjang sungai ni akan berbunga!!

on the way, terserempak dengan pakcik ni. terus grab pakcik ni untuk tangkap gambar. samurai hait!

Osaka castle!


pemandangan dari taman osaka castle

taman on the way ke osaka castle

dari osaka castle

kami spend time agak lama di osaka castle. kami janji dengan su and shu untuk jumpa pukul 2 pm. padahal kami sampai sini around 9 lebih macam tu. kami sepnd time agak lama dalam osaka castle sebab both kami (kak su and I) rasa banyak gila maklumat and pengajaran yang kami dapat dari dalam ni. one of them is kisah perang dan rampasan kuasa yang berlaku di istana ni. boleh baca cerita the siege of Osaka di wikipedia sini. even presentation untuk penceritaan perang ni dan sejarah-sejarahnya disampaikan dengan baik. baju-baju perang untuk samurai pun banyak dipamerkan kat sini. 

lepas berjalan-jalan di sekitar taman, kami pun menuju ke Dobutsen-mae station untuk jumpa dengan su and shu. next destinantion is nagai botanical garden.

nagai botanical garden adalah tempat best untuk dijejaki especially pada musim bunga and musim luruh. unfortunately, we came a little bit early sebab daun masih belum merah dan kuning sepenuhnya kawan aku pergi minggu berikutnya, lain sangat sebab daun semua dah bertukar warna! cantik sangat! masa kami datang sini ada sambutan siap ada persembahan orang orang tua nyanyi, masing masing bawak bekal dan berkelah tengah padang. happening rupanya tempat ni.

tempat wajib bergambar!


boleh berbaring bersantai sambil makan apple. :)


belakang tu penuh dengan bunga teratai yang dah layu

kalau datang seminggu lewat, pokok kat belakng tu akan bertukar warna sepenuhnya!

lepas sakan bergambar dan menikmati pemandangan dan suasana best di nagai botanical garden kami pun ke destinasi seterusnya. oh ya, sesiapa yang nak pergi ke osaka museum of natural history boleh je singgah, dah termasuk sekali dalam Osaka amazing pass tu. dah dekat sangat boleh singgah, in fact, museum tu dalam nagai botanical garden tu. 

next pitstop adalah tempozan ferris wheel!

tempozan ferris wheel dulu pernah jadi ferris wheel yang terbesar di dunia, lepas tu dah di 'beat' oleh london eye. tapi bagi aku it is still big! kita boleh pilih sama ada nak yang see through seat maksudnya the whole car tu adalah lutsinar ye. tapi kena tunggu 45 mins, so kami naik je lah yang biasa je..

sambil jalan kita selfie!

dari jauh dah boleh nampak

pemandangan dari dalam

okonomiyaki hiroshima style

dah malam! bye ferris wheel!

tempat ni dah dekat sangat dengan kaiyukan fish aquarium tu. kami tak sempat pergi plus, kena bayar. trip bajet kan. so kami jalan jalan je di sekitar shopping mall kat sebelah ferris wheel ni. siap dinner okonomiyaki kat situ. kami nak naik santa maria cruise pun tak sempat sebab malam cepat sangat (pukul 5.30) and dah tutup around that time. 

after jalan-jalan sikit, balik tu singgah kedai groceries untuk beli sikit barang-barang. su and shu beli miso sup segera. sempat jugak aku tengok-tengok groceries yang dijual kat sini. tempat macam ni pun aku rasa menarik. 

lepas tu kami pun balik. end of day 6. untuk hari yang berikutnya kami ke Osaka uni untuk attend talk setengah hari. mungkin akan cerita jugak kot sebagai note untuk aku sendiri. 

next post: osaka uni, imamiya station, last day in kansai.

Wednesday, December 9, 2015

jalan jalan jepun - Osaka tsutenkaku tower, tennoji zoo, dotonbori, hep5 ferris wheel

assalamualaikum wbt.

hari ke lima kami mula jalankan misi mengexplore osaka pula. macam orang lain cakap, osaka is totally a different world as compared to kyoto. kami stay di imamiya osaka, jadi perjalanan mengambil masa lebih kurang setengah jam.

sebelum kami ke osaka, the day before aku diberitahu yang ada kedai kain 100 yen di esaka. memang dah on the way, jadi kami pun singgah di kedai kain di esaka tu dulu. memang heaven! semua jenis kain ada kat sini, malangnya tak ada pun harga kain yang 100 yen. aku beli kain cotton tebal 1m untuk buat omiyage dengan harga 600 yen (lebih kurang rm20 +) sahaja. bagi aku murah sebab aku selalu beli kain cotton tebal spesies tu online - harga online is rm50 semeter.

lepas membeli belah kain dan cuci mata (agak lama jugak kat sini), kami ke tsutenkaku tower, yang mana boleh melihat keseluruhan bandar osaka dari sini. kat sini juga ada pasar shinsekai yang meriah, tapi sebab kami pergi pagi, maka banyak kedai yang tutup. kat tower ni boleh borong pokki banyak banyak. kat sini juga ada patung bilikan yang besar dipercayai kalau letak duit dan rub kaki patung tu, dapat lah good luck sebanyak-banyak nya. honestly, aku pun tak tau itu tujuannya. so buat tak tau je. haha.. but we can enjoy the viewww!!!


pemandangan dari menara

takoyaki besaaaaaar!

dari atas tower ni, kami siap usha jalan untuk pergi ke tempat yang seterusnya iaitu tennoji zoo! okay, memang sedikit 'lame' bila pergi osaka, lepas tu pergi zoo. tapi percayalaaaaaaaaaaah, berbaloi pergi sini sebab 1 - dah termasuk dalam bayaran osaka amazing pass tu (jadi tunjuk pass boleh terus masuk). 2- haiwan kat sini sangat aktif! aku tak sangka yang aku pergi zoo pun boleh gembira macam tu. tak ada sekor pun binatang kat sini yang tidur. singa betina dua ekor siap bertepuk tampar main-main dengan each other, singa jantan mengaum tanpa henti, zirafah berlari-lari ke sana ke mari, polar bear berenang-renang dengan gembira, singa laut siap berpusing-pusing keliling kolam tanpa henti. ayam turki ke hapa entah (besar ayam), bebas berkeliaran siap terbang atas kepala aku. aku syak diorang bagi dadah - ok, gurau. 

belakang tu polar bear tau!

lepas agak lama lepak kat sini, kami pun begerak ke destinasi seterusnya Dotonbori. kat sini punyelah ramai orang, kami cari tempat untuk claim tiket cruise kami -rupanya dekat je dengan jambatan glico, dan tempat jual takoyaki. cruise ni memang menarik, tapi macam konsep naik cruise kat sungai melaka jugak. bolehlah untuk menghiburkan hati. tapi yang penting bila sampai sini adalah..

tangkap gambar dengan encik glico yang famous itu!

river cruise

kami tak masuk pun kawasan yang banyak kedai tu. kami hanya jalan jalan sekitar sini dan next destination is, HEP5 ferris wheel! aku rasa kat sini agak banyak ferris wheel dan tempat tempat tinggi. maksudnya, Osaka bagi kita tourists ni enjoy the view from the top! oh ya, satu lagi, kalau penggemar makanan tu, memang kat sini banyak street food. cuma halal tak halal tu tak tahu lah. ada website dan apps yang kita boleh pergi untuk pergi memburu makanan halal di osaka. kami runshing, makanan adalah perkara kedua dalam kehidupan bertourists, hahahahahahaha!

pergi HEP5 tak susah. dia dalam shopping complex, dan kat luar tu ada jugak deretan kedai yang membuat aku tertarik nak pergi. tapi nasib baik fulus tak cukup, kena bersabar... so terus kami ke bangunan HEP5 tu. boleh je tanya orang berseragam merah yang sedia menanti pertanyaan tourists macam kita ni, sangat helpfull.


boleh rujuk bangunan mana yang mana satu.

kebetulan hari pun dah malam. bila malam, kami pun segera pulang. sebelum pulang, round round kejap kat sekitar shopping complex HEP5 tu. kat situ aku terjumpa satu kedai best '3 coin'. kedai dalam tu semuanya berharga 300 yen, lebih kurang rm10 kita. banyak sangat barang menarik dalam tu yang memang gatal tangan nak beli. beg kucing, senduk berwarna-warni. banyak cawangan '3 coin' ni sebenarnya. lagi besar kedai '3 coin' ni, lagi banyak barang menarik ada dalam tu. 

on the way balik tu, tiba-tiba ada orang whatsapp msg. bila bukak tengok budak-budak ni (yang kat rumah kena pergi lab tu) pergi beli sotong kurita besar untuk dilapah! ceritanya; semua geli nak potong sotong ni, tapi nak makan sotong ni! so diorang tunggu aku balik untuk potong kecik-kecik sotong ni. 

bersepah sotong ni kat jepun

sampai rumah, potong sotong ni kecik-kecik, buat tom yam! makan dengan nasi jepun panas-panas, di kala sejuk... memang terbaik! 

next day is; OSAKA lagi!

Monday, December 7, 2015

jalan jalan jepun - kyoto arashiyama, nishiki market and kyoto tower

assalamualaikum wbt.

hari ke empat, arashiayama!

arashiyama terletak di utara kyoto, so untuk jalan sini mungkin boleh ambil masa sehari suntuk dan jangan lupa..

pergi naik sagano romantic train di sini!

selalunya orang akan pergi sini untuk tengok the iconic bamboo groove yang sangat cantik, memang banyaaaaaak bamboo kat sini, jalan-jalan kat sini pun seronok sebab sepanjang perjalanan tu memang ada kedai untuk tarikan tourists, arah tuju untuk ke sagano romantic train (kalau naik trem) dan banyak lagi tempat yang boleh pergi kat sini.

so pagi pagi - ke arashiyama kita!

macam biasa, masa hari kedua tu kami dah pergi kat stesyen yang sama iaitu stesyen saii tu yang nak ke kinkakugi tu. so kami dah tahu jalan. cumanya this time, kami tak perlu tukar trem, trem tu akan straight sampai hujung stesyen. sampai-sampai je dah excited sebab sangat cultural! sekeliling stesyen tu meriah dengan orang-orang jual makanan, banyak pelancong berkimono, dengan cuaca yang sejuk, ya Allah perfect sangat!

pagi yang sujuk! kat sini terjumpa van sekolah sinchan. seriously ada telinga, lukisan kucing and all. so kawaiiii!

nama station ni adalah: Banpaku Kinen Koen. haaa panjang tak nama dia. and it is actually a park. a nice park to wander around sebab ada mall baru bukak sini - yours truly tak sempat pergi. 

masih pagi, kedai tak banyak bukak lagi

we meet again Saii station!

trademark station keretapi ni

pintu depan saga torokko station

harga tiket sehala: 620 yen, waktu 11.07 minit, train no 5, platform 2. customer ke 80 i think. 

sementara tunggu train, kita jalan jalan kat muzium keretapi dia dulu!

sanggup berdiri untuk pemandangan ini! tips: lebih baik berdiri sebab ada dua sides and we can look at both sides. kalau duduk boleh tengok satu side jeerr..

cantik gila! kalau nak merentasi sungai ini naik bot juga boleh. sila sediakan 3000 yen. and the ride will take around 3 hours kot. i is on budget, kita naik train sajor..

they (malaysian bloggers) call him as 'pak lawak jepun' so kita capture gambar ngan dia sedas

luckily got seats for 4 of us on the way back. lagi sekali - cantiknyaaaaa sungai tu!!

untuk naik keretapi ni, boleh pilih sama ada nak pergi balik atau one way sahaja. masa aku naik ni aku tak tau pulak yang kita boleh turun di stesen berikutnya. kat situ pun view menarik. ada banyak orang memancing dan jalan-jalan. tapi sebab aku tak tahu, aku terus beli tiket pergi balik which is bila turun train, kena naik balik train yang sama untuk patah balik.. mungkin next time boleh pergi lagi? ada sesiapa nak sponsor? pleaseeeeee... pretty pleaseeee....

on the way balik, boleh nampak banyak beca yang ditarik orang (bukan naik basikal) which is a typical view kat tempat-tempat macam ni. sempat lagi kami bergambar sakan dengan jejaka-jejaka macho pakai pakaian seragam tarik beca. siap pakai tights macam nak pergi bersukan pun adooo...

tunggu pelanggan untuk tarik beca, kita tangkap dia untuk tangkap gambar dengan kitaaa....

Jizou: maksudnya wakil tuhan yang volunteer untuk melindungi manusia. everything in japan is cute, i tell you. no joke. 

and semua benda ni cute aku rasa nak nangis. T_T

typical pictures of the bamboo forest. memang cantik! officially this is my favourite place in kyoto. setakat ni.

wandering around, jalan-jalan sampai jumpa jalan mati. kena lintas landasan keretapi. olskul to the max. 

and balik singgah makan MATCHA ice cream. best!

tips untuk mintak tangkap gambar dengar the real japanese girls. 1. make sure both cakap jepun and kalau boleh duduk sebelah dia sambil makan aiskrim. 2. terus kata "sumimasen, picture?" 3. If they say yes, proceed. 4. after taking pictures, says "arigato gozaimasss." 5. kalau nak lebih friendly, sebelum belah say "sayonara!!!". ok?

kedai cantik di sepanjang jalan, orang ramai, japanese pon ramai, cuaca sejuk, jalan 10 batu pun tara papa punyee....

lepas bergumbira tanpa mengetahui banyak lagi tempat best yang boleh dilawati di sekitar arashiyama (monkey park, jambatan cantik, shrine - aargh i should come again), kami naik train tanpa arah tuju. last-last sampai ke Nishiki market. haha, macam mana boleh tembus sini pun tak tahu. aku rasa memang berbaloi sesat di kyoto sebab mesti ada tempat tempat menarik disekitaran. tapi janganlah sesat barat sampai masuk nara pulak. actually, kalau sesat sampai nara pun ada tempat menarik. hehe. 

aku memang berniat nak pergi nishiki market ni sebab konon-konon dekat dekat Gion street tu tapi tak jumpa. finally jumpa jugak the next day! 

nishiki market, actually adalah market yang sangaaat panjang. dan ada saaaangat banyak kedai. barang basah pun ada jual, kedai 100 yen pun ada. memang best jalan sini sebab boleh tengok the locals jual barang locals macam jeruk-jeruk dan sotong ikan kering.. 

jalaaaaaaaan sampai lebam kaki. 

antara barang yang dijual

after penat jalan dan hari pun dah nak maghrib, kami pun tak solat lagi, fikir punya fikir, jom kita ke kyoto tower sebab member pernah share kat facebook yang kat situ ada surau! so off we go to kyoto tower! dahla menggelabah gila sebab maghrib pukul 5.30 petang. asar+zohor pun tak lagi. berlari-lari kami macam running man. nasib baik jumpa. kyoto tower, tingkat 3 tak salah aku. dekat dengan tourist centre. kalau nak masuk situ kena pergi ke tourist centre tu dulu, isi borang sikit, berapa orang nak masuk, dapat tahu ada surau kat sini macam mana, tu je kot. lepas tu japanese girl tu akan bagi kunci surau. mesti kunci pintu. masuk is group by group. lepas keluar, pulangkan balik kunci surau tersebut ye. sila jangan cemarkan nama malaysia main pass-pass kunci. sila bersihkan juga tempat solat sebab mereka dah jaga dengan baik. yang datang surau pun banyak malaysian, bila keluar, berderet orang malaysia datang terjah kami tanya surau mana. hee. memang port malaysian ni.. 

habis solat, kita selfiee! antara surau ter 'rare' yang dijumpai di jepun


siap ada bahasa melayu lagi

habis solat, lepak-lepak kat tourist centre tu, nanti kita boleh dapat banyak brochure. boleh ambil kat situ. kami nak pergi osaka untuk dua hari so kami pun tanya banyak kat information centre tu. sini boleh tukar duit jugak, sini dapat wifi jugak, so boleh update apa yang patut. lepas lepak lama kat situ, kami jalan-jalan kat daiso kat tingkat bawah. tahu tak daiso kat sini heaven gila? dan murah berbanding kat malaysia? barangan daiso kebanyakannya berharga 100 yen. ada juga yang lebih 100 yen tapi dia akan tulis kat situ. 

habis jalan-jalan, kami ke station keretapi kyoto untuk pulang ke pangkal jalan (imamiya). makan dulu sebab dah macam nak pengsan laparnya! singgah lotteria, order shrimp burger. aku pernah baca kat satu blog ni tempat makan untuk sorang. rupanya ini lah tempat makan untuk seorang tu! takdelah rasa awkward untuk makan sorang. tapi untuk beramai-ramai macam kami ni, memang pakat baca berita lah macam ni.

jom makan secara melintang!

that day memang penat walaupun dua tiga tempat je pergi. aku cadangkan kalau time-time macam ni (matahari terbit pukul 6.30), boleh dah start jalan sebab 5.30 dah start malam. mungkin boleh buat aktiviti lainlah malam tu, lepak osaka ke, pergi jambatan yang ada glico ke.

and next is, OSAKA!