Tuesday, September 23, 2014

sedangkan pantai boleh berubah inikan pula hobi

assalamualaikum wbt.

aku cuba nak berjinak jinak dengan hobi baru ni. sambil sambil baca journal kat office try-try juga menanam apa yang patut. dulu suka bunga, tapi bila bunga asyik mati je, tukar subjek ke daun pulak. daun pun boleh tahan mati jugak. stress i.

sekarang tukar subjek lagi ke succulents. konon nak try buat terrarium sebab suka. hari tu pergi tanya kat kedai yuna satu balang yang tak adalah berapa besar sangat, harga sampai rm400 kau! terus menanam azam konon nak propagate sendiri succulents. hari tu kirim kat mak yang pergi Cameron highland sampai 12 kot. la ni tinggal berapa je yang hidup. apa ni, tanam kaktus pun mati keee.... T__T

tapi takpe, kita try to be positive here. tengok macam mana. kira ni sebagai langkah permulaanlah. kalau berjaya, best. kalau tak berjaya, i nangislah senang je...




wish me luck eh!

14 comments:

  1. kaktus u over watered tak? hehehe...i suka ak nak menanam ni...tapi M paling besar dah tertanam kat diri i ni...susah nk gali keluar :-P

    ReplyDelete
  2. memang over water pun, sebab tak da ilmu terus terjah je kan nak membela semua. kekekeke... korek keluar m tu sw. kasi korek sampai habis...

    ReplyDelete
  3. Good luck! I have tried before, tanam sayur la katakan.... it started to grow.. I even harvested chillies, and capsicum and errr sawi... tapi lepas tu with all that was going on with family, dah takde masa. Now plan to start back again. Actually kan, I did, tapi dah mati. Haha, so start AGAIN! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. OMG! i'm always jealous of people who can grow vegetables because i cant. never succeed. things about hobby is that you can start again anytime! more good luck this time!

      Delete
  4. wahhhh hobii baruuu.. berbakti pada tanahhhh okay pe.... gudluck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eida! tak dapat rumah tanah, tanam dalam pasu pun jadilee.. ngeee

      Delete
  5. kalu tak jadi, nangis je,,hehe...so cute la solutionnya!! ;D;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam ada tanda tanda tak jadi ni.. dah nak nangis ni.. wuwuwuuuu

      Delete
  6. syoknye ajue..aku tanam cili..tgh tgu die idup..hhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck sima! aku pernah tanam cili. pastu tak berbuah. nampak sangat tak de greenthumb..

      Delete
  7. Rajinnya menanam... Tangan akak tak 'sejuk'.. buat la kerja perempuan apa, semua tak menjadi sangat... haiish

    ReplyDelete
    Replies
    1. haish apa lagi kak dot. kena buat kerja laki lah gamaknya.. kekekeke

      Delete