Monday, June 30, 2014

salam ramadhan

assalamualaikum wbt.

kejap je dah ramadhan kan? sekejap tu jugelah raya nak dekat. lepas tu bulan sembilan lepas tu nak daftar masuk sem 6. waaaah! kejap nya masa berlalu!

di kesempatan ni nak mengucakan salam ramadhan untuk semua. maaf zahir dan batin.

dan jangan lupa, banyakkan bersedekah. ingat, the more you give the more you get. aku pegang kata-kata tu. tambahan pulak, aku ada baca 'mudahnya menjemput rezeki' beli murah kat mph hari tu. alhamdulillah sangat bermanfaat. salah satu ayat yang aku ingat, rezeki yang kita dapat tu bukan semua rezeki kita, rezeki pakcik kedai, rezeki makcik tukang jahit, rezeki pakcik bazaar ramadhan. jadi niatkan duit tu adalah rezeki mereka, dan rezeki kita Allah yang bagi. itu apa yang aku fahamlah. even bagi duit kat mak tu pun kira rezeki mak juga lah. seronok kan kalau mak dapat rezeki. jadi bagilah. bagi kat adik beradik, anak-anak buah. jangan berkira. tambah-tambah di bulan ramadhan ni. lagi banyak berkatnya.

so jom kita audit diri, tambahkan amalan. kalau boleh, boh-boh (cukup-cukup) la bershopping tu. boleh nak shopping, tapi berpada-padalah. aku sendiri takut tengok banyak sangat peniaga-peniaga jual itu ini dengan bazaar itu ini. bagus memang bagus membuka peluang perniagaan pada peniaga tapi sebagai pengguna, kena berjimat cermat juga. beli apa yang mampu, dan mana beli mana yang tak ada.

salam ramadhan!

Monday, June 23, 2014

sikit cerita pasal melaka

Assalamualaikum wbt.

i'm in Muar right now. no monday blues for me tomorrow. am excited! haha. by the way, following husband here and there. sebelum ni ke melaka, and batu pahat for in laws' kenduri, and now in Muar sebab ada kembara mahkota johor. husband need to do some job here.

tapi sebab tak lama lepak-lepak di setiap tempat, we have only 4 days to go around. but basically bukan semua datang sebab nak jalan. sebab husband ada job, and kena balik kampung juga for kenduri. 

actually the point is that, aku  masih tak puas jalan melaka, walaupun melaka tu dekat, few places that i miss, macam jonker street and food around there. hari tu sempat pergi alai seafood. thanks azmilia and dina, food pun sedap, even the husband pun suka. and of course, for the first time pergi coconut shake pantai klebang. the taste is nice, waktu pergi pekena sekali, waktu balik kami laki bini beli sorang dua. kali ni orang tamak tak berapa nak rugi sangat sebab memang sedap yum! lepas ni, memang nak bawak mak abah jalan-jalan sini, because melaka got so many places to go. nak jalan H&M kat hatten tu pun tak sempat, nak merasa pacific coffee di dataran pahlawan pun tak sempat. wah banyak list untuk repeat pergi melaka lagi. kita kena cuti-cuti malaysia ni! 


oh ya, kalau pergi melaka hotel kat sini memang super banyak! before this hotel kami book agak jauh kena naik kereta untuk ke bandar. parking memang susah, so this time we booked near the town. taklah booking just walk in je. walaupun hotel tak glamorous, but i think it is okay for me. actually aku ni tak boleh bagi review untuk hotel sebab semua aku rasa okay. oh we stayed at balik pulau hotel, jalan kaki je boleh pergi semua tempat kat bandar melaka tu. but the room is to small, even the toilet. but still okay for me. do tell me if you guys ada tempat lagi best untuk duduk ye! 

banyak tambak-tambak, but i do love the view. this was during my breakfast, dahlah breakfast sorang sorang. tak awkward sangat sebab tak ramai orang. breakfast kat roof top memang best. the breakfast pon okay. i spent one hour alone, makan-makan and relax-relax. this hotel only provide breakfast during weekend. 

haish, aku sebenarnya nak tulis short note only, ni dah panjang berjela. okay i stop here. nanti sambung lagi.

salam!

Wednesday, June 11, 2014

coffee lovers out there!

assalamualaikum wbt.

coffee lovers out there! bergembiralah! haha..

aku memang mengakui yang aku agak addict dengan coffee.. tapi lately addiction aku makin bertambah mungkin sudah jumpa alasan baru untuk minum coffee. right now i'm consuming coffee with ganoderma and it tastes great! and it does help me in reducing my period pain. okaylah tu. ada alasan untuk minum coffee and reduce pain -> kira best lah tu kan.

i know that people talking about caffeine is not good for ttc. tapi boleh tak aku taknak percaya? it depends on you guys sebenarnya. bagi aku coffee is not that bad. there's no research confirmed that caffeine can effect fertility. kalau ada pun not that thorough and result is not that strong. alah, macam vaccination juga (yang kata boleh menyebabkan autisme - there's no absolute results on that). one research published in 2011 concludes that caffiein consumption by women or men was not associated with IVF outcomes (source: here) . i think the concept is the same. the bad things about consuming coffees is that the side ingredients like sugar and creamer. kalau ambil yang 3 in 1 tu, better be careful on the sugar contents. white sugar is the main culprit in our health. memang tak healthy. and creamer, i dont know much about creamer, but i think it is better to avoid dairy creamer as it contains so much chemical ingredients than the real cream itself.

and i might be bias because i am a coffee lover. so for those yang tak suka coffee tak apalah it's just that, stop judging people who drinks coffee especially people like me. minum kopi banyak sangat! patutlah tak mengandung! not nice makcik, not nice.. kopi bukan punca, its the caffein inside yang orang selalu debatkan. and caffein is not just in coffee je, benda lain pon ada caffein juga. masing-masing ada pendapat masing-masing so respect that, okay!

and i would like to share with you guys on understanding caffeine in a fun way. tengok video ni and u will never see caffein as bad again.



that's all for now. assalamualaikum.

Monday, June 9, 2014

zurazura post korea

assalamualaikum wbt.

oi tak habis lagi cerita pasal korea? lol!

sorrylah aku kena habiskan jugak kalau tak, sampai bila-bila aku tak sambung ni. hehe.

last day di korea memang ada sikit-sikit sedih. mainly sebab percutian dah habis. kena menghadap lab pulak huaaaaa! these are few pics of me di incheon international airport sebelum berangkat pulang. aku terjumpa charlie browns cafe dan sempat pekena americano sedas sebelum naik flight.



kenapa cafe kau comels sesangat ni?

and bertolak balik. bye korea! sobs.. :(

the trip was fun. i learnt a lot of things there. makanan, culture, architecture, cosmetics and all. kat korea ada banyak street food. bila-bila boleh datang and makan dengan harga yang murah. kalau bukan muslim, memang boleh try different kind of food there. kalau stress, boleh hangout dengan kawan-kawan pergi makan malam. atau pergi stream untuk relakskan minda. cosmetiscs here pun quite murah. i was so impressed with the products, they all can penetrates outside korea. malaysia misalnya. banyak cosmetics mereka ada kat sini, etude house, skin food, nature republic. mereka mempunyai research yang hebat dalam bidang kosmeseutikal. that's why banyak kedai kosmetik bersepah di korea. and incredibly work! aku try few dari samples, ada yang sesuai ada yang tak, but yang sesuai tu, memang menambat hati sanubari! memang buat muka moist and healthy! and maybe sebab the weather jugak. aku pakai yang free samples masa kat sana, and that time suhu pun sedang-sedang elok around 20 deg C so the product pun memang bagi moist kulit muka aku and aku rasa best bila pakai.

ada few barang yang beli bawak balik; brooch pun tak ada lah murah sangat kat sana sebab mungkin aku tak pandai tawar/cari kedai/limited time. tapi kat area namdaemun tu  memang banyak kedai yang hanya jual barang-barang kemas sahaja macam gelang, rantai, brooch yang cantik-cantik. kalau ada fulus banyak, memang boleh shopping sakan kat situ. ada juga aku shopping fridge magnet macam biasa untuk simpanan peribadi yang kita pernah jejak kat kawasan tu contohnya namsan tower and petite house. tak sempat nak cari fm cute kat nami island, tapi dapat cup holder dari the book cafe pun dah okay sebab dia ada tulis nami island kat situ. benda yang macam shawl, agak mahal boleh je beli kat malaysia. tak banyak pun souvenir yang aku bawak balik ke malaysia, cuma fm, baju 'i love korea' (boleh jugak nak beli banyak-banyak sebab murah-rm10 satu kot dengan kain yang berkualiti-agak menyesal tak beli banyak-banyak untuk diri sendiri).

banyak juga kosmetik kiriman kawan-kawan. menyesal lagi kat situ sebab face mask sini murah. satu packet dengan harga 10 krw (rm30) boleh dapat 20 keping dari nature republic. memang menyesal gila tak beli! plus, kalau rasa nak bagi souvenir face mask untuk kawan-kawan perempuan pon sesuai sangat sebab face mask kat sini  murah dan banyak! so korang kalau pergi, jangan lupa borong eh. barang macam etude house boleh dapat separuh harga dari malaysia. aku ni memang buta cosmetic. yatie bagi tips yang aku boleh cuba free gift yang dia bagi tu on the first day bila shopping kat sana, tengok sesuai tak dengan muka. bila dah jatuh cinta, on the last day tu boleh shopping barang sendiri pulak. aku sempat beli bb cream je. balik malaysia, bila pakai yang free gift collagen essence tu rasa best, terus pi cari kat malaysia. bila cari haruslah lagi mahal! kalau kat sana boleh dapat half price, terus menyesal lagi.. wuwuwuwuuuu..

so kalau korang nak pergi sane, survey siap-siap barang apa korang nak beli. mana yang rasa best tu, boleh terus beli kat sana. no wonder kawan aku yati and ina kirim kat aku macam-macam sebab memang berbaloi! aku pun rasa berbaloi sangat.

aku ada juga bawak balik coffee cup holders sebab aku suka coffee. saja je nak buat koleksi. kira aku start dengan coffee cup holders dari sini, dan after this boleh sambung kumpul yang dari malaysia r negara-negara yang lain pula. tapi tak semua coffee kat sana bagi cup holders.


tak banyak pun sikit je. ngehngeh..

erm, apa lagi ye? selain shopping, tulah macam aku cakap tadi, bab makanan. untung juga dok malaysia, sebab makanan korea bersepah dah kat sini. so kalau teringin boleh je terjah a few tempat. sekarang ni my personal favorite is jigae/stew. masa kat korea, sempat rasa sondobu jigae atau tofu stew. sampai sini terus nak rasa beef kimchee jigae (kat bulgogi brothers sedap!) dan daging bakar yang aku tak dapat rasa kat sana tu. sekarang kira dah pandai sikitlah kalau nak order makanan korea. dulu memang bongok gila, last-last order cold noodle yang sumpah bagi aku tak sedap. 

okay. itu sajalah pasal korea dari aku untuk kali ni. korang kalau nak pergi sana, dan nak tanya-tanya, boleh je drop you comment. setakat pengalaman aku yang baru pergi sekali ni, setakat tu je lah aku boleh bagi tips tips. tak banyak pun hehe. tapi harapla berguna (untuk aku and rakan-rakan lain). nanti mana tau nak pergi lagi ke, nak pergi busan pulak ke, jeju ke, cewah (ameen for that). 

see you on the next post!

감사합니다 !