Tuesday, May 20, 2014

korea trip - day 1

assalamualaikum wbt.

korea trip - day 1.

it was a good news to us bila mana kami akan menaiki air asia dari KLIA2. KLIA2 is huge, comfortable and new. and we heard that that day was the air asia's first flight from KLIA2. sebab rumah dekat, jadi bertolak dari rumah around pukul 4.30 am macam tu. sampai around pukul 5. azmilia dah buat online check in, so kami check in bag sahaja. itupun around 5.30 dah. our flight to korea was scheduled at 9.00 am. Everything went smoothly, and mak abah yang hantar kami pon boleh jalan-jalan dalam klia2 tu. kalau air asia still kat lcct, memang kami bercadang nak pergi sendiri naik teksi je. the parking lot in klia2 is spacious, and near the entrance. so we are lucky i guess.


arrival and t-money card

we arrived at Incheon International airport at 3.30pm  local time. i can't believe myself that finally i was in South Korea. I'm thankful for that. jadi lepas melepasi kastam, we waited for our bags, and went outside. first thing first, buying T-money card. there is one seven eleven selling this T-money card. in fact, every convenient store selling this card. so kalau tak ada t-money card tengah-tengah jalan pun boleh beli kat mana-mana convenient store. we decided to take subways to go to our guesthouse. boleh je nak naik bus, yang terus sampai area seoul dengan harga 10,000 krw. yang itu tak payah pakai t-money. oh ya, t-money card harganya 2500 krw. top up; 10,000 krw untuk permulaan. so total adalah 12,500 krw. cakap je kat cashier tu one t-money card and recharge 10,000 krw. kalau nak 10,000 lah. nak lebih pun takpe. sepanjang-panjang kami ada kat sini, estimate kami guna t-money adalah around 20,000 seorang. itupun sebab kami banyak guna t-money untuk perjalanan jauh. untuk recharge kalau dah agak-agak nak habis tu, ada mesin untuk recharge kat subways. ada english command so jangan risau.

my t-money card

internet/wifi

next stop is sewaan portable wifi. portable wifi yang glemer kat sini adalah olleh. hafsah pernah cakap pasal satu lagi wifi service tapi service and kedai tu dah tak ada. tapi olleh ni pon sama je charge nye. lebih kurang 7000 krw untuk satu hari dan boleh kongsi 4-5 orang. kalau kat incheon airport tu boleh cari bahagian internet/wifi tak salah aku. dia punya kaunter macam gambar kat bawah ni. talk about portable wifi ni, ada cons dia sebenarnya. pros dia of course lah jimat sikit sebab boleh kongsi. tapi cons dia ada sesetengah tempat memang tak ada line. contoh, yongmun station yang berada jauh dari seoul dan nami island sendiri tak ada line untuk wifi ni. so, depends. kalau tour around seoul, boleh lah sewa mengikut bilangan hari yang kita stay. sebenarnya untuk guesthouse kami pun ada buat sewaan wifi ni. sama jugak. sehari 5000 krw, kongsi 2-3 orang. tak boleh browse video, cuma basic basic macam facebook and instagram, cari maklumat kat google tu bolehlah. kalau ambik dari guesthouse jimatlah sikit, sebab mungkin tak semua hari kita guna wifi.

but my husband decided nak amek simcard sana je. sebab 2nd day tu, kami ada masalah internet connection tak ada and agak sesat untuk cari tempat. so 2nd day tu dia ambik simcard sana dengan bayaran 20,000 krw untuk simcard, tambahan 10,000 krw untuk line internet dan 10,000 krw untuk line call. total is 40,000 krw. memang mahal sikit tapi ikutkan lebih selamat kalau kita sesat dan berada di luar kawasan seoul. plus, macam kami laki bini ni, handphone laki boleh tethering to handphone aku. so aku pon boleh dapat internet. kalau nak ikutkan 40,000 krw/6 hari/2 orang lebih kurang 3,333 krw/hari/orang. so lebih kurang je. cuma janganlah berjauhan laki bini.

tengah survey harga untuk sewaan internet. 

seoul, subways dan sesat

kami dengan gigihnya mencari hentian train di incheon airport untuk ke seoul. agak jauh juga jalan kaki but Alhamdulillah we managed to find it. ada dua side train, satu yang laju satu subway biasa. so, we took the normal airport subway yang sebelah kiri sebab murah sikit. nak jimatlah katakan. accroding to the guesthouse map that we had, we need to stop at myeongdong station line 4. so kena tukar train di seoul station. seoul station ni lebih kurang kl sentral jugaklah semua transportation ada kat situ. agak sesak tambahan pulak time peak hour orang balik kerja. ada satu time tu sebab para lelaki bawak beg besar jadi perlu lalu ikut laluan kerusi roda dan touch card, bila time azmi tak boleh masuk and tak boleh baca. ada sorang ahjussi ni dengan baik hatinya tolong touchkan kad dia and tahan pintu untuk bagi azmi lalu. pada masa yang sama ada sorang ahjumma ni cakap korea dengan aku. memang satu patah haram aku tak faham. aku angguk-angguk je. ada jugaklah dekat 5 minit kena lecture. tak taulah dia tengah marah ke, bagi pesanan penaja ke, last-last aku cakap je thank you. adoilaa..


on the way cari subway. 
oh ya, pasal line-line untuk subways ni, at first memang agak mengelirukan tapi lama-lama okay dan senang je. convenient sangat sebab ada tulisan rumi (betul ke rumi lol!). oh ya, untuk kesenangan, boleh download line untuk subways kat apps store 'jihachul'. tak payah internet connection pun. aku mula-mula pakai jihachul, bila dapat travel guide kat guesthouse terus tak guna jihachul dah. traditional way jugak yang best sebab baru rasa tourist! lol!

contoh jihachul map. source: travelwireasia

so after we arrived at myeongdong station, guess what. no signs of kimchee myeongdong guesthouse! yang ada cuma myeongdong guesthouse. merata cari tempat tu tak jumpa. alhamdulillah, azmilia can speak a little bit of korean, so she asked around. last-last, 2 orang ahjussi ni gigih nak tolong. the map is wrong! the ahjussi called the guesthouse manager, rupanya kami kena berhenti kat euljiro-sam(3)-ga. kalau naik train, memang kena tukar banyak line and agak jauh. ahjussi tu suruh kami naik teksi je dan cakapkan untuk kami arah tuju. so kenalah kami tambang teksi 3100 krw. sebenarnya tak adalah jauh sangat cuma kalau naik subway tu yang jauh sebab kena tukar line.

sampai dekat subway station euljiro-sam(3)-ga tu pon lost lagi! ada lagi sorang ahjussi yang pandai cakap inggeris tegur kami sebab tengok muka masing-masing blur je. he even called the manager again and asked the way to the guesthouse. sembang-sembang dengan ahjussi tu, katanya dia pernah pergi malaysia and duduk 3 bulan kat situ, around 2006 tak salah. and showed us the picture of batu caves' golden statue. the guesthouse is actually not that far. tapi bila kami sampai tu dah pun pukul 8 lebih. punyelah lama perjalanan. but we really-really thankful because the ahjussis are so kind helping us to find this guesthouse. baik gila pakcik-pakcik korea ni tau. rasa nak nangis pun ado. gamsahamnida ahjussi!


the guesthouse

sebenarnya guesthouse ni pun memang susah nak cari according to the blogs and reviews i read. so memang expectedlah situasi macam ni. but i tell you, the guesthouse walaupun susah nak cari, it is strategic. dekat dengan banyak tempat menarik. macam aku bgtau dalam post sebelumnya, nama guesthouse kami adalah kimchee myeongdong guesthouse. bagi aku guesthouse ni okay walaupun kecik. ada katil dan private bathroom. ada tv boleh tengok kartun, ada chanel untuk movies juga. manager and helper dia boleh cakap english, you can ask anything to them. they even help you to bring your luggage bawak naik. rooftop boleh lepak-lepak dan macam aku cakap tadi dekat dengan semua tempat best. stream seoul yang famous tu (Cheonggyecheon stream) dekat belakang bangunan ni je! but bear in mind that this guesthouse berada di tingkat 3,4,5 dan rooftop. kami dapat bilik tingkat 5. okay je untuk kami boleh exercise. ada kemudahan air panas, air sejuk, booklet melancong and microwave. bagi aku kalau jalan-jalan seoul ni, tak perlu tempat tinggal hebat sangat. basic things dah ada pun okay sebab konfom-konfom keluar awal pagi dan balik malam.

kalau waktu siang macam ni rupa bentuk guesthouse kami. kalau malam lagilah susah nak mencari. pintu masuk adalah tangga di celahan barang-barang hardware tu.

at night

malam tu, kalau ikut itinerary, kami sepatutnya naik city bus night tour untuk sightseeing around seoul. tapi sebab bas start pukul 7 malam, dan kami pun sampai dah pukul 8 lebih, tak jadilah nak pergi night tour tu. we asked the helpful manager, david on how to go to myeongdong sebab dia kata memang dekat. he even draw maps to go there. okay, myeongdong it is! but somehow, selepas jalan beberapa lama tu tak jumpa myeongdong. tapi kami ternampak ada satu kawasan tu macam meriah gila, so we decided to go there. rupanya kami melintasi cheonggyecheon stream ke arah tempat yang meriah tu. puas aku mencari apekah nama tempat tu sampai sekarang tak tau. mungkin insa-dong. haha!

kalau panddai teka nama tempat ni, gua bagi 500krw. amacam mau?!
we found tteobokki (spicy rice cake), and ask for vegetarian ones without meat. the taste is nice but i can't eat much sebab ia mengenyangkan. after that, we just wander around and see lots of youngsters there. kebanyakannya baru lepas balik kerja dan pergi hangout dan makan. tempat ni memang banyak sangat kedai makan, infact its a korean food heaven! we headed to seven eleven, i bought some instant rice for 1000 krw perbowl and the famous banana milk.

satu mangkuk 2,500 krw. 4 orang makan pun tak berapa nak larat dah. 

excited dapat makan tteobokki for the first time. 
lepas makan, jalan-jalan sikit, tengok budak k-pop menari sat, lepas tu menyelusuri cheonggyecheon balik ke guesthouse.

besoknya, pengembaraan seterusnya bermula dalam post berikutnya.

next post will be korea trip - day 2.

8 comments:

  1. Seronok bile tengok ramai blogger pi jalan2 di Korea.. teringin jugak nak pergi huhuu :D
    Walau nampak mencabar sampai resah sesat kan hahaha.. ok cepat sambung part 2.. tak sabar nak baca huhuuu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai dah orang malaysia pergi korea. memang selalu terserempak je rakyat malaysia di jalanan. so memang okay je nak pergi sane walaupun ada language barrier. boleh masukkan sekali korea untuk trip masa hadapan!

      andthanks for dropping by!

      Delete
  2. hye zura...im going to korea this coming sunday...boleh explain tak psl simcard tu?40000 krw utk dua simcard ke satu simcard ye?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry baru nak reply! 40,000 krw is for 1 sim card only. but u can tether to to other phone like portable wifi jugak. the price is actually 20,000 for the simcard, 10,000 for internet and 10,000 for calls. so you can call cabs kat sana, contohnya. and it doesnt cost you perday. not sure boleh pakai sampai bila maybe 1-3 month sampai kredit tu habis. hope this helps! have fun in south korea!

      Delete
  3. Hi, nm sy zura jugak..hehhe.,slm kenal..nak tya klu flight kol 8, plg lewat kene ad kt klia2 tu kol bape? Kol 6 sempat x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mazura! salam kenal! hihi, i'm so sorry baru perasan comment ni. sempat je if ada kat situ pukul 6 kalau fly pukul 8. saya rasa pengurusan kat klia2 tu lebih efficient. cuma kena bersedia untuk jalan jauh ke flight tu and banyak checkpoint kena lalu. :) balik jangan lupa beli coklat kat klia 2 tu ye. hihi.

      Delete