Friday, March 14, 2014

ipu semakin tinggi di selangor.

sumber: http://apims.doe.gov.my/apims/hourly3.php

assalamualaikum wbt. 

ipu di selangor expecially di kawasan kelang dah mencapai tahap merbahaya. print screen di atas adalah ipu hari ni. pemandangan dari rumah aku berkabus macam kat oversea. tapi kabus merbahaya. nak buka sliding door pun tak berani takut asap masuk rumah. 

yang paling best, petang dua hari lepas, aku balik dari lab, kawasan rumah aku di fogging. ada kes denggilah tu. memang silap besar pergi redah asap fogging untuk naik lif. semalam, aku batuk dan selsema teruk. juga sakit tekak. terasa sangat impaknya this time. kawasan lab pulak open, jadi petang semalam aku keluar masuk lab sebab buat kerja, menambahkan lagi kesengsaraan. Ya Allah kau turunkanlah hujan. 

yang paling teruk untuk budak-budak yang pergi balik sekolah, dan yang main-main di kawasan lapang (yang mana aku nampak ramai sangat budak-budak main kat tempat terbuka petang-petang) mungkin parents tak kisah, atau tak tahu. so aku rasa di waktu macam sekarang ni, memang sangat kena limitkan exposure kat luar. 

and for those yang merokok tu, keep your own smoke to yourself. we had enough. kami yang tak merokok ni pun sakit kepala nak menghadap jerebu yang teruk ni, please don't add it some more. plus, gaya kau merokok depan orang sambil hembus-hembus asap rokok kau di waktu ini pun dah cukup berdosa. sila sedar. the saddest part is, i saw myself, si ayah merokok sambil dukung baby (pemandangan biasa malaysia mungkin?). nak anak tu mati ye? kalau tak mau, sila bagi aku. sigh sigh sigh. 

that's all for now. again, jaga kesihatan, minum air banyak, mandi kerap sikit pun tak apa sebab kasi sejuk badan. take care of yourself and you love ones ye. 

2 comments:

  1. Zura, kat area my house ada kes jugak. fogging nyamuk tu memang kuat bau dia. nampak fogging sikit je, tapi ropanya jerebu gak dalam umah... bau lagi satu hal, tekak pon sakit n batuk2.... moh minum air banyak2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula. not sure nak marah ke amok ke, gembira ke. sebab yes, we know denggi merbahaya, tapi macam tak sesuai pulak sebab sekarang musim jerebu. apa nak buat kena tabah jelah menghadapi. jom minum air banyak banyak! tu je solution. sekarang dah okay sebab banyak minum air alhamdulillah.

      Delete