Tuesday, February 25, 2014

kadang-kadang aku menyampah jugak dengan makcik cleaner ni

assalamualaikum wbt.

masa aku kat sekolah dulu, kita akan ada duty roaster untuk buat kerje. bila masuk uni, bilik sendiri kmas sendirilah, lab pun undergrd masa tu tak de sangat kerja untuk jaga lab, dewan kuliah lagilah tak payah nak jaga sangat.

bila buat master, maintenance lab buat sendiri. kadang-kadang ada makcik cleaner yang datang untuk mop. lagi pun kitorang pakai kasut bersih/ lab kena buka kasut untuk jaga kebersihan kat dalam tu.

bila aku start kerja, 2 kali seminggu akak cleaner akan datang untuk cuci seluruh office dan lab. lab limited sikitlah, sebab akak tu cleaner je, kang terkena waste biohazard naya pulak. office berkarpet, jadi paling kuat pun dia vacuum lah. okay je bagi aku.

lepas tu, sekarang ni dah pindah tempat, aku tengok claner kat sini rajinnya lain macam. sampai satu tahap aku annoyed dengan makcik makcik ni. mmang berdosalah aku ni nak benci benci makcik cleaner kan. tapi aku takdelah benci gila. aku berharap aku cepat cepat habis bat kerja kat sini so that aku tak payahlah menghadap situasi-sistuasi lantai basah.

ye, lantai basah.

mestilah kalau mop lantai tu kan, dia jadi basah kan.

kena pulak time lab tu aku nak keluar masuk pintu. kat sini pintu memang bukan main banyak. dia dah mop cantik-cantik, aku pijak, tak ke kotor semula? aku kesian jugaklah kat makcik tu sebab dia penat mop, aku pijak, kotor. tapi tak jadi kesian sebab konsep diorang macam asal habis kerja je. so bila dah mop tu, di biar sampai kering. sementara kering tu, ade lah jugak 10 kali aku lalu lalang. risiko untuk jatuh, 100% dan risiko kotor semula 100%.

situasi bau pewangi yang tak menggiurkan langsung!

pernah sekali je, aku masuk toilet, bau rose yang sangat best! aku pon happy sebab wangi. tapi satu hari tu je lah. hari-hari lain, bau kepam+wangi. boleh bayang bau tu? punyelah pening. kalau ditambah pulak pewangi banyak-banyak konon nak hilang bau kepam mop tu, lagi pening jadinya. kakak lab ada pernah jugak bagitau yang tak payah mop wangi wangi sangat. tapi nak buat macam mana. mesej tak sampai. sama je konsepnya, dimop jugak dengan pewangi pening.

nak lodge report? macam kekejaman antara manusia pulak. aku tau diorang bekerja je, so aku kena hormat tu. kira aku tulis kat sini sebab nak menunjukkan  hati aku ni busuk sebab tak suka dengan makck cleaner.

tapi perkara tu pon kecik je. aku pon takde lah nak berdendam kesumat ke apa. aku jumpa diorang aku senyum. ada sesetengah tu yang balas balik, ada sesetengah tu sombong. tak pelah. aku tahankan ajelah.

haish, dengan makcik cleaner pon nak bising. apela.

p/s: tadi sempat tengok pretty women. punyelah best dah tengo 8 kali pon still nak tengok lagi. siapa suka richard gere angkat keyboard cepat!

4 comments:

  1. aku..haha..ajue ko buat lab kat mane skang??

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku buat lab kat g.enom. ko buat kat mane? ukm kl la kan?

      Delete
  2. kat opis i pon sama...mak cik tu mop bau kepam mop yg tinggal... i don't have choice, memang suh dia mop balik...coz bau tu kat counter reception...bad image for the company... huhuhuhu...

    p/s: i angkat lap top i zura ;-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jugak! bad image. tak taulah sebab malas ke, sebab tak da tempat nak memerah dan menjemur mop tersebut ke. kadang tu boleh pening sampai petang. i student je, so tak de hak sangat nak bising bising. huhuhuu..

      jom angkat laptop sesama!

      Delete