Wednesday, February 26, 2014

nak success?

nah aku bagi 21 ciri success yang aku cilok dari facebook tadi;

21 Suggestions for Success

1) Marry the right person. This one decision will determine 90% of your happiness or misery.
2) Work at something you enjoy and that’s worthy of your time and talent.
3) Give people more than they expect and do it cheerfully.
4) Become the most positive and enthusiastic person you know.
5) Be forgiving of yourself and others.
6) Be generous.
7) Have a grateful heart.
8)Persistence, persistence, persistence.
9) Discipline yourself to save money on even the most modest salary.
10) Treat everyone you meet like you want to be treated.
11) Commit yourself to constant improvement.
12) Commit yourself to quality.
13) Understand that happiness is not based on possessions, power or prestige, but on relationships with people you love and respect.
14) Be loyal.
15) Be honest.
16) Be a self-starter.
17)Be decisive even if it means you’ll sometimes be wrong.
18) Stop blaming others. Take responsibility for every area of your life.
19) Be bold and courageous. When you look back on your life, you’ll regret the things you didn’t do more than the ones you did.
20) Take good care of those you love.
21) Don’t do anything that wouldn’t make your Mom proud.


semoga berjaya untuk jadi berjaya!

Tuesday, February 25, 2014

kadang-kadang aku menyampah jugak dengan makcik cleaner ni

assalamualaikum wbt.

masa aku kat sekolah dulu, kita akan ada duty roaster untuk buat kerje. bila masuk uni, bilik sendiri kmas sendirilah, lab pun undergrd masa tu tak de sangat kerja untuk jaga lab, dewan kuliah lagilah tak payah nak jaga sangat.

bila buat master, maintenance lab buat sendiri. kadang-kadang ada makcik cleaner yang datang untuk mop. lagi pun kitorang pakai kasut bersih/ lab kena buka kasut untuk jaga kebersihan kat dalam tu.

bila aku start kerja, 2 kali seminggu akak cleaner akan datang untuk cuci seluruh office dan lab. lab limited sikitlah, sebab akak tu cleaner je, kang terkena waste biohazard naya pulak. office berkarpet, jadi paling kuat pun dia vacuum lah. okay je bagi aku.

lepas tu, sekarang ni dah pindah tempat, aku tengok claner kat sini rajinnya lain macam. sampai satu tahap aku annoyed dengan makcik makcik ni. mmang berdosalah aku ni nak benci benci makcik cleaner kan. tapi aku takdelah benci gila. aku berharap aku cepat cepat habis bat kerja kat sini so that aku tak payahlah menghadap situasi-sistuasi lantai basah.

ye, lantai basah.

mestilah kalau mop lantai tu kan, dia jadi basah kan.

kena pulak time lab tu aku nak keluar masuk pintu. kat sini pintu memang bukan main banyak. dia dah mop cantik-cantik, aku pijak, tak ke kotor semula? aku kesian jugaklah kat makcik tu sebab dia penat mop, aku pijak, kotor. tapi tak jadi kesian sebab konsep diorang macam asal habis kerja je. so bila dah mop tu, di biar sampai kering. sementara kering tu, ade lah jugak 10 kali aku lalu lalang. risiko untuk jatuh, 100% dan risiko kotor semula 100%.

situasi bau pewangi yang tak menggiurkan langsung!

pernah sekali je, aku masuk toilet, bau rose yang sangat best! aku pon happy sebab wangi. tapi satu hari tu je lah. hari-hari lain, bau kepam+wangi. boleh bayang bau tu? punyelah pening. kalau ditambah pulak pewangi banyak-banyak konon nak hilang bau kepam mop tu, lagi pening jadinya. kakak lab ada pernah jugak bagitau yang tak payah mop wangi wangi sangat. tapi nak buat macam mana. mesej tak sampai. sama je konsepnya, dimop jugak dengan pewangi pening.

nak lodge report? macam kekejaman antara manusia pulak. aku tau diorang bekerja je, so aku kena hormat tu. kira aku tulis kat sini sebab nak menunjukkan  hati aku ni busuk sebab tak suka dengan makck cleaner.

tapi perkara tu pon kecik je. aku pon takde lah nak berdendam kesumat ke apa. aku jumpa diorang aku senyum. ada sesetengah tu yang balas balik, ada sesetengah tu sombong. tak pelah. aku tahankan ajelah.

haish, dengan makcik cleaner pon nak bising. apela.

p/s: tadi sempat tengok pretty women. punyelah best dah tengo 8 kali pon still nak tengok lagi. siapa suka richard gere angkat keyboard cepat!

Saturday, February 22, 2014

tips penjagaan muka secara semulajadi (and cheap!)

assalamualaikum wbt.

ahkak ni teringin nak cerita mengenai produk kecantikan walaupun ahkak ni tak cantik lah pon. tapi ahkak bersyukur sebab dulu kulit muka ahkak ni gila banyak jerawat, maklumlah remaja. penyakit keturunan pon ye juga. tapi yang pelik, bab jerawat ni akak je anak mak yang kena hat-hat yang lain tak kena pun. tapi akak tak kisah, akak kini bebas jerawat walaupun walaupun tak licin mana, tapi syukuuur... dulu memang macam-macam produk guna. sekarang, satu apa produk pon akak dah tak pakai dah.

bukan apa, sekarang ni banyak sangat post-post facebook yang menakutkan pasal produk kecantikan ni. so agak menakutkanlah di situ. nasihat aku yang kudus ni, tok sahlah terpengaruh sangat dengan produk kecantikan yang bagitahu anda boleh putih dalam masa seminggu, atau licin serta-merta. you dont know what they put inside that cream. memang dia letak ingredient, tapi percentage tu pun kita tak tahu sangat.

aku pernah attend satu talk mengenai wellness, ada cakap, kalau produk tu mampu masuk ke pharmacy, maka produk tu boleh dipercayai insyaaAllah. dipercayai dari segi kurang atau tiada kandungan merbahaya, memenuhi kriteria GMP atau 'Good manufacturing practice' dan selamat digunakan. bab halal haram tu, depends pada pengguna untuk tengok cop kelulusan jakim. kalau ada tu, maka gunakanlah tanpa was-was. kalau tak ada tu and kalau nak juga, tengoklah ingredient dia satu-satu. kot-kot memang ada yang tak berapa yakin tu, tak payahlah guna.

aku tidaklah nak memberi tips sangat sebab macam aku cakap tadi, takdelah flawless gila muka nak bagi tips bagai. tapi aku bagi sikit-sikitlah untuk korang mempertimbangkan produk yang digunakan sebab macam yang aku cakap tadi, tak semua produk yang ada di pasaran tu selamat digunakan. tapi kalau menjaga muka secara semulajadi, insyaaAllah memang selamat.

so macamana nak jaga muka secara semulajadi tu?

sejak aku mengamalkan pemakanan yang sihat ni (walaupun banyak jugak tersasar dari objektif) fridge aku ada banyak benda-benda yang bukan sahaja boleh dimakan tapi boleh ditempek di muka. yes, perkara pertama adalah pemakanan. pemakanan tu aku rasa memang sangat penting. kawan aku yatie selalu amalkan olive oil setiap pagi satu sudu, flawless gila muka. banyakkan makan sayur, buah-buah. kalau nak tambah supplement, tak ada masalah. kalau badan bersih, maka terserlahlah di muka.

kedua, makanan seperti apple cider, yogurt, tomato, telur semua tu boleh digunakan untuk penjagaan kulit muka dari luar. plain yogurt is good. boleh beli simpan satu kat rumah. untuk aku memang sebenarnya sangat jarang guna plain yogurt sebab dia cepat expired (boleh tahan 1 month lebih kurang) so untuk memaksimakan penggunaan yogurt, aku letak kat muka sebagai mask. boleh buat selang sehari, atau setiap hari rasanya tak ada masalah. yogurt is telur based. so effect dia lebih kurang sama dengan telur but easier and less sticky kot bagi aku. lepas basuh tu muka segar betul! and kulit pon lembut je.

apple cider pun bagus sebagai toner. untuk kulit yang ada masalah jerawat tu, boleh letak kat jerawat tu pakai cotton bud. ia juga boleh hilangkan bekas jerawat, letak kat rambut, dan macam macam lagilah! more boleh tengok sini. if you are not confident enough, boleh dilute apple cider and cuba. sebab tak semua orang sesuai dengan sesuatu benda tu kan.

banyak lagi benda lain contohnya putih telur untuk hilangkan bintik hitam di muka. effect memang lagi hebat dari porepack! tapi mungkin renyah sikit dan comot sikit. but berbaloi kalau cuba dan amalkan. macam tomato, boleh letak kat mata atau gnyeh kat muka. so sukahati koranglah nak tepek apa kat muka tu dari makanan dalam fridge jtu as long as you guys tak ada allergy reaction ye! so boleh cuba-cuba dulu dan amalkan kalau okay,

ketiga, avoiding beauty products. sekarang ni, aku memang tak guna cleanser, toner or moisturizer yang ada di pasaran.  sometimes, aku cuci muka dengan diluted body wash, no toner, and when i feel my face is a little bit stiff, atau kejung macam tu (mungkin sebab terover cuci muka), aku akan ambil sikit olive oil untuk sapu pada muka sebagai moisturizer. and sejak aku amalkan semua ni, alhamdulillah, aku rasa lebih selamat, lebih murah, dan muka lebih okay. tapi sejak seminggu ni, aku guna adik aku punya pencuci muka yang dia tertinggal kat rumah aku, muka aku terus rasa tak best. thats why aku tulis post ni sebab aku rasa perbezaan ketara.

so sebenarnya depends pada orang jugak seperti yang aku tulis sebelum ni. aku sebenarnya agak skeptikal dengan produk produk kecantikan yang ada di pasaran. kalau kita baca ingredients kat belakang produk-produk tu, kita pun tak tahu apa yang ditulis sebab terlalu banyak bahan kimia. sesetengah produk claim yang ia semulajadi, but sesemulajadi mana pun produk tu, mereka mesti letak bahan kimia lain untuk jadikan produk tu tahan lama. and the amount of natural product tu not as much as we think. it might be only 0.1% je.

and sebab 0.1% of natural products tu ada dalam sesuatu bahan kosmetik tu, effect kepada muka (contoh untuk mencerah dan menghilangkan bintik hitam) akan lambat. jadi janganlah percaya kalau sesuatu produk tu boleh mencantikkan muka dalam masa seminggu, boleh memutih dalam masa 3 hari sebab itu mungkin kerana bahan kimia yang digunakan. natural product wont do that. people will said and claimed that kita terdedah dengan bahan kimia itu ini kat luar jadi perlukan produk kecantikan itu ini untuk buang bahan kimia tu. tapi apakah motif kalau kita buang bahan kimia tu dengan menggunakan bahan kimia lain untuk cuci bahan kimia tersebut di muka. tak ke ngeri tu?

so, jomlah kita ramai-ramai ke arah gaya hidup sihat dan semulajadi. insyaaAllah kita takkan terdedah dengan barang-barang kosmetik yang merbahaya di pasaran tu. tapi kalau korang nak beli jugak,boleh beli kat pharmacy sebab lebih meyakinkan. kalau nak according to testimonial tu, boleh juga tapi harus yakin dengan isi kandungan produk tersebut, dan kesesuaian terhadap kulit muka. sebab muka tu muka kita, kenalah jaga sampai tua. jangan nak cantik sekarang je, bila tua nanti menerima kesan buruk pula.

Thursday, February 13, 2014

nak jadikan hidup extraordinary?

assalamualaikum wbt.

sementelaah aku tengah down ni sebab dapat email tak best bertimpa-timpa, meh sini lah aku nak ajak korang baca 126 cara untuk jadikan hidup extraordinary. haa kau, mestilah nak jadi extraordinary dalam hidup kan.. meh terinspired meh.


1. Open the door for a stranger. 
2. Say, “Thank you.” 
3. Learn from your mistakes. 
4. Stop whining. 
5. Fear less. 
6. Be kind. 
7. Let yourself be inspired.
8. Lead someone. 
9. Pay off debt.
10. Choose a side.
11. Pay more for quality. 
12. Lend a hand. 
13. Let past mistakes go.
14. Be invincible. 
15. Be more efficient with your time. 
16. Stop playing politics. 
17. Plan to be successful.
18. Be an expert. 
19. Stop defending yourself. 
20. Decide to take action today. 
21. Fight mediocrity.
22. Laugh at life.
23. Go to bed tired. 
24. Ask what you can do better.
25. Give a stranger flowers. 
26. Hold the elevator door. 
27. Compliment a great idea. 
28. Work on being patient.
29. Create what’s missing. 
30. Stay in mental shape.
31. Practice getting back up.
32. Shake hands while looking the other person in the eye.
33. Assume the best in others.
34. Try something new.
35. Listen to your critics.
36. Get into financial shape.
37. Donate time to charity.
38. Teach what you’ve learned.
39. Give an opinion when it’s hard.
40. Care about others.
41. Pay attention to the details.
42. Be a friend.
43. Do physical labor.
44. Brag on someone else.
45. Share more.
46. Love someone.
47. Have a dream.
48. Get up an hour earlier.
49. Write down your thoughts.
50. Apologize more.
51. Stay mentally strong.
52. Put yourself in tough places.
53. Cry when you are hurt.
54. Have a purpose each day.
55. Don’t stop until you finish.
56. Be passionate about others.
57. Pay attention to the conversation.
58. Appreciate differences.
59. Be less selfish.
60. Ease someone else’s pain.
61. Imagine the possibilities.
62. Smile at those around you.
63. Care enough to cry.
64. Make a call because “you’re thinking about them.”
65. Be a mentor. 
66. Fail gracefully. 
67. Practice being vulnerable. 
68. Decide to be optimistic. 
69. Ask more questions. 
70. Read a new biography. 
71. Do something outrageous. 
72. Think for yourself. 
73. Put in more effort.
74. Ask for help. 
75. Tell the truth.
76. Get some exercise. 
77. Decide not to get angry. 
78. Explore new ideas. 
79. Be more effective with your talents. 
80. Slow down (for a few minutes).
81. Pursue your goals each day. 
82. Make a list of tasks to get done. 
83. Live with honor.
84. Feed your inspiration. 
85. Avoid the crowd. 
86. Stop being passive aggressive. 
87. Find answers to your questions. 
88. Be accountable. 
89. Work on your biggest weakness. 
90. Replace “No” with “No thanks.”
91. Let someone else get the attention. 
92. Listen with your eyes. 
93. Say what’s on your mind. 
94. Defend your friends. 
95. Shake off the straws before they break your back. 
96. Offer encouragement.
97. Meditate on your goals.
98. Don’t do anything halfway.
99. Do good things for the right reasons.
100. Get help for your head.
101. Demand brutal analysis of your actions.
102. Put in the effort you expect of others.
103. Share a good example.
104. Offer to buy dinner or dessert.
105. Decide to learn from everyone.
106. Make a big deal of small wins.
107. Let life happen around you.
108. Have a big vision for those around you.
109. Enjoy others’ success.
110. Inspire others quietly.
111. Deliberately invest in healing.
112. Welcome diverse perspectives.
113. Don’t go to bed angry.
114. Anticipate the success of others.
115. Value your own time.
116. Ask others to “pay it forward.”
117. Write a kind note.
118. Offer to help for free.
119. Have a plan.
120. Overlook immaturity.
121. Care less about being right.
122. Schedule time to invest in others.
123. Give away your best idea.
124. Stop being offended so easily.
125. Remember the good times.
126. Decide that caring is more important than winning.

Read more: http://www.businessinsider.com/126-ways-to-lead-an-extraordinary-life-2014-2#ixzz2tC6qtabw


so apa lagi! jom jadi EXTRAORDINARY jom!

Friday, February 7, 2014

nota tambahan untuk bantu menguruskan badan

assalamualaikum wbt.

last week start dari entry aku yang terakhir di sini, wah lama tu dah seminggu lebih, unfortunately berat aku tidak turun-turun malah maikn naik *nanges.  harapan sangatlah kan bila balik kampung nak kurangkan makan apa semua. jangan harap.

aku menganggap hujung minggu time cuti hari tu adalah cheat days aku. sepatutnya cheat day satu hari je kan. yang aku pulak bantai cheat day sampai berhari-hari. mak mentua masak sedap, banyak kali ulang makan. segenggam nasi sehari jadi dua genggam nasi setiap hidangan. minum petang makan makanan bertepung putih. air pula air manis.

sangat tak boleh nak control diri sendiri.

jadi peringatan untuk diri sendiri; SILA KAWAL DIRI! SELF CONTROL! itu paling utama. lepas ni tobat dah tak mau lupa dri lagi. yang tragisnya, azmi lagi kurang makan dari aku. apa cerita?

okaylah, disebabkan oleh diri yang berdosa sebab tak boleh nak kawal nafsu, aku gain 1kg lebih.. wuwuwuwuuuu.. 2 minggu aku usahakan diri ke arah hidup sihat. dalam sekelip mata je balik ke asal. jadi usaha start form the beginning. start control portion and exercise.

so nak jot down sini sikit mengenai usaha lain selain excercise and count calories. tapi benda ni macam benda remeh je, dan sedikit menyumbang (rasanyalah).

1. air

air memang penting sangat kalau niat untuk hidup sihat dan menurunkan berat badan. semua benda hidup perlu air cukup. tak ada mana makhluk pon tak perlu air. bakteria perlu air, cell perlu air. badan kita memang perlu air jadi penting sangat untuk badan kita sentiasa terhydrate! mungkin badan kita dah terbiasa dengan kurang air. tapi untuk hidup sihat please consume water. and bukan air manis ye. air masak/air jarang/air suam or what ever air yang mempunyai 0 calorie. teh juga 0 calorie kalau tak letak gula. air+lemon juga 0 calorie kalau tak letak gula. and minum at least 2 litre sehari. mungkin ada yang cakap 2 litre is too much. dan nanti kerap pulak pergi toilet sebab minum banyak sangat air. untuk badan aku, masa awal-awal dulu memang mederita sebab selalu sangat pergi toilet. tapi lama-lama aku dah jarang pergi toilet. and guess what, urine mesti putih. means that i'm hydrated enough. and maknanya badan dah mula adapt dengan 2 litre air yang kita consume.

if you want extra umph, letak lah lemon slice sikit dalam air putih kita tu. it can fight hunger cravings. pernah aku tiru fynn jamal untuk citrus drink (follow her in instagram), yang letak buah citrus macam orange and lemon. seminggu aku try, aku batuk teruk! ok, cara tu tak sesuai untuk aku dan mungkin aku buat dengan cara salah. so aku stop kejap consume lemon water. ni baru ingat nak sambung balik. tapi seriously for me, bila aku consume lemon water, aku kurang lapar and stop snacking bad food. selalu petang-petang aku meragau cari makanan macam biskut, keropok, coconut shake, goreng pisang, keropok lekor. tapi with lemon water, insyaa Allah perut aku tahan sampai balik kerja.

2. apple cider

not sure if apple cider helps me. tapi rasanya ia membantu kot. aku selalu ambil setiap pagi waktu perut kosong. satu sudu apple cider, aku campur dengan air putih satu cawan. mula-mula rasa pening sikit dengan rasa and baunya. tapi lama-lama okay je. aku beli jenama braggs. yang keruh tu. its better compared to the clear ones. tak rugi pon kalau consume. banyak lagi faedah lain yang boleh kita dapat bila consume apple cider selain untuk kurus.

3. yogurt

ehem. this is the latest news i read about yogurt and weight loss. aku selalunya terima perkara yang logik. contohnya yogurt.

yogurt = probiotic = good flora in stomach = stomach happy = good digestion = lose weight.

so aku kadang-kadang consume yogurt in the morning. kadang-kadang sebagai sarapan. kadang-kadang suka-suka. just remember, satu cawan low fat yogurt perisa buah-buahan tu mempunyai calorie 100++ so watch you portion. bolehlah ambil 3 hidangan seminggu. as for me, kadang-kadang makan yogurt nestle tu, and i bought one plain yogurt which i blend with fruits. orange and plain yogurt blend together, rasa sebijik macam yogurt drink kat kedai tu tahu! and tak ada tambahan gula pun. 100% fruit. so, healthier. plus, you can do anything with plain yogurt besides consuming it. boleh buat mask rambut and face mask. extra benefit di situ! tengok sini untuk lebih teruja.

aku rasa tu je kot setakat ni. nanti kalau ada yang aku ingat aku akan update lagi. tapi makanan-makanan aku tak confirm boleh diterima pakai untuk semua lapisan masyarakat tau! badan manusia ni berbeza-beza. metabolisme juga berbeza. sometimes, certain foods tak sesuai dengan badan orang lain, tai badan orang yang lain tu sesuai. jadi boleh je nak try and error tengok kesesuain badan. dan untuk aku juga, aku kena ingat ni;

weight loss = 80% diet + 20% exercise.

penjagaan pemakanan tu penting sangat-sangat! aku kena ingat sebab dah terbabas minggu lepas. so kena bersemangat balik untuk start semula.