Tuesday, January 14, 2014

mencari idea untuk menurunkan berat badan.

assalamualaikum wbt.

setelah hampir 4 tahun usaha aku menternak badan.

kini, keisafan sudah mula menguasai diri. lagipun ia adalah azam tahun baru aku untuk tahun ni. nak kurangkan at least 10 kg. target mesti reasonable kan? sebulan 800 g cukuplahhh.. kehkehkeh..

kalau sesiapa yang kenal aku dari dulu mesti nampak gila-gila perubahan diri aku.

dari ke kurus sampai ke tak berapa kurus. it was obvious when i got married to my husband, lagi mencanak naiknya.

me in 2009

my weight was 53 kilos in this picture. this was the time when i was in UT.M, which the reason i was thinner because maybe i walk a lot. kadang-kadang malam makan jajan je. masa ni pun aku rasa aku dah gemuk dah, so i walk around the campus, an hour 3 days a week. and by end of 2009, my ex-room mate and i went to play badminton 8-9 am in the morning. lepas tu shoot pergi lab. tengahari makan macam biasa. my favourite that time was nasi putih and ayam goreng madu with lettuce and sambal belacan. no gravy. and milo ice all from meranti (its a cafe in UT.M). i didn't even think about dieting and controlling my food intake. sebab memang maintain. i think my student life was hard kot. tapi aku rasa aku bergerak aktif juga. takdelah sedih dan stress sampai tak makan. 

sekarang, boleh tengok lah i macamana. i gain 20 kilos kot selepas kahwin! sangat menyeramkan. i didn't watch my weight, i have my own kitchen and fridge, i can cook what ever i want and whenever i want.

and at that time i was so stupid thinking that i might get pregnant so its okay to have extra 'bedding'  in my tummy for my future baby. padahal tak ada kena mengena pun. 

how stupid i was at that time. 

so bergerak pon malas dah lepas tu, i eat without thinking about the consequences, i eat a lot! i didn't move much, and i gained weight. 

20 kilos of weight. 

and its bad.

me in 2013

so sekarang ni, aku rasa aku kena jalankan misi menguruskan badan. no matter what. walaupun dulu aku selalu je tak kesah sebab kalau baju tu tak muat, aku boleh beli baju baru yang lebih besar, tapi it become worst bila baju kat poplook tu aku kena beli yang 'curve' size. and i can't fit into free size blouse and cloths and pants and skirts anymore. tempat shopping baju kegemaran ada satu masa dahulu pun sudah lama aku lupakan. 

so hopefully, this year i can reach that goal. and i read somewhere that one of the methods that can be used to motivate ourselves is to blog about it. takdelah hangat-hangat tahi ayam kan. i am doing it now. kena buang rasa malu tu so that i can reach my goal. 

nanti aku post pulak pasal kind of diet that i follow, exercise routine, and kilos that i shed so far.

bye!

19 comments:

  1. sila share nanti diet yg takperlu jage makan n exercise.... akak putus harapan dah.. hohoho
    good luck ju are! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak nadot! how i wish! tapi sy ada search jugak kat google pasal tu nanti saya share ye kak dot!

      Delete
  2. Replies
    1. thank you bp! sebab awak, saya terinspire dan bersemangat!

      Delete
  3. Good Luck Ajue...Banyak minum 2 liter as least. Letak botol besar atas meja ofis. No dinner after 6..no solid food after 5pm..before that just enjoy!.. Insyallah..in 2 months 3-4kg lost. Turun cepat naik cepat...yg penting routine of healthy eating jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks rodie. will definitely do that! sekarang ni semua boleh buat, cuma semangat tak semangat je.. hehe

      Delete
  4. I know how it feels, when you put on weight. Mine was mostly because of hormonal imbalance and the IUIs lah, the hormone tablets, the IVF/ICSI, roller coaster year of 2013... ish banyak hal... I put on 16kgs in total (from before married dulu). I agree with Rodiah - drink lots of water. I will blog soon on my latest discovery... but main thing, drink minimum 3 liters of water. All the best!! You are not alone in this journey!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you! yes. sekarang pun tengah minum as much as i can up to 3 litres. big bottle on my office table now. never been healthier now sebab starting to eat more healthy food now. thanks again!

      Delete
  5. Definitely not alone... Ahahhaha... Good luck Zura!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sweet tooth! kena rajin jalan-jalan blog u alls jugak yang selalu update pasal kesihatan untuk untuk turunkan berat badan supaya lebih bersemangat!

      Delete
  6. thanks to all kerana bagi saya semangat! sayang korang! hehe

    ReplyDelete
  7. caiyokk zura u can do it...do natural diet without drugs tau..join zumba class ke dan have fun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thaks julie! no, am not taking drugs because i beleive natural way is the best. will consider zumba to! thanks again!

      Delete
  8. I naik 15kg. Baru 4 tahun kawin dah 15kg. Hiii...bila fikir2 memang gila. Tapi silap sendiri la makan tak jaga. Dulu before kawin I makan banyak juga tapi lepas kawin maybe metabolisme dah rendah so naik mencanak2. I boleh terima badan naik tapi tang perut buncit tu rasa sedih gila..hah. Ok good luck Zura

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh bnc, perut pn masalah jugak tau! last time when i fast, i can see perut i menipis je. now, if puasa sebulan pon perut tak turun-turun.. how lah! haha.. so true, i think after kahwin, le husband not just making our hormones go ups and downs, metabolism pon sama je sebenarnya T_T

      Delete
  9. ahah! padanlah kurus time jumpa tadi! rupanya mengamalkan diet and exercise! whatever it is, it's working ju-are! memang nampak hasilnya! nanti share yer tips! tak aci tau kurus sorang2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. helooo cik azrina. kau dah kurus, no need to kurus lagi. the wedding dress will not look nice if the pengantin is too skinny okay. my advise for you, makan banyak sikit! lol!

      Delete