Wednesday, January 29, 2014

nak kurus?

assalamuaiakum wbt.

hello semua apa khabar? chewah macam rancangan tv pule. tiba-tiba hari ni ada mood sikit nak update pasal pengurusan berat badan yang aku cerita-ceriti sebelum ni. tak banyak yang boleh aku tulis sebab aku pun baru nak mula.

mana mana yang dan je lah ye.

so first, aku percaya pada excercise = turun berat badan = sihat sejahtera.

kalau boleh aku nak kurangkan pengambilan supplement yang membantu pnurunan berat badan, atau jus-jus dan sebagainya. sebab honestly, untuk aku memang tak berkesan. tak pernah berkesan pon... T_T so aku respek gila kalau orang yang cuba produk dan berkesan. maknanya badan korang memang still in good shape sebab boleh menerima produk-produk tersebut. bak kata kawan aku, mungkin banyak sangat toksin dalam badan kot aku ni.. maklumlah, zaman sekolah suka makan megi, zaman lepas sekolah suka makan mcd. wow, rhyme nye kata-kata i di situ.

tapi aku nak detox pon malas.. huaaaaaaa nak jadi orang ke nak jadi zombie ni semua pon malas! jadi nak taknak, aku ambil satu pilihan sahaja iaitu senaman. huhuhhuuu.. memang payah astaghfirullah. bila nak kurus, baru nak insaf.

jadi aku pun menjalankan sesi berjalan setiap hari (adalah kadang-kadang cheat day berhari-hari). sebab aku percaya bila kita berjalan, at least adalah kalori terbakar, dari tak jalan langsung. aku ni sangatlah lemah bila nak lari. joging pun tak boleh! paling kuat pun 2 minitlah aku boleh joging. lagipun kalau lari lari ni nanti lutut sakit, kaki sakit (alasan...alasan) jadi, aku pun teruskanlah usaha berjalan sajor.

bagi aku berjalan tu senaman paling relaxlah. sambil jalan kita boleh relax-relax, tengok burung, tengok bunga. tengok orang, boleh tengok boyfriend (eh). kalau ada treadmill pon boleh jalan sambil tengok tv atau baca buku. atau cuci mata layan cerita tom cruise, atau daniel craig. memang tak sedar lah masa berlalu. aku try power walk jugak macam batik pink ni buat, tapi aku tak larat! haha, badan ni tahap teruk betul ni. bila aku buat, aku akan sakit badan dan penat satu macam. besoknya aku akan bangun lewat sebab hari sebelum tu aku power walk, bangun lewat sebab badan macam tak boleh nak bangun pun! teruk kan aku? bila aku berjalan, badan aku macam tenang sikit, bila bangun tidur pon dah okay. manja sangat badan ni pun. so aku teruskan je lah berjalan biasa... (actually batik pink ni pon one of the blogs yang memotivatekan aku untuk terus bersemangat turunkan berat badan. thanks awak!)

second, aku percaya pada appropriate amount of carbs + appropriate amount of good fat = not hungry = turun berat badan = sihat sejahtera.

aku juga suka sangat kalau diet tanpa lapar ni. dan badan perlukan semua nutrient yang ada dalam makanan untuk sihat (atau kurus). aku takdelah target nak kurus cepat sangat, takut cepat naik. jadi aku makan banyak jugaklah untuk satu hari tu. yang penting, jangan lapar. sebab bila aku baca sana sini, cara diet paling bagus (aku rasa) adalah diet yang kita boleh makan semua in moderation. and kena rajin calculate calorie.

yes, calculate calorie.

kena study jugaklah macam mana nak kira BMR, DCR, mDCR sebab aku rasa ia penting sangat. rujukan utama aku adalah blog sususejat, dan kiraan semua benda tu boleh tengok sini untuk fahamkan konsep penurunan berat badan tu. dan aku juga follow insta kevin zahri yang selalu bagi tips-tips menarik dan kata-kata semangat. konsep mereka lebih kurang sama, dengan mengira kalori, BMR, DCR dan mDCR jugak tak salah aku. aku rasa mamat susu sejat ni pun ada kot beli e-book kevin zahri sebagai rujukan.

tak adalah susah sangat nak calculate calorie tu, as long as kita dalam range calori yang kita ambil tu, insyaAllah berat akan turun. kalau tak excercise mungkin lambat sikit turun, kalau excercise, cepat sikit turun. aku selalu pakai satu apps best ni, Myfitnesspal. sebab ada je food malaysia yang dia dah count calori siap-siap. ada yang aku agak-agak je kalau tak ada dalam senarai. so apps tu membantu aku untuk kira calorie intake aku dan aku boleh pantau apa yang aku makan setiap hari. yes, namanya adalah food diary sebenanrya. sebelum ni aku key in manually je. sekarang dah ada apps tu, memang mudah kerja aku. dia siap ada tolak calorie intake kita tu kalau kita exercise. so kalau exercise tu ada semangat sikitlah sebab ada penolakan! seronok gila! hehe.

untuk kawal calorie tu pulak, aku cuba makan banyak buah dan sayur. memang tahun ni tahun tersihat akulah sebab aku tak pernah makan sayur dan buah sebanyak itu! sebab aku bukan pemakan sayur dan buah yang tegar. tapi alhadulillah, buah kena pilih yang best-best, sayur pon yang best-best, jadi tak ada alasan untuk tak makan sebab aku ni memang picky vege and fruit eater. aku banyak stock up fruits dalam fridge, dalam masa yang sama, laki aku pon makan sekali walau dalam kuantiti yang banyak. aku tak kisahlah asalkan dia pun terjebak sekali makan makanan sihat ni.

dan aku pun follow nasihat kevin zahri, makan satu genggam nasi setiap hari. selalunya tengahari lah. kalau makan nasi berlauk, aku akan letak segenggam nasi, letak sayur dulu sampai penuh  dan lauk-lauk lain. so tak adalah nak kempunan ke, tak boleh hidup ke kan. hehe.

yang lain-lain tu, aku selalu tngok blog makanan kesihatan, before and after transformation weight loss untuk kasi semangat sikit. tapi as i said, penurunan aku memang lambat. aku start exercise dari bulan 12, aku start calorie count baru 2 minggu lepas,  untuk aktiviti aku semua ni alhamdlillah mereducekan berat aku sebanyak 5 kg. berat asal adalah 73, sekarang dah turun ke 68. sekarang dia tengah main-main kat area 67-68 so harapannya aku boleh pergi ke angka 67 hujung minggu ni. risau jugak sebenarnya sebab this weekend nak balik kampung. which means tak ada aktiviti exercise, dan kena makan nasi, nasi dan nasi. doakan aku supaya aku boleh istiqamah dan menolak segala godaan makanan yang super hebat itu.

so, itu sahajalah tips untuk kali ini. cewah. memang tak banyak pon infos, tapi seriously korang boleh terjah blog sususejat atau blog blog weight loss yang lain. aku pun baru belajar ni. so jom kita belajar sama-sama.

Tuesday, January 28, 2014

Gong Xi Fa Chai! I'm a rat!

assalamualaikum wbt. 

waaaah, seronoknya jadi orang malaysia di akhir dan awal tahun ni. banyak betul cuti! tapi this year, chinese new year jatuh pada hari sabtu pulak, jadi tak seronok sikit, kalau tak mesti raya sakan like last year, cuti sampai 4 hari berturut-turut!

dah pulak hari wilayah boleh bertindan pulak dengan chinese new year, same day, hari sabtu. not sure korang ni akan cuti ke tak hari isnin tu? not sure, i kerja di selangor. mungkin orang kerja kl boleh beri sedikit pencerahan?

one thing about chinese new year that i like the most is the horoscope readings. okay, i know this is kind of tahyul or what so over, but sekadar suka-suka je kan. it was nice to see what happen along this year, and maybe, we can be prepared. tapi biasalah, as for me, awal-awal macam ni je lah yang seronok-seronok nak baca. lama-lama dah lupa.

tapi its just for fun.

so for me as a rat, i got this from yahoo; would like to share with you guys; source here.

Good news as there will be little obstacles standing in the way for the Rat in 2014. For start, you will begin the year with a strong desire to explore your potential as you’re determined to achieve your ambitious drive this year. Therefore, if you have proper planning and maintain this drive throughout the year, you will be able to create good starting points for many significant endeavours – this includes improving your financial standing or maintaining a balanced physical or mental health.
While the year gives you plenty of good opportunities to materialize your dreams, you must first begin with realistic and grounded goals, and avoid aiming too high on the scoreboard. The presence of the Month Emptiness Star indicates the tendency to indulge in tall ambitions and a lot of other loft goals. This is especially important to bear in mind, in particular when it comes to your investment and other money-related activities. A whole host of such aspirations may be too much for you to accomplish and you may find yourself burning out – or even incurring loss, before achieving any goals. Therefore, pick financial objectives that are well suited to your capabilities. You can always find time to improve on or refine your goals as you go along.
This is especially true in view of your lackluster wealth luck this year. As such, being sensible has its benefits, particularly under such circumstances. You may find that certain events have pleasant beginning, but a favourable outcome to this initiation might not necessary follow through. For matters of finance and wealth, do beat it in your head that potential losses will happen if you’re involved in risky investment or business plan. Other than that, you must know that certain risks of misplacing your money exist, so it is better if you could put all your funds in a safe deposit or entrust friends or family to help you manage your money. 
Since wealth and income are closely tied to your performance at work, it is advised of you to be more proactive and independent in your workplace. Also, make it a habit to be meticulous and methodical in everything you do to avoid giving a reason for others to find fault in you. When it comes to switching job, there is no guarantee that the grass will truly be greener on the other side and you may be better off staying put.
Health-wise, things are not looking too bad, but certain precautions are needed to ensure you maintain a steady and balanced health in 2014. Pay attention when you’re behind the wheel, as injuries and accidents are likely. Like everything else this year, a favourable outcome can only be achieved only with an attentive mind, so be sure you be on your toes. As long you build your goals based on practicality and be realistic, there is no doubt you will be achieve them if you put in the proper effort and planning.

so there. rough year for me this year. important year for me also sbab cuba nak menghabiskan study ku. nanti kena review balik pencapaian and we'll see how.

Friday, January 24, 2014

i am happy this week. thank you Allah.

assalamualaikum wbt.

nope, not gonna tell you my progress about losing weight. tunggulah ada semangat sikit, will blog about it.

this time, about work again.

yes, isnin hari tu, i was soooooooooooooooooooo depress sebab ada masalah berlaku kat lab. i even blog about it, but i think macam tak sesuai kot. so i buang. plus, benda-benda sedeh sangat ni malas nak tulis nanti kang baca balik boleh terluka balik hati. look at that o yang panjang tu. i was supersad that monday, memang monday blues habis! i was literally chanting  'rabbi yassir wala tu'assir' over and over again. dari lab sampai rumah, nangis depan husband, then recite again and ask Allah to forgive all my sin and to grant my wish la la tu jugak. see, how desperate i am that time.

the power of do'a ladies and gentlemen. i toss that problems away, 100% berserah pada Allah to settle it.

and after that monday, i am happy, all my work are done smoothly, i even met my sv last wednesday and he was in a good mood, i was in a good mood, the discussions went well, the samples were safely sent away, have solved few problems, and i am glad.

even ada satu hari lagi, which is today, al jumaah, penghulu segala hari hope that it goes smoothly as well.

and yes, its the power of do'a, walaupun Allah tak bagi apa yang aku nak, but all the things that He gave me this week makes me happy, and for that, I thank You Allah, for all those things that make me a happy human this week. and life that You've given me. Nikmat yang tak disangka-sangka, as been told in ayat seribu dinar

:D

so talk about work again, I met my sv again this week, we've been emailing each other since Monday. I can see that he always give good advice and kind of cares. he even ask me what is my plan after i finish this all. i told him that i want to gain more experience in this area, by doing post-doc maybe. walaupun post-doc tu bukanlah satu kerjaya sangat. but i really think that gaining expereience and be very good in this area is crucial, sebelum aku melangkah kaki untuk mengajar, and become a lecturer. he seems like he has plans for me, Alhamdulillah if benda tu betul. yes, i will be staying here. so don't worry dr, i want to be a structural biologist (insyaaAllah) and willing to help you out solving all those protein structure and discover new function of those hypothetical proteins.

yes, literally, we talk about our 'future' together. haha.

and yes, that kind of pep talk, membuatkan aku bersemangat membuak-buak dan tiba-tiba rela nak sambung buat research lagi. kalau tak tu, rasa nak maki-maki, kejap rasa nak quit, kejap rasa nak mogok, kejap rasa nak buat kerja MLM pulak.

i think that's the kind of obstacle that we, the postgrad student should face. ketahanan hati. we didnt get decent pay for our work. for masters, kerja org berkelulusan diploma lagi tinggi gajinya. we didnt get any medical coverage (but we can go to uni's health center tapi tu pon sebab dalam yuran memang kita dah bayar siap-siap).  aku yang tua ni, tak boleh buat pinjaman perumahan sebab we are not having an 'actual job'. plus gaji pun sikit (but enough for me to live decently). We are students. we do what students do. tapi tulah, kalau tak ada ketahanan hati, bila-bila je boleh nak quit. and I'm thankful that I've went this far, and insyaa Allah dah sampai nak hujung hujung ni (even i dont have that much result to discuss - but should think positively) i would say i want to quit but mungkin tak seriuslah macam dulu yang sampai nak takat-takat hidung siap cari kerja lain attend interview and all sebab thinking about quitting. and Allah knows best. He shows me the path. i should be following it, dan tetapkan hati..

Ya Allah, panjang pulak aku membebel this time. i think that's all for now. its already 2 am. need to sleep to reduce weight. lol!

adios amigos!

assalamualaikum...

Tuesday, January 14, 2014

mencari idea untuk menurunkan berat badan.

assalamualaikum wbt.

setelah hampir 4 tahun usaha aku menternak badan.

kini, keisafan sudah mula menguasai diri. lagipun ia adalah azam tahun baru aku untuk tahun ni. nak kurangkan at least 10 kg. target mesti reasonable kan? sebulan 800 g cukuplahhh.. kehkehkeh..

kalau sesiapa yang kenal aku dari dulu mesti nampak gila-gila perubahan diri aku.

dari ke kurus sampai ke tak berapa kurus. it was obvious when i got married to my husband, lagi mencanak naiknya.

me in 2009

my weight was 53 kilos in this picture. this was the time when i was in UT.M, which the reason i was thinner because maybe i walk a lot. kadang-kadang malam makan jajan je. masa ni pun aku rasa aku dah gemuk dah, so i walk around the campus, an hour 3 days a week. and by end of 2009, my ex-room mate and i went to play badminton 8-9 am in the morning. lepas tu shoot pergi lab. tengahari makan macam biasa. my favourite that time was nasi putih and ayam goreng madu with lettuce and sambal belacan. no gravy. and milo ice all from meranti (its a cafe in UT.M). i didn't even think about dieting and controlling my food intake. sebab memang maintain. i think my student life was hard kot. tapi aku rasa aku bergerak aktif juga. takdelah sedih dan stress sampai tak makan. 

sekarang, boleh tengok lah i macamana. i gain 20 kilos kot selepas kahwin! sangat menyeramkan. i didn't watch my weight, i have my own kitchen and fridge, i can cook what ever i want and whenever i want.

and at that time i was so stupid thinking that i might get pregnant so its okay to have extra 'bedding'  in my tummy for my future baby. padahal tak ada kena mengena pun. 

how stupid i was at that time. 

so bergerak pon malas dah lepas tu, i eat without thinking about the consequences, i eat a lot! i didn't move much, and i gained weight. 

20 kilos of weight. 

and its bad.

me in 2013

so sekarang ni, aku rasa aku kena jalankan misi menguruskan badan. no matter what. walaupun dulu aku selalu je tak kesah sebab kalau baju tu tak muat, aku boleh beli baju baru yang lebih besar, tapi it become worst bila baju kat poplook tu aku kena beli yang 'curve' size. and i can't fit into free size blouse and cloths and pants and skirts anymore. tempat shopping baju kegemaran ada satu masa dahulu pun sudah lama aku lupakan. 

so hopefully, this year i can reach that goal. and i read somewhere that one of the methods that can be used to motivate ourselves is to blog about it. takdelah hangat-hangat tahi ayam kan. i am doing it now. kena buang rasa malu tu so that i can reach my goal. 

nanti aku post pulak pasal kind of diet that i follow, exercise routine, and kilos that i shed so far.

bye!

Thursday, January 9, 2014

behold average people!

aku pun salah seorang 'average people' jugak. so untuk orang-orang yang macam aku, jom kita sejukkan hati.

baca ni,

'kenapa orang yang dapat grade rendah selalunya orang yang berjaya?'

sorry, it's not in bahasa. saje je aku translate tajuknya. hehe.

have fun and be motivated!

Wednesday, January 8, 2014

jomlah cerita pasal kerja jap, tengah tengah tak ada kerja ni.

assalamualaikum wbt.

hari ni, aku ada meeting dengan supervisor.

sepatutnya semalam, pukul 11. kelam kelibut aku bawak kereta datang office, kantoilah kan kat situ selalu datang office time tengahari buta je kan. haha. tapi sebab nak ambil labmate sekali kat office, aku sampai 1040 gerak terus ke tempat kejadian. tiba-tiba meeting tangguh ke hari ni sebab dr ada emergency.

hari ni, bukan sahaja 2 orang dia nak jumpa malah 5 orang. bayangkan, aku dahlah lapar, walaupun breakfast roti dengan nutella, sepatutnya tak laparlah kan, tapi dah takdir Allah nak dijadikan cerita,

perut aku berbunyi masa meeting.

kuat pulak tu.

member kat sebelah dah gelak-gelak. aku malas nak rasa malu-malu. aku rasa lawak pun ade. dalam hati biar dr tahu yang pi buat meeting time lunch hour apehal? walaupun jam baru pukul 12 kan.

lepas tu, kebanyakan perkara yang dibincangkan takde kena-mengena dengan aku sangat. aku sebenarnya pon tak faham. apa motif dr nak jumpa aku kan?

sebab nak gelakkan aku ke?

oh ye, bila last sekali tu, dia pun mengajukan soalan pada aku, 'what are you doing rite now?'

bila aku start cakap yang aku still optimize expression condition on this one particular protein untuk NMR, boleh pulak dia ketawa besar.

dia ketawa, yang aku tak pernah tengok dia ketawa macam tu sekali..

err,, aku ada buat lawak ke? student lain pun memberi pandangan yang pelik sebenarnya.

the good thing is, i can make him laugh. you know what people say about making other people laugh (especially my supervisor) kira, i ni memang kelakar habislah.. konon i ni ada sense of humor gittew sebab being him, he laughs, but not that much. susah nak tengok dr gelak besar...

so the conclusion is; i am superfunny.

okay, padahal sebenarnya dia gelakkan aku sebab i'm too determine to focus only this one particular protein instead of others. sebab dia FIKIR protein ni susah. small protein ---> susah.

fikir je.

but for me this is the most behave protein, the easiest to purify. even it did give me major headache before, but it bearable. i got much information from this protein, and i'm positively think that i can get a structure from here.

haih, dalam hati, memang lah nak cakap macam tu. but i'm too weak to argue. memanglah banyak suggestion yang dia bagi. but sorrylah dr, i prefer to do it myself. if you ask again, i will tell you the same answer as today. nampak macam tak ada progress, but actually, i am progressing.

haha, bongkak tak aku?

so, tadi sebenarnya ada jugaklah hasilnya, eg; i will get paid even mybrain dah stop buat bayaran. it is not fair to give PhD students 2 1/2 years of duit sara diri, padahal buat lab macam nak gila pun almost takes up to 4 years. so, alhamdulillah, ada clarification kat situ. so, aku ada back up dan tak perlu risau kalau buat kerja tak ada duit ni.

and yes, dr. you should be proud because i am to determine to do it..

end.

Friday, January 3, 2014

cpuv nuffnang tahun ni tak ada kah?

assalamualaikum wbt.

huhuhuuu.. mentang-mentanglah lama tak cerita pasal cpuv ni, terus terus cpuv baru tak masuk masuk. i is sad. latest adalah ini,


keabanyakannya dah credited. alhamdulillah terima kasih nuffnang sebab kalau tak ada cpuv ni, memang tak berganjak/ berganjak sikit ajelah bonus-bonus ku dari nuffnang ini. 

jadi encik nuffnang, di tahun baru yang ceria ini meh meh lah beri sikit bonus tahun baru untuk I. I kepingin sangat nak ada cpuv baru menari-nari di board ku ini. and lagi sekali, terima kasih banyak banyak untuk cpuv yang telah diberikan pada aku last year. harap tahun ni bertambah lah hendaknya. dan terima kasih juga pada pelawat-pelawat yang dikasihi. rajin-rajinlah melawat sini lagi walaupun tak banyak info pun diperoleh. hehe. 

Thursday, January 2, 2014

azam tahun baru

assalamualaikum wbt.

selamat tahun baru semua! alhamdulillah dah sampai pun kita ke tahun 2014. dah sampai masanya yours truly ini masuk ke angka 3 siries.. OMG! tak terasa 30 okay. but hey, age is just a number. aku tak kisah sangat lah achievement apa yang aku capai. asalkan aku happy. kalau nak ikutkan at 30, we need to achieve something dalam hidup kan? tapi bagi aku, mungkin masa belum sampai. insyaa Allah masa itu akan tiba. meanwhile, aku kena usaha lebih sikit untuk ke arah yang lebih baik.

so untuk tahun ni adalah tahun untuk aku berusaha berungguh-sungguh. dan a few azam yang perlu aku capai dan buat. selama aku tengok post-post tahun baru sebelum ni aku jarang tulis azam tahun baru yang proper. but this time, aku kena jugak tulis. so that boleh menjadi motivasi untuk aku jugak, dan objektif tu boleh tercapai.

so untuk tahun 2014 ini, aku nak

- traveling more.
tahun ini sebenarnya ada perancangan besar untuk aku dan azmi. hopefully percutian besar kami ni berjalan lancar. sambil-sambil tu akan mengekalkan konsep merayau-rayau sekitar malaysia macam tahun lepas. mungkin pergi penang lagi, langkawi, atau sabah sarawak. mungkin nak pergi ho chi minh dengan mak juga. semua dalam perancangan. harapan semoga target tercapai.

- shed that extra weight - 10 kgs at least
untuk shed that 10 kgs weight tu, sebenarnya target untuk satu tahun. kalau dapat lebih syukur alhamdulillah. sejak kahwin berat dah bertambah almost 15 kilos tau! sangat menggerunkan. so, last year memang happy je, asyik makan je, this year aku akan cuba untuk capai target kurangkan 10 kilos. perancangannya adalah untuk berjalan dan excercise setiap hari, mungkin ada cheat day satu hari dalam seminggu tu. boleh kot. hehe.

- eat healthily
kesinambungan dari shedding that extra weight tu, of courselah kena jaga makan juga kan. so this year, aku akan akan lebih banyak makan buah, sayur dan makanan sebenar. hold that intention to eat without thinking. selalunya, asal nak makan je teus terjah dapur dan masak apa yang aku nak masak. this year, i'll be stocking up fruits and healthy foods. dalam fridge biar ada buah je so that aku tak ada choice lain makan makanan lagha (eh ada ke istilah makanan lagha tu? lol!) so that's the target.

- go to 2 international conferences
untuk study aku, aku harap dapat pergi mana-mana international conference untuk present paper. tak kisahlah mana-mana. dan of course nak present paper, kena ada result best. jadi untuk tahun ni juga aku pasti akan dapat result yang marvelous dan berguna supaya aku dapat present paper and.....

- publish a paper
kesinambungan dari azam kat atas tu, aku takdelah berharapan tinggi sangat nak publish 2 paper tahun ni (2 papers are compulsory for me to graduate) but at least one paper sudah memadai. next paper mungkin next year. so aku berdoa dan berharap sangat the paper is there and can be published in high impact factor journal.

-go to UK
ini sebenarnya memang study related lah. biasalah janji-janji kan. but i will set my mind to go there this year to gain experience (and have more results).

-have kids.
this one aku tak boleh lah nak confident sangat. there's a lot of things on my plate now. so untuk ini, aku hanya berdoa sahajalah. mungkin akan sambung treatment yang dah tertangguh. hopefully with all the weight management and healthy eating, mana tau lekat pulak. haha. marilah kita doa ramai-ramai.

so that's all i think. mungkin ada a few jugaklah yang lain macam nak jadi orang yang lebih baik, lebih berfikiran positif, lebih berdaya maju, lebih solehah kan.

and hopefully segala apa yang aku azamkan ni tercapai. cuak jugak kan merancang je lebih ni tapi tak buat pun. kena berazam ni supaya azam kuat. haha.. same goes to you guys to, semoga azam korang tercapai jugak ye. nanti kita audit balik diri hujung tahun 2014 pulak.

till then, bye!