Saturday, December 28, 2013

can't help it!

assalamualaikum wbt.

tak boleh tahanlah aku..

kena tulis jugak kasi lepas ni.

the thing is that.

aku baru lepas tengok sikit ada satu cerita melayu ni.

aku sebenarnya memang cubalah nak menyokong cerita melayu kan. selalunya akan tak kan tonton kat pawagam tapi cuba nak tengok kat tv astro citra tu. cetain cerita aku masih boleh terima. tapi cerita yang aku tengok ni kan...

alahai..

konon nak memperkenalkan satu pendekatan baru. cinta platonik kononnya.

dengan lelaki perempuan berpeluk-pelukan. dengan tak ada motif cerita. dengan lelakinya ada hubungan gay dengan lelaki lain.

not sure what's the rating. hopefully bukan umum. sebab the kids will ask, 'mak, lelaki tu kenapa?'

or 'mak, lelaki dengan perempuan tak kahwin boleh peluk, cubit-cubit pipi macam tu ke?'

or 'mak, boleh ke perempuan perangai macam tu?'

or 'mak, boleh ke pakai skirt pendek nampak peha macam tu?'

dalam cerita tu, pelakon semua Islam, keep on saying 'Ya Allah, Astaghfirullah' tapi berpelukan, hampir berciuman, pakai skirt yang super pendek, akhlak tak semenggah. tak malu ke?

aku boleh bertahan tak sampai setengah jam. aku tak faham jenis orang yang boleh tahan tengok di panggung selama sejam lebih tu.

aku juga bukan nak banding, tapi sebetulnya banyak cerita dari barat yang lebih berbaloi untuk ditonton. lebih sopan pelakonnya, lebih labuh skirtnya.

lebih berobjektif.

of course lebih bermutu.

macam, pembikin filem malaysia ni macam nak pergi ke zaman dulu-dulu yang suka tunjukkan seks perempuan dan lelaki sebagai subjek utama.

padahal negara kita negara Islam.

aku cakap ni pun bukan untk semua cerita melayu. ada juga cerita melayu yang ada kualiti. cuma tak banyak tapi memang aku sarankan sangat-sangat yang kita patut boikot cerita-cerita yang tajuknya pelik-pelik dan membawa maksud yang pelik-pelik, atau jalan cerita yang pelik-pelik.

kalau nak tahu cerita tu pelik atau tak, boleh je tengok 'the making of' tu.

kalau pelik, janganlah pergi tengok kat panggung. dan tutuplah tv kalau cerita tu ditayangkan kat tv. janganlah bagi anak-anak tengok cerita yang pelik macam tu.

okay?

now, lets watch how to train your dragon.

4 comments:

  1. tu yg kadang nyampah nk tengok citer melayu jenis mcm tu zura... kadang lagi lebih dr omputeh... ha... tgk 'how to train your dragon' pon lagik baguih... (lama x tgk citer ni....heheheh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...?lepas tu bising kita tak sokong filem melayu. dah nak sokong macamana kalau macam tu kualiti dan mentaliti nya?

      the cutest dragon in the world boleh dapat kat toothless.. kebetulan tengok disney chanel (besar gajah tgk disney channel huahuahua).

      Delete
  2. cerita apa tu?? cerita apa?? nak tengokk... Eehhhh.. hihihi
    Take care ju-are! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dot.. adelahhhh cerita tuu.. tapi kebanyakannya citer melayu gak aa.. kak dot tak boleh tengok nanti nawfal join sekaki. hehe

      Delete