Friday, October 4, 2013

one-pot-pasta recipe malaysian style

assalamualaikum wbt!

today i would like to share with you guys on how to make ONE-POT-PASTA! sebenarnya recepi mudah senang kacang gila ni baru aku tau semalam, when i was blog hoping and stumble upon martha stewart's site.

kalau nak tahu lebih lanjut mengenai resepi yang dikongsi, you can go here. but she's using pan, and i'm using pot. hence, the one-pot-pasta.  dah lah senang gila okay! rugi tau tak cuba! mine is malaysian style sikitlah sebab ada cili api. okay-okay lets see what the ingredients are;



sebab aku tak ada banyak bahan sangat, so i just combine pasta (basuh dulu ye pasta tu), tomatoes, sliced chicken, cili padi, chopped garlic, black pepper, salts, mix herbs and fresh rosemary. add 4 1/2 cup of water, a dash of olive oil and ready to boil! stiring and turning the mixture frequently sampai pasta tu lembut and air tu jadi sikit. kalau pasta tu tak lembut lagi, just add more water. masa yang diambil untuk masak ini tak sampai 30 minit okay!

me so likey..

so this is the result;





















the pasta is surprisingly delicious! banyak ni, aku boleh habis sorang. no wonder gemok tak kurus-kurus.

i made this for my breakfast! so tengahari tu tak makan sebab kenyang gila. ada rasa pedas-pedas dan rempah-rempah, definitely my kind of pasta.

so korang boleh cuba ye!

7 comments:

  1. wow!! yummylicious!!

    mana nak dapat daun rosemary tu ek zura? hr tu xeea kata ada kat giant tp tak jumpa pun....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tu pergi sungai buloh tempat jual pokok-pokok tu, so adelah kedai yang menjualnya, jadi zura pon membelinya sebab memang bercadang nak buat taman herba (kononnya). hehe..cuba fizah try cari kat nursery pokok. ada kot.

      Delete
  2. nampak sedap.. agak-agak kalau tambah ayam ke atau seafood ke sedap tak ek...? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasti sedap! sebab saya ada limited barang-barang dapor so limited lah yang saya letak kat dalam pot tu. must e very delicious kalau letak udang, sotong, yummy!

      Delete
  3. oiii.. mana nak cari daun rosemary tu plak.. aiyoooo.. jusco ada ke eh? ehehehe.. then.. mana sukatan? uhuuu.. aku skema.. lalalalala

    ReplyDelete
    Replies
    1. there's no sukatan sorry. when you cook, trust your instinct. wakaakakaka! rosemary tu tak letak pun takpe. boleh letak bay leaves, atau mix herb sebab dalam tu pun dah ada rosemary. aku tau dapor kau mesti ada botol mccormick tu! belasah aje masukkan dalam periuk.. eksperimen, bebeh.

      Delete
  4. hahaha.. ikot instinct aku, adam slalu kata pedas.. uhuk.. baiklah.. akan ku guna botol2 mccromick yg ko nampak slalu tu.. hahah.. yehueee... nak cube nant.. ngaaa

    ReplyDelete