Friday, October 25, 2013

nightmare seorang postgrad #6 - friends in need

assalamualaikum wbt.

post kali ini tidaklah sejenis nightmare sebenarnya. tapi dia macam kesinambungan. kalau kau ada nightmare kau perlukan;

"kawan yang baik di persekitaran"

selalunya dalam sebuah research group tu, kita akan ada kawan-kawan dalam research group tu yang akan tolong kita, yang akan dengar luahan hati, yang akan buat rombongan pergi rumah sv untuk beraya, sampailah boleh buat trip pergi mana-mana dalam research group tersebut.

kadang-kadang sampai boleh jadi best friend, sebab kau mengahdap muka mereka hari-hari.

itulah sebenarnya perkara yang paling best kalau kita ada research group kita sendiri.

for instance, untuk aku masa master dulu, we have tcerg yang mana kak siti selalu layan kami and suka bawak makanan sedap-sedap, selalu pergi rumah dr a untuk makan nasi dagang marvelous, dan buat trip lawatan ke sana sini.

selalunya budak-budak ni lah yang akan beri kita semangat, idea, senior-senior tolong tolong junior junior. bela ikan, dan kongsi suka duka. kalau ada kenduri pergi in group buat rombongan, kalau ada rumah terbuka time raya pi tolong menolong. sebab ini jelah support group yang kita ada dan faham apa yang kita buat kat lab.

tak sama budak-budak ni dengan family kita and kawan-kawan kita yang lain.

so appreciate lah research group korang kalau korang ada research group yang cool. tak baik ada dengki dengki, sebab basically wujudnya research group ni adalah untuk sokong each other, selain mengumpat supervisor sendiri. hahahaha...

dan sekarang ni, aku pun bersyukur sangat sebab walaupun dah tukar universiti, research group aku yang ada sekarang ni pun boleh tahan aktifnya! dan budak-budaknya sangatlah baik. sebab aku dah kawin tu yang jarang aku join all the activities. but honestly, dengan adanya research group ni, macam kita ada second family yang take care pada kita dan gembira gila bila kita dah habis viva dan graduate! tak sama tau perasaannya kalau ambil coursework atau undergrad. dia punya bond tu memang lain macam.

so frengs, i do appreciate you guys so much, walaupun ada yang dah terlost contact, kadang-kadang tu rindu tu ada (untuk u.tm research group) and for mfrlab group, will definitely tolong mana yang mampu, join your activity mengikut kemampuan dan will celebrate you guys who graduate this tuesday! wohoo! congrats all!


previous group. look how kurus i am last time. gambar ni masa tahun 2008 kot. lama gilaa....

2012 group photo. 

ps: takkan menyesal. :)

2 comments:

  1. i think in whatever 'ujian' or cabaran, support group is very important. because they understand what we are going through. sama mcm TTC. So, org x amik phd (esp dalam bidang yg sama) couldn't really understand what u feel. anyway, stay strong dear, makin besar dugaan, maknanya makin sweeter and bigger the reward will be.

    ReplyDelete
  2. thanks sweet tooth. yes it is important to have a support group. tak kiralah in what condition pun kan! as for ttc, kalau non-ttc cakap dia faham pon, dia still tak faham jika tak mengalaminya. same je in any condition. hehe. i am strong, in syaa Allah.

    ReplyDelete