Wednesday, October 23, 2013

nightmare seorang postgrad #5 - i have ups and downs to u know

assalamualaikum wbt.

so today,tidaklah aku nak ber 'wordless wednesday' sangat kan. its just that saje nak letak gambar ni untuk puaskan hati diri sendiri yang asyik tak tentu pasal fikir yang bukan bukan.


source: phdcomics

sekian.

ps: is considering quitting phD. tapi mungkin tak berapa nak kuat lagi. so i watched cartoon. 2 days in a row dah. not feeling guilty sebab my sv is like satisfied with what i'm working on rite now. the crystals are there, so its a relieve. but hopefully its getting bigger. and trying to express more protein, and praying very hard so that the protein can be purified without any problem. o man, what am i babbling about? good bye. 

6 comments:

  1. hey babe..buat protein mmg susahla...bangga ko buat such things..xpe babe..teroskan usaha wpon kadang2 rasa nak quit sgt kuat
    p/s: ak yang master ni dah 3 kali tukar tajuk..semua sebab nak meet human sample..dah writing tukar writing tukar..da sem 2 tajuk xsettle lagik..haihs

    ReplyDelete
    Replies
    1. rileks sima. tu perkara biasa. sepanjang aku master dulu pon lepas viva pun tukar tajuk lagi. the main thing is that objective ko tak lari. tajuk bila bila akan bertukar depends pada pemeriksa/supervisor. kukuhkan ko punye objective. method pun akan brtukar jugak dari semasa ke semasa. hehe. y0u go girl!

      aku pun terasa sangat buat protein memang susah. and luckily my supervisors pun think that way so takdelah dia push gila gila. like i said, as long as objective tak tuka, we try our best to manipulate the result. hoho. tapi rasa tercabar kot master student pun boleh smooth sailing aku je terkapai kapai ni help! haha

      Delete
  2. Hai dear,

    I pun setuju dengan your friend above..Pun baru habis master (by research), padahal I ni kalau pasal research adalah zero, zilch. Merangkak, nak2 the tajuk tak ada orang buat (silap besar), SVs pun tak layan sbb takde progress, nangis pun tak guna..isk..sample pulak tak cukup. Survey online kena hack, habis data..termenung 2 bulan.Then diorang bagi backup tapi dalam manual..Import data ke dataseheet je dah 4-6 bulan..pendek kata memang satu fakulti tahu i tak pandai..

    Sekarang wah wah SVs happy, rajin layan my email, ucap tahniah berganda2, nk2 bila paper dapat placement di international conference dan jurnal..

    Be strong..It's okay nak tonton cartoon ke movie ke..I sendiri pun pergi jalan2..spend time dengan hobby sekejap (seminggu pun jadilah), pernah berniaga online sekejap juga, blogging (of courselah haha), etc..

    Then remember, dalam ramai2 orang di dunia ini, di malaysia ni, Allah pilih kita untuk lalui 'jalan' ini. Mesti ada hikmah.

    Hardship often prepares ordinary people for an extraordinary destiny - C.S Lewis

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks bnc. you always give a good pep talk, rasa bersemangat pulak! yes, the urge o quitting is there no matter what. kuat dan tak kuat je hati kita ni untuk tabah melalui jalan ni. there's up and down. and i'm glad that i'm now in the right track (hati kuat kataka ya). even before this rasa macam stupido tapi bukan semua orang pandai pon lol! thanks again! luv u bnc!

      Delete
  3. zura, pada i, org pandai jek buat phd ni. so, feel proud of urself ya :-) I doakan Allah permudahkan.... amin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooh thanks sweet tooth. so sweet of you. tidaklah pandai pun sebenarnya, cuma belajar lebih. ameen to your doa, thanks so much!

      Delete