Thursday, October 31, 2013

congratulation friends!

assalamualaikum wbt.

musim konvo dah pun pergi sedikit demi sedikit. sepanjang-panjang aku berada kat bangi ni, tak pernah sekali pun aku pergi mana-mana konvo atau pesta konvo sekalipun. but this time, i have friends who graduating this year and i'm so happy!



recognize this face? she's my dearest friends azrina whom i share my ups and downs with. usually in research area. and i know her supervisor. we become close friend since i know she took biology course in upm and the rest is history. dialah pengapit, peneman majlis, dan rakan bercuti yang super duper best in the world! I am proud of you girl! aku doakan kau sambung oversea so that we the girls can plan a trip to visit u pulak. itulah harapan aku. heh. 



and this is my svmates in uni. cannot say labmates lah sebab aku buat lab kat tempat lain. but most of them are in the same lab. so they kind of very close. and the guy at the very right side of the picture is my sv yang selalu i umpat dalam blog ni. lol! but truly he's the best. when he came to celebrate our friends graduating, i know he is the best. so apa yang aku umpat previously harap dilupakan. haha. 

and laziana, the girl with the jubah konvo and and yellow scarf is my friend from school time in kelantan. tak sangka pulak boleh jadi svmate and she will be flying to UK to further her PhD there! I am soooooooooo jealous right now, and definitely she'll be getting her scroll first than me. hehe. Good luck to you girl! 

so, there. one thing about convocation day is that, it makes me want to graduate to, pakai beret and receive the scroll proudly. and say, i did it! after some calculation and all, aku mungkin akan graduate in 2016. wish me luck on that!

Wednesday, October 30, 2013

happy anniversary to us!

sudah tiga tahun! tiga tahun yang sweet, yang best, yang indah dan yang bahagia.

thanks for being my best friend, my friend in need, a shoulder to cry on, partner in crime, peneman makan, peneman tidur, peneman dalam segalanya!

and i'm not good with words. jadi sempoi je ayat i ni. haha.

and let's rock our 4th year with full of barakah and happiness! and love you so much!

zaman kurus. lol!

Friday, October 25, 2013

nightmare seorang postgrad #6 - friends in need

assalamualaikum wbt.

post kali ini tidaklah sejenis nightmare sebenarnya. tapi dia macam kesinambungan. kalau kau ada nightmare kau perlukan;

"kawan yang baik di persekitaran"

selalunya dalam sebuah research group tu, kita akan ada kawan-kawan dalam research group tu yang akan tolong kita, yang akan dengar luahan hati, yang akan buat rombongan pergi rumah sv untuk beraya, sampailah boleh buat trip pergi mana-mana dalam research group tersebut.

kadang-kadang sampai boleh jadi best friend, sebab kau mengahdap muka mereka hari-hari.

itulah sebenarnya perkara yang paling best kalau kita ada research group kita sendiri.

for instance, untuk aku masa master dulu, we have tcerg yang mana kak siti selalu layan kami and suka bawak makanan sedap-sedap, selalu pergi rumah dr a untuk makan nasi dagang marvelous, dan buat trip lawatan ke sana sini.

selalunya budak-budak ni lah yang akan beri kita semangat, idea, senior-senior tolong tolong junior junior. bela ikan, dan kongsi suka duka. kalau ada kenduri pergi in group buat rombongan, kalau ada rumah terbuka time raya pi tolong menolong. sebab ini jelah support group yang kita ada dan faham apa yang kita buat kat lab.

tak sama budak-budak ni dengan family kita and kawan-kawan kita yang lain.

so appreciate lah research group korang kalau korang ada research group yang cool. tak baik ada dengki dengki, sebab basically wujudnya research group ni adalah untuk sokong each other, selain mengumpat supervisor sendiri. hahahaha...

dan sekarang ni, aku pun bersyukur sangat sebab walaupun dah tukar universiti, research group aku yang ada sekarang ni pun boleh tahan aktifnya! dan budak-budaknya sangatlah baik. sebab aku dah kawin tu yang jarang aku join all the activities. but honestly, dengan adanya research group ni, macam kita ada second family yang take care pada kita dan gembira gila bila kita dah habis viva dan graduate! tak sama tau perasaannya kalau ambil coursework atau undergrad. dia punya bond tu memang lain macam.

so frengs, i do appreciate you guys so much, walaupun ada yang dah terlost contact, kadang-kadang tu rindu tu ada (untuk u.tm research group) and for mfrlab group, will definitely tolong mana yang mampu, join your activity mengikut kemampuan dan will celebrate you guys who graduate this tuesday! wohoo! congrats all!


previous group. look how kurus i am last time. gambar ni masa tahun 2008 kot. lama gilaa....

2012 group photo. 

ps: takkan menyesal. :)

Thursday, October 24, 2013

cpuv #4

assalamualaikum wbt.

nak cerita pasal cpuv lagi. sebagai seorang yang sebenarnya jarang orang nak terjah blog ni, kira kalau dapat cpuv tu memang satu perkara yang amat bersyukurlah kira. jadi untuk hari ni, aku nak mengucapkan jutaan terima kasih kepada nuffnang lagi sebab ada 2 lagi cpuv yang masuk menghiasi blog ku yang kudus ini.


yang bertanda merah tu adalah cpuv yang baru masuk last week. arigato gozaimass. 

so ada jugak yang bertanya macam mana nak dapat cpuv ni? aku yang setelah sekian lama berblogging tapi tak dapat cpuv ni memang satu masa dulu nangislah sebab tak pernah dapat. jadi salah satu usaha aku selain usaha-usaha lain yang telah dicedok dari blogger yang lain adalah mengupdate survey tu selalu. dia macam ada satu part sebelah kiri tertulis perkataan survey, dan blogger bio. update lah kat situ. 

lepas tu, ni apa yang aku nampak lah, update mengenai cpuv nuffnang di blog bagi meghargai nuffnang yang sudi membuka ruang untuk advertisers meng'advertise'kan advertisement diorang kat blog korang. dan link kan post korang ni ke nuffnang. macam aku buat sekarang ni. walaupun tak banyak cpuv yang aku dapat, tapi bolehlah setakat ada. tulisan aku ni pun tidaklah begitu memberangsangkan sangat nak bagi semua orang baca kan. mana yang ada cukuplah.. hehe.

lagi satu, boleh je nak email nuffnang mengenai apa-apa saja kemusykilan yang bermain di benak hati. email je so that nuffnang tahu akan kewujudan blog korang dan akan adalah cpuv menari nari di blog korang tu. ni sekadar pemerhatian aku lah. kalau salah, ampun maaf dipinta. 

so korang, selamat mencuba. untuk nuffnang thanks again! appreciate that a lot!

so long!

Wednesday, October 23, 2013

nightmare seorang postgrad #5 - i have ups and downs to u know

assalamualaikum wbt.

so today,tidaklah aku nak ber 'wordless wednesday' sangat kan. its just that saje nak letak gambar ni untuk puaskan hati diri sendiri yang asyik tak tentu pasal fikir yang bukan bukan.


source: phdcomics

sekian.

ps: is considering quitting phD. tapi mungkin tak berapa nak kuat lagi. so i watched cartoon. 2 days in a row dah. not feeling guilty sebab my sv is like satisfied with what i'm working on rite now. the crystals are there, so its a relieve. but hopefully its getting bigger. and trying to express more protein, and praying very hard so that the protein can be purified without any problem. o man, what am i babbling about? good bye. 

Tuesday, October 22, 2013

happy raya!

o hai!

assalamualaikum wbt.

selamat hari raya aidiladha walaupun dah terlepas seminggu. selamat menunaikan haji kepada sesiapa yang menunaikan haji tu.

untuk hari raya haji tahun ni, aku balik rumah mertua di batu pahat.

boleh pulak demam start dari hari isnin sampai hari rabu. tak balik kampung parit pun. mak terpaksa pergi dengan kakak je. kesian betul. hari rabu elok nak balik ke kl semula, azmi pulak berjangkit demamnya. jadi bertolak balik kl hari khamis (which the highway was not congested at all). i did all the the driving sebab azmi demam. and berjangkit juga pada anak buah dua orang kat rumah batu pahat tu.

kesian betul. musim agaknya.

so sekarang ni, masih batuk-batuk tapi gigihkan jua nak menjana semangat dalam diri pergi lab and all.

semalam pulak ada lab meeting, and dr f meet me personally ingatkan ape. rupanya nak kasi tambah kerja. i got the point here, if that particular supervisor nak tambah kan kerja yang tak ada kena mengena dengan kehidupan, akan ada janji-janji manis terkeluar dari mulut mereka. for instance, dr f try to 'seduce' me with journal publishing when this 'tak ada kena-mengena' work is done. he said, your name will be in the journal and that will be a good one.

aku, kalau nak grad kenalah lapar dengan journal journal ni kan. well played, dr.

but i dont mind lah. work is work. tak kiralah kena-mengena or takde kena mengena. bukan tak pernah buat pun. cuma kena buat lebih. tu je. yang penting, pengalaman.

oh and last saturday, i was sooo looking forward to meet my girls, azmilia and ina. the usual us, pi makan nasi goreng cikman marvelous. and celebrating the october birthday celebration walaupun end up 3 orang je. the meeting is short, but we had fun. i drag along azmi to see my school, keep on asking sedap ak sambal sedap tak sambal lol! padahal orang tu baru baik demam and deria rasa pun tak berapa nak ada.

happy birthday girls!



okay that's all for now. see you around!

Saturday, October 12, 2013

am trying to make my brain healthy

assalamualaikum wbt.

asyik cerita pasal cpuv boring jugak. selalunya nak ngelat tulis post, aku akan upkan cerita cpuv je. saje nak menambahkan hari hari ceria dengan post-post random. plus, kadang-kadang kita kena ucapkan terima kasih juga pada nuffnang sebab sejak buat post cpuv, memang insyaaAllah cpuv akan berterusan masuk. ini berdasarkan pengamatan akulah.

sejak isnin lalu, aku baru tahu kehadiran sebuah buku 'the secret' from rhonda byrne. thanks bnc sebab perkenalkan buku-buku self help yang sangat berguna. dahlah self help, free lagi can download and read tru phone.

nampak sangat kan aku ni sangat katak di bawah tempurung padahal buku ni pun dah lama. yang pasti, memang cover buku ni sangat menarik, selalu je nampak kat mph and popular, tapi mati-mati aku ingat ni buku science fiction macam buku the host - and to tell you the truth, aku ada buku the host tu, and tak pernah baca sampai sekarang sebab sangat science fiction. where are those good looking vampires go?

oh by the way, sebab taknak pisang berbuah dua kali, i just ignore the book without knowing how good the book is. until last monday.

aku baca buku tu dan alhamdulillah ia sangat memberi impak positif pada aku walaupun dalam masa tak sampai seminggu. aku cuba aplikasikan mana yang boleh lagipun aku masih belum habis pun baca buku tu. lagipun, it shows you how to grant you wishes. siapa taknak kan?! nice...

sebenarnya bukan pasal buku tu yang aku nak cerita. sebenarnya, hari ni macam banyak benda yang buat aku rasa macam -tak sedap hati, sedih dan pilu sedu sedan. aku cari jugak apa puncanya, mungkin sesetengah perkara dah setel dan aku pun malas nak fikir dah, but still.

so aku cuba kaitkan perasaan aku yang serba kekurangan ni dengan buku tu, mungkin aku tak baca habis lagi so aku tak tau macam mana nak handle masalah aku ni.

adakah sebab aku jadi terlampau positif, then tiba-tiba satu benda berlaku di luar jangkaan (perkara buruk) aku rasa sedih gila gila?

is that the price to pay when you try to be positive?

atau mungkin jugaklah aku sunyi malam-malam tak tahu nak buat apa.

atau tersentak dengan kata-kata orang terdekat yang menyebabkan aku terfikir yang aku ni salah arah? terus all the negative thoughts come dan menghantui diri aku hari ini.

hopefully besok akan jadi lebih baik.

atau besok pasti akan jadi lebih baik!

pi baca quran pulak lah.

Tuesday, October 8, 2013

chipsmore chipseekers menyerang cpuv ku!

assalamualaikum wbt.

memandangkan tak ada benda sangat nak update untuk hari ni, aku nak beritahu yang chipsmore chipseekers pula yang menyerang cpuv ku!

hurrah!


chipsmore adalah cpuv paling latest, start dari bulan october. syukur alhamdulillah. thank you nuffnang sebab menjaga hati ku dengan baik sekali! miahahaha!

okay untuk chipsmore kali ini, iklan dia ada game hokkay! siapa suka chipsmore dan ada resit pembelian chipsmore, boleh menyertai pertandingan tersebut. aku tak join lagi sebab aku jarang simpan resit. kejap lagi nak beli chipsmore dan simpan resit dan menyertai. lagi besar packaging chipsmore, lagi banyak nyawa untuk main ye! 

okay itu sahaja. happy tuesday korang.

ps: semalam aku cuti, jadi tiada monday blues untuk ku. i is happy. :)

Friday, October 4, 2013

nightmare seorang postgrad #4 - supervisors

semalam aku tak dapat buat lab aku yang setelah sekian lama aku tunggu. aku tunggu untuk guna satu mesin tu tapi sebab KEBETULAN semalam ada pulak kebakaran berlaku kat blok aku, jadi semua orang kena evacuate the building and all the running equipment need to be stopped.

aku pasrah lah. balik dengan penuh kekecewaan. sebab mesin ni kena booking. dan untuk guna mesin ni lagi, i need to wait for another 1 month. i is sad okay. i is sad.

so for the whole day, i managed to do something else at home. aku menjahit, siapkan shawls sambil tengok titanic, siap gosok all shawls so that they look nice, laki balik masakkan ayam lagi semua and that was it.

malam tu, sebelum tidur, aku teringat kerja yang bertangguh, kerja yang tak siap, kerja yang sampai bila entah nak habis.

malam tu, tiba-tiba rasa nak nangis, terbayang-bayang diri sendiri yang tak dapat satu result hapa pun dah sem 4 tapi tak ada result.

terbayang-bayang kalaulah aku buat kat oversea, mesti aku dah publish at least 2 papers.

terbayang-bayang wajah supervisor.

aku keluar bilik, tengok hitz.tv sampai hampir terlena. masuk bilik dan tidur.

*****

pagi tadi, datang lab seperti biasa, rupanya hari ni ada lawatan dari seorang noble laureate ke lab. rupanya-rupanya supervisor ada sekali, lalu depan meja aku.

the thing is, every time nampak dia, i dont know what should i do. should i wave at him (i try to wave at him this morning nasib baik dia tak nampak or else it will look super awkward), should i say hi? should i smile? should i run away? should i make myself busy?

usually, when this happens, i usually just stare at him, and he stares at me like we are having this eye contact and we are kind of having a conversation silently. like what Prof X do in X-men. it's super weird, man.. very..

kadang-kadang je aku cakap, 'Hi Dr!'

i want to be friendly. but when i saw him, i will think about questions he will ask me latter. so potong stim kat situ. and i know that he wanted to be friendly as well but i think maybe because i act that way and maybe he also doesn't know how to be friendly. how do i know? we communicate like prof X, remember?

well my previous supervisors are different. prof R misalnya, he will greet me like 'Apa khabar?'or i ran away. and for Dr A, memang selamba aku cakap 'Hi Dr!' because she's friendly walaupun dia kata; 'Bila nak datang jumpa saya ni?' and the conversation continues to 'Bila Dr. free?'.

getting sms from my supervisor yang sekarang ni pun dah berdebar-debar.

well i hope student-supervisor relationship ni bertambah baik lah. depress siut kalau asyik dalam ketakutan macam ni je (one of the reason is that i have no publishable result).

so kawan-kawan belajar. apa pulak kamu rasa dengan supervisor kamu kamu semua?

one-pot-pasta recipe malaysian style

assalamualaikum wbt!

today i would like to share with you guys on how to make ONE-POT-PASTA! sebenarnya recepi mudah senang kacang gila ni baru aku tau semalam, when i was blog hoping and stumble upon martha stewart's site.

kalau nak tahu lebih lanjut mengenai resepi yang dikongsi, you can go here. but she's using pan, and i'm using pot. hence, the one-pot-pasta.  dah lah senang gila okay! rugi tau tak cuba! mine is malaysian style sikitlah sebab ada cili api. okay-okay lets see what the ingredients are;



sebab aku tak ada banyak bahan sangat, so i just combine pasta (basuh dulu ye pasta tu), tomatoes, sliced chicken, cili padi, chopped garlic, black pepper, salts, mix herbs and fresh rosemary. add 4 1/2 cup of water, a dash of olive oil and ready to boil! stiring and turning the mixture frequently sampai pasta tu lembut and air tu jadi sikit. kalau pasta tu tak lembut lagi, just add more water. masa yang diambil untuk masak ini tak sampai 30 minit okay!

me so likey..

so this is the result;





















the pasta is surprisingly delicious! banyak ni, aku boleh habis sorang. no wonder gemok tak kurus-kurus.

i made this for my breakfast! so tengahari tu tak makan sebab kenyang gila. ada rasa pedas-pedas dan rempah-rempah, definitely my kind of pasta.

so korang boleh cuba ye!

Wednesday, October 2, 2013

cpuv nuffnang bertingkek-tingkek

assalamualaikum wbt. 

yey! dah lama tak update pasal cpuv blog zurazura ni yang kini dah bertingkek tingkek! best-best!

memang gumbira la sebab dulu puas fikir dan pelik kenapalah tak pernah dapat cpuv ni memang perjalanan pendapatan blog i memang sikit je la tanpa bantuan cpuv kan. 

tapi sejak aku update survey di nuffnang, alhamdulillah, banyak jugak cpuv yang masuk. walaupun tak banyak gila tapi aku bersyukur weh! 


terima kasih banyak-banyak nuffnang untuk semua  ini. nanti boleh bagi lagi ye!. hehe.

ps: suddenly i miss my friends. the 'rare' ones. yang jarang jumpa.

Tuesday, October 1, 2013

the basketiers blog updated!

assalamualaikum wbt.

dah lama tak update basketiers. plus, being a little bit busy with other things. so now this blog is updated with new cute stuff! please check it out!

and i will give you guys special discounts for those who buy more than one item. owlies ada empat biji, ikan ada dua bijik. so friends, grab quick before we run out of stock!


ikan is just rm 25 ya'll!

and one more thing. luluzabi shawls are now in uia mahallah sallahuddin uia. please singgah booth luluzabi and tubbyfood there ada brownies and preloved items too!

till then, chiaw!