Wednesday, September 11, 2013

nightmare seorang postgrad

assalamualaikum wbt.

things are getting a bit hectic these few weeks. ingatkan boleh relax sikit but nope, working is so tiring lah! especially if it involves walking and hands on work.

usually people will ask me, 'besok keje ke?' just to start a conversation. aku pun selalunya mengaku jelah 'a'ah kerje'. but people might get confuse; eh kata belajar, tapi kerja macamana kan? sometimes, i just dont like to talk about it. tambah lagi nak explain. not that i am kera sumbang, mulut berat ke apa, but sometimes when i said that i still studying, people might think different lah, pelik sebab dah tua still belajar kan. and when they try to be interested in what i am doing right now, it makes me feel like aaargh dah aku malas nak layan.

thanks my friend for understanding. they all jarang tanya soalan resarch apa yang aku buat sekarang ni.

to be honest, even ina my biology scientist friend pun aku tak faham dia buat apa, inikan pulak orang lain. so people, i tak kecik hati pun kalau u alls tak tanya i what kind of research i do. let's talk about latest movie shall we? senang sikit hati i ni hah.

and sepanjang aku start balik belajar ni, banyak kali jugaklah aku mimpikan sv aku. NIGHTMARE OKAY! its like you have been chased by your boss 24/7. dah lah siang pun menghantui hidup kau kan, malam pun nak datang dalam mimpi apa kes? ni kalau sv yang jenis menakutkan lah. bukan jenis yang friendly boleh cerita pasal hal rumah tangga kau kan. but my sv, dia takdelah menakutkan gila barbie tapi kalau jumpa rasa stress.

last time, masa presentation poster kat conference, aku kena redha sebab akan terserempak dengan dia banyak kali. i try to avoid him as much as i could, but he kept on 'appearing' here and there. time nak pergi toilet, time nak lunch, time nak dengar talk pun tiba-tiba beliau menerjah dari belakang tanya

'how's your work?'

stress!

and i was with dr Y, the postdoc, all the time. when i was discussing about my poster with dr y, suddenly he came and ask,

'what's going on?'

stress!

i don't know, maybe i am depress right now sebab banyak benda tak siap lagi, and the results came out so merepek, i couldn't report him anything but problems. i dont mind if i face lots of trouble doing lab work sebab dari situ kita belajar kan. aku cube lah nak positive but being a supervisor, he said 'i'm worried about you' olus all the negative thought.

maybe i will be winning one day. just dont know when. 
so sv please be calm. be positive dan beri semangat pada saya ni. dont scare me. dont come into my dream! dont suddenly sneak at the back and ask what's going on. 

oh ya, this is me with my poster last 2 weeks; poster tak menang pun. but puas hati. :)

the poster and i
ps: hopefully one day, i can be a good sv.. 

7 comments:

  1. heheheh... sile tabah ju-are...
    kot lagi teruk bile akak mule phd nanti... arrgghh juge... hihihi
    Good luck ye :)

    p/s: utk bhgn komen ni, ju-are bukak la option yg untuk letak name & url juge... baru kwn2 yg ade self hosting wordpress suke komen... mesra alam sket.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak dot! kalau kat oversea enang sikit kot. kerja laju, equipments and kemudahan banyak, and sv pun sayang.

      thanks for the suggestion! nanti saya buat kalau saya pandai.. hihi..

      Delete
  2. Replies
    1. fakulti mane? rodi ko sambunglah jugak kat situ.. hewhew..

      Delete
    2. Jua..aku xtau lak fakulti ape.name die bukryman. Ish..tak kot.tak rajin cm hang..hehe

      Delete
  3. hehe...sv kita alhamdulillah tak scary sgt smp sendiri rasa bersalah pulak if tak siapkan progress yg mantop..

    p/s i am so IN LOVE with my new sitting now..ahah rosak bahasa..tp kusi ni mmg best ah...juz like what i dreamt for! thanks SO MUCH zura! and owlies..you know my kids..nmpk je terus macam..wahhh comelnyaaa...haha...insyaAllah nk order lg..juz lemme know kalu ada stok kain comey ok..apa2 leh jumpa kat ukm jek ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fizah, gald that u like it! sebab ade defect sikit so risau jugak. thanks thanks thanks sesangat tau. and insyaa Allah will up some items for sale. nanti kita update and fizah rasa berkenan boleh lah beli.. hehe

      Delete