Saturday, August 17, 2013

selamat lah kamu semua pergi rumah terbuka ye..

assalamualaikum wbt.

hari sabtu hari ni, amacam raya korang so far? mesti sibuk pi rumah terbuka kan? hihi.

aku as usual adelah jemputan sikit-sikit ke sana ke mari. and akan singgah rumah parents ja lagi. tapi di pagi yang hening dan berjerebu ni, akupi lab kejap sambil update blog and buat lab sikit. maklumlah, dah cuti lama, so lab kena qada' sikit mana yang patut.

tak lama lagi dah nak sem 4, jadi kena sedar diri sikit. etah mana masa pergi aku pun tak tau. mungkin selalu main internet dan berlagha di situ.

kalau kalian perg rumah terbuka tu, control control lah sikit makan ye. mesti ramai yang merungut ni bila puasa berat badan turun baik punye. bila raya berat baddan pun naik baik punye.

dan jangan lupa tingkatkan kualiti ziarah ye. cewah.

apa tujuan kita ziarah menziarahi sesama insan ni?

masa raya itu hari, aku ikut pergi ke rumah-rumah makcik-makcik yang dekat, makcik-makcik yang jauh. dan kadang akan dengar 'eh rumah makcik a dah pergi? rumah makcik b? kakak a dah datang ke?'

mungkin aku ni modern sangat pemikirannya sebab makcik-makcik ni kadang-kadang lebih mementingkan datang atau tidak, ziarah atau tidak rumah-rumah. sebab bila pergi datang ziarah, kaddang-kadang semua orang diam, makan kuih raya, tengok kuih raya yang mana sedap, lepas tu diaaaaaaaaamm.. mula timbul suasana awkward, diam lagi dan pulang. sebelum pulang, salam menyalam dah balik..

tak ada pengisian sangat. sebab bila bertanya khabar tu kan sekejap aje. mungkin boleh lah amalkan gaya hamka kereta mayat yang bila kita menziarah orang, lebih afdal kalau kita cakap hal akhirat. dapat pahala. tapi berapa ramai sangatlah orang buat macam tu kan. even aku pun tak lah.

tapi itulah, mungkin dah adat agaknya. bagus datang menziarrah ke sana ke mari. tapi bagi aku kualiti ziarah tu lebih penting dari kuantiti ziarah. sebab kalau nak ziarah banyak rumah sangat pun badan penat, sebab kena naik turun kereta (bukan jalan kaki pun penat kan..haha). sebab bukan hari raya je kita boleh ziarah, hari-hari lain pun boleh.. cuma takde kueh raye je la.. hehe..

dan hal rumah terbuka pula, sebenarnya aku suka je, sebab konsep rumah terbuka ni nak ajak semua orang datang sekali gus. sebab aku tengok mil aku kesian pulak setiap kali orang datang setiap kali tu masak. kalau buat rumah terbuka boleh masak sekaligus banyak, terus sekaligus hidang semua tetamu yang datang. kira tetamu datang serentak tu lagi best lah. boleh jumpa member-member lama dan menjalin ukhwah kan.

okaylah itu saje bebelan aku untuk hari ni..

selamat hari raya!

2 comments:

  1. Betul la zura, kalo datang senyap je mmg awkward. Tapi better la datang dr x datang kan... Dah besar2 ni, baru la i appreciate jalan2 raya mengubungkn silaturrahim. Masa kekecik dulu, mmg liat nak pi jalan raya... Dok hadap TV je. La ni i rasa TV ni mmg penyakit. Asik ngadap, smpai bebudak jalan raya pun x mau...

    ReplyDelete
  2. mungkin kita kena cari idea untuk berbual. kalau jenis peramah takpe.. masalahnya i tak peramah.. wuwuwuwuuu..

    tapi tv memang penyakit.. even sampai sekarang pun.. tapi bebudak sekarang pun dah tau, kalau cerita best tayang kat astro, mesti dia ulang punya.. copared to masa dulu ada tv 1, tv 2, tv 3 je once dah tayang mesti tak ulang dah! so mesti tonton dan malas nak keluar beraya.. hewhewhew..

    ReplyDelete