Monday, July 15, 2013

terkesan

asslamualaikum,

sumber: facebook ustaz hasrizal. 

aku beri satu komik strip yang betul-betul buat aku terasa. 

terasa bukan apa, terasa sebab bapaknya itu yang sound anaknya jangan buat kerja separuh jalan. 

ya betul, jangan buat kerja separuh jalan. 

sebab dalam hati ni, walaupun syaitan tak ada, adaaaa saja perka-perkara yang buat pendirian goyah dan terus rasa tak bersemangat nak buat sesuatu. 

rasa nak berhenti belajar, dan terus cari kerja. rasa tu sentiasa ada. cuma kuat atau tidak aje. 

jadi bila pakcik kat atas ni sound macam tu, terasalah kan. buat kerja susah sikit, nak berhenti. mungkin sesetengah orang fikir yang kita perlu berusaha untuk mencapai apa kerja yang kita suka, berniaga contohnya. tapi kalau kita ada di tengah-tengah jalan, takkan nak patah balik dan tak curious ke kita nak tahu apa yang ada di hujung jalan tersebut? di pengakhirannya nanti?

jadi aku terus kuatkan semangat jugaklah untuk meneruskan hidup. memang teruk bunyinya dah semester 3 masih lagi terkia-kial di step pertama. tambah pula nak hantar report hujung bulan ni dan present di hujung bulan depan. untuk publish paper apatah lagi kan, haruslah lambat. 

nak suruh sabar dan berfikiran positif? macam ini lah jadi nya kot. 

ke pendekatan sabar dan berfikiran positif aku ni terpesong? 

ape-apehal pun pakcik, terima kasihlah banyak-banyak. anak yang tak ada kena mnegena ni akan terus berusaha. 

lepas habih belajar nanti saya try buat bisnes secara serius pulak..

5 comments:

  1. reminder for me too. just one paper to go (the one yang asik dok fail tu...huhuuhu. Kadang rasa nk tinggal jer... tapi sayang sbb tinggal satu jek... smg kita berdua berjaya menyudahkan apa yg kita dah mulakan...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sw.. i have two papers to submit before grad! walaupun masa banyak masa lagi, look where all the semesters go? macam tu je perginya.. ameen untuk doa itu..*tadah tangan dengan bersungguh

      Delete
  2. Go ajue go..no worries..kite ush and allah akn bg bile tibe msnye;)
    Ps..igtn utk diri sdr juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks! insyaa Allah, akan lebih usaha.. tapi bila nak insaf nii.. huhuhuhu...

      Delete
  3. hai.. salam kenal,
    follower no.87
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete