Friday, June 14, 2013

suka makan?

“People who love to eat are always the best people.” – Julia Child
sumber: sini

assalamualaikum kesayangan semua..

sekarang ni rasa dah makin positif pulak (amboi statement tak hengat), Alhamdulillah. ni hasil dari kasih sayang kawan-kawan, family dan customer-customer yang sudi sokong aku dari jauh, mahupun dekat. it's true, bila kita buat perkara yang kita suka, sentiasa berfikiran positif, make new friends, know new people, sentiasa memberi, in syaa Allah, Allah maha kuasa, mempermudahkan urusan kita dunia dan akhirat, ameen. semoga kawan-kawan semua pun macam tu jugak, sentiasa sayang menyayangi, dilimpahi rahmat dan barakah oleh-Nya.

sebelum ni aku pernah kata nak cerita pasal movie Julie and Julia kan? siapa yang rasa diri dia blogger sejati, suka masak, seorang isteri, seorang suami, silalah cari cerita ini dan tonton. memang recommended sangat. ada banyak sebab and kalau boleh aku nak senaraikan kat sini antaranya ialah;

1. FAILURE IS THE FIRST STEP TO SUCCESS. kalau nak berjaya, memang akan menemui banyak kegagalan. ingat kalau masak ikut resepi terus menjadi? tak.. sebenarnya dengan percubaan yang banyak kali siap stress-stress bagai, in syaa Allah kalau kita teruskan usaha, boleh berjaya.

2. JUST DO IT! kalau boring, atau teringin nak buat sesuatu, buat saja! kalau teringin nak masak dan tak pandai nak masak, attend kelas masak. kalau rasa diri diperkecilkan, buat tak tahu sahaja! just do what you want to do! take advise, write a book, puaskan hati!

3. NO KIDS - NO LIFE?! kalau tak ada anak, tak semestinya its THE END OF THE WORRRRLD... you can do anything. memang akan rasa sedih sikit bila adik sendiri kahwen dan terus pregnant on the dot. but at the end, we are families. be happy. you have husband, friends and family around you to make you happy.

3. SUPPORT EACH OTHER. LOVE EACH OTHER. kalau suami sedih, cheer him up. kalau isteri sedih, cheer her up. kalau isteri nak pinggan, just give her a set. kalau suami kena soal siasat, just give him support. kalau isteri nak attend kelas masak, do not stop her. just support each other no matter in what condition.

4. HAVE TARGETS IN LIFE. sometime, we have plans tapi kita tak ikut pun plan tu. sometimes we dont have any plans and memang tak adalah nak ikut plan apa-apa kan sebab tak ada plan pun. but, when we have plans or objectives in life, strive for it. once you start, do it till the end. then in syaa Allah, barulah kita mencapai apa yang kita hajati.




and i love love love the kitchen, cinta dengan rumah kecil walaupun berada di atas pizzaria, suka meryl streep, love her accent, her high pitch voice! love everything in this movie.

oh why i said siapa nak jadi blogger sejati pun kena tengok cerita ni? sebab julie herself is a blogger. ada satu part di mana blog julie tak ada sorang pun yang baca, mak dia dah bebel-bebel sebab buat kerja yang tak berfaedah, but she's still doing it. tapi lepas tu ada pembaca and ada satu comment.

even satu comment from a stranger pun julia excited.

so lama-lama ada banyak readers, banyak comments, the readers leave comments, support her, membuatkan julie rasa happy (and feel responsible to update her blog everyday) and sometimes, terbawa-bawa sampai gaduh-gaduh dengan husband. oh why am i telling you the stories. go and watch it please. hee..

okaylah that's all for now. nak bagitau hari ni bantal IKAN01 dah selamat bersama tuan barunya, hana. hope hana happy dengan bantal tersebut. its my first handmade bantal ikan, so pardon me for the flaws, i made it with love, and really hope you love it like i do. :)

salam!

2 comments:

  1. I bercita cita nk try memasak satu buku masakan because of this movie. Huhuhuhu... Yup, really love this movie.

    ReplyDelete
  2. waa.. bagusnya cita cita sw.. would like to do that to sebab nak polish skill memasak,..tapi apakan daya, kadang-kadang malass.. huhuuuuu...

    ReplyDelete