Wednesday, April 3, 2013

do what you love!

assalamualaikum wbt. 

setiap perkara yang kita lakukan, mesti kita cinta dan suka. kalau kita suka, baru semua perkara datang dengan melayang, atau bergolek. rasa macam bertuah je. kalau cabaran datang, kita tepis dengan senyuman. kalau masalah tiba, kita selesaikan dengan berhemah. 

aku seronok tengok orang lain yang suka kerja mereka, yang devoted dengan kerja mereka, yang ada cabaran baru datang setiap hari, yang orang hargai kerja yang kita buat. 

aku je la seronok tengok orang, tapi aku tak seronok tengok diri sendiri. 

it is science. science is interesting. (menguap). tapi itulah, now i know what i love and like to do. and i think that this science and study thing; tak membawa makna dan kosong. teruk kan? 

macam mana nak teruskan sampai habis ni? 

i just think that i was in scholarship, and i need to move on. move on. macam cerita mathew perry, move on. yeah right, move on. 

ps: aku sedih sebab kerja aku buat these few weekes tak menjadi and aku perlu vacation, dan duit semakin habis. sekian


6 comments:

  1. Zura, i used to love my work. Skang nih dah suam2 kuku...may be sebab dah lama sgt kot...dah boring coz everyday is the same...walaupun tukar2 tempat, tapi kerja yg sama. Lately dok pikir rasa cam nk berenti and do something that i like. Tapi mengenangkn gaji skang, simpan dulu hajat tu. Hmmm... i pun nk kena memotivasikn diri sendiri balik nih...

    ReplyDelete
  2. Give up tu biasa lah waktu study.. Kadang buat benda sama smpai 20 kali tetap hasil tak memberansangkan but never give up. Aku dulu selalu give up, balik rumah malas pikir, tidur, esok start again with positive motivation. Nak stop memang tak berbaloi. Bear in mind, we are studying for FREE at very young age. You are the one, lucky people!

    ReplyDelete
  3. ajue..ak pon rase cenggitu...hem..kerja pon da xde motivasi..eh ak mmgla cuti blajar..tp ak xde jiwa plak dalam sains ni..ak igt nak blaja masak plakla..ikot kelas supaya ak tau masak macam2..jadi surirumah dok umah sambil bisnes tupperware..tetibe rase sains is not my bidang at all..haha

    ReplyDelete
  4. sweet tooth: yeah, maybe sebab tu, buat kerja yang sama je all the way.. tu yang cepat bosan dan give up.. but SW, if you got a very decent pay for that job and manage to bear with it then bertahan ajelah! cewah bagi nasihat pulak lol..

    ReplyDelete
  5. mama; oh mama.. i really need someone like you to cheer me up and motivate me! thanks thanks thanks.. yes, aku lupe yang aku (kita) belajar PERCUMA! be thankful.. and yes at a very young age.. (but i have another colleague who was much younger than me -tiba rasa tua).. but yeah, i am lucky.. i must remember that.. thanks mama! :)

    ReplyDelete
  6. sima, selalunya kita dengar 'there's no turning back' kan.. i dont know about your case, maybe masih belum terlambat untuk patah balik ;).. tapi shima kau dah ada kerja yang okay, and respect kau sebab still ada semangat nak sambung study.. kalau aku, dah ada kerja, just kerja sebab SAMBUNG STUDY TAK BEST KOT! lol, what a great DE-MOTIVATOR i am.. hihi.. anyway sima, let's not giving up okay.. :)

    ReplyDelete