Wednesday, January 2, 2013

start your new year with..

assalamualaikum...!

nampaknya tahun 2013 ni tak sabar-sabar nak menjengah membuatkan yours truly rasa kecut perut gila babi sebab tak lama lagi sem 2 dah nak habis...

sem 3 pulak lepas niiiii!! why oh why masa cepat sangat berlalu.. i hope that 1 sem can equals to 1 year, baru best..

as for your information, you have 6 semesters to finish your phd. 6 sem is not long you know. tengok macam aku, sekejap je dah nak masuk sem 3..huhu...

besides counting up the semesters, your truly juga cuaklah sebab if you already in semester 2 and you have already publish 1 journal, that is supercool sangat! jadi boleh lalalala gembira dan takde rasa cuak. but if you have just a little progress on what you do, memang agak-agak habis di situ.. cuaklah, sedihlah, rasa macam nak bermalam kat lab pun ada..

if...

i said if lah kan.. tempat ni tak bersaka, for sure aku rela sangat tidur kat lab and buat kerja tanpa henti..

if je lah kan..

mane berani woi buat kerja malam-malam buta kat sini takot woo.. same goes to utm. sama je lab dia.

menggerunkan..

and whylaaaaah tempat-tempat lab maca ni mesti nak buat kat tengah hutan lah, di sekeliling tempat sunyilah, tempat berpuaka lah.. labwork is a 24-7 work..buakn macam kerja office biasa..

okay, back to new years days...

hari ni kan first day masuk kerja di tahun baru. i got a call from my sv's PA. katanya prof nak jumpa aku today at 11.30 am..what a day to start your new year. dont get me wrong, i love my svs. its one of the 'must do' in phd, you need to love you sv. nasib baik jugaklah dia enlightened a bit about what i'm working on. but dapat kerja tambahan tu perkara biasa lah. but still, aku rasa not that bad pun..

one thing about being a phd student is that, your supervisor can not hate you..kalau dia nak benci pun mungkin benci dalam diamlah..or unless you didn't do any work, and tak ada progress langsung. like my case today, dia kata 'progress yang bagus', at least I got 1 protein purified even though its not confirm yet. so okaylah. talk about benci, sebab tugas kau sebagai student, you need to discuss with him, ambil hati dan sebagainya.  kenalah jadikan supervisor sebagai seorang yang berfungsi. Alhamdulillah sepanjang hidup tak pernah lagi dapat sv yang garang dan suka marah. senior yang garang dan suka marah banyak..hehe..

and kebetulan jugak, waktu balik dari lunch terserempak pulak dengan sv lagi sorang. which he actually cannot attend our meeting at 11 tu because he has another meeting. discuss a little bit, pening sana pening sini then habis. and aku rasa pun okay jugak at least i meet both of them and discuss things.. i kind of miss seeing him actually. sv i cute tau! haha..

okay that's all for now. happy new year to everyone. hope you have a wonderful 2013. i hope i have one also..please..please...please....be nice.. its a good start i think.. mane tau this year dapat pergi osaka... mane tau..


2 comments:

  1. Happy new year Jue-A. Aku doakan yang baik2 untuk ko and family. Semoga tahun 2013 membawa rezeki yang melimpah ruah.. Amin... hugs!!!

    ReplyDelete
  2. happy new year dina! yeah! hopefully this 2013 boleh dapat rezeki yang melimpah ruah! thanks dina.. you too..! have a blast this year ya!

    ReplyDelete