Thursday, October 18, 2012

rumah kecil - banjir

assalamualaikum semua.

kini hari hari ku sudah tidak seperti biasa lagi sebab bahagian dapur rumah aku dilimpahi air!

oh no!



nampak kesan kuning itu? itu bocor yang lama. yang kesan tak berapa kuning tu, itu bocor yang baru.

it seems like the tank is bocor or something. before this paip yang bocor sikit, banjir sampai rumah bawah. kesian kakak tu, rumah aku bocor, dia yang kena (note rumah aku rumah townhouse). so bila dah dibetulkan tu, okaylah, tahan sampai september hari tu. and tiba-tiba aku balik dari jalan-jalan, lantai basah. aku lihat di atas waaaaaah sudah ada air terjun baru!

first time, okay lagi. so call tuan rumah. tuan rumah okaylah, sebab nak jimat punya pasal, dia betulkan sendiri. sebab sebelum ni pun dia betulkan kira okaylah tak de masalah dah. but this time, even dia betulkan pun still bocor lagi. sedihlah macam ni..

and sekarang ni hanya bergantung pada air tangki. kalau tangki penuh berairlah dia. today is the worst. aku pun tak tau sebab apa jadi sampai teruk sangat macam ni, aku terpaksa tutup pili utama and bukak air bagi air mengalir macam tu aje sebab nak kosongkan sikit tangki tu..

banjir dapur aku pagi tadi bila bangun. tak pasal-pasal jadi amah kaut air dan mop lantai. nasib baik semalam aku dah pindahkan almari pinggan aku kat tempat lain. memang perabot kayu untuk dapur rosak. nasib baik kitchen cabinet boleh alih.. kalau yang jenis lekat kat dinding tu, tak taulah macam mana. boleh nangis kot kalau rosak..

so sekarang, aku kena bersabar jelah. masih belum contact tuan rumah lagi. kena contact segera. kena panggil plumber, tak boleh betulkan sendiri dah. hari tu ada usha sekali, azmi panjat tengok tangki. rupanya tuan rumah tampal kat tempat lain, bocor kat tempat lain. and azmi tampal kat tepat bocor tu. this time tak tau mana pulak yang bocor..

sedihlah macam ni..

huuuuhuuu...

2 comments:

  1. Dah berapa anggaran kerugian kerosakan harta benda? Not to mention the time you had to unnecessarily spent mopping and cleaning. Dan trauma that it may happen at any moment.

    Solution: Pindah. I suppose one can say it is easier said than done, tapi in the long run.... just my humble opinion...

    ReplyDelete
  2. thanks syed...takdelah banyak sangat kerosakan, just 2 small kitchen cabinets yang boleh alih tu. biasalah, kayu kan..and yes, mopping and cleaning, dah la penat time consuming to...and hope that nothing bad happenlah..

    yup, is considering to move out.. asap actually.. tunggu mase je ni..

    thanks again syed..!

    ReplyDelete