Sunday, August 12, 2012

process revamp rumah kecil - langsir putih

okay..

sebab dah decide untuk mencari langsir putih supaya rumah kecil boleh nampak lebih besar dari biasa, aku pun decide untuk beli langsir berwarna putih. tapi ada sedikit penyesalan di situ. pertama dari segi harga. ke dua, dari segi saiz. 

nilai 3 menawarkan belian langsir dan boleh jahit terus. saiz adalah mengikut standard saiz sliding door 3 pintu..

jadi aku percaya. without knowing that my sliding door is not 'that' standard. aku ukur panjang sahaja, at the end bila nak buat langsir dia kata ukur lebar (which i don't measure it of course sebab fikir nak beli langsir mesti ukur panjang je kannnnn). like i said before, my sliding door is not that standard. they assume the lebar is betul-betul tepat tinggi sliding door. what ever sebab aku rasa orang jual langsir lebih mengetahui. sebab dia biasa jual langsir untuk sliding door which i'm not familiar with. dan lagi satu this is my first time buying curtains without my mom!. adoi kesian betul jadi surirumah seorang diri ni. 

oh well, benda dah beli. kena modified sikit. because they're a little bit senteng!

senteng tahu!

like i said again, now i know that my sliding door is not that standard. yeah, whatever..

so after pasang, and a bit disappointed because of the senteng problem, i think its quite okay. for me. for azmi. dia pun kata okay. but you know i've never seen any of my friends' house or mom's friends' house yang pasang langsir which is totally putih. so i feel like a bit odd kat situ. usually mereka akan pasang langsir putih as the day curtain. ada cover sikit dengan night curtain which the fabric will be a little bit thick and a bit heavy and coloured and ada corak sikit...

so i google imaged to see is it okay to have white curtain and white curtain only for a small living room like our home. nak sedapkan hati kononnya kan..

from the previous post~

 
the second one..image from google image.

Living room curtain designs
the third one. image from: here

so i think its okay to have white curtains for living room. cuma tak delah nampak happening sangat kan. tapi tak pelah as long as i like it and the husband approves it. cuma mungkin kata orang lah.

yup who cares about kata orang..

so this is it;

before:


and after;


haha cerita pasal langsir pun drama sangat..

okay, bye!



7 comments:

  1. sbb ko cover dgn sofa.. tak nampak ponn.. ok jer aku tgk.. muahahahha...

    ReplyDelete
  2. Haha azza. Aku sengaja ambik angle baik punye konon sofa boleh cover..tapi in reality nampak sentengnya..huaaaa!!!

    ReplyDelete
  3. lesson learned sgt byk kan bila kena hias rumah sendiri? hehe...ala ok je tu, ada sofa tak nampak pun...at least ok la kain putih yg nipis je, boleh di buat day curtaion jgk..buatnya kain tebal yg mahal2 tu lagi la kechiwa tak ingat ;)

    ReplyDelete
  4. betul tu lin.. selama ni mak yang handle hal rumah sampai bab beli langsir..bila dah kahwwn ni baru nak terkial kial buat sediri semua...hehe

    ReplyDelete
  5. Sy pon tefikir nk beli lgsir kaler putih sbb rmh sy pon sempit.ok je nmpk luas.bersih je nmpk.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice sangat langsir putih and tak tukar pun waktu raya hari tu. just basuh and gantung balik. memang rumah nampak luas.. :)

      Delete
  6. Sy pon tefikir nk beli lgsir kaler putih sbb rmh sy pon sempit.ok je nmpk luas.bersih je nmpk.. :)

    ReplyDelete