Monday, July 23, 2012

assalamualaikum, third ramadhan!

sepanjang 4 hari sebelum ramadhan, aku ada menyertai satu kursus best yang dinamakan NMR biological sample prep workshop. kami diajar oleh mr alex, and dr. nomi yang dua-dua sangat cool and mr alex sangat kelakar orangnya. dr nomi, memang sangat cool macam member member ajar kami buat kira kira.


workshop ni mmang bagus, sebab ajar aku dari a sampai z khas untuk kerja aku, plus, aku dapat bertukar-tukar pendapat dengan researcher lain. kadang-kadang cara kita tak berkesan, bila tanya budak-budak ni yang buat cara yang lebih berkesan, tu yang buat aku teruja sangat. plus, banyak benda baru yang aku belajar, so hopefully aku tak lupalah lepas ni. terima kasih pada advisor aku yang bagi aku peluang untuk menyertai workshop ni. baru lah aku terasa dihargai. ewah. 


ini adalah mr alex yang kelakar. facilitator yang kelakar menjamin keseronokan workshop..

bila attend kursus macam ni rasa macam belajar balik ( i mean, belajar dalam dewan kuliah that need to be understood). jadi rasa macam undergrad balik. rasa macam kat matriks pun ada. bila fikir zaman undergrad balik terasa menyesal pulak tak belajar bersungguh-sungguh. dan tanya on the spot if tak faham. sekarang baru ada kekuatan untuk tanya direct kalau tak faham. ilmu sangat best diserap kalau faham. eh faham tak ni? 

oh well. lepas ni akan ada extension untuk workshop ini, dalam bulan ramadhan dan 100% lecture. no mr alex, tapi representative dari company yang supply nmr. must be calculation and headache all the way. 


6 comments:

  1. NMR? kamu sebenarnya bidang apa zura?kimia jugak ke

    ReplyDelete
  2. hehe bukan kimia, but now biologist pun nak pakai nmr juga, untuk determine protein structure.. :)

    ReplyDelete
  3. Fuiyo hebat. All the best! Salam ramadhan.

    ReplyDelete
  4. i buat thesis bukan dalam bidang science, tapi bab sample la paling crucial..sampai pernah fail masa defend proposal gara-gara sample yang tak menyakinkan..

    Break a leg ya Zura!

    ReplyDelete
  5. owh nak tgok protein structure ek..gud luck!! (>.<) lcms guna x?electrophoresis?

    ReplyDelete
  6. mama: nampak hebat tapi buatnye belum tentu terserlah kehebatan..hehe..salam ramadhan!

    b&c: yup yup! sample adalah benda paling crucial. kena semua dari satu source lah, how to prepare same ke tak la..macam-macam. kalau tak takut tak valid semua exprmnt yang dibuat..huuhuu..

    juli: benda benda tu semua guna.. result ada ngan tak de je..hehe...

    ReplyDelete