Wednesday, March 14, 2012

fuh!

setelah aku di 'tembak pedasly' during my presentation semalam, hati aku sudah mula goyah. macam what the heck, kenapa aku nak teruskan perjuangan ni. even though there's one or two people who adore my research. adore lah sangat. meh buat meh. aku dah malas nak layan boleh?

by the way, aku sebagai presenter tegar, haruslah bermasalah kalau benda yang kita present tu kita sendiri not familiar with. bengong betul, from last year aku dah cakap, this is wrong, you are not meant to be in this field! kau macam nak lawan takdir pulak.

talk about takdir. if kita nak jugak pilih jalan tu, it is call takdir atau usaha? i mean, kalau kita ditimpa segala masalah berjuang sana sini lepas tu tak dapat jugak. macam mana? kalau aku, akan kata well, its not our rezeki there, ini bukan jalan kita, mari kita pergi jalan lain pulak. atau adakah kita kena perlu usaha sampai satu tahap baru kita nak sedar ini bukan jalan kita? eh faham tak pemikiran aku ni?

sekarang banyak vacancy bukak untuk gahmen. rasa geram je. rasa macam nak isi tapi tak nak isi borang. but actually aku sedang cuba isi. nak isi borang untuk hantar adalah sangat susah. it could take days sebab dia mintak proposal lah, salinan itu salinan ini. walaupun aku sangat expert bab resume and isi borang permohonan kerja ni, tapi still sangat susah. but susah susah dulu, senang-senang kemudian..hopefully!

dan aku dapat rasa yang ini bukan bidang aku ni.. its like too complicated to me. kadang-kadang bila bercakap dengan mereka semua ni, rasa macam tak sama wavelength. luar dari topik ilmiah pun tak berapa nak sama wavelength. mulalah nak rindu sana rindu sini bila ditimpa masalah.

tambah pulak jumpa dengan post doc yang buat cell culture. nampak sangat rindu buat cell culture. baru tahu betapa best gila buat cell culture. best gila best gila best gila wa cakap lu. bila jumpa geng cell culture, mula rasa teruja. tapi geng cell culture kat sini tahap post-doc. jadi tak sama wavelength jugak sebab aku master. jer. tapi actually mereka juga kata best gila buat cell culture. best gila best gila best gila. dari buat kerja aku sekarang, orang kata sangat molecular. aku bosan sebab asyik tengok band. aku nak muntah. aku bosan. aku dah start buat expression hari ni. good luck lah sebab aku dah salah beli barang. tapi aku taram guna je. kan aku dah kata i'm not meant to be here, tapi degil tak mahu dengar kata hati.

sv kata aku good and excellent! sebab berjaya buat kerja tambahan dengan jayanya. tapi dia tahu ke aku sebenarnya tak tahu apa-apa dan main taram je apa aku rasa betul aku buat je end up kerja huru-hara sebab tak ada expereience? orang kat sini garang-garang wa cakap lu. kalau nak tegur kira tahap kena bantai masa viva. viva pun aku tak kena macam ni. masa presentation aku, ada ke tanya "base on your literature review, what do you think about the interaction between these genes, are they interacting with each other?" of course i can not answer that, man! i dont read much! aku baca setelah aku dapat result. buruk perangai yeah i know! but still, if you know the answer, and you want to judge me and humiliate me based on what u know and based on what i do not know, jadi jangan tanya. nak je kata, please sir, if you are so interested about THAT literature review, read it yourself. honestly aku just go through that journal dan tak faham pun apa diorang tulis. if you understand then, u explain to others. end of story.

eh tiba-tiba emo ni apahal?

yelah-yelah. its a good way to change. lama sangat berotak tepu. sekali kena bantai dah nak melatah megatron bagai. aku ni malas membaca. entah kenapa tak pergi niat sambung belajar kalau malas membaca. tapi kalau niat saje still dapat pahala kan? huhu..

penatlah.

3 comments:

  1. hu...susanyer bile sambung study..but ajue..i dooo adore u..hehe..ak xmampu kot wat ape yg ko wat skang..chill n chayok!!!

    ReplyDelete
  2. ko buat molecular ke? sama macam phd kak atul, dari cell culture ke molecular. Die selalu tension2...aku memahami ko! do your best k. Kalau dah tak boleh nak cope, berenti je...hihi (pandai aku bagi nasihat..erk)

    ReplyDelete
  3. sima: thanks. semoga aku sangat bertabah ni..

    fasyha: haha, actualy memang sama gila kot line aku and line kak atul. prof rosli adalah sv aku punye anak buah (aku rasa). jadi ko boleh imagine hari-hari aku bising ngan laki aku and kak atul bising ngan korang. stress gle.

    ReplyDelete