Monday, December 31, 2012

bye 2012..

setiap kali berakhirnya sesuatu tahun, aku mesti rasa sedih.. ia adalah sebuah pengakhiran. boleh jadi pengakhiran yang baik dan pengakhiran yang tidak baik..

aku doakan semua sudah menemui pengakhiran yang baik-baik bersempena dengan pengakhiran tahun ini.. kira buat checklist balik lah apa yang dah kita capai, apa yang dah kita lalui, apa yang dah kita kecapi...

kalau tak banyak yang dicapai, boleh capai tahun depannya pulak, moga-moga tahun ini boleh beri banyak pengajaran pada diri sendiri. moga-moga aku boleh tabah menghadapi tahun berikutnya..

to 2013, be nice okay...

Wednesday, December 26, 2012

kita meracang, Tuhan yang menentukan

i should do something. sekarang. tapi sebab ada orang curi sample aku, jadi aku kena hold dulu, sambil tu boleh update blog kejap. tapi cerita ini sangat panjang. u may skip if u want. i wrote this post for self reminder. its our worst situation so far. jadi mahu jot down di sini.

kejadian berlaku sejak jumaat lepas. hari khamis, aku dan colleague dah merancang nak pergi big bad wolf dan pekena steamboat dekat the mines. dan disebabkan oleh sabtu tu hari kawin oli, aku excited sangat nak pergi! aku and azmi merancang nak pergi jb terus hari sabtu tu, lepas tu tidur kat jb satu malam, berfoya-foya di sekitar jb, dan ahad tu balik batu pahat dan sambung bercuti kat rumah mak mertua sampai hari selasa..

kalau nak diikutkan memang itu lah perancangannya.

malam jumaat tu, elok pukul 11.30 macam tu, dapat panggilan dari kampung, atok sebelah azmi masuk hospital kena strok. azmi merancang nak balik pagi jumaat tu. aku pulak memang tak boleh pergi sangat-sangat sebab jumaat tu memang last kelas aku sebab lepas ni exam. jadi aku kata aku akan balik after kelas, dalam petang macam tu aku akan naik bas je balik batu pahat..

dan tak lama lepas tu, dapat panggilan lagi sekali yang atok dah meninggal. umur sudah 90 tahun. memang selalu aku tengok dia sihat sangat. boleh jalan-jalan ke sana ke mari. Allah lebih sayangkan beliau.. pagi tu jugak kami balik. pukul 2 pagi kami bertolak. dengan mengantuk yang teramat, tidur kejap dekat area melaka, lepas tu aku sambung drive. pukul 6.30 pagi tu kami sampai..azmi sempat tengok atok dan solat jenazah.

kemudian, perancangan hari sabtu diteruskan jugak sebab memang balik nak pergi wedding oli pun. wedding yang aku nantikan sangat! kalau boleh jumaat tu jugak aku nak turun jb tolong apa yang patut sebab oli banyak tolong aku masa wedding aku dulu.

jadi kami bertolak dari batu pahat lebih kurang pukul 11 pagi macam tu. perancangannya, aku nak beli hadiah kat bp mall dan terus shoot pergi jb. tapi azmi suruh beli je kat jusco taman u, skudai. tak delah jauh sangat dah memang on the way kot.

lepas beli hadiah dan bungkus semua, kami pun bertolak ke bandar baru uda, wedding oli. sampai simpang skudai nak ke highway besar tu, aku......

langgar kereta toyota fortuner kat depan!

first thing dalam fikiran aku masa tu, aku tak dapat pergi wedding oli laa  macam ni!

Ya Allah..apa ni, aku dah langgar kereta orang..

sumpah aku cakap, sepanjang 2 tahun lebih aku duduk jb, ulang alik skudai batu pahat kl, skudai pasir gudang taman perling bukit indah bandar jb tampoi dan danga bay, aku tak pernah langgar siapa-siapa dan dilanggar siapa-siapa.

tapi hari sabtu tu, aku boleh terkena..

sedih tak boleh nak kata apa dah. persona azmi remuk agak teruk kat hood depan tapi masih boleh jalan, fortuner orang yang aku langgar tu jatuh sikit je bumper dia.

kami buat report polis kat taman tun aminah, jadi dalam 1 jam lebih macam tu semua setel. masa tu, kami kena fikir, macam mana nak setelkan hal kereta yang remuk pulak ni. memang wedding oli selamat tinggal.. terkilan gila aku tak dapat nak jumpa member-member lama dan oli sendiri. lama gila kot tak jumpa.. dah kereta macam ni, memang tak ada harapan nak pergi dah..

kami cuba bawak kereta sampai kulai. hari hujan pulak tu. sampai kulai, temperature naik sampai maksimum. laki aku cuak, terus masuk simpang kawasan kedai kat area kulai. nasib baik kat situ ada banyak workshop, tapi semua tak deal dengan insuran. nasib baik taukeh sorang ni ada no contact untuk towing dan workshop tu boleh deal dengan insurans sekali..

aku sebagai wanita paranoid tak tentu pasal, aku agak kurang percaya dengan mamat ni sebenarnya. jadi aku try call member aku, mak aku, bapak aku, untuk mintak nombor insurans dan sebagainya. sebab azmi sangat bijak, dia tak ingat kereta dia tu dicover oleh isurans mana sebab buat kat post office. bila aku rasa aku dah penat nak call sana sini dan tak nampak apa-apa hasil, which azmi pun dah lama give up, aku percayakan jugaklah mamat yang nak towing kereta persona tu.

nama workshop tu top 10 workshop. dan memang bengkel dia besar, khas untuk orang yang eksiden yang kena deal dengan insurans.

okaylah then. aku percayalah dan serah semuanya kepada Allah..

orang yang tarik kereta tu hantar kami ke stesen bas kulai. dengan hadiah berbondong-bondong, kami bawakkan jugak ke sana-ke mari. sebab ini pertama kali kami stuck kat kulai, kami pun tak tahu mana arah tuju. nak naik teksi sewa, dia charge rm100. bas ekspress terus ke batu pahat tak ada. last-last, kami tanya satu kumpulan budak ni, katanya bas ke air hitam bas yang baru sampai ke hentian tu. kami terus naik bas ke air itam. bas ting tong. bas yang tekan-tekan loceng tu. aku rasa kali terkahir aku naik bas macam tu masa master dulu lah, dari skudai ke bandar jb. tapi kali ni dengan laki aku. azmi pulak, since dia degree dulu.. lagi lama.. lama kot tak naik bas sama-sama..

kelakar betul rasanya.

sampai air hitam, tukar pulak bas ke batu pahat. sampai batu pahat, naik pulak teksi sampai rumah. kereta tak ada, semua orang kat rumah pun tak ada sebab semua pergi kenduri arwah, which dalam perancangan lepas kenduri oli, kami terus ke kenduri arwah, memang semua tak menjadi.. jalan kaki dan makan nasi goreng kat kawasan berdekatan..

semalam, kami balik naik bas ekspress sama-sama. abah mentua hantar sampai stesen bas batu pahat, abah aku ambil dari stesen bas bandar tasik selatan.

dan malamnya, sebab kancil aku memang sangat lama tak jalan (2 minggu je pun) dan tak pernah ada kesedaran nak panaskan enjin, malam tu barulah nak cuba-cuba tolak dengan harapan boleh hidup seperti sedia kala. rancangannya terus nak pergi econsave untuk beli barang dapur. selalunya, ada persona, azmi jumpstart je kereta tu sebab memang dah siap-siap ada jumper dalam bonet kereta. ini, kereta tara, jumper pun tara..

azmi tukang tolak. aku tukang steer dan start enjin..

tapi...

setelah beberapa jauh, enjin masih tak mahu hidup. jiran pun ada tolong, still tak boleh hidup jugak. terdamparlah kereta kancil tu dekat tepi kedai yang dah tutup sebab krismas. last resort, kami pegi beli bateri kancil yang baru. nasib baik kedai tu tak tutup lagi, rezeki paling akhir lah tu untuk kedai tu. lepas tukar, terus elok dan hidup seperti sedia kala..

alhamdulillah..

tapi kan, sungguh.. masa kami dalam kesusahan, kepala otak aku asyik teringat-ingat, apa dosa-dosa besar yang dah aku lakukan. dosa kecik tu mungkin lah banyak kan.. tak lari manusia dari dosa-dosa kecik. dalam masa yang sama, terus nak banding-banding dengan orang lain. kenapa orang lain tak susah macam ni. kenapa orang lain hidup senang dan boleh hidup 'according to plan'. kenapa tidak kami?

mungkin jugak pada masa itu Allah nak bagi kami muhasabah diri. kalau tak pun sebagai ujian kepada kami supaya terus menerus ingat pada Allah.

dan bila semua masalah selesai, kami rasa lega sangat, bersyukur sangat, gembira sangat. rasa gembira ni macam sukar digambarkan. kami dah atasinya sama-sama, kami dah menghadapinya sama-sama sebagai suami isteri, kami dah melepasi dugaan itu dan kami okay..

to oli, sorry sangat aku tak boleh nak attend wedding kau. macam aku tulis kat atas, kita merancang, Allah yang menentukan segalanya... nanti aku datang lagi dalam masa terdekat ni bawak hadiah kau ye.. sobs..

Thursday, December 20, 2012

google yang ceria hari ini..

hari ini aku buka google, ada red riding hood dekat huruf O..

aku yang curious dan suka tengok kartun kartun ni terus tekan next untuk tengok apakah surprise menarik yang dihidangkan..

rupanya, cerita red riding hood lah! dan hari ni adalah hari ulangtahun ke 200 cerita dongeng GRIM. kalau mahu sila google dan enjoy the story..

mula-mula introduction..

lepas tu red riding hood jalan-jalan nak pergi rumah nenek..

lintas jambatan dan lintas hutan..

lintas gunung-ganang dan lurah...

dan terjumpa serigala..

tapi takkan lah aku nak cerita semua, ada sambungannya lagi.. silalah google ye! seronok pulak aku bukak-bukak google ada cerita cute sangat macam ni...

enjoy!

Monday, December 17, 2012

bau dan lagu

untuk aku, hidung dan telinga adalah antara benda terpenting untuk aku ingat balik sesetengah memori yang aku kadang-kadang lupa. kenangan dulu-dulu precious sangat kalau ingat mesti senyum sorang-sorang, jadi selalunya hidung dan telinga ni jadi pencetus untuk ingat kembali zaman-zaman dulu.

contoh aku dengar lagu ziana zain, first thing yang aku akan ingat bila masa aku sekolah rendah, cikgu aku yang suka ziana zain tanya, "siapa pandai nyanyi lagu ziana zain?"

kawan aku budak lelaki angkat tangan. dia nyanyi lagu madah berhelah sampai terkeluar urat tekak. aku kagum sebab dia boleh nyanyi lagu ziana zain. lelaki pulak tu.

mungkin sesetengah lagu jelah yang beri impak hebat macam tu. lagi satu contoh, kalau aku dengar 'hating on the club' by rihanna, mesti aku teringat time aku belajar kat utm dulu. ada satu kawasan kat sebelah kandang kuda yang redup dan cantik sangat. selalu aku naik kereta lalu jalan redup cantik tu dan pada masa yang sama selalu sangat lagu tu berkumandang dan aku nyanyi-nyanyi.. jadi setiap kali aku dengar lagu tu, aku akan ingat tmepat tu, aku akan ingat utm, dan aku pun gembira.

kalau lagu 'bleeding love' by leona lewis, aku teringat trip aku dari jb pergi kl, masa tu nak pergi pesta buku kat kl, aku and ina duduk sebelah sebelah sambil nyanyi lagu tu sama-sama.

dan of course tak termasuk lagi lagu-lagu lama macam lagu backstreet boys, 911, boyzone N'sync dan westlife..

kalau N'sync, memang aku teringat kat zaman aku sekolah kat kelantan dulu. justin timberlake, aku akan teringat zaman aku join insep, siap hafal lagu my love yang cool dan best tu..

itu baru lagu. hidung aku pun sama. baru-baru ni aku ada beli ini;



memang bau ini sangat mengingatkan aku pada lab tisssue culture tepat aku buat master dulu. Ya Allah, rindu sangat, bila pakai, otak aku trigger dan ingat balik benda-benda yang aku buat dekat utm dulu. ye, dulu aku benci dan anti dengan utm sebab kata tak best lah apalah...sekarang ni, Tuhan aje yang tahu betapa aku nak sangat balik semula ke situ dan hidup kat situ, dan buat kerja kat situ.

dan bau ni buat aku rindu sangat-sangat. sangat-sangat.. dan aku suka sangat-sangat. sangat-sangat.. dan aku tak sangka, bau ini boleh buat aku teringat zaman tu dan waktu tu. tak pernah pulak aku terfikir, nanti aku nak pakai perfume ni bila aku dah tua, bau balik perfume ni aku akan ingat waktu ni..

aku x pernah terfikir pulak..

ada jugak bau-bau perfume lain yang buat aku ingat kat sesetengah perkara lain. kalau bau le femme by boss, aku akan teringat zaman awal-awal aku kawen dulu sebab tu perfume hantaran. sebab sekarang tengah pakai ini, jadi perkara kat utm ni jelah yang aku ingat..

hebat betul kuasa telinga dan hidung ni kan?

and i'm glad it makes my day... :)

seribu dinar

4zNXv Ayat Seribu Dinar Dalam Rumi Serta Maksudnya

Takwa kepada Allah, tawakal kepada Allah. Jalan keluar, rezeki yang tak disangka-sangka, mencukupkan apa yang tidak cukup. 

Indah betul maksud ayat ini. sesuai sangat untuk aku yang sentiasa tercari-cari. Alhamdulillah, segala apa yang aku cari, tunggu dan terasa tak cukup, Allah telah beri jalan keluar, rezeki yang tidak disangka-sangka dan mencukupkan apa yang tidak cukup.. 

Alhamdulillah semoga aku di jalan yang benar dan tidak terjebak dengan istidraj..

dan mulai hari ini, aku nak betulkan niat aku sebelum aku buat sesuatu. pertama, Lillahi ta'ala, kemudian dengan niat-niat baik yang lain. terima kasih prof muhaya atas nasihat yang sangat berguna ini. 

boleh kata azam tahun baru jugak ni..wish me luck!

Thursday, December 13, 2012

lalala Chrismast trees...

kalau bab hiasan dalam shopping mall ni, aku lebih excited bila dekat-dekat hujung tahun. pokok krismas banyak, cantik cantik pulak, macam-macam hiasan, pokok-pokok kecil, ada lampu blink-blink, ada teddy bear murah-murah, cute stuffs, owls...

nasib baik time kecil-kecil comel dulu tak terdedah sangat dengan shopping mall ada hiasan macam ni, maklumlah, zaman kita yang tua masa kecil dulu shopping mall yang paling hebat pun yaohan, yang dekat the mall sekarang ni.. the rest, isetan dekat dengan tabung haji dan hankyou jaya. 

kalau decoration shopping mall sekarang ni dibawa ke zaman dulu, mesti aku lebih excited nak sambut krismas berbanding nak sambut hari raya. eh.. 





yours truly pun excited bila dah tua macam ni. hehe.. 

ps: tak lama lagi dah nak tahun baru masehi. kalaulah aku ada kuasa menghentikan masa dan usia.. huhuuu...

Wednesday, December 12, 2012

12.12.12

saje je nak tulis and post entry at this exact time and date.. lepas ni dah takde nombor cantik macam ni dah.. setahun ada 12 bulan je.. next nomnbor cantik mungkin 01.01.3001.. fuiyoo lama tu, entah hidup entah tidak..mana tau dunia masa tu dah ada ubat panjangkan usia ke..eh..

happy 12.12.12 everyone. banyak orang kawen, banyak orang beranak kot tarikh ni..

hehe..

Monday, December 10, 2012

big bad wolf, sila tunggu aku

well this few days, many of us posted about their visit to the big bad wolf books carnival. i'm sure that this book carnival is much-much awaited as compared to pesta buku antarabangsa, no? and the crowd, i tell you, its crazy.

tapi tu cerita masa last year. masa tu bbw buat dekat tapak maha.

and seingat aku, aku pergi time lepas maghrib. azmi and i maghrib somewhere nearby and off we went to bbw. Alhamdulillah ada parking, but its quit far. need to climb few stairs, tapi masa tu tak ramai sangat orang..and by the time pukul 8, orang dah start ramai and crowded!

the truth is that, i didn't read half of the purchased book, yet. i'm not that book worm sangat pun. beli je lebih. sebab utama? there are other things i can do like surfing the net laaa, blogging laaa, watching movies laa, and i actually need a very special time to read books. and if i want to read books, it's better for me to read educational books dari buku yang biasa-biasa ni.

banyak betul alasan..

but to see most of the friends went there and bought books, aku rasa nak pergi juga. teruja untuk habis kan duit at least rm50 (6 books boleh dapat kan?). haha.. terpengaruh betul..

hmm, i need to start reading againlah. miss my old time - having a bliss reading books until 2-3 in the morning.


beli lapan buku, baca habis baru 3.. hebat sangat!

the rise of the guardian!

kalau rasa diri childish, silalah tonton ini cerita.

sebab, untuk orang yang berimaginasi tinggi macam aku ni memang sesuai sangat!

and sangat sesuai untuk family yang ada budak kecik, umur tidak kurang dari 3 tahun...

cerita yang best, ada detik-detik yang aku nak nangis (aku memang gembeng sikit kalau part tengok movie - benda terharu sikit nak nangis), ada part yang teruja, ada part yang gembira, ada part yang sangat kelakar, ada part yang sangat kiut! ada part bila nama jack dipanggil "jack, jack, jack.." ada budak kecik kat sebelah azmi pun ikut sekali panggil jack, jack,jack... dahlah suara comel, nampak sangat kan budak pun suka gila cerita tu..

and watak utama dalam cerita ni adalah jack frost, which i think seorang budak yang handsome bersuara matang, dan rupanya suara matang tersebut adalah milik chris pine rupanya!

ahaks, pandanlah i suka sangat.. eh?


hello there! source.

rise of the guardian adalah lain ye dengan cerita Legend of the Guardian, okay. cerita ini mengisahkan tentang  watak-watak yang dianggap dongeng oleh orang dewasa yang sebenarnya wujud dan cuba untuk mempertahankan kepercayaan kanak-kanak terhadap perkara-perkara gembira dan apabila tiba-tiba pitch, seorang watak yang dianggap sebagai mimpi ngeri kanak-kanak datang untuk memusnahkan kepercayaan kanak-kanak dunia menyebabkan semua mereka (north - santa claus, easter bunny dan tooth fairy) semakin lemah. kehadiran jack frost menambahkan lagi kekuatan 'The Guardian' dan bermacam-macam perkara yang mereka lakukan untuk menjadikan kanak-kanak ini gembira semula..

the rest sila tengok sendiri. siapa suka tengok cerita kartun macam aku, memang recommended. bukan sahaja suara chris pine, suara jude law sebagai pitch, dan hugh jackman sebagai easter bunny pun ada..



and here aku bagi sikit review untuk menambahkan keterujaan; 


and this one with the cute jack frost;


nak bagi bintang pun aku tak pandai sangat..maybe 4 out of 5?

memang nice.. :)

Sunday, December 9, 2012

perlawanan piala aff malaysia cool lah!

aku tak nak cerita banyak lah hal bola ni, aku pun bukan reti sangat pun..

tapi hebatlah malaysia walaupun seri, aku tetap rasa malaysia cool sebab aku tak expect pun malaysia boleh menjadi pesaing hebat pada thailand..

sebab aku rasa thailand tu hebat kot!

tahniah again for malaysia walaupun 1-1.. lepas ni kat thailand, sila main elok-elok ye..nanti dah takde gendang dan orang nyanyi-nyanyi beri semangat ye! semangat rakyat malaysia akan terus bertiup ke thailand sana nun!

chaiyok!

Monday, December 3, 2012

breaking dawn adalah senja kala

salam

tengok tajuk diatas, pasti sudah tahu nak cerita apa ini hari..

semalam kami (aku azmi and adik aku mirah) pergi tengok breaking dawn part 2 ya'll!

walaupun hati aku tak se'excited' jika dibandingkan masa zaman remaja dulu, tapi bila tengok rasa best gila, and i think its the best among all 4 (or 5?).

memang awal-awal tu perjalanan cerita agak bosan, aku kerling kerling pada azmi lihat dia dah hampir-hampir nak tidur. aku faham. twilight is not his 'thing'. eheh..

seronok tengok banyak scene magik-magk yang semua vampires tu buat. kalau nak recall balik apa yang aku baca dulu, memang tak ingatlah. it was what, 3 years ago?

tuanyaa aku rasa..

dan aku memang tak sangka kebanyakan watak akan mati (spoil much?) tapi ada sedikit twisted di situ sampai aku pun hampir tertipu..

dan kristen stewart pun nampak lebih tough dan bertenaga dalam cerita ni, maklumlah dah jadi vampire. sebelum ni rasa macam nak lempang je, lemah sangat aku nengoknya...

si budak renesme pun cantik sangatsss...

dan bila cerita habis, rasa macam nak nangis jugak sama perasaan nya bila cerita harry potter habis..

paham tak perasaan tu?

lepas ni tak boleh berangan dah bercinta dengan edward cullen.. kena cari sumber lain pulak. eh..

okay, last, nak letak gambar si lily cute with her new booties!



vogue la kasut tu, mak long nak! hehe..

Saturday, December 1, 2012

greenday, babe!

pokok pandan kat depan rumah aku ni makin mencanak naiknya. dah sama tinggi dengan pokok serai yang 8 kali potong tetap tumbuh tu. tensen pun ade..tapi kang, kalau dipotong semua, nak pakai serai kena membeli pulak tak berbaloi..biarkan ajelah..

seronok aku bukan kepalang bila pandan tu tumbuh sihat.. boleh bertanding dengan makcik depan rumah.. hehe..

aku memang bercita-cita nak tanam pokok kecik berguna contohnya pokok herba lah. hari tu pergi maha, dapat rembat satu je, pokok daun limau purut. harapannya boleh tumbuhla even dalam polibag pun. tengok jiran sebelah tanam terung dalam polibag tu selambanya terung tu tumbuh elok. sekearang dah ada dua bijik, yang satu tu dibiarnye aje tua kat situ, satu lagi baru tumbuh..

tu jelah, yang lain aku tanam jugaklah lengkuas, aku biar cenggitu juga, halia pun ada, tapi senyap je...takpe, kang aku nak pakai aku korek je.. sebab hari tu aku pindahkan dah nampak anak dia.. hehe..



the rest bunga-bunga je..susah betul nak jaga pokok berbunga ni. tapi rose moss okay. biar jelah, tambah musim hujan ni, okaylah dia sebab udara lembab. tapi tanah kering macam mana pun survive jugak pokok ni..


ni pun satu lagi bunga apa tah nama dia. berlambak je aku tengok kat sepanjang jalan besar putrajaya. berbunga cantik jugak, mungkin pakai baja baik dan siram selalu. aku jenis malas siram! sebab kena bukak sliding door (alasan..)


and this one is pokok kacang panjang. aku dapat masa pergi maha yang maha ramai tu.. kretif gila orang yang buat ni, siap ada tali..rajin gila mengikatnya..kalau nak besok korang pergi maha, dan pergi kat booth jabatan pertanian dan tulis nama kat situ, dapatlah pokok kacang! kalau nak beli pon boleh. kalau beli kat mardi, anak pokok ni harga rm1, tapi takde talilaaa.. haha, semata-mata kan? siapa tak suka barang free beb!

sebab rumah aku ada besi cenggini, aku ambik penyangkut bentuk S tu, dan gantung pokok ni macam ni. boleh je nak pindah pasu besar. tapi macam cute sangat je. biarlah dia sihat kat situ..

Thursday, November 29, 2012

kedai makan best dalam kawasan perumahan sendiri

aku pergi kedai yang aku suka pergi dekat dengan tempat rumah aku hari ni. kedai itu kedai makan, boleh duduk bawah sambil lepak-lepak makan makanan yang diorder.

makanan pun boleh tahan not bad. aku pun tak ingat apa nama kedai tu. tapi selalu aku and azmi kalau nak makan kat situ akan kata 'kedai duduk'



sebenarnya kedai ni kedai makan yang biasa kita tengok dekat lot deret kedai yang selalu ada kat kawasan perumahan tu. lot kedai pun satu tingkat. dan sebelum ni pun kedai makan jugak tapi tak sure owner yang sama atau tidak. tapi amsa tu memang macam kedai-kedai biasa lah, satu tingkat, ada kipas, ada tv, ada meja dan kerusi makan..

tapi sekarang kedai ni dia renovate sampai jadi dua tingkat. siling memang rendah jadi semua  kena makan duduk. ambiance sangat nice, kedai biasa yang luar biasa.

aku tak letak gambar makanan-makanan dia sebab buruk lantak kan tapi makanan biasa macam kway tiaw ladna, nasi goreng usa, nasi goreng kampung, makanan-makanan yang selalu dimakan di kedai biasa dengan suasana santai.

dan kalau bawak budak-budak memang seronok sangat lah sebab budak-budak suka lari. tapi aku kurang gemar kalau budak-budak lari-lari kat atas sebab tingkat atas tu dari kayu, memang degang degung degang degung lah! kalau lari-lari kat bawah okay lagi..

and aku tengok owner kedai ni pun macam sempoi je letak anak dekat meja yang dekat dengan kaunter sambil anak-anak lebih kurang umur 7 bulan dengan setahun lebih tidur kat situ. sorang tidur atas toto kecik, sorang lagi atas rocker. selesa betul..

so kedai yang konsep macam ni memang selesa dan best.. nak letak anak senang, nak letak barang pun senang, nak bersimpuh, bersila, bersandar, semua okay!

recommended kalau korang datang rumah aku..aku bawak korang datang sini makan...hehe..

oh ye, besok aku ada presentation. tolong doakan aku supaya semuanya berjalan lancar ye..! ;)

Wednesday, November 28, 2012

mari mulakan hari ini dengan positif.

setiap hari aku akan mengeluh dan memaki yang disebabkan oleh beberapa perkara. admin universiti yang tak kerja kuatlah, tv3 selalu cerita pasal politiklah, kucing berak depan rumahlah, duit tak cukuplah, hidup tak bahagia lah..

macam-macamlah..

yang selalu jadi mangsa adalah azmilah, siapa lagi kan..

dulu, dia boleh jadi geng kalau aku bising-bising pasal hal dunia, sama-sama depress macam aku. last-last aku gembira lah sebab aku ada geng..

sekarang ni kurang sikitlah.. sejak dia join kursus pemikiran positif kat ayer keroh hari tu, aku nampaklah dia tenang sikit. tak merungut pasal bos dia dah, tak rasa malas nak pergi kerja dah, balik pun ceria-ceria je..

hai, yang..axion ke aziah ni?

bila aku bising-bising lagi semalam, dia kata aku kena berfikiran positif. dulu nak ikutkan pesimis dia lgi dasyat dari aku lepas tu tiba-tiba dia suruh aku positif pulak kan..

aku akui, memang aku selalu memikirkan masalah yang sebenarnya bukan masalah pun! selalu fikir pasal orang lain, selalu nak salahkan orang lain, aku rasa mereka patut buat itu ini itu ini sebab mereka dapat gaji. selalu gahmen servant ah kena sebab aku anti sikit dengan mereka ni especially yang terlibat dengan orang luar dan servicing. mungkin sebab aku selalu terkena dengan orang admin yang kurang hajar kan, so memang aku cop semua gahmen kat kaunter memang macam teeet sikit.

azmi kata, kita tak boleh ubah orang, kita yang kena ubah diri kita sendiri. biarlah orang tu nak buat apa pun, kita kena check diri kita dulu. ubah diri kita lah senang cerita.

dia suruh aku join kursus pemikiran positif pulak sebab kalau dia bagi nasihat aku tak percaya dan boleh lawan balik..haha..

tapi betul jugak apa yang dia kata. dah macam-macam benda yang aku baca yang suruh kita betulkan diri kita, meditate untuk diri kita, berzikir untuk diri kita (supaya lebih tenang), sentiasa berfikiran positif, bersangka baik...

aku yang suka salahkan orang lain atau benda still nak salahkan syaitan yang suka menghasut aku untuk benci-benci orang ni.

mungkin sebab aku sentiasa fikir bala tu yang bala datang tu. bukan encik balakrishnan ye, bala yang malapetaka tu. tapi bila aku fikir balik, bala tu tak adalah bala pun sebenarnya. bila aku lihat di sudut yang cerah, its not that bad pun. aku je yang murung lebih.

contoh macam, duit biasiswa aku tak masuk-masuk lagi sampai sekarang. aku pun tertekanlah sangat fikir aku miskin harta..

miskin

miskin

miskin

bila kita hari-hari fikir kita miskin, MISKINLAH AKU!  aku pernah tulis pasal the power of mind sebelum ni, apa yang kita fikir tu, itu lah yang kita dapat. kalau aku fikir aku miskin, miskinlah aku. kalau aku fikir aku kaya, maka kayalah aku!

kaya

kaya

kaya

hopefuly takdelah aku jadi kaya buat sapu roti tu..eh..

well, sebenarnya aku tulis pepanjang berjela ni pun untuk selfheal sebenarnya. aku ni semakin pesimis sekarang. kena banyak memperingatkan diri.. hehe

adios amigos!

Tuesday, November 27, 2012

lily si cantek..

assalamualaikum!

aku sejak kebelakangan ni tak da idea nak tulis apa kat sini.. these few days, hanya kerja kerja dan kerja, dan melawat si kecil anak buah comel di kajang.

ye, si comel lily duduk di kajang, jadi bangi and kajang, rasa macam dari rumah aku pergi sebelah rumah je..

hello si sepet lily!

jadi kedua-dua hari aku pergi ke kajang untuk jengok si lily. and babies are like small witches kan? kalau tengok dia mesti nak jumpa hari-hari, mesti nak rindu-rindu..dia letak mandrem apa pun tak tau. haha.. tapi sebenarnya, sebab baby itu suci, bersih, wangi, sebab tu la kita pun tak jemu nak menghadap dia even dopopat jam sehari. tapi kalau dia nangis, aku akan jerit ''ayaaaaaaaaaah! lily nak susu....pujuk dia cepat!" haha this is the only time aku boleh buli adik aku sebab he will anything for lily..anak sendiri kan.. :P

so, itu sahaja update untuk kali ini. mungkin akan tunggu another 3 months (or 2 months) untuk datang jengok lily lagi. masa tu dah boleh main cak cak ngan dia dah..haha.. sekarang lily tidur je, mak long boring, mak long kacau, lily nangis, ayah pujuk.. hehe

till then.. :)

Friday, November 23, 2012

assalamualaikum dunia!

alhamdulillah, minggu ni bertimpa-timpa berita gembira yang aku dapat..

bila aku post kat facebook macam-macam pulak spekulasi, payah-payah...fb ni memang bahaya sebenarnya, but still kita masih perlukan fb untuk updates and berita-berita gembira dari kawan-kawan dan family.

so aku list kan berita yang aku rasa gembiralah untuk aku di sini:


  1. isnin, officemate aku bagitau yang adik iparnya dah selamat melahirkan seorang baby boy. she's a mak long now and shared the happiness among us. teruja dapat jadi maklong. first anak buah pulak tu..
  2. 21 hb (rabu) hari tu, adik ipar aku pulak selamat melahirkan seorang bayi perempuan seberat 3.6 kgs. alhamdulillah..seronok bukan kepalang jugaklah the whole family. excited jugak sebab first cucu.. but i prefer makngah (sebab belah azmi akulah makngah) compared to maklong.. maklong nampak sooo tuaaaalah!...hahaha!
  3. and 22 hb (khamis) ina announced yang dia pun melahirkan seorang baby girl di hsa. nikah the same day dengan adik aku hari tu. hai, pakat-pakat ke walau takde kene mengena? eh..hehehe..
  4. the same day, kamini bagitau aku yang dia pregnant. both kamini and husband memang cuba untuk conceive secepat mungkin sebab diorang pon kawen lambat (over 30) so sangat risau kalau tak boleh conceive..they got married on June, dah conceive. so happy for them!
  5. the same day, oli made an invitation tru fb untuk majlis kahwinnya bulan 12 ni. actually aku dah tahu dah, tapi this is official, semua orang dah tahu oli akan kawen bulan 12 ni.. 
  6. and today, aku baru tahu yang oli pun dapat anak buah baru jugak. the first anak buah and she's a mak long to..!

macam mana aku tak gembira kan? happy gila aku walaupun bukan aku yang beranak, bukan aku yang mengandung or bukan aku yang nak kahwin..kekekek...

tapi aku adalah mak long (tua sangat).. T_T haha..

but still i'm sooo sooo happy with all the great news, the happiness yang dishare dengan rakan-rakan, sahabat-sahabt, saudara-mara...

and of course semua ini kiranya seperti permulaan untuk segala-galanya. the couples will start their journey as parents, the friend will start her journey as a wife, dan para bayi yang sedang memulakan hidup baru mereka di dunia ini..

all the best to you all!


oh this is my cute niece...assalamualaikum lily!

ps: aku and rakan-rakan membuat kesimpulan. those yang dapat anak around this time (hujung-hujung tahun)  mesti nikah time cuti sekolah last year kan? kan? kan? ahak..ahak..ahak...!

Tuesday, November 20, 2012

hujung minggu berminggu minggu

assalamualaikum sahabat!

bersiaran lagi aku hari ini di kala petang yang bercuaca baik sebab tak hujan..apa khabar semua? sihat kah? seronok bercuti-cutian?

aku biasa je..begini lah..tapi hari tu balik batu pahat. abah and mak hantar aku ke bts. naik bas dari kl ke batu pahat. sebab azmi dah balik ke batu pahat dulu. sebab bini dia survivor, memang best sangat dia tinggalkan bini dia sensorang kat rumah..

tapi mak okkay je..

tapi kalau balik batu pahat, memang selalunya tak buat apalah selain dari duduk rumah. tapi kali ni, azmi ajak aku pergi jpo. tawaran jangan ditolak kerana sejak jpo dibuka lagi aku dah merengek mintak nak pergi tak dapat-dapat. serba salah lah tu sebab dah berfoya-foya sakan kat jb tinggalkan bini dia..ahaks!



aku hanya cari beg murah best dan besar, jadi kalau jumpa memang aku berniat nak rembat. air liur dah meleleh tengok beg oroton super cantik yang diidam-idamkan sejak dari dalam perut ibu, tapi apa nak buat, harta tak ada. tapi dalam banyak-banyak tempat, kami masuk vincci, sebab aku rasa aku boleh shopping kat situ. motif pergi jpo tapi masuk vincci?

tapi sebab vincci ada beg mampu milik which aku tak pasti tempat lain ada ke tak.. mungkin ada sebab sekarang kan waktu sale.. beg vincci yang best dijual dari harga rm27 hingga rm75 tak salah aku. kalau aku lebih berharta pasti aku rembat beg galas, beg sandang, beg tangan, beg hobo......

tapi sebab aku ni wasatiah dan kena bersederhana, beli jelah mana yang mampu. tapi aku suka sangat walaupun beg vincci ajoooor...hehe..

the rest, jalan-jalan dan tengok gelagat orang pun dah rasa okay dah untuk aku.. azmi kata at least dah jejak kaki. mari kita tanam cita-cita pergi uss tahun depan lepas cuti sekolah pula naaaaaak?

Wednesday, November 14, 2012

skyfall best sangat!

sebenarnya, this few days, aku adalah bujang. jadi back and forth dari rumah mak abah ke tempat kerja dan rumah bangi. plus, semalam orang cuti aku pergi office jugak untuk kejar dateline.

aku memang takdelah sangat dateline nye.. tapi aku rasa kerja aku masih banyak, perlu kejar-kejar supaya cepat siap. plus, kerja aku pun ambil masa hari-hari. hari ni, pick colony, lepas tu incubate overnight, induce, tunggu 3 jam, subculture tunggu lagi..

so kerja aku memang menunggu jelah.. menunggu tu memang satu penyeksaan, dan lebih terseksa bila at the end, result tak ada..

mau nangis aku ke 'depress' an.

so semalam, aku balik rumah mak abah, memang niat dah lama dah nak ajak mak abah tengok skyfall.

my verdict:

skyfall best gila aku sangat suka. walaupun cerita dia macam agak meleret sampai 2 jam setengah, still aku rasa macam best dari awal sampai habis. kalau aku jadi dina mesti aku excited jugak sebab first scene dia dah ada kat istanbul. go check out her blog about her trip to istanbul best sangat.. :)

istanbul famous lah sekarang kan?

mungkin aku rasa best jugak sebab aku suka daniel craig.. OMG MACHO GILA KOT! aku boleh tengok dia saja 5 jam tanpa henti. heh.

the rest, plot cerita pon boleh tahan best, aksi pun boleh tahan banyak, walaupun ada banyak benda tak logik, still, cerita bond kan.. what do you expect? bond mana boleh mati...~hehe

aku boleh bagi 4.5 bintang dari 5.. how cool is that?

siapa yang masih belum tengok, sila tengok. oh ya, aku juga suka part adele nyanyi lagi skyfall tu. nice...suka sangat sebab ada unsur-unsur bond dan kena sangat dengan david craig.. sebelum mengundur diri, mari layan lagu best ini..




yeah let the sky fall bebeh!

Tuesday, November 13, 2012

azmilia's wedding

salams all..

happy deepavali for those who celebrated, and for those who are not then, selamat bercuti.. :)

so last saturday, held the awaited wedding of the year. wedding azmilia and adam. woot woot!

aku and ina bertolak dari arah utara, while yati and yah, dah ada kat rumah azmilia since afternoon. kitorang sampai around 3 lebey macam tu, angkat-angkat bunga ke taman and the nikah ceremony starts at 5 pm actually.

aku cerita memang tak ada cronology. the truth is, aku and ina angkat barang ke taman, and others, bawak hantaran ke masjid. sebab aku and ina kena ke taman, memang tak sempat lah tengok akad nikah mereka (nangis). disebabkan oleh hujan yang tiba-tiba, we decided to go to dina's mom's house  sebab ina nak ambil barang, lepas tu pergi taman balik, dan tunggu sampai hujan berhenti. we decided to go to the mosque tapi yah bagitau yang orang sangat ramai, plus, everything semua dah settle. yah and yati were waiting inside the car sebab hujan lebat sangat plus kereta kena block. so aku and ina tanpa arah tuju, with few u turns sebab nak jugak cari masjid tapi tak jumpa we ended up fiinding three mosques and until now we still dont know the exact mosque that held the nikah. huhuu..agak-agak maghrib macam tu, we went back to the garden and redah hujan ke majls azmilia.

no decent pictures, ina hampir nangis sebab tak bawak kamera canggih dia. mine is of course gambar sangat teruk, goyang and all.


gambar yang paling baik aku ada..from left, yatie, ina, faeza and yah..

we have a good time. jumpa ramai kawan yang sangat rare (jarang jumpa). especially yah, sebab last time aku jumpa dia time dina's raya open house. bila tu, 2 years ago??

and gambar pengantin dalam simpanan aku pun buruk..and aku tak ada gambar dengan pengantin pun.. sedeh! but this i cilok from the pengantin's facebook. 

sweet kan mereka?

lastly; 

semoga korang berbahagia hingga ke syurga, happy life, happy marriage, and becoming NOT SINGLE is not that bad after all. haha..cherish every moments!

Thursday, November 8, 2012

bullet proof heart

dia macam ni tau..

bila awal-awal pagi dengar lagu zaman-zaman bujang, teringat kat zaman bujang. bila teringat, rindu, bila rindu, teringat kat kawan-kawan, bila teringat, mula berkait dengan kerja mereka sekarang..

sekarang mereka semua kerja baik-baik..aku je belum..

down..

bila awal-awal pagi atas jalan raya tengok kereta honda, teringat seorang kawan, pakai honda since years back. mula berkait dengan kerja dia. yup dia mampu pakai honda sebab dia kerja hebat..

dia kerja hebat since few years back lepas grad. aku je belum..

down..

bila awal-awal pagi datang dan hati berharap agar tak ada perkara buruk berlaku supaya aku boleh meneruskan kerja-kerja harian aku, bila aku intai 'benda' yang aku incubate, benda tu tak ada. eskperimen gagal. mula berkait dengan budak-budak lain kat sini dah ekspres sampai berpuluh puluh protein.

diorang ekspres berpuluh protein, aku 4 pun tak habis habis..

down..

teruklah hari ni.

tapi aku tetap ingatkan diri aku yang aku ni ada jantung bulletproof. buatlah apa-apa pun, takkan mati punya...

sebab takkan mati kot tu yang Allah bagi ujian macam-macam tu.

sabar je la...~

Monday, November 5, 2012

kadang-kadang, nak jugak tunjuk skill jadi masterchef

weekend hari tu aku buat karipap lagi..

kali ni karipap daging pulak sebab daging korban kat rumah masih banyak berbaki.. kentang pun banyak sebab hari tu beli buat sup ayam. resepi aku main bantai je. yang seronoknya, azmi bantu sekali. bantu uli tepung. kalau nak harapkan aku, berpeluh ketiak, tak sanggup den..azmi kata karipap aku sedap. mestilah kan kene puji bini sendiri, kalau tak siaaaap..haha..kali ni kira aku improve sikitlah buat karipap tu, kelim pun dah ala-ala comel gitu.. bentuk pun dah ada.. tapi stil tak secomel laki aku buat..huhuu..kena practice lagi..



resepi karipap adalah seperti berikut:

inti:
daging potong kecil-kecil sekecil yang boleh
kentang potong dadu
1 biji bawang besar pun dadukan jugak
2-3 ulas bawang putih letak lah sikit kasi rasa, bagus untuk kesihatan jugak..
1/2 peket serbuk kari..
garam secukup rasa..

kulit karipap rangup:
tepung gandum lebih kurang 250g (1/4 daripada satu paket tepung 1 kg tu - dapatla dalam 15 biji tengok saiz karipap)
setengah sudu marjerin yang telah dicairkan
satu sudu minyak masak yang telah dipanaskan
air sejuk atau air ais cukup-cukup rasa
garam sikit.

cara masak inti:
tumis bawang dadu tadi sampai naik bau
masukkan serbuk kari yang dah campur air sikit. tumis sampai pekat.
masukkan daging dan kentang. tunggu semuanya empuk. masukkan garam secukup rasa.
masak sampai kering, angkat dan sejukkan..

cara buat kulit:
masukkan marjerin dan minyak masak dalam tepung.. kacau bagi rata. motif kacau adalah untuk masukkan unsur angin dalam tepung tu. hehe. letak garam secukup rasa.
lepas tu, masukkan sikit demi sikit air sejuk atau air ais dalam tepung tadi sampai jadi adunan yang kenyal dan tak pecah-pecah (senang nak uli).
lepas tu masukkan inti, kelim macam karipap dan goreng!

haa senang je buat karipap ni sebenarnya. aku je yang suka beli lepas tu kecewa inti angin je banyak. ni buat sendiri, isi penuh dengan daging, kulit pun rangup. pueh hati den! harharhar....

selamat mencuba!


Sunday, November 4, 2012

good luck spm candidate 2012!

assalamualaikum..

akak yang tua kat sini ingin mengucapkan GOOD LUCK dengan SPM adik-adik ye! strive for the best, doa banyak-banyak dan sentiasa positive. sebab spm ni penting, dan spm iini jugaklah kira macam penentu masa depan..

akak bukan nak cerita tips-tips sebelum menghadapi spm. tips hyang lebih hebat boleh rujuk pada facebook Idola, Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah ini ye. tips yang memang bagus.

akak spm tahun 2001 (ye akak memang tua dah..). akak teringat masa akak spm dulu, cuak bukan main. nak give up pun ada. musim pun ala-ala macam nilah..sentiasa hujan. sebab akak sekolah kat kelantan, musim hujan boleh membawa kepada masalah kebanjiran. batch sebelum akak memang exam pakai selipar pergi dewan sebab banjir. Alhamdulillah time akak, kelantan tak banjir. tapi memang hujan hari-hari..nak study pun mata kuyuuuu je..

ada satu rahsia, akak pernah tak mandi pergi exam..basuh muka terus pergi exam. exam pulak exam pendidikan Islam. masa tu puasa, lepas sahur, hujan -hujan redup..sejuk pulak tu. mestilah lena dibuai mimpi..sedar-sedar dah pukul 8 am. akak apa lagi, dengan member-member sebilik semua kelam kabut pergi exam..

akak bersyukur walaupun tak mandi pergi exam, akak tetap score A1 dalam pendidikan agama Islam. sebelum tu memang tak pernah dapat A pendidikan Islam walaupun dari sekolah agama. akak memang memalukan. tapi tak apalah, perkara yang lepas usah dikenang. jangan tiru akak okay! kalau boleh buat early preparation ye..

jadi adik-adik, masa ni berdoalah banyak-banyak untuk exam kali ni. orang kata kawen hanya sekali kan, kalau boleh, spm pun biarlah sekali je. dan lepas exam, rancanglah hidup adik-adik dengan baik. ke mana arah tuju, nak belajar kat mana, nak buat part time job ke, nak ambil lesen kereta ke, nak join kelas bahasa inggeris ke. janganlah buang-buang masa pulak..

dan hargai detik-detik akhir sebagai seorang pelajar sekolah sebab lepas ni jadi mahasiswa/siswi pulak.

and good luck! :)

Wednesday, October 31, 2012

survival tips - for postgrad students

kalau nak ikutkan, banyak gila survival tips kalau kita google contohnya macam kat sini, sini dan sini.

sebenarnya aku takdelah layak sangat nak bagi tips apa bagai, cuma base on pengalaman yang pernah aku hadapi dan alami, boleh lah sikit-sikit nak tolong adik-adik kot ada yang nak sambung belajar lagi...

tapi kan...

kalau dah dapat kerja, lebih baik kerja dulu, sambung belajar lain kira. hehe..tu boleh dikatakan tips jugaklah..tips pertama aku. boleh?

okaylah, marilah kita go through tips-tips yang aku boleh bagi walaupun pengalaman masih ciput cam siput;

1. cari supervisor yang bagus
supervisor bagus memang sangat penting. in terms of sikap ambil berat, yang selalu buat meeting, yang tak berapa nak busy sangat, yang boleh membimbing. kalau boleh, cuba fikir masa depan, lepas grad nanti adakah aku akan membenci sv aku? kalau benci, baik jangan. kalau benci, anda akan serik untuk sambung belajar di peringkat yang lebih tinggi, akan serik nak buat kerja lab (kalau buat kerja lab) akan rasa depress sepanjang masa. sayangi sv anda. dan kalau sv tersebut ada link dan collaboration dengan negara luar, itu bagus sebab berkemungkinan anda akan dihantar ke luar negara untuk buat attachment. seronok kaan?

tips tambahan: nak tahu macamana nak kenal bakal sv anda? jumpa dengan beliau secara face to face. kalau terlalu banyak perkara-perkara positive atau beliau beritahu benda-benda seronok, maknanya itu bukan pilihan sv yang bagus. harapan palsu itu pasti. tanya student-student beliau. lihat kesan penuaan muka student beliau, kalau banyak kesan penuaan maka anda juga akan menghadapi situasi yang sama. tanya sama ada sv ini jenis tahan student atau tidak (penting untuk graduation). adakah anda akan grad on time kalau anda berada di bawah beliau.

2. be prepared!
ini juga berkaitan dengan sv anda. kalau anda telah bersetuju untuk sambung belajar di bawah sv tersebut, maka anda kena bersedia dengan apa sahaja yang berlaku! contoh: anda tak dibayar duit geran seperti yang dijanjikan, barang tak ada, duit geran habis, sv tak ambil kisah, sv taknak dengar cakap anda, sv tak nak jumpa anda, anda rasa terasing, sv tak memberi penyelesaian yang diharapkan. jadi be prepared! dont expect too much! nanti kecewa. jadi neutralkan diri, tabahkan hati, and go for plan B, C, D, E, dan banyak lagi plan-plan lain yang boleh dilakukan.

3. be independent
independent sangat penting! this is basic stuff actually. mesti ada dalam hati sanubari. kalau misalkata duit gaji tak dibayar, jangan harapkan sv untuk selesaikan masalah anda, pergi jumpa bendahari, cari no telefon yang berkaitan, berjumpa dengan orang yang berkaitan, selesaikan masalah anda sendiri. kalau dalam research anda menemui jalan buntu, jangan segan bertanya. terasa bodoh adalah satu perkara yang biasa. jadi jangan malu untuk rasa bodoh, jangan malu untuk tanya. lantaklah orang nak kata apa, yang penting ilmu di dada. tanya pada sesiapa yang berkaitan, walaupun dia seorang technician. networking itu penting, kalau berbuat baik waima pada lab assistant pun, for sure lab assistant akan assist anda. walaupun dia tahap spm atau sijil pun, in terms of pengalaman dan hands on, mereka sangat expert, jadi teruskan korek ilmu sebab ilmu itu bukan hanya pada pangkat dan kelulusan, tapi pada pengalaman. tanya, tanya dan tanya!

4. rujuk journal
jangan syok sendiri. yes, research is about doing something new and novel, but combining methods to make something new pun okay. pastikan tajuk relevan, kerja relevan. jangan cipta durian tak ada duri. not relevant. jangan cipta durian tak ada bau. not relevant. rujuk journal. dari journal anda akan tahu mengapa method itu digunakan, mengapa result dia macam tu, mengapa sample anda bersifat macam tu. jika tau sebab, maka anda akan selamat masa viva atau presentation, insya Allah. anda ada benda untuk di back up. again ,jangan syok sendiri. oh ya, jika senior beritahu buat begini-begini-begitu-begitu, sila rujuk journal juga. bukan tak suruh percaya, cuma confirmkan. kalau tak nanti presentation orang tanya kenapa awak buat macam ni? takkan nak jawab senior saya suruh kaaaaaaan...

haaaa penat aku bagi tips ni panjang pulak.

aku tau ada students and ex-student yang baca blog ni. kalau korang ada tips lagi, silakanlah tambah. setakat ni itu sahaja yang aku dapat fikirkan.

and good luck!

buku kerja dan kucing

 assalamualaikum..

kadang-kadang kalau sesuatu subjek tu saaaangat boring, aku akan lukis-lukis kasi hilang boring. mat saleh panggil doodles lah kan. masa sekolah dulu rajin lah jugak, boring je lukis boring je lukis. bila dah masuk matriks, lepas habis sekolah dah takde dah aku lukis-lukis tak tentu pasal. adalah sikit-sikit bajet nak jadi fashion designer jadi lukis baju yang aku suka. aku pernah kot tulis pasal ni sebelum ni tapi aku pun tak ingat mana tah aku letak..hehe..

semalam, aku try lah mengasah balik 'bakat' melukis aku. aku takdelah pandai lukis, tapi aku bolehlah tiru sikit-sikit lukisan orang. macam mana nak lukis owl yang comel, lukis kucing, lukis rabbit.. jadi kat bawah ni hasil kerja tiru aku pada siri kucing the cat. which aku rasa kucing dia omel omel sesangat. so aku tiru lah untuk kegembiraan diri sendiri. oh by the way, kalau nak beli buku kucing the cat boleh terjah blog tu tau..aku suka tapi aku tak beli lagi. ada siapa-siapa nak hadiahkan aku buku tu tak? mesti aku kenang sampai bila-bila..ngehehehehe...


hasil lukisan aku pada buku rujukan aku: rasa best dan gembira. barulah buku nota aku ceria..ewah.. :P

aku baca sambil lukis kucing, lepas tu baca lagi, tanda-tanda mana yang patut, lepas tu lukis lagi.. seronok pulak aku rasa...rasa macam budak sekolah balik pun ade. hehe..

dan betul jugak ada sesetengah orang kata, we should bring out our inner child in us, sebab budak-budak kan, pemikiran lebih kreatif, lebih gembira, kurang stress, bebas...

jom semua, petang ni kita main layang-layang pulak... ;)

Tuesday, October 30, 2012

taken 2 tak sama macam taken 1

assalamualaikum semua!

hari ni aku nak buat review tentnag cerita taken 2 yang berzaman dulu dah ditayang, baru nak tengok hari sabtu lepas.

sebab apa aku eager sangat nak tengok taken 2?

sebab aku dah tengok taken 1, memang best dan kasi jantung degup laju laaa senang cerita..

jadi itu harapan aku pada taken 2..sorry to say lah uncle liam, i tak puas lah tengok you berlakon, plus, you tak kejam macam dulu.eheh..

cerita tu semua okay, part drama uncle liam dengan wife dan anak dia, part wife dia ada masalah, part anak dia dengan boyfriend dia..aku tak ada masalah dengan tu semua..dan aku rasa, part tu harus dipendekkan, panjangkan part aksi dan kasi jantung degup kencang macam taken 1 tu..

yang aku bermasalah sikit adalah; betapa agama Islam tu ditekankan sangat sebagai watak antagonis dalam cerita tu. aku harap aku sorang jelah rasa macam tu, tapi azmi pun rasa macam tu. konon nak bersifat terbuka aaa, tapi end up, aku rasa aku tak suka cerita tu pulak sebab banyak sangat hal ehwal Islam yang ditunjukkan. contoh macam awal-awal scene, di kubur orang Islam, dibaca surah yasin, ditunjukkan bahawa mereka ni akan balas dendam dengan kematian anak, cucu, saudara mereka.

taken 2 adalah kesinambungan taken 1, tapi Islam tak ditonjolkan sangat dalam taken 1. cuma tatoo di tangan menunjukkan bulan dan bintang.

abang pengarah, Islam tak suruh tatoo-tatoo tangan ni. haram lagi ada...tak kisahlah nak tatoo bulan bintang ka, bulan sabit ka, kalimah sucika, tetap tak boleh bang.

dan Islam mengharam jual-jual orang, terutama sekali kalau jual orang untuk jadi hamba seks.

dan Islam mengharamkan orang-yang berdendam-dendam ni. tak ada istilah balas dendam dalam Islam..

tapi abang pengarah nak jugak tekankan hal-hal tu dalam certita taken 2. rasa down lah macam ni. tapi apa nak buat, bukan semua orang Islam itu baik, dan bukan semua yang jahat.

dan aku cuba untuk beada di kasut orang lain (in their shoes) orang lain yang bukan Islam, apakah pandangan mereka? adakah mereka suka? adakah mereka tepuk tangan? adakah mereka buat tak tau je and enjoy the movie?

and cuba kalau scene tu ditukarkan, orang yang mati ditanam itu adalah orang dari agama lain. upacara keagamaan dijalankan, kemudian mahu membalas dendam. dan dibuat di kawasan yang simbolik dengan agama tersebut.

macam mana dengan perasan aku dan pandangan aku agaknya?

even istanbul yang cantik didescribekan oleh dina pun aku tak nampak cantik dah. habis rosak hancur semua. tapi bila aku dengar azan dari dalam cerita tu, aku rasa gembira. aku tak tahu kenapa, aku rasa seronok sebab menunjukkan azan selalu berkumandang di situ. sedap pulak tu. aku yang dengar dari cerita tu pun rasa best, inikan pulan uncle liam kan, statement uncle liam mengenai azan di istanbul;

"The call to prayer happens five times a day, and for the first week, it drives you crazy, and then it just gets into your spirit, and it's the most beautiful, beautiful thing… There are 4,000 mosques in the city. Some are just stunning, and it really makes me think about becoming a Muslim." source.

haha tu lain cerita lah.. ke lain pulak.

haaaanyway, bukan aku je yang berpandangan begini. orang lain pun same tau..

okay, bye.

assalamualaikum..~

Monday, October 29, 2012

hari raya aidiladha dan hari berikutnya

selamat hari raya aidiladha yang ke empat. pagi tadi nampak ada kambing kat sekolah masa aku lalu nak hantar azmi ke office dia. jadi ada orang buat korban lagi rupanya. 

ketupat palas yang mak buat.. rindu..rindu..sedap pulak tu..lepas kempunan i...~


abah bersiap nak pergi sembelih lembu dengan pakai baju sponsor. gambar pak jib besarnyeeew...

hasil dari abah sembelihan abah..

kemas buku kat bilik bajet ulat buku..~

double happiness.. muak makan daging makan aiskrim pulak..yum!

parking lot, bawak mak tonton taken 2...

view malam hari dari rumah mak sangat cantik, sebab tak nampak loji..muahaha...

lepas gian pergi ikea dan beli ini sahaja..

selamat hari raya.. :)

Thursday, October 25, 2012

short trip - melaka part 2

day 2 di pagi hari seperti biasa, bermalas-malasan dalam bilik hotel lepas tu kelam kabut bersiap nak kejar breakfast yang sampai pukul 10.30 am. lepas breakfast, kemas-kemas beg dan mulakan perjalanan!

kalau naik kereta sekitar jam 12, bersedialah untuk mencari parking spot dengan bersungguh-sungguh sebab parking spot memang susah nak dijumpai. memang parking lot banyak terutama sekali di sekitar muzium, dan sekitar menara pahlawan, tapi boleh jugak park di sekitar kawasan kedai bersebelahan mahkota parade. dan jangan lupa, jika park di sekitar kawasan melaka, silalah beli ini sebagai langkah berjaga-jaga;


tak mahal pun, hanya 60 sen satu keping untuk satu jam. dari kena saman rm100, apelah sangat 60 sen x 4. rm2.40 untuk 4 jam adalah sangat berbaloi untuk tempat parking (imagine kl). dan walaupun tempat-tempat menarik hanya berdekatan sahaja, perlu diingat, cuaca panas akan membantutkan perjalanan anda jadi sediakan air secukupnya (boleh beli air mineral di sekitar), walaupun tak berapa jauh, tapi tetap berpeluh ketiak. 

first - kami ke muzium samudera. tiket hanya berharga rm 6 sahaja untuk 2 orang. boleh pergi 3 muzium; muzium samudera, muzium samudera 2, muzium tldm. kalau dah nama muzium, haruslah bercerita banyak tentang sejarah melaka. macam muzium samudera contohnya, banyak menceritakan tentang macamana melaka diperintahkan oleh 3 kuasa besar seperti portugis, belanda dan Inggeris. ada banyak contoh-contoh kapal yang pernah belayar ke melaka. ha hamek kau sejarah. masa sekolah taknak belajar, bila dah tua macam ni rasa woooh cool nye sejarah ni..eh..



semua yang aku baca cerita pasal kapal orang inggeris la, orang belanda la orang portugis la.. di sudut hati ku yang kudus ni rasa macam alahai kesiannya orang melayu zaman dulu diperkotak-katikkan. yang portugis ni masuk masuk terus nak memerintah. dan kenakan cukai yang tinggi-tinggi. apa ni? mestilah semua lari pergi berniaga kat tempat lain? habis melaka tahu!

bayangkanlah kalau ditakdirkan Tuhan, melaka tak kena jajah dengan protugis, agak-agak apa yang akan terjadi yek? hmmmmmm....~

 

ada satu statement yang aku ingat adalah ini;

"apabila orang portugis datang ke melaka, orang-orang melaka pun kehairananlah kerana mereka tidak pernah melihat orang putih sebelum ini. mereka menyentuh-nyentuh dan memegang-megang orang-orang portugis tersebut dan orang melaka menggelar mereka dengan nama 'benggali putih'"

memang banyak sebenarnya yang aku belajar kat sini. cuma satu kelemahan muzium ini adalah, sistem pengudaraan yang kurang baik. mungkin boleh diperbaiki lagi pada masa hadapan? tambah lebih lubang udara, kipas dan air cond misalnya? hehe..

bertentang dengan muzium samudera tu ada muzium samudera 2. tak banyak benda yang aku ingat kat sini, kebetulan ada pameran angkasa kat situ (motif pameran angkasa di muzium samudera?), aku tak minat dan tak ambil peduli. ada orang jual-jual batu dari angkasa. aku macam what? batu dari angkasa, u got to be kidding me, cewah cakap orang putih terus bajet orang inggeris. yang tu pun aku tak ambil peduli sangat. tapi satu benda yang aku tertarik adalah orang melayu pertama yang mengelilingi dunia; panglima awang. dia diberi nama 'henry the black' supaya dia tidak dibunuh kerana dia beragama islam. yang tu memang aku tak tahu. tapi kalau tengok wikipedia, lain pulak ceritanya. 

muzium ke tiga, untuk sesiapa yang berangan untuk berada dalam cerita 'battleship' boleh singgah muzium TLDM melaka ini. 


yang best pasai muzium ini adalah, 1. boleh berangan jadi krew battleship. 2. of course lah menghargai segala kejayaan-kejayaan yang telah dicapai oleh krew-krew tldm sendiri. kalau sesiapa tak pernah merasa nak naik kapal sebenar, boleh naik di sini, dan siapa bajet kapten boleh berlakon di sini. hehe. 

next pit stop adalah st paul's church. kebetulan lalu di hadapan muzium kesenian islam (tapi kami tak masuk, agak kecewa di situ) kemudian nampak tangga naik ke sana kami terus singgah (tangga sangat tinggi!) rupanya ada tangga lain yang lebih rendah, tapi lalu stadthuys la.. kalau nak diikutkan memang smeua muzium aku nak masuk, tapi sebab fikir park kereta hanya 4 jam je, dan kaki pun dah nak patah, kami redho je.. lepak-lepak depan stadthuys sambil minum air dan lihat gelagat orang. stadthuys kalau nak masuk kena rm10 seorang. kami tak masuk sebab tak larat walau dah sampai depan pintu pagar. 




lepas tu cepat-cepat kami ke jonker street yang famous gila tu. jonker street memang cool. kalau nak diikutkan hati yang bernafsu besar ni, dah lama borong segala mak nenek benda pelik kat situ. baju-baju dan t-shirt dan beg semua kawaiii.....ada jugak barang kraftangan dan the famous chicken rice ball. itu pun kami tak rasa sebab ramai orang kata rasa nasi ayam dia sama je dengan nasi ayam kat tempat lain. cuma dibolakan je. oh, ada satu stall tu seorang gadis menjual pop out card yang sangat cool! bayangkan bukak kad je ada baju tersidai, bukak kad ada eiffel tower, bukak card ada bandar melaka. eh.. memang cantik, memang cool. rugi tak ambil gambar. kalau beli pun aku tak tau nak letak kat mane. kalau bagi orang sweet jugak.. :)

lepas habis rewang jonker street terus balik ke kereta dan pergi mahkota parade. sebenarnya dekat je, boleh jalan kaki. tapi sebab penat, sanggup, bawak kereta pergi sana. mahkota parade adalah tempat permainan aku masa aku di matrik melaka dulu. nak sejuk-sejuk boleh datang sini mengeringkan ketiak. singgah makan juga di sini, dan jalan-jalan sekitar dataran pahlawan di hadapannya.


penat tok sah cakap lah. lepas tu terus balik kl (selangor) pulak tu. nasib baik azmi masih mampu bertahan. aku dah bye bye tidur. next time kalau nak datang lagi, kena duduk hotel kat tengah bandar, senang nak jalan-jalan dan berehat. biasalah, kalau dah buat kerja last minit kan.. tapi mak okayyy jeer.. seronok jugak, jalan-jalan lihat sejarah dengan azmi. azmi pun macam tak kisah jugak nak jalan-jalan tengok muzium. hehe.

itu sahaje. selamat hari raya semua..selamat makan lembu korban.. :)

Tuesday, October 23, 2012

short trip - malacca

hari rabu lepas, azmi ada kursus di melaka. aku yang memang dah lama hajat di hati ingin pergi ke melaka juga ada rasa sikit tak puas hati di situ jadi melancarkan satu plan.

plannya; hari jumaat bila azmi dah habis kursus, aku akan terus pergi melaka naik kereta dan tidur satu malam di sana, dan balik pada hari sabtunya.

melaka dan bangi bukan jauh sangat pun.

jadi lepas pukul 2 macam tu, aku pun start bawak kereta seorang diri menuju ke melaka, berbekalkan mcd dalam kereta sebab lapar. perjalanan ambil masa 2 jam lebih sebab hujan lebat sepanjang jalan. aku pasrah je bawak slow-slow, aku syak petir berdentum kuat sampai led dashboard rosak. hehe.

aku sampai around 4pm, azmi dah sampai ke hotel yang aku dah tempah paginya. kebanyakan hotel di tengah bandar penuh, jadi aku book satu bilik di hallmark view hotel di bukit baru. kawasan memang lah tak semeriah mana, tapi agak okay sebab nak pergi bandar melaka tak sampai 10 minit naik kereta.

aku memang cheapskate, hotel nak murah je. aku rasa berbaloi jugak untuk rm160 lebih macam tu, dapat rate government diskaun sampai rm130. kalau husband kau orang government, atau kawan, atau saudara yang nak tinggal sama-sama kat mana-mana hotel pun, cuba tanya boleh dapat rate government tak, sebab boleh dapat diskaun 20% kot tak salah aku. hotel okay, ada semua benda basic macam tuala, sabun mandi dan shampoo, shower yang best (but no bathtub, ada bilik lain yang ada bathtub dengan range harga lain), ada hair dryer, king size bed dan few chanel kat flat screen tv. tapi pemandangan tak berapa nak menariklah, depan jalan raya. tapi okaylah tu untuk satu malam. bukan nak buka tingkap 24 jam pun..nak tahu lebih lanjut, boleh layari website ini. oh yang paling best adalah kehadiran benda ini dalam bilik hotel:


saje kan nak suruh aku menjaga makan supaya berat badan tidak naik ye..biase ni..

malamnya, kami tak pergi mana-mana, just hang out di bandar melaka, parking di belakang muzium kastam. jalan-jalan sampai mahkota parade dan dataran pahlawan. makan nasi putih dan asam pedas. di sekitar mahkota parade. orang melaka kata ada satu restoran nama restoran 35 yang ada asam pedas sedap. tapi sebab masa tu hujan dan kalau nak cari pun agak malas jadi kami makan saje di mana-mana kedai yang ada. asam pedas not bad, mungkin tak kena dengan selera aku, aku lagi suka asam pedas mak aku masak. hehe.. kami hanya survey-survey mana-mana tempat yang boleh dilawati untuk besoknya. malam, bandar melaka agak lengang. ada jugaklah tourist yang gigih tangkap gambar bangunan merah di sana-sini. tapi kamera perlu canggihlah. kamera aku tak ada flash..ahak!

dan tempat yang paling meriah di bandar melaka pada waktu malam, adalah di jonker street. meriah macam pasar malam, sangat banyak kereta dan orang, kami pun tak pergi, kami hanya lalu sahaja. jonker street dibuka pada waktu malam setiap hari jumaat, sabtu dan ahad malam tak salah aku. but seriously, semua tempat-tempat ni boleh pergi dengan berjalan kaki sahaja. kalau dapat sewa hotel di sekitar bandar melaka memang satu bonus lah sebab tak payah fikir pasal nak cari parking. sebab siangnya, memang parking sangat penuh!


balik dari bandar, kami singgah di seven eleven berdekatan untuk top up perut dengan air gas.. haha..

sorrylah entry kali ni tak banyak gambar, hanya tulisan semata-mata. besok aku sambung cerita trip pendek aku ke sekitar melaka.

Monday, October 22, 2012

monday blues

assalamualaikum..

yours truly gila depress hari ni. kalau nak diikutkan hari hari depress..

sebab?

hari hari rasa tak senagat dah nak buat kerja. rasa kerja semua sia sia.. hari-hari buat lab pun tak guna asyik tak dapat result je. lepas tu tertekan dengan birokrasi lagi..

perasaan nak quit tu kan - sangat membuak-buak. lain sangat lah waktu sekarang dengan waktu master dulu.

lain sangat..

depress kali ni lain macam sikit. angin dia putar alam. bau pun kurang menyenangkan.

apa ni? petandakah?

aku tahu sekarng baru semester 2. ada 4 sem lagi kena harungi. tapi 4 sem tu bukan lama, kejap je. bila-bila aku give up dan blah begitu saje..

sabarlah wahai hati.. sabarlah..


Friday, October 19, 2012

Hillarious; Parenting test: 14 steps to follow before you have children

Assalamualaikum ollz!

last time, i post about kamasleepa, saje nak takut-takut kan diri sendiri kalau nak jadi ibu, bersedia ke tak kan?

this time, i know about this from her. thanks hana for sharing this. it really made my day. dahlah hari-hari murung..bila baca benda pelik macam ni terasa hati sangat ceria! teirma kasih terima kasih..

jadi bersediakah aku untuk jadi mommy ni? 

kalau nak tau bersedia ke tak, meh meh test iri sendiri; here goes:

Test 1: Preparation
Women: To prepare for pregnancy
1. Put on a dressing gown and stick a beanbag down the front.
2. Leave it there.
3. After nine months, remove 5 per cent of the beans.

Men: To prepare for children
1. Go to a local chemist, tip the contents of your wallet onto the counter and tell the pharmacist to help himself.
2. Go to the supermarket. Arrange to have your salary paid directly to their head office.
3. Go home. Pick up the newspaper and read it for the last time.
Test 2: Knowledge
Find a couple who are already parents and berate them about their methods of discipline, lack of patience, appallingly low tolerance levels and how they have allowed their children to run wild. Suggest ways in which they might improve their child's sleeping habits, toilet training, table manners and overall behaviour. Enjoy it; this will be the last time in your life that you will have all the answers.
Test 3: Nights
1. Walk around the living room from 5pm to 10pm carrying a wet bag weighing approximately 4-6kg, with a radio turned to static (or some other obnoxious sound) playing loudly.
2. At 10pm, put the bag down, set the alarm for midnight and go to sleep.
3. Get up at 11pm and walk the bag around the living room until 1am.4. Set the alarm for 3am.
5. As you can't get back to sleep, get up at 2am and make a cup of tea.
6. Go to bed at 2.45am.
7. Get up again at 3am when the alarm goes off.
8. Sing songs in the dark until 4am.
9. Put the alarm on for 5am. Get up when it goes off.
10. Make breakfast.
*Keep this up for 5 years. LOOK CHEERFUL.
Test 4: Dressing small children
1. Buy a live octopus and a string bag.
2. Attempt to put the octopus into the string bag so that no arms hangout.
*Time Allowed: 5 minutes
Test 5: Cars
1. Forget the BMW; buy a practical 5-door wagon.
2. Buy a chocolate ice cream cone and put it in the glove compartment. Leave it there.
3. Get a coin. Insert it into the CD player.
4. Take a box of chocolate biscuits; mash them into the back seat.
5. Run a garden rake along both sides of the car.
Test 6: Going for a walk
1. Wait.
2. Go out the front door.
3. Come back in again.
4. Go out.
5. Come back in again.
6. Go out again.
7. Walk down the front path.
8. Walk back up it.
9. Walk down it again.
10. Walk very slowly down the road for five minutes.
11. Stop, inspect minutely and ask at least six questions about every piece of used chewing gum, dirty tissue and dead insect along the way.
12. Retrace your steps.
13. Scream that you have had as much as you can stand until the neighbours come out and stare at you.
14. Give up and go back into the house.
*You are now just about ready to try taking a small child for a walk.
Test 7: Conversations with children
Repeat everything you say at least 5 times.
Test 8: Grocery shopping
1. Go to the local supermarket. Take with you the nearest thing you can find to a preschool child - a fully grown goat is excellent. If you intend to have more than one child, take more than one goat.
2. Buy your weekly groceries without letting the goat(s) out of your sight.
3. Pay for everything the goat eats or destroys.
*Until you can easily accomplish this, do not even contemplate having children.
Test 9: Feeding a 1-year-old
1. Hollow out a melon
2. Make a small hole in the side
3. Suspend the melon from the ceiling and swing it side to side
4. Now get a bowl of soggy cornflakes and attempt to spoon them into the swaying melon while pretending to be an aeroplane.
5. Continue until half the cornflakes are gone.
6. Tip the rest into your lap, making sure that a lot of it falls on the floor.
Test 10: Entertainment
1. Learn the names of every character from the Wiggles, Barney, Teletubbies and Disney.
2. Watch nothing else on television for at least 5 years.
Test 11: Mess
Can you stand the mess children make? To find out:
1. Smear peanut butter onto the sofa and jam onto the curtains.
2. Hide a fish behind the stereo and leave it there all summer.
3. Stick your fingers in the flowerbeds and then rub them on clean walls. Cover the stains with crayon. How does that look?
4. Empty every drawer/cupboard/storage box in your house onto the floor and proceed with step 5.
5. Drag random items from one room to another room and leave them there.
Test 12: Long trips with toddlers
1. Make a recording of someone shouting 'Mummy' repeatedly. Important notes: no more than a 4-second delay between each 'Mummy'. Include occasional crescendo to the level of a supersonic jet.
2. Play this tape in your car, everywhere you go for the next 4 years.
*You are now ready to take a long trip with a toddler.
Test 13: Conversations
1. Start talking to an adult of your choice.
2. Have someone else continually tug on your shirt hem or shirt sleeve while playing the 'Mummy tape' listed above.
*You are now ready to have a conversation with an adult while there is a child in the room.
Test 14: Getting ready for work
1. Pick a day on which you have an important meeting.
2. Put on your finest work attire.
3. Take a cup of cream and put one cup of lemon juice in it.
4. Stir.
5. Dump half of it on your nice silk shirt.
6. Saturate a towel with the other half of the mixture.
7. Attempt to clean your shirt with the same saturated towel.
8. Do not change (you have no time).
9. Go directly to work.
You are now ready to have children. ENJOY!

Thursday, October 18, 2012

rumah kecil - banjir

assalamualaikum semua.

kini hari hari ku sudah tidak seperti biasa lagi sebab bahagian dapur rumah aku dilimpahi air!

oh no!



nampak kesan kuning itu? itu bocor yang lama. yang kesan tak berapa kuning tu, itu bocor yang baru.

it seems like the tank is bocor or something. before this paip yang bocor sikit, banjir sampai rumah bawah. kesian kakak tu, rumah aku bocor, dia yang kena (note rumah aku rumah townhouse). so bila dah dibetulkan tu, okaylah, tahan sampai september hari tu. and tiba-tiba aku balik dari jalan-jalan, lantai basah. aku lihat di atas waaaaaah sudah ada air terjun baru!

first time, okay lagi. so call tuan rumah. tuan rumah okaylah, sebab nak jimat punya pasal, dia betulkan sendiri. sebab sebelum ni pun dia betulkan kira okaylah tak de masalah dah. but this time, even dia betulkan pun still bocor lagi. sedihlah macam ni..

and sekarang ni hanya bergantung pada air tangki. kalau tangki penuh berairlah dia. today is the worst. aku pun tak tau sebab apa jadi sampai teruk sangat macam ni, aku terpaksa tutup pili utama and bukak air bagi air mengalir macam tu aje sebab nak kosongkan sikit tangki tu..

banjir dapur aku pagi tadi bila bangun. tak pasal-pasal jadi amah kaut air dan mop lantai. nasib baik semalam aku dah pindahkan almari pinggan aku kat tempat lain. memang perabot kayu untuk dapur rosak. nasib baik kitchen cabinet boleh alih.. kalau yang jenis lekat kat dinding tu, tak taulah macam mana. boleh nangis kot kalau rosak..

so sekarang, aku kena bersabar jelah. masih belum contact tuan rumah lagi. kena contact segera. kena panggil plumber, tak boleh betulkan sendiri dah. hari tu ada usha sekali, azmi panjat tengok tangki. rupanya tuan rumah tampal kat tempat lain, bocor kat tempat lain. and azmi tampal kat tepat bocor tu. this time tak tau mana pulak yang bocor..

sedihlah macam ni..

huuuuhuuu...