Wednesday, December 14, 2011

sepatutnya

aku sepatutnya buat kerja ni. dah siap letak paper sebelah kiri ni.. dah buka pun 'new document' konon untuk buat ringkasan pemahaman aku macamana nak mengetahui fungsi secara taksonomi untuk protein yang terpelihara dan unik dalam patogenik bakteria. hah, hamek lah kau sub tajuk thesis aku (atau paper) yang akan datang. walaupun bukan aku yang buat, orang lain yang buat, aku diberi hak untuk mempergunakan maklumat ini bagi menjamin kenovelan thesis aku itu.

tapi bila sudah 'online' dan terus bukak 'tab-tab' lain selain wikipedia, mulalah jari jemari melagha. baca blog orang lain adalah menu utama harian, facebook dan menjadi stalker adalah perkara biasa. main game selagi ada nyawa dan rakan-rakan untuk approve dan bantu. macam-macamlah!

bak kata kawan aku, awal-awal macam ni lah kena mengambul kesempatan sebab banyak masa free..nanti-nanti menangislah bila malam dan sabtu ahad pun kena datang lab untuk menghadap apa yang patut.

tak apa, dah biasa..

ada aku beritahu di sini yang azmi akan dipindahkan ke bukit jelutong?

belum..

jadi, ya. bukit jelutong. kami sudah cukup bahagia duduk di bangi, dan azmi 'dah biasa' berulang-alik ke bangsar yang jauh tu, bos beri arahan untuk pergi bukit jelutong. kerja di situ, minimum satu tahun. itu janji mulut aka janji palsu. kalau diikutkan mungkin akan bekerja di situ untuk selama-lamanya.

seminggu ni jugalah mengeluh, tersalah jalan, termenung panjang, bermuka sedih dan bermuram durja akibat memikirkan hal bukit jelutong. bermacam spekulasi liar bermain di fikiran kami berdua. aku dah awal-awal lagi frust menonggeng sebab kerja aku sekarang dah kira 'gear 2'. kalau segala-galanya dalam hati masih terumbang-ambing, maka tak apalah juga aku sanggup berhenti dan ikut zmi pindah ke bukit jelutong.

relakslah kan, bukit jelutong bukannya jauh manapun..

haih, jauh juga kalau naik motor tahu. yang aku pelik, berdasarkan apa yang azmi berita pada aku, orang yang ditugaskan ke sana adalah orang lain. azmi sudah naik turun pejabat bos untuk men'setel'kan hal ini. tapi dia yang kena pergi kenapa? kenapa?

dalam kepala otak aku, mungkin budak itu kaki kipas atau ada unsur-unsur politik di situ. maklumlah, gahmen ni, di luar nampak normal, di dalam macam-macam hal bergolak kita tak tahu. kata bos, 'awak masih muda, awak boleh belajar'. ape ke bangang alasan macam tu. oh ya, tempat kerja baru ni memerlukan seorang it specialist, yang tahu selok belok hal penstoran data. laki aku electrical engineer lah gila! ape yang dia tahu tentang penstoran data secara maya? penat-penat hantar ke uk untuk attend kursus, lepas tu dah belajar sana sini hal broadcasting, bila dah expert, boleh pulak suruh belajar benda baru yang totally different?

gila ka apa?

ke memang hal ni dah biasa dalam gahmen ni? aku tengok senario kat tempat aku dulu pun lebih kurang sama je. dah expert pakai gcms, buat cell culture, bukannya nak ambil orang expert tu as pekerja tetap ke. boleh pulak hire orang lain yang entah apa background research nya tu untuk dijadikan pekerja tetap. yang kontrak atau student, berbulu je lihat orang baru dapat gaji sedap kerja rilek. belajar pula dari orang yang bertungkus lumus cari method, gaji ciput, kais pagi makan pagi kais petang makan petang. last-last student lari, pekerja kontrak lari, mesin terbiar, tak ada siapa nak handle mesin, hantar semula orang baru untuk attend kursus yang sama. hadoila..

ha, kan dah melalut benda lain pulak aku.

jadi keputusannya, azmi terpaksa spend lebih sikit duit untuk travel dari bagi ke bukit jelutong. tengoklah macamana keadaannya. duit boleh dicari. tapi stress tak stress je nak travel hari-hari jauh-jauh macam tu.alang-alang baik hantar je laki aku tu ke soromban! pueh hati, boleh beli rumah murah kat situ..huhu..

sekian..

5 comments:

  1. Kan-kan... berbulu je mata aku budak fizik boleh masuk line kimia. felik bin ajaib.

    ReplyDelete
  2. macam tu lah..entah apa perancangan yang diorang buat entah.. baik kita je yang jadi menteri macam ni! huhu

    ReplyDelete
  3. jauhnye ajue...ngan umah ak dktsket...hem sian kan bl dunia skang penoh ngan politik

    ReplyDelete
  4. entah aku pun stress amat. bagilaaa orang bujang pergi. yang bagi laki aku pergi kenapa? kenapa? whyyy!

    ReplyDelete