Wednesday, November 9, 2011

roses are pink

kadang-kadang perkara kecil boleh jadi the sweetest thing. dan selalunya the sweetest thing can make a day!

and jumaat minggu lalu, selepas habis sesi pembentangan yang aku tidak semena-mena menyertainya di moa, kami semua minum-minum di cafe. dan di laluan ke arah lobi utama moa ada jualan pokok-pokok, baja, pokok bunga, pokok cili dan bunga ros (beras pun ado).

masa aku jalan masuk tu pun aku dah perasan tapi tak amek port sangat. tapi sebab jiwa dah bergelora nak meninjau dan konon nak menambah koleksi yang ada kat rumah ni, aku pun pi jenguklah sekali lagi masa balik. yelah, pokok cili aku pun dah keturunan F1. nak tunggu keturunan F2 memang boleh, tapi kalau dah biakbaka dalam tu, orang kata tak elok sangatlah keturunannya. cili yang tumbuh pun tak mampu nak menyara kehidupan keluarga aku yang 2 orang je ni.

jadi, bukan pasal pokok cili tu aku nak cerita.

sementelaah aku lalu kawasan tu sambil jeling-jeling dan usha-usha, dan memujuk hati untuk jangan beli benda pelik-pelik sebab gaji harus survive sampai hujung bulan ni, aku nampak ada satu booth ni jual bunga ros. aku tengok lama-lama. dalam hati meronta-ronta nak beli. jadi aku tanya just out of curiosity..

rm2 sekuntum.

hmm, kalau 20 kuntum dan rm40. bukan aku nak beli 20 kuntum, tapi kalau aku beli di kepong, 20 kuntum aku boleh dapat around rm18 saja. jadi tak pe lah dek akak saje je nak tahu market. tiba-tiba adek tu tahan aku jangan pergi. dia capai dua kuntum ros merah jambu, cantas daun dan duri di bahagian bawah batang bunga dan hulur pada aku. aku macam eh? kena bayar ke?

tak payah, jawab adek tu sambil tersenyum. aku juga senyum dan ambil dengan rela. aku lompat-lompat menuju ke arah kereta dengan gembira.

tu je.

tapi the moral of the story is, kadang-kadang benda yang kecik pun boleh buat orang gembira. tak kisah lah bunga kecik warna pink yang dua kuntum tu aje...

p/s: sejak kebelakangan ni, banyak sangat perkara stress yang berlaku, jadi belog pun dah sangat boring dan kusam. nanti aku polish kasi best sikit okay!

No comments:

Post a Comment