Wednesday, November 30, 2011

roti jala

masa aku pergi seminar isnin lepas (wow, dan besok adalah hari khamis dah?) aku berulang-alik ambil roti jala semasa minum petang. roti jala itu sedap. mungkin karinya sedap. orang pun tak ramai, mungkin sebab tu aku ak berapa malu nak ulang-alik lagi ambil 4-5 keping roti jala lazat itu.

ada mat saleh tegur aku dari belakang..

"what is this made of? wheat?"

"yes, and its verrrry delicious.." jawab aku..

"oh i should try this.."

bila sampai di meja aku, aku terfikir, adakah mat saleh tu maksudkan roti jala itu as 'weed' atau 'wheat'? sebab, roti jala tu pun rupa bentuk seperti weed? aku keliru dan risau kalau aku bagi information salah di situ.

apa pendapat korang? adakah mat saleh tu memaksudkan weed, atau wheat huh?

Tuesday, November 29, 2011

weekend

weekend bau-baru ini adalah sangat best. sangat fulfil seperti susu penuh secawan.

kamis, pergi alamanda semata-mata nak beli shawl.

jumaat alamanda again for puss in boots. super chomel!

sabtu, karoks with the girls.

and ahad, dinner with family at mohamad chan abdullah.

isnin, unfortunately, i need to attend a seminar. the best thing was, free lunch.

i should put pictures on each event kan? tapi i dont take pictures when i'm shopping alone, i dont take pictures while watching puss, i dont take pictures when karoks with the girls sebab camera tertinggal kat kampung, i dont take pictures while having dinner maybe sebab too hungry? and i dont take pictures while listening to talks and having free lunch and met ex labmate.

but the memories remain. thanks for the great days. :)

Sunday, November 27, 2011

salam

maal hijrah to all. it means mari berhijrah. anda ada semangat kehijrahan tak? ada mencipta azam baru tak? ke tunggu tahun baru happy new year 1 Jan? baru nampak barat kan?

salam....

Thursday, November 24, 2011

gembira

senang je nak buat hati student macam i ni gembira. kalau sv balas email, terus hati ceria. kalau tak caya, cube tengok muka i sekarang..


ceria kan? :P

she is sweet, i love her.


sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead...

Wednesday, November 23, 2011

to cameron highland

2 minggu lepas, memaksa diri dan azmi untuk pergi bercuti. kami mesti pergi bercuti, kalau tidak kami stress! haha. plus, its an oooooooooveeerdue honeymoon gate away. jadi decide nak pergi cameron highlands. lama sangat nak pergi. rindu sangat nak rasa suasana sejuk, rindu sangat bau bunga ros!

bila sampai kami pergi cari hotel dan terus check in. kami singgah kea farm untuk makan tengahari. kami pergi bharat tea plantation dan minum teh o lemon madu dan teh coklat. kami pergi pasar malam dan beli 2 kotak strawberry dan nasi ayam. malam kami tidur di hotel dan rasa best sebab sejuk semulajadi. :)

pagi besoknya kami bangun awal sangat, pergi kea farm dan breakfast di kedai klasik di tengah-tengah pasar bunga dan sayur. kami makan nasi goreng yang lazat bersama telur dan sambal. kami minum milo panas
sambil lihat gelagat orang dan menikmati suasana kedai lama.




kami beli sayur rm10 untuk 10 paket. kami beli sejambak bunga ros warna kuning kerana pekerja cina kata ros kuning paling wangi antara semua. dapat percuma bunga kecil-kecil warna ungu. kami beli juga buah limau besar-besar, kami tambah lagi beli strawberry sebab azmi sangat suka makan sampai habis berkotak-kotak. tak lupa, lollypop kecil untuk wedding adik nanti.

kami pergi taman rama-rama yang entrance fee nya hanya rm3 sahaja. rama-rama jugabanyak tak terhingga, bunga-bunga juga cantik. rama-rama selamba hinggap atas kepala.

kami pergi boh tea plantation pula, jalan sangat halus, berselisih dengan bas, van dan kereta. perjalanan sangat ngeri. tapi berbaloi! kami duduk lama-lama lihat pemandangan indah dan sejuk. kami minum teh lagi dan makan sandwich. kami pergi melawat kilang buat teh.

setelah agak petang, kami pergi taman ros. ros sangat banyak! ros sangat wangi! jalan-jalan sampai penat, lepas tu kami pun balik...

kami pun gembira.. :)

sekian terima kasih..

Tuesday, November 22, 2011

report...report..

alasan pergi biomalaysia memang berbaloi..tapi kalau setengah jam je tak kira...

anyway today, petang je dah chow pergi jumpa arbainah di klcc. gigih tau! drive ke rtm jemput hubby nak lunch same-same di mid valley sebab hubby ada bisness baik kat situ, then hubby hantar aku ke kl central. aku men'train'kan diri ke klcc..

setelah 2 tahun tak naik train.. not bad la. pengalaman lama expert naik train dulu masih boleh digunapakai. even coach untuk wanita tu pun not bad.

sampai di klcc around 4.15, jumpa prof, jumpa arbainah, catching up with kak linda, kak yati, helmi dan lain-lain. banyak booth yang berguna untuk dilawati. tapi sebab kekangan masa, tak sempat.

cepat-cepat pulang sebelum pukul 5 sebab takut ramai orang (balik kerja). naik train ke kl central, tukar komuter ke rtm, balik sama-sama naik kereta dengan hubby ke rumah.

itulah laporan aku untuk hari ni. siapa-siapa yang masih belum pergi biomalaysia, silalah pergi. macam menarik.

Monday, November 21, 2011

new tasks

got new task to complete. lebih bermakna nampaknya. aku sudah tahu pattern diri - kena ada kerja kalau ada orang bayar aku. kalau aku tak ada kerja lepas tu dapat gaji bulan-bulan hati tak sedap..

kan?

tajuk proposal okay, cuma kena tukar objectives je.

rasa best untuk seketika.

Saturday, November 19, 2011

salah sangka

bila senyap seribu bahasa, mulalah bermacam-macam spekulasi liar akan dijangkakan. tapi ini rupanya yang terjadi...


email from my co. boleh pulak dia lupa kat aku? penat aku buat spekulasi tahu!

huhuhuuuu...

should have emailed him earlier..

dokter...dokter..

Friday, November 18, 2011

rasa

apa kau rsa kalau kau di pinggirkan oleh kawan-kawan? apa kau rasa kalau kawan-kawan kau anggap kau bodoh tak ada experience, apa kau rasa kalau kau selalu dipandang rendah, apa kau rasa kalau kau ada di tengah-tengah kelompok yang tahu semua tapi kau tak tahu apa-apa?

apa kau rasa kalau sebenarnya kau sangat pandai buat jet, tiba-tiba kau disuruh buat tv? apa kau rasa kalau kau pergi interiew, orang tanya kau tahu buat tv? kau geleng kemudian dapat pandangan serong. apa kau rasa bila aku excited cerita pasal macam mana nak buat jet muka semua orang blur? apa kau rasa bila orang cerita pasal warna di tv kau pula bayangkan device untuk mengurangkan rintangan angin secara supermaksima?

apa kau rasa kalau mereka tahu apa nak buat, kau terpinga-pinga pandang kiri dan kanan? apa kau rasa kalau kalau orang lain segerombolan pergi sini pergi sana buatbuat sibuk dan kau pulak rileks makan kacang?

jiwa kacau....

ps: apa agaknya aku akan rasa kalau aku bersemuka dengan bos dan beri surat letak jawatan..?

Wednesday, November 16, 2011

memory lane

pagi tadi aku gosok baju berbondong. sempat, memang sempat. as from now on (dah lama start since last week) i'll come as i like. sebab memikirkan hal aku yang gaji lagi sikit, and no body cares about me sama ada aku datang atau tidak, and still playing with the waiting game, aku rasa perkara ni wajar. yes, aku memang ambil kesempatan. but for me, the quality is more important. quantity tak berapa nak penting. kalau duduk lama kat office but facebooking 8 hours straight, baik duduk rumah buat kerja mana yang patut.

so, while ironing shirts and baju kurung, kepala otak aku mula memikirkan tentang orang lain. tentang kawan-kawan aku di johor terutama sekali. tentang ina, tentang oli, tentang kamini, tentang azma, tentang eddy, tentang kak waina, tentang bilik L207.

tentang semua memori indah masa study di johore dulu.

woi seronok sangat lah weh. macam nak nangis bila ingat balik sebab rindu sangat.

dan aku terjah blog crunchroll, di mana semua geng roma tulis-tulis. aktiviti makan di old town buat pertama kali, aktiviti main boling di skudai parade di waktu murah di waktu pagi, aktiviti makan di mc dee skudai belakang ut.m, aktiviti main belon di bilik. luahan perasaan stress-stress sebab masa tu semua orang tengah struggle ber'master'.

rindu sangat.

dan di bilik itu juga aku start buat blog ini.

dan di bilik itu jugak kami discuss kerja-kerja kami sesama sendiri, mungkin boleh diaplikasikan kepada kerja sendiri.

rindu sangat.

rindu sangat sampai nak nangis.




sobs... :'(

p/s: yup! dulu aku memang kurus..sedih lagi..hihi..

Friday, November 11, 2011

headache

aku pening teruk hari ini, hence tidak pergi kerja. perut aku menyucuk-nyucuk sakit. adakah ini petanda aku berpenyakit kronik? God knows. aku tidur sampai pukul 3, tidak hantar suami pergi kerja di depan pintu seperti biasa.

ada sesiapa tahu kenapa tiba-tiba kita sakit kepala yang teramat sangat? migrain kah? aku selalu dengar migrain akan berlaku di sebelah kepala. ya, aku juga. aku pernah pergi jumpa dr untuk kes ini, tapi aku tak ingat apa dr kata. tapi dr tak sebut migrain pun. yang penting, aku memang tak ada apa-apa masalah. infact, aku pernah pergi x-ray kepala otak aku ni. dr kata tak ada apa-apa yang pelik di otak.

mungkin stress kot.

by the way, my brother's wedding day dah nak dekat. ada sebulan lebih sikit je. so sekarang sedang kumpul barang untuk buat hantaran. excited. this time konsep agak sama, menggunakan bunga sebagai hiasan di keliling hantaran. mungkin bunga yang digunakan adalah bunga tissue, idea dari internet. nanti aku akan letak di sini outcome dia macam mana. semalam aku ada buat sikit, looks great. modal pun sangatlah tak banyak! aku hanya guna tissue ikea. hee..

so that's all for today. have a nice weekend everyone.

Thursday, November 10, 2011

kembang


ini bunga matahari yang aku tanam dulu di post ini. ia tidaklah bunga matahari yang biasa kita tengok tu. ni spesies lain. aku letak di bawah rumah dan transfer dalam pasu besar. musim hujan seminggu dua ni membuatkan pokok ini naik. tapi bunga agak kecik, mungkin kurang nutrien. aku tak rajin nak tabur baja. sekarang dah musim panas, bunga mula kembang. 

anyway, yang lawa ada satu ni je. lagi 2 memang kecik sangat. kurus. 2 je yang survive pun. aku semai lagi 10. nanti bila dah naik tinggi, nak pindahkan kat pasu besar. hopefully naik berbunga. kalau banyak lagi cantik!

Wednesday, November 9, 2011

roses are pink

kadang-kadang perkara kecil boleh jadi the sweetest thing. dan selalunya the sweetest thing can make a day!

and jumaat minggu lalu, selepas habis sesi pembentangan yang aku tidak semena-mena menyertainya di moa, kami semua minum-minum di cafe. dan di laluan ke arah lobi utama moa ada jualan pokok-pokok, baja, pokok bunga, pokok cili dan bunga ros (beras pun ado).

masa aku jalan masuk tu pun aku dah perasan tapi tak amek port sangat. tapi sebab jiwa dah bergelora nak meninjau dan konon nak menambah koleksi yang ada kat rumah ni, aku pun pi jenguklah sekali lagi masa balik. yelah, pokok cili aku pun dah keturunan F1. nak tunggu keturunan F2 memang boleh, tapi kalau dah biakbaka dalam tu, orang kata tak elok sangatlah keturunannya. cili yang tumbuh pun tak mampu nak menyara kehidupan keluarga aku yang 2 orang je ni.

jadi, bukan pasal pokok cili tu aku nak cerita.

sementelaah aku lalu kawasan tu sambil jeling-jeling dan usha-usha, dan memujuk hati untuk jangan beli benda pelik-pelik sebab gaji harus survive sampai hujung bulan ni, aku nampak ada satu booth ni jual bunga ros. aku tengok lama-lama. dalam hati meronta-ronta nak beli. jadi aku tanya just out of curiosity..

rm2 sekuntum.

hmm, kalau 20 kuntum dan rm40. bukan aku nak beli 20 kuntum, tapi kalau aku beli di kepong, 20 kuntum aku boleh dapat around rm18 saja. jadi tak pe lah dek akak saje je nak tahu market. tiba-tiba adek tu tahan aku jangan pergi. dia capai dua kuntum ros merah jambu, cantas daun dan duri di bahagian bawah batang bunga dan hulur pada aku. aku macam eh? kena bayar ke?

tak payah, jawab adek tu sambil tersenyum. aku juga senyum dan ambil dengan rela. aku lompat-lompat menuju ke arah kereta dengan gembira.

tu je.

tapi the moral of the story is, kadang-kadang benda yang kecik pun boleh buat orang gembira. tak kisah lah bunga kecik warna pink yang dua kuntum tu aje...

p/s: sejak kebelakangan ni, banyak sangat perkara stress yang berlaku, jadi belog pun dah sangat boring dan kusam. nanti aku polish kasi best sikit okay!

Tuesday, November 8, 2011

0

hari ini aku buka email formal aku macam biasa. dan macam biasa juga, tiada email harapan. aku keliru, aku marah, aku give up. aku ni kenapa asyik give up saja ni?

waiting game sangat seksa. infact, kakak sebelah aku pun stress tunggu email bos tak kunjung tiba. susah ke nak buat keputusan? susah ke nak bagi jawapan. paling mudah, jawab ajelah email tu dengan ayat mudah seperti;

"i am away for two weeks, will get back to you as soon as possible."

susah ke?

ini terpaksa main teka-teki. bos tak suka aku ke? bos outstation ke? bos pms ke sampai tak nak balas email aku? aku ada buat salah dengan bos ke? proposal aku macam sampah sarap ke?

dan email yang aku beri pada co sv dari 13/10/2011 sampai sekarang masih belum ada reply. sekarang hampir tengah bulan 11 tahu? atau memang dr tak mahu saya jadi student dr? say it out loud, email me and please tell me that u have other high potential candidate who has more experience than me. honestly, i don't mind and I understand.

easy. tak susah. i know u are busy. but please reply me, please.. kerja aku hanya buang masa menghadap pc dan skroll up and down facebook and blogs. aku tak boleh start kerja jika tiada approval dari kalian semua. i need things to buy, and things to work on. i have lots of things to read, tapi seriously, aku dah nak muntah baca journal tanpa objective!

dan perkara macam ni buat aku rasa macam loser dan pindah ke tempat yang lebih menghargai aku. jadi kerani dengan gaji rm1600 pun dah cukup okay. mungkin boleh upgrade jadi management committee so that gaji lebih tinggi?  maybe..

aku rasa aku nak quit pulak. berkorban kerja serupa ini untuk kesenangan hati di HARI RAYA KORBAN ini jugak dianggap sebagai PENGORBANAN kan?

end.

Friday, November 4, 2011

jumaat

jumaat adalah penghulu hari. jumaat juga berkait rapat dengan wordings baru yang terkenal sekarang ni, TGIF. Thank God Its Friday - jumaat paling dinanti-nanti sebab besok cuti. yey!

jadi kenapa dengan jumaat hari ni? aku jumpa ex sv aku di putrajaya hari ni. dengan ta semena-mena termasuk sekali menyertai prof membentangkan kertas kerja. aku kagum di situ. harapan aku moga prof dapat geran tu untuk projek masa hadapan. dan harapan aku juga prof tak rasa aku menyibuk dalam meeting room tu (prof juga yang ajak aku masuk).

jadi prof pun dah kata, aku sayang sangat dengan suami aku. sampai tak nak buat phd bawah dia. tapi bagus juga, kata prof. dia faham, syurga kan letaknya bawah kaki suami. acewah!

so, sekarang dah tak rasa serba salah sangat dah. aku boleh buat kerja dengan tenang di sini. macam-macam dah drama jiwa minggu ini. marilah tumpukan perhatian pada mana yang ada di depan mata.

oh ya, selamat hari raya aidiladha. besok aku nak balik batu pahat. :)

Thursday, November 3, 2011

ubah

kalau kita tak mengubah diri kita, siapa lagi nak ubah? huh? cakap! cakap!

*sedang dalam mode semangat waja

Wednesday, November 2, 2011

looking fwd

looking forward to this Friday. looking forward to know my own decision. looking forward to do what i like to do.

Tuesday, November 1, 2011

result and discussion

aku dah fikir masak-masak. untuk tinggalkan suami adalah sedih. jadi aku mengambil keputusan untuk tinggal di sini saje berkepit dengan suami. sedia maklum, aku masih berusaha untuk tambah ahli keluarga baru. kalau terpisah jauh nanti bila objektif nak tercapai? haha... tambahan pula, ada positive feedback dari supervisor di sini. lagipun target habis study adalah 3 tahun start next year. 3 tahun tak lama. sekarang aku dah kahwin setahun dah pun. rasa macam semalam baru kahwin (ecewah perasan). dan aku rasa facilities kat sini okay. aku tak perlu cari method baru. aku cuma perlu belajar method yang dah sedia ada kat sini. cuma perlu optimize saje.

and plus, kalau aku sambung belajar di sini, aku rasa untuk terus kerja sini juga adalah tinggi. apa yang aku buat setiap universiti buat juga. upm, ukm, usm pun aku tengok ada jugak yang buat apa yang aku bakal buat kat sini. plus, tempat aku duduk sekarang ni pun tempat baru, dan perlukan banyak researcher in the future. by the time dah habis belajar, mungkin senang untuk diserap masuk bekerja as staff di sini.

itu cuma harapan. belajar benda baru adalah sangat bagus sebenarnya. aku boleh combine semua pengalaman aku untuk buat research yang lebih best post-doc nanti..

itu cuma harapan..

semoga harapan itu menjadi kenyataan. ameen..