Monday, May 16, 2011

a negative thinker is writing..

dah happy kan sebab dah nak grad bulan sembilan ni kan?

so what is the next step? konon almost there lah kan? of course lepas ada master mungkin ada harapan nak dapat kerja yang lebih baik?

adakah anda semua fikir begitu? -mode negative thinking datang-

i should be thankful. lepas tu? hey, ada sesiapa nak tolong jawab tak lepas tu aku kena buat apa wey! aku dah buntu. tekanan nak dapatkan duit lepas ni memang disaster weh. i said congrates kepada kamu semua yang berjaya dapat kerja baik dan bernasib baik. tak payah nak rasa down gile dan jeles gila pada aku yang dah habis viva dan nak grad tak lama lagi sebab korang yang jeles pada aku or rasa down gile sebab i can do it but you can't tu dah ada kerja tetap gaji almost 3k. aku yang nak viva and grad tak lama lagi ni masih cari kerja. semua orang tak nak aku lagi sebab sampai bulan 9 ni, i have no black and white of me having a master degree.. i need to suffer for two months! 3 months maybe. 6 months top! sebab once dah ada, belum tentu dapat kerja tetap yang baik. mungkin jadi cashier dekat pasaraya familyku.

aku baran betul kalau orang dalam tv kata graduate memilih kerja. woi bangang, cuba ko amek kos aku tengok? berapa banyak kerja yang boleh kau apply? kau graduate biology kau harap kau boleh kerja jual insurance and live happily ever after ke? memang kau bangang. aku tak rasa malaysia ada peluang pekerjaan yang banyak. yup, peluang pekerjaan banyak, untuk pekerja buruh mungkin ada. gaji tak kompetetif. graduate kerja macam kuli batak suruh-suruh macam tak ada otak. tak pilih macam mana? unless you are an accountant, a lawyer, a doctor, a teacher or a common engineer (biotech engineer pun tak ada harapan).

yup you watch you tivo and listen and watch lots of biotech companies 'cemerlang' dan mencipta ubat yang boleh ganti viagra yang diperbuat dari tumbuhan tradisional melayu seperti gabungan 80 herba seperti kacip fatimah, tongkat ali dan mas cotek' terbukti berkesan kerana universiti sekian-sekian telah menjalankan analisis sekian-sekian di mana tumbuhan ini mempunyai flavanoid, vitamin E dan asid sialic yang sihat untuk badan..trust me, this is not biotech company. they dont have any money to pay scientists to do all the research work. semua mengharapkan universiti je nak lakukan analysis tu semua. university dapat tenaga kerja dari mana? dari contract researcher atau student yang tengah tak ada duit terkial-kial mintak biasiswa nak sara hidup sendiri dan mengharapkan master dan phd dalam tangan. pity..

this is all crap. phd also crap unless you are lucky enough to get your wages while waiting for scholarship. the main thing here is now working. if you are not working, lu makan pasirla sementara nak tunggu scholarship dik.

oh shit. aku masih marah gila dengan bos aku yang bingai tu.

No comments:

Post a Comment