Tuesday, March 1, 2011

terima kasih cinta! - the story begins

ecewah, tajuk tak nak kalah. well, as i told you before, terima kasih cinta telah ditonton oleh aku azrina and suzy. thanks ina sebab ajak aku, more stories boleh baca belog beliau..

aku adalah 'virgin' dalam arena teater berprestij macam kat Istana Budaya ni. jadi ini adalah kali pertama lihat teater di istana..sebelum ni lihat teater di Uk.m ajerh. pernah juga join production team teater masa kat uni dulu jadi selalu tengok kat kampus je. so taulah sikit ada stage manager, props, lighting and make up, setting aku tahu kerja paling susah (depends pada setting - kalau dalam kes tkc ni penat woh nak bina kotak 6 biji yang kukuh lagi selamat siap ada tangga pintu bergrel dan sebagainya.

jadi bila tonton ini, terus rasa kagumlah fuiyoo, kotak-kotak tu boleh gerak-gerak lah! waaah! ada tangga siap nak naik atas turun bawah. aku suka cara mereka guna box untuk jimatkan penggunaan pentas. nak scene dalam rumah, naik atas, nak scene kedai dekat bawah. eh macam menonton siri kisah rumah tangga di rumah pangsa berkeratan rentas pulak.

so for me, semua baik-baik saje, cuma kadang-kadang lighting tak berapa nak fokus pada pelakon sangat. and secara overall - hebatlah! i suka lah jugak. tapi paling i suka suara vince. musykil kenapa vince nyanyi sikit sangat? suara dia gemersik kot orang kata, suara lelaki yang lain sangat maskulin - aku terganggu sikit kat situ, pentas bergerak-gerak buat aku lagi terganggu. aku mana boleh illusi optik melampaui batasan ni! mungkin sebab aku tak biasa tengok teater canggih macam ni. aku lebih suka teater yang konvensional je..sangat kampung aku.. :P . aku mengharapkan adalah jugak lagu 'terima kasih cinta form afgan' tak dak la pulak, may be sebab dari lagu bukan dari malaysia. and aku harap juga lagu lagu yang digunakan gemersik (aku teringat the phantom of the opera), sebab lagu yang dipilih adalah agak keras sikit kot.. tapi susunan lagu memang best lah, bijak diolah. aku pasti semua orang suka lagu 'itu kamu' juga sebab lagu itu kamu yang ala-ala slow rock diubah menjadi rancak dan riang ria.. waaaah, dah macam pengkritik filem dah aku. hehe..


aku suka theme putih merah tu, cantik!

and ada lagi, aku terserempak dengan dr fadzilah kamsah dan wife beliau, serina redzuan and the geng. dan ada dari kalangan family pelakon sendiri (kot), dan peminat fanatik teater (sebab well, dah nak akhir tu penonton siap bangun tepuk tangan semua. waaah semangat mak! aku kat belakang sekali ni terpinga-pinga kejap, maklumlah pentas kecik kat u.km dulu tak macam ni.. :P)

ina n me, sebelum acara bermula

tapi pastilah ini bukan yang terkahir aku kat IB ni. lepas ni ada 'lat the kampung boy'. mesti macam best kot. sebab aku kampung, aku suka cerita kampung ;P. bak kata ina, mari kita lihat dulu pelakon dia siapa.

so the rest is aku si jakun tak pernah pergi istana budaya..

lukisan carpet? gendang?

entrance istana budaya yang gah!

oh ye, banyak kali juga aku beritahu, jika nak buat wedding photoshoot tempat ni macam klasik sangat! tapi tak taulah strictly tak boleh kan...boleh consider jugak :)

2 comments:

  1. virgin eh? hehe.

    lain kali aku ajak lagi. boleh bawak hubby skali~

    ReplyDelete
  2. bahaha!silakanlah ajak! husband aku tak virgin tengok teater. aku je yang jakun..:P

    ReplyDelete