Monday, January 31, 2011

pengapit dan pengantin

oh sangat rindu untuk bercakap mengenai perihal perkahwinan. nak jadi wedding planner tak mampu, cuma memberi idea-idea biasa saja aku ni. but still, hari perkahwinan adalah hari yang paling indah! walaupun sebelum tu adalah sangat huru-hara sebenarnya.

ini bukan blog pengantin macam blog pengantin sekalian yang lain, tapi aku di sini teringin memberi pandangan..nanti lepas ni, ada lah pandangan pandangan yang lain pula mengenai hal perkahwinan, berdasarkan pengalaman berkahwin. ecewah poyo sungguh entry ini..

jadi straight to the point.

perihal pengapit.

penting ke pengapit?

aku kata penting walaupun masa bertandang tu aku tak ambil port pun pasal pengapit. asal kat tempat aku terjaga, tempat bertandang main redah aje..

back to the point.

selain dari beberapa tugas pengapit seperti kipaskan pengantin, membantu segala macam hal dari pengantin mula nerves, hulurkan tisu sementara tunggu air mata menitis bila dengar lafaz taqliq, atau keterharuan apabila mula membayangkan yang ibu akan melepaskan anaknya pergi (note: aku tiada air mata. :P) dan juga jadi tempat simpankan barang pengantin macam handphone dan sebagainya - and aku rasa TAK SALAH LANGSUNG kalau penhapit nak bawak handbag..totally tak salah (sebenarnya ada issue kat situ) dan pengapit adalah bestfriend semasa wedding (juga di alam nyata) di mana i will follow you, i'll be by your side 24/7 (azrina tunggu sampai aku habis karaoke..oh terharu!)...

tapi tu bukan pointnya.

kadang-kadang ada yang tak sedar..kalau aku, aku pun tak sedar..ada beberapa perkara yang agak penting juga dalam hal pengapit ni...

perihal pengapit 1:

baju pengapit penting sangat. pengantin nak sedondon, pengapit juga perlu sedondon. kalau yang perempuan warna merah jambu, yang lelaki juga kena pakai baju melayu merah jambu walaupun dikutuk gay oleh member-member sebantal, yang perempuan bertudung kelabu, yang lelaki juga perlu bersamping kelabu walaupun kontra dengan merah jambu. ok tak lah..perlulah pandai matching colour, tapi kelabu dengan pink nampak okay ape..

yang penting sedondon lah! takkan pengantin je nak sedondon kan...

sweet pink and grey! credit: here

perihal pengapit 2:

mengenai baju juga, ini adalah idea dari ina - baju pengapit haruslah down to earth gila ****! tak boleh vogue-vogue! warna adalah sehabis sama dengan pelamin macam camouflage gittew~ oklah i gurau..kesian tau pengapit nak camouflage kan die. tips dari ina - haruslah berkain polos, dari tudung hingga ke kain, dari baju melayu dan seluarnya, haruslah berwarna selembut-lembut warna, masa ni pengapit tak perlu kot bersifat - aku mahu attention! aku mahu pakai hot pink supaya flash kamera hanya nampak muka aku saje. aku juga mahu make up tebal 10 inch! oh annoying...habis tenggelam pengantin tu. kasihan tau.. seeloknya polos lah

perihal pengapit 3:

kalau boleh cari sama tinggi. ketinggian pun penting juga. tak kisahlah pengantin sama tinggi atau tak, tapi kalau dapat sepasang pengapit sama tinggi lagi moleklah lah hendaknya. jika pegang payung semasa berarak, sama tinggilah jadinya...jika berjalan sama rentak, sangat cantiklah nampaknya, nanti dalam gambar nampak seimbang orang kata.

agak-agak, kalau pengapit pakai camni siapa orang akan pandang dulu ek....?
credit to google search engine :)

oklah. cukuplah 3 point itu je. bunga je banyak, pointnya 3 je ek?

sekian. :)

Friday, January 28, 2011

dah bosan cerita pasal penang

bajet gambar banyak nak letak semua..

dah lah aku dah bosan.. last sekali jom tengok gambar ini jer..
lepas ni no more penang kot.. T_T gile pemalas....

enjoy the rest of the pics..

the comelest!


nasi lemak cinta sayang


daging lembu stock sebulan..:P

dah tu je, sekian terima kasih..

*oh ye, dah lama tak update - rindu - internet macma haram pffft....

Wednesday, January 26, 2011

batu feringghi dan kawasan sekitarnya

pemandangan dari tempat makan kami

aku rasa di batu feringghi tempat yang agak famous adalah miami beach (huish i feel like a csi team dah ni) tapi nope, kami tak pi pon miami beach tu. plus, that time masih belum malam, jadi pasar malam sepanjang 5 kilometer masih tak ada. jadi kami pi makan di pinggiran pantai aje. tapi kedai makan yang agak terperuklah jugak, gerai melayu. kami juga tak pergi dekat area-area hard rock hotel tu. tapi kat area situ nampak menarik jugak sebenarnya. kat situ, we all end up solat zohor je kat masjid berhampiran.

kalau pergi depan sikit dari batu feringghi nak ke pekan tu, akan jumpa satu masjid yang agak besar jugak lah. ada beting pasir juga, kat atas tu ada kat masjid terapung batu feringghi. tak jauh dengan pekan. dekat dengan rumah pangsa. tak berkesempatan nak solat kat situ. tapi pemandangan sekitar sungguh cantik. i teringin nak naik kapal layar yang kecil-kecil comel-comel tu. ada pertandingan kot. tu sebab banyak kat pinggir pantai..

beting pasiaq!

kawasan sekitarnya memang cantik, tempat sama aku pergi masa dengan oli and ina and adik oli and kak sherina and salman dulu....

Tuesday, January 25, 2011

teluk bahang, penang.

we search for batu feringghi beach and ended up here. we keep on asking to each other "are we there yet? are we there yet?" then we saw a sign board 'Teluk Bahang 1 km ahead'. apa ni dah lepas ke? suka macam tu tau!

well, i thought teluk bahang is one of the beach in penang. yes it is, tapiiiii....

tempat terlalu simple. simple? simple means it is not as interesting as in port dickson lah. it is just a small beach with a Caucasian man laying naked on the beach. bajet cover dengan pario orang tak nampaklah. haha..

by the way, we bumped in to this area, tertulis empangan teluk bahang. as i remembered, empangan usually cantik, like a big swimming pool and amazing rocks that can hold that huge amount of water. rasa macam nak berenang tapi tak tau bereneng - berenang.

tapi teluk bahang memang bahang lah. dah tengahari sangat, matahari atas kepala, haruslah bahang!


nice view kan? kalau petang atau ketika matahari terbenam pasti indah pandangan mata bak saujana mata memandang. apa ni perkataan berulang ni?

bersambung lagi..:)

Penang

after chit chatting, gelak ketawa di kedai roti canai, pakcik-makcik semua babai balik ke rumah while my family and i nak berfoya-foya pergi penang. cadangan sebenar, kereta kabel bukit bendera lah kan...konon after naik bukit bendera turun dan terus balik. tapi ape kan daya,

it is still under construction! ape jadah nya! - ha kan dah berbahasa kasar. i tak suka tau! sejak pergi kenduri salman 2 TAHUN LEPAS kot still under construction ke maintenance ke hapa ke, apakah lagi tempat menarik di penang kalau tak dapat naik kereta kabel?!

mak kata last time pergi kata pembinaan sampai Disember 2010. sekarang dah Januari hokay...! -marah ni..

jadi apakah tindakan seterusnya? meredah jam pergi ke destinasi mengikut kehendak hati. nampak signboard taman rama-rama ke hah? hah, yelah, penang butterfly farm.

sebab kami ramai, jadi rm19 seorang adalah tak berbaloi.. ok jom lah pergi tempat lain. taman rama-rama yang glemer giler kat kl pun berapa hengget je. huh..ish emosi ape hal?

kenapa kualiti gambar tidak baik? oh, luar kawasan butterfly farm memang cantik. memang sangat welcoming. tapi kami tumpang tandas ajor..:P

jadi kami teruskan perjalanan ke satu tempat yang lain pula.. apakah tempat itu? tunggu lagi satu entry.. hehe..



Monday, January 24, 2011

second day..


second day is the best.. morning, pergi minum pagi bersama makcik-makcik dan pakcik-pakcik. kebetulan, ada yb minum situ jadi beliau belanja kami semua. plus, roti bom sedap gila! plus, cer makan roti bom dengan gulai ikan sikit tengok? terangkat! and supply roti canai tanpa henti...:P

the delicious ghoti bom!

and ikan kari! nyum!

Sunday, January 23, 2011

first day



ini adalah kali pertama kami sebagai Hubby and Wifey balik ke kampung aku di kedah. cuti 4 hari dengan gembira jadi whole family termasuk adik lelaki dan adik perempuan pergi sekali. adik perempuan, emak minta aku tulis surat kebenaran ponteng sekolah hari jumaat tu, ngelat tak?

sampai petang singgah rumah saudara mara dan malam ambil atuk di rumah pak long, bawa pergi makan sedap di tanjung dawai.. teringat makan-makan kat senibung.. heaven nya makan seafood! :)

jika johor ada seafood di senibong, kedah juga ada. kalau pergi kedah selatan, jangan lupa singgah tanjung dawai di waktu malam. seafood tepi laut, sedap sangat! siang, boleh beli belacan dan ikan masin dan ikan bilis dan keropok ikan dekat-dekat situ juga. tanjung dawai tak jauh sangat dari sungai petani. exit sungai petani utara, terus je, ikut signboard bukit candi merbok, terus je melintasi pekan merbuk, terus lagi sampai jumpa laut sampai lah!

hari ni baru sampai rumah. nanti nak cerita lagiuntuk hari kedua dan hari ketiga pulak. :)


Wednesday, January 19, 2011

it was my wedding...

the whole troop who help a lot!

Marilah berkenalan dengan mereka, meet aunty Lake, aunty June, cik Liza, cik Aida, aunty Amy and Haris. And special thanks to aunty Mazwin who we can call 'advisor' in this whole reception..The one with a handbag is my mom. Thanks all! They help us so much, from the beginning!

dari bungkus telur, hingga betulkan balik bunga telur yang aku sudah salah buat, dan sponsor few things like flower petals, memberi info mengenai kedai bunga yang murah, meracik daun pandan, mencari bunga inai, menumpangkan barang di rumah besar mereka, memberi cadangan tentang perjalanan majlis, menjadi 'mak dayang', membuat rehearsal untuk menjadi 'mak dayang', menjadi pendengar setia tentang betapa stressnya emak hendak menguruskan majlis ini - sobs - terharu...


:)



Tuesday, January 18, 2011

updating the thesis - corrections.

i have 2 weeks to go. minus holidays and weekends tinggal maybe dalam 4 hari lagi? ohh! habislah, kena bersungguh-sungguh ni..

anyway, i like writing up. okaylah boleh kata research is my passion. i like doing series of labworks then report it. ecewah macam researcher sejati tak? but it's worth lah kan kalau dapat publish at least satu journal - i mean international journal.

as for my research, journal boleh publish, yes, it is in the evaluation form - the examiners also agreed that all my work can be published somewhere. of course, it is a master thesis, at least something can be published there. tapi sebab aku tak confident, hanya mampu publish paper dalam negara je. betapa seronoknya rasa hati BILA nama aku tertera dalam google scholar. it's an achievement - really!

okay, sign out. need to finish correcting and updating my thesis.. :)

the story of us

early morning with tears is not good at all. nope, the husband and the wife are not fighting, but the wife is watching a movie that makes her cry.

yup, i am not a teary person. i can isolate my feelings like "hey, kesedihan, jauh kau dari aku" or "hey terharu, pergi main jauh-jauh" so that i wont cry, because i hate crying. tapi menangis itu kadang-kadang sangat melegakan kan? but it is so embarrassing! :P

well the point is, when it comes to sad movies, sad stories, and my pet death - i can help it but cry. like oli's love story, the death of ADAN, like 'the sister's keeper', 'ps i love you', and the latest 'the story of us'.

they show you that life can be hard, life can be upside down, life has no happily ever after. they show you that you can be like that too, it depends on you how you can handle it, and can i handle it?

they show you life might be nearly happily ever after with a series of fighting, misunderstanding, loveless moment - sometimes we just forgot.. we forgot to love, and forgot to see things beyond that, we forgot why we love him at the first place.

i learned something useful today...


Monday, January 17, 2011

all those complains!

hati susah ni..tak habis-habis.. dahlah asyik bernasib malang dalam mencari kerja. honestly, konon 'looking for a better offer', tapi sebenarnya masih cuba bertahan dengan duit asb. get what i mean?

well, i should be thankful of having this job, tapi bukan sebab kerja ini buat aku stress. aku boleh kata aku dah mula rasa stress sangat bila kat office phone line and internet connection dah start tak berfungsi. get what i mean? macam teruk sangat dah kan?

dan aku jarang beritahu situasi aku dan kerja aku kat sini, plus it is not necessary pun. dulu yes, i was happy, sekarang so so je.. well we can not hope much if we work in a private company right? unless that place is some giant established companies. but still, i'm thankful, i should be thankful..this is just a test maybe.. ramai lagi yang tunggu gaji berbulan-bulan tapi still can survive ape?

i will survive. and still looking for a better offer. better offer by means in gov sect. but everybody knows that to apply and get a job there is hell hard! i was even sadder when i heard that few of my friends are happily working there without worries of monthly income. bila pulak giliran aku?

suka complain kan aku?

Sunday, January 16, 2011

pengantin dan kereta

yours truly will be uploading her wedding picture bit by bit (not all of course) so here's another one;


the bride, the groom and the car..

pengantin dan kereta sama penting.. :)

Saturday, January 15, 2011

nikah - the flower girl ~

Photobucket

flower girl - not..

maybe a women with flowers..?

Thursday, January 13, 2011

i found an old coin!

i was at my in law's house when i found this....

coins

it was a squared-1-cent-coin and i am very sure that this coin is not from this era!
it is a vintage coin!

and i googled 'square coins' and i found this;


the picture is from allthingsborneo.

Filipinos may have in their pockets their 10-sided 2-peso coins and their 5-sentimo coin with a hole in the middle. The Japanese and Papuans too have hole-in-centre 5-yen and 1-kina coins respectively, but we in British Borneo and Brunei used to have SQUARE 1-cent coins during British rule. Younger Borneans may not know that, so when I rediscovered some of these square coins in my drawer I decide to show them on this blog. People in British Malaya, that is Peninsular Malaysia to us now, shared the same currency with us at that time. - cited from allthingsborneo.


and oh My God! during british rule? how cool is that...! i just know it, like 2 seconds ago??
and what did i do with that coin? oh i remembered, i just tossed it away and i think that it might be rolling somewhere under the bed or beneath the carpet.

Wednesday, January 12, 2011

great food!



i just don't care of anything if i have good food in front of me..
to have a great nasi dagang, BELANGA is a nice place to go.

Tuesday, January 11, 2011

of wedding photograph




thanks a lot to zainnoer..

nanti bila-bila upload lagi... :)

Monday, January 10, 2011

my bff contest..


tengok tu, comel tak hadiah???!!!
excited tak nak join???!!!

i tau ni pun dari maria elena the greek helen
i excited sebab boleh duduk hotel..hehe..
dan i ada gambar dengan bff yang mendapat hit hebat di fesbuk..
so azrina, i nak ambil gambar kita dua boleh?
boleh laa...

jadi bagaimanakah caranya?

Caranya:
-pilih gambar kamu bersama kawan-kawan rapat kamu. samada gambar berdua atau ramai. yang penting, mereka adalah BFF kamu! pilih gambar yg paling menarik. pilih 1 keping gambar yg terbaik sahaja.
- emailkan gambar tersebut, nama penuh, dan facebook kamu kpd order@eightdesignsboutique.com
- kami akan masukkan gambar kamu kat facebook fan page eightDesigns
- gambar yg dapat like/undi terbanyak akan menang mengikut susunan hadiah!

apakah syaratnya?

Syaratnya:
- BFF kamu mestilah seorang perempuan. hehe. takmau gambar bersama boyfriend/suami :p
- kamu dan BFF kamu mestilah berpakaian sopan. tak kesah la baju yg kamu pakai tu beli kat mana-mana pun. asalkan berpakaian sopan je. mestilah gaya eightDesigns! jika kamu/bff kamu seorang yg freehair pun boleh join contest juga :)
- gambar yg posing gile2 dan kelakar dialu-alukan =D
- like/undi yg diterima mestilah genuine, daripada rakan-rakan facebook kamu yg tinggal di Malaysia.
- hadiah shopping voucher eightDesigns dan penginapan di hotelCrowne Plaza Mutiara KL tidak boleh ditukar dgn wang tunai. eightDesigns berhak mengubah hadiah yg ditawarkan tanpa sebarang notis.
- hadiah penginapan di Crowne Plaza Mutiara KL mestilah ditebus dalam tempoh 3 bulan dari tarikh keputusan diumumkan
- eightDesigns berhak membuat sebarang perubahan kepada pertandingan ini.

Tarikh tutup penyertaan: 30 Januari 2011
tempoh mengundi akan diberitahu kemudian :)

sebarang pertanyaan boleh email sue@eightdesignsboutique.com :)

Jadi, jom laaa jom laaa jom laaaa join contest nih supaya boleh bersuka-ria bermalam kat crowne plaza mutiara kl..

plus, butik nye dekat aje dengan bangi so kalau nak bersuka ria dengan hadiah voucher adalah senang.. :D

okay, this is ina and me, ader jerh gambar ni kat belog ina and facebook beliau.. :)


eh jangan lupe pulak jengok belog eight designs boutique ni jugak, okay! i suka plus size tops tu, maklumlah dah tua.. T_T

da!

Thursday, January 6, 2011

all is well!

love amir khan lah. chomels gillers dalams cheritas 3 idiots. oh chomels chomels, oh gediks gediks cakap macam ni apehal?

anyway, all went well lah tadi.. even kering tekak aku menjawab segala soalan, semua puas hati kot..

oklah tu...

so sekarang kena menumpukan perhatian untuk buat correction. lepas tu tunggu masa grad eh! hihi..jubah konvo, kau tunggulah! :P

what is viva?

viva is a condition where a student needs to spill out all the knowledge to the examiners after years of study, where the heart pops out of no where, where the cold sweats roll from the brow, where the butterflies suddenly flipping their wings 120 times per second in your stomach, where the examiners ask nonsense question and expecting the student to answer it confidently - and it is between life or death - grad or no grad.

i scared like hell..

12 hours to go..

Sunday, January 2, 2011

resolutions...

i just got a letter from my uni saying that i'll be having my viva on 6th. honestly, i've done nothing yet, but a bit of modifying previous slides from ICB.WI last year. so i hope it's enough. i haven't find any conclusion yet. hope to update it soon. as soon as possible. and hope that everything goes well. i want to graduate soon! so that i get a better job, better offer.

yes, that is one of my resolution this year. i hope that i can find a better offer. it's not that i don't like my job here but i would like to join government sector.

or maybe i want to go further with my study. to phd. that's what i want this year. hope that i can achieve that. hopefully.

and a baby?

perhaps..

:)

simple question

one day, one of my colleagues asked me this question;

"if your are a monitor of a class, if you know that your classmates didn't come but the attendance was signed, what will you do?"

and i answered'

"if they are small children, i'll report to the teacher. if they are adult, treat them like an adult, it depends on them to not come to the class. they have big brains, they know how to manage themselves."

just a self-thought for today.