Thursday, December 2, 2010

tips untuk kurus dengan cara senang

oh, macamlah senang sangat kan..

well, tidak ada benda senang dalam dunia ini. tapi ONCE aku pernah rasa kurus..

jika dilihat pada gambar-gambar lama - 2 years ago aku rasa best sebab aku rasa ringan dan tidak menggelebeh..sekarang tidak lagi! this is me, two years ago..

yah, ME, yatie, azmilia, saadah, piah and ina.

me now boleh tengok post sebelum ini. latest! after kahwin! my GOD!

jadi di sini aku bagi tips kepada diri sendiri untuk mencapai tahap BMI normal *sekarang overweight -_-"* sebab aku berazam nak kurus ni!

1. berjalan kaki sekurang-kurangnya 30 minit sehari - setiap hari! ~ ya, tips ini tidak mudah. tapi, tapi cara hidup memang penting doh! kalau asek malas memanjang terdampar macam singa laut nak ambil air kat dapur pun MALAS jangan HARAP nak kurus...

pengalaman aku: dulu aku tak ada transport. jadi dari kolej ke fakulti, aku jalan kaki, around 15 minute jugaklah untuk PERGI sahaja. balik pun 15 minit juga. jalan adalah berbukit bukau, melibatkan anak tangga setinggi sejengkal setengah. lunch hour juga kena jalan 5 minit, balik lunch naik tangga lagi.

2. kurangkan makan nasi - oh, nasi memang makanan ruji negara kita, tapi jika mahu kurus, nasi adalah penyumbang kepada lemak degil di perut kita. you know, from carbohydrate turns tu sugar to simple sugar, to fat. aku ingat asid lemak dan gliserol je! sungguh pathetic terlupa mata pelajaran biologi masa matriks dulu..-_-"

pengalaman aku: dulu, satu hari satu kali je makan nasi. bila makan, penuhkan pinggan dengan lauk kemudian baru letak nasi so that nasi tu tempatnye sikit je. haaa kuranglah makan nasi! :)

3. tak salah nak makan semua - tapi berpada-padalah! kalau teringin makan burger, makanlah! tapi janganlah makan sampai setiap minggu or setiap hari...sebulan sekali pun ok. nak air coke, minumlah! janganlah digogok sebotol dalam satu hari. secawan sebulan cukuplah. kalau teringin makan je! tapi dalam amaun yang sedikit...

pengalaman aku: dulu aku makan semua, cuma dalam kuantiti yang sedikit. eh macam kat atas tulah!

4. makan malam yang ringan - malam boleh makan juga. tapi yang ringan-ringan aje.

pengalaman aku: dulu aku hari-hari pergi dating. setiap kali berdating mestilah pergi makan. setiap kali makan, aku akan order bihun tomyam atau bihun sup dan air suam. itu memanglah tak dikira ringan. tapi ringan jugaklah bagi aku! sebab dah 30 min jalan kaki setiap hari jadi bolehlah makan kan..

5. makan malam sekurang-kurangnya 2 jam sebelum tidur - takkan lepas makan terus macam ular sawa. jadi lebih baik kasi rehat perut tu dulu, then baru tidur.

pengalaman aku: balik dating pukul 9 pm *baiknye* jadi lepas tu memang tak makan dah. terus pergi lepak bilik member sampai 11.30 lepas tu tidur.

kalau ada mood sambung lagi..

bai!

4 comments:

  1. Okay, aku pun dag gemuk. Nampak tak flabby arms aku and perut tapi sbb aku inhale (coverline baik punya) so tak nampak :P

    Anyways, the above method works. I did the same thing 2 years ago ;) Alah the main point exercise and eat in moderation :)

    ReplyDelete
  2. yah ko model, still look slim until now! tapi betollah inlet kena kurang dari outlet..exercise is the main thing tapi malas nyeeeee...

    by the way gambar itu setelah kita pekena coke ais kat tanah besar kan? oh surgaa....:)

    ReplyDelete
  3. Tu kat masjid kristal kan? Lepas or sebelum makan ice-cream. Miss you girls. No more holidays lah sbb korg dah kahwin :P Sigh

    ReplyDelete
  4. babe! still boleh pergi holiday...!ko je yang bizi kot....:( anyway bila ko free so that boleh ronggeng rokiah lagi?

    yup, tu kat masjid kristal...

    ReplyDelete