Friday, December 24, 2010

PMR straight A's!

semalam result PMR keluar, jadi adik aku adalah salah satu candidate nyer.. maka berdetup detap lah jantung budak kecik ni sebab takut result tak straight. dia target nak straight jerh..

jadi semalam result keluar, alhamdulillah straight A's. congrates to her...

11 tahun dulu, aku ambil PMR juge.. tapi tak harap sangatlah keputusan yang cemerlang. dulu aku sekolah arab, maka 9'A lah kiranya kalau dapat straight A's pun...arab aku tak pandai, kemahiran hidup last-last minit baru nak baca, bahasa melayu mungkin lah ada harapan sikit, yang lain aku tak ingat sangat tapi aku suka matematik puan azizah ajar masa form 3. oh ye, geografi juga selalu tidur dalam kelas sebab bagi aku tak best. eh sejarah pun. hmm, macam semualah! kirenya muka aku ni memang muka tak ada harapan lah!

tapi Alhamdulillah dapat juga straight A's. lepas tu pindah sekolah kat kelantan, lepas tu nangis banyak kali sebab sekolah tu tak best.. T_T

tu bukan main point nya..

main point kat sini, even PMR tak dapat straight pun tak semestinya tak boleh jadi doktor or engineer..

adik aku yang lelaki tu tak dapat straight A's jugak masa PMR, boleh je pergi oversea...

member aku ramai je yang tak dapat straight A's dalam PMR boleh je pi oversea. dah jadi doktor pun..

yang aku dapat straight A's masa PMR dulu hah, sekarang tengok jadi ape?? - gaji pun tak sampai rm3k even dah nak masuk 27 tahun.

jadi kalau tak dapat straight A's pun takpe. A sekarang macam dah tak da makna sangat pun...

even masa SPM kalau tak dapat straight A's pun boleh jadi doktor. tapi itu zaman aku lah. zaman sekarang tak tahulah..tapi zaman sekarang mereka-mereka gilakan A tu macam melampau sangat pulak aku tengok. macam bilangan A tu adalah penentu segalanya. aku memang tak faham. tapi cikgu-cikgu mungkin faham kot...

itu sebab aku tidaklah teruja sangat bila ramai dah dapat keputusan cemerlang. cemerlang sekarang tak semestinya cemerlang untuk selamanya. tak cemerlang sekarang tak semestinya tak cemerlang pada masa depan. yang penting, pandai menguruskan diri sendiri. kalau tak pandai pelajaran, boleh ambil bidang teknikal. jadi technician gaji lagi tinggi apa, dengan OT nye... jadi macam cousin aku amek job buat wiring pun duit masuk dengan hebatnya..

yang penting belajar mesti ikhlas lah kan... jangan kejar A je..

bunyi sangat pasrah kan? haha.. belajar dari kesilapan sendiri. aku bersyukur je dengan diri aku sekarang ni.. :)

anyway, congratulation again to all PMR student and to my sister. lepas ni pandai-pandailah memilih hala tuju masing-masing...

adios amigos...

3 comments:

  1. nak nangis bace entri ni.... 27tahun gaji xsampai 3k.... T___T
    (same like me...) waaaaaaaaaaaaa.....

    at least.ko bestla dah ade master...
    aku????waaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

    nangis lebam mata

    ReplyDelete
  2. eh janganlah nangis fashya...

    papehal kita kene meneruskan kehidupan kan...?

    :)

    ReplyDelete
  3. yeah..sgt setuju..jumlah A tak menjamin seseorang itu akan terus berjaya dan dapat kerja dengan tangga gaji yg tinggi...huhuhu...

    ReplyDelete