Monday, March 29, 2010

hari ini balik awal. rasa nak shuffle sekarang..

i supposed to meet Dr K today. she should be coming to U.km, visiting my lab and maybe interested in joining us. but that didn't happen. we talked through the phone, and we agreed to meet at hotel nikko at 4.30 pm..

because i am new, and i'm quite afraid to ask for a short leave, and at the same time i really want to meet dr K. so i dare myself to meet the manager and ask for a permision. rasa macam serba salah pun ada sebab nak mintak keluar pukul 4. then she asked 'sempat ke balik sini semula?' 'saya akan balik sini semula' aku kata dengan penuh konfiden.

'takpelah, you balik terus lah' manager macam redha. i feel guilty but i promise i'll come 1/2 hour early and home a bit late! i promise (tak la i cakap macam tu.. dalam hati je)!!

so i drove to ampang, looking for niko hotel tak jumpa jumpa. i drove around ampang, rupanya dekat gile dengan klcc. aku sudah gelabah, it was almost 4.45pm. i promised to meet her at 4.30..ArrRgH..

so there, i meet her at the lobby. just for 10 minutes, i explained everything about my thesis talk about my work a bit, and my future (ceh my future). she actually wants me to continue phD abroad. she even gave me a name of a potential supervisor. she just beleive that i can do better than being an RO..

awwwww... that is why i like her so much. she believes in me and she helps me a lot..! everytime i see her, she just show me the way! i wish all the supervisors are like her. tak semua macam tu..:(

so now, i dalam dilema. it is good to study abroad. it is good to gain more experience and strive to become a dr or a professor. niat dalam hati memang nak sambung belajar lagi tapi....

huhu..what say you?

Sunday, March 28, 2010

banyak jalan luas pemandangan..

dalam ada isi frying pan dengan set senduk. tak da kotak jadi bungkus macam ini saje.. :)

aku ingat merlimau tu dekat, jauuh rupanya. mungkin rasa jauh sebab 1. pergi jemput kak dihah kat stesen komuter, 2. ambik kak azie kat ttdi, 3. ambik olie kat seri kembangan, 4. isi minyak dekat seremban dan beli makanan ringan, 5. baru sampai rumah kak tini kek merlimau..sebab masa pergi, bersemangat waah! besarnye rumah kak tini. cantik nye kak tini..!encik azmi sudah bising suruh singgah rumah dia kat batu pahat. dia kata dekat je pun...

kemeriahan melanda..

jadi sudah berjemba dan berjumpa dengan semua orang dan bertukar-tukar berita, tangkap gambar, makan nasi kenduri lepas tu balik. on the way, semua orang nak pergi nilai 3 jadi nak singgah. sepanjang perjalanan asyik cerita pasal persiapan kahwen, maklumlah kak dihah pun macam around the corner jugak kawen nye..
sebab orang bising betapa bestnye nilai 3 maka pergi tengok dan survey survey saje.. memang banyak kedai cenderahatila, kain kawen la, lepas ni aku nak beli semuanya kat sini. dah jumpa kain langsir warna ungu yang sangat cantik!! terus target nak beli kat situ next time. even dapat idea nak buat hantaran macam mana nanti, dan nak beli carpet dekat situ jugak. doorgift pun nak beli kat situ jugak..eeeeh, ni semua pengaruh kak dihah..:P
sambil jalan, sambil gosip tahu!! sebab mengantuk, boleh pulak pergi lepak dekat kopitiam thankQ pekena white coffee. terus aggresive, dan terus segar, terus gosip sepanjang jalan!! terus berangan-angan nak baju macam ni, nak pelamin macam ni, nak carpet macam ni untuk kawen nanti..memang heaven pengantin tempat ni. yang tak kawen lagi pun terasa sangat nak kawen..!
jadi maghrib baru sedar diri nak pulang. ingat nak singgah rumah oli untuk solat, tapi minyak dah takat E lepas tu takut tak sempat oli nak solat sebab tak boleh jamak, lepas tu eh, jom pergi putrajaya!! kita pergi solat dekat masjid besii naakk!!

waaah! mendapat sokongan ramai! lepas tu tersu pergi isi minyak dulu, lepas tu cari masjid besi tak jumpa..8.30 baru jumpa, masjid sangat cantik! sangat cantik siap ada eskelator lagi, open terus menghadap jambatan putrajaya tu. cantiiiik sangat!! lepas solat terus balik. balik hantar oli dulu dekat seri kembangan, hantar kak dihah dekat cheras, hantar kak azie ke ttdi, lepas tu sampai rumah around pukul 11 lebih..penat gille! nasib baik bawak auto..nasib baik..
hari ni cuti yey, besok sudah mahu kerja balik. besok dr K nak datang, manager ajak dia pergi tengok lab sekali. besok jugak nak pergi hantar barang sikit kat rumah bangi. ya, aku nak duduk bangi ni. dah tak larat nak mnghadap jalan jam hari hari. 3 jam perjalanan balik memang tak mampu aku nak hadapainya (jumaat sebab hujan lebat dan jam dari sungai besi sampai kepong, teus nangis dalam kereta T_T).

Friday, March 26, 2010

mahu complain ni..sila dengar

di tengahari jumaat yang mulia ini, macam biasa tiada orang jadi boleh tulis blog :)..

berbalik kepada persoalan minda dan niat bercomplain. aku terus teranglah di sini. aku mahu kawen. aku dah bertunang maka aku akan kawen dalam masa dekat tak dalah dekat sangat. jadi adalah wajib untuk aku membuat persiapan (konon-kononnya).

dan aku sangat tidak bersemangat untuk membuat persiapan itu..

malah tidak excited pun..

malah sangat stress bile lihat blog perkahwinan kebanyakannya sudah berkahwin dah bercerita mengenai anak.. aku kena search semula dan korek semula post-post lama. kalau mereka label kat situ 'perkahwinan' then easier for me la..

and tak banyak cerita tentang harga pakej. kena mintak quotation. aku rasa macam beli barang lab pulak. patut senang bagi aku tapi sebenarnya aku malass..

dan aku sayang duit dengan duit yang ada. aku sayang bila nak spend untuk pelamin dan bunga plastik. yang lain aku tak kesah KOT. cameraman aku nak harga rm500 je tapi gambar superb. aku nak pelamin superb jugak dengan harga rm500 jugak. persalinan nikah ka kawen ka aku tak mau - nak buat sendiri. oh ya, siapa pandai make up sini? aku mahu upah kamu dengan harga rm200 max. boleh ka? dont worry, asal kamu boleh cover lebam mawah mata kau ni dah cukup. ingat mahu upah sepupu tapi karenah birokrasi. mungkin aku akan nego lagi bab ini.

dah aku dah bercerita mengenai perihal kawen. jadi officially blog ini akan cerita jugak hal-hal kawen seperti blog blog perkahwinan yang lain.

~

Wednesday, March 24, 2010

do this miss that, do that miss this..

it's been almost two weeks working and i realize that i like this job. the time is flexible, i can eat at my own desk, i can wear jeans.. i do labworks, read journals, manage all the purchasings, same old thing that i did last time in u.tm. but this time, i'm in kl, staying at my own house, sometimes drop by to see encik azmi on my way home..

but i do miss the safety cabinet, pipettes, cell culture works, the cells, the incubator, the plate reader, the OLD autoclave machine, liquid nitrogen tank!

but back there while doing all the cell culture thing i did miss my lab during my undergrade era, i miss the molecular work, the pcr, the PAGE, the gels, the stress! the baaaandss...

and when i dealt with the bands again, i miss the cell pulak..

that's why i said, do this miss that, do that miss this..

Tuesday, March 23, 2010

jomlah ajar anak tentang seks..

sebelum aku proceed aku mohon ampun dan maaf dulu sebab aku perempuan dan aku tak bermulut seperti perempuan hari ni. kalau nak jaga hati yang suci maka jangan teruskan pembacaan...

every morning, satu jam perjalanan aku pigi kerja hari hari aku dengar farah and faizal bikin pecah gegendang speaker radio aku. best gile aku boleh gelak sorang sorang dalam kereta. but today, bila hotchat mereka tentang pendidikan seks, lepas tu dengar pulak komen yang entah apa-apa terus aku tukar siaran. aku tak sanggup dengar...aku lagii tak sanggup dengar pendengar-pendengar poyo bagi respond or komen pasal ni. tak relevan langsung (tak semua)..

sebab aku tengah drive dalam kereta dan tak ada handsfree dan sebab telefon aku dalam beg dan kalau call pun belum tentu dapat maka aku mahu luahkan perasaan aku (macam nak bercinta) di sini. benda ni sangat basi. aku tak suka discus benda basi tapi sebab benda yang nak aku luahkan ini pun dah nak basi, baik aku kasi tumpah kat sini dulu sebelum dia betul betul basi..

first;

pendidikan seks? aku rasa pendidikan seks kat sini bukan main reason nye.. pendidikan seks bunyinya macam nak buat silibus bab 1: anatomi skrotum, bab 2: anatomi oosit primer bab 3: persenyawaan sperma dan ovum..blablabla..aku rasa budak tu sendiri BODOH macam kau tak boleh study sebab akibat kau merogol sesama sendiri nanti jadi BABY..shit! takkan tak tau kot kalau betina dengan jantan bersenggama akan jadi apa? aku rasa mungkin mereka tidak tahu apa maksud sexual intercourse kot..sila translate dalam bahasa melayu. mungkin mendayung sampan laju2?

second;

condom remains taboo! di kalangan orang MELAYU, perkataan kondom susah nak dengar. tapi yelah, takkan rakan-rakan semelayu mahu bersembang dengan aku macam eh, semalam kau dengan boyfriend kau berkondom tak? ok tak ye jangan mengada ngada nak salah faham pulak! aku perempuan naive (tiba-tiba, tapi mencarut macam syial kat sini) but seriously, we are talking talking about LIFE here. budak-budak dengar sini!

"lebih baik invest kan rm 2 dari terpaksa menanggung rm 200,000 untuk membela seorang manusia baru...!"

kau dahlah malas nak beli kondom, malu konon dah kau bermukah tak malu pulak dah buang bayi tak malu pulak lepas tu tulis 'tolong jaga budak ini' sambil balut kain lampin sampai budak kena hurung semut sampai yang MATI pun ade! gilak! aku tengok banyak je kat kaunter jusco tu ko beli je la satu kalau malu sangat kau sumbat tampon wanita kat hidung supaya orang tak perasan kau adalah orang yang sama yang beli shushi kat jusco yang sama! gille!

third;

kes ibu tunggal tanpa lelaki yang dikahwini ini hampir semuanya adalah berumur 15 tahun ke atas! and aku tak pernah dengar lagi dalam metro 'budak lelaki 14 tahun membuntingkan seorang wanita. so, TOOOLOOOOOOOOOOOOOOOOOONGLAAAAH tumpukan perhatian pada matapelajaran sains tingkatan 3 BAB 1 weh! kau tak score bab lain pun tak pe tapi tolonglah score bab yang satu ini..honestly, bab ini adalah bab paling best dalam buku teks SAINS kau (bukan aku kata, kawan aku kata). lepas itu kau FOKUS kan pada ayat

'teknik pengunduran adalah salah satu teknik dalam perancangan KELUARGA namun teknik ini memerlukan keazaman yang tinggi.'

aku sangat sure ayat itu ada dalam buku teks tersebut. tapi sekarang aku tak taula mungkin dah bertukar ke bahasa inggeris ke hapa kau orang lembu semua tak faham sampai nak ingin harus melakukan teknik pengunduran sebagai kaedah paling utama. aku rasa mungkin lembu-lembu ini mahu menguji keazaman diri masing-masing kot..

fourth;

parents puh-leaaaaaaaaaaaase...do tell your children what is wrong and what's not. aku tak mahu usik hal agama seerti pendidikan agama sejak dari kecil itu penting ka hapa ka sebab aku bukan nak buat karangan bertajuk 'masalah sosial yang menular di kalangan remaja yang sial pada masa kini' tapi tolonglah berilmu untuk beritahu anak-anak mengenai pembiakan manusia tidak terkawal ni. aku boleh kasi contoh jika mahu;

"tengok bobo (kucing betina belaan) bunting lagi! baru keluar sehari jumpa kucing jantan, balik dah bunting....nanti keluar lah anak kucing tu. kau jangan jadi macam bobo pulak. mungkin mak ingat nak spay je bobo ni supaya tak beranak lagi. kalau kau macam bobo tu, aku spay kan ko jugak.."

haha, okaylah contoh agak tak relevan sebab aku tak ada anak lagi, kawen pun tak lagi, maka aku masih belum fikir nak jaga anak aku macam mana nanti (oooh! tiba tiba aku takut nak ada anak pulak...)..

fifth;

MEDIA MASSAAAAAAAAAAA!!!!! tolonglah kau jangan menggalakkan budak budak hingusan ini yang bergelodak jiwanya untuk terus menerus di input dengan perkara seks tak relevan. contoh: perkataan liwat aku dengar SETIAP HARI! perkataan seks luar tabii juga SETIAP HARI! minyak urut sensaoil wtf juga SETIAP HARI! sekarang aku dengar wangian MJ ka apa ka bermaksud malam jumaat (yang ni tiap malam jumaat - tak dengar dah sekarang). APAHAL TU? kalau hari hari telinga kau tadah dengan perkataan liwat, yang tak teringin nak berliwat pun nak liwat jugaklah wei! maklumlah jiwa remaja. tak remajala kalau tak liwat! shit! kau nak beritahu berita, beritahulah. nama pun berita. aku naik jelak tengok berita sebab kau mention perkataan tu setiap 5 saat mana aku tak nangis nak tengok berita...adegan bercium kau potong, lagu yang ada perkataan 'sexing me' kau potong..takkan perkataan-perkataan pelik tu pun tak boleh nak tapis sikit..sikit sikit dah leee..

~

mungkin kat sini dengarnya seperti aku menyokong untuk bermukah sesama sendiri. aku tak sokong pun, tapi bagi aku, kalau benda ni dah tak boleh dibendung lagi, bendunglah yang mana boleh dulu. macam penagih dadah diberi jarum percuma supaya mereka tak kongsi sesama sendiri supaya aids tak merebak tu contohlah. if you want to do wrong, at least do it correctly (macam ni kot ayatnye). so sudah lah..aku penat pulak nak fikir lagi..jadi renung-renungkan dan selamat beramal lah kamu semua!!

Monday, March 22, 2010

aku mahu meluahkan kerisauan ni..

baiklah..





bersedia??





ye, saya bersedia..





OMG betul kah aku dah bersedia ni??





haaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! dah kot...





aku dalam fasa gila, maka maafkan aku..





aku cuma mahu tulis sini yang aku kini sudah berdarah manis. eh eh..





haha..betulkah aku ni?





masih dalam mode tidak percaya kepada diri sendiri....





dah bai..



Sunday, March 21, 2010

i admit, i tengok tari tirana..

i even watch hotel mania.. okay wut even macam malu nak ngaku..hahah! dem..

well, this song is awesome, aku yang sensitif bangat ni pun terharu haru melihat dan mendengar nye, jadi mari kongsi. memang typikal storyline tapi tolong hayati tanpa berfikir boleh ka? cuba layan feeling itu sikit..


huhu..sedeh tak sedeh tak ni? cis, siapa yang kata tak sedih for sure u ol takde feeling halus macam i, i tak nak pedulikan u ol..blah sekarang..

and actually siapa heh sabhi saddi ni? penat aku cari lagu ni sabhi saddi yang muncul aku ingat lagu hidustan ka..by the way, suara you sedap gila la sabhi..nanti i book u untuk buat persembahan kat majlis kawen i yeh..pastu jangan lupa nyanyi lagu ni tau, kasi i nangis kasi make up cair.yeh yeh yeh..hah, gatal..

Saturday, March 20, 2010

i want you to think..

kamu kamu kamu semua bayangkan (saje nak kasi kata jamak kamu, letak perkataan kamu banyak banyak) ibu suruh belajar rajin rajin maka ali pun belajar rajin rajin.ibu kata bila besar boleh tolong ibu dan bapa, nanti boleh jadi kaya jadi ibu dan bapa tak payah jual taugeh lagi di pasar. ibu dan bapa boleh goyang kaki sebab ali sudah jadi doktor. ibu dan bapa juga berharap ali dapat merawat mereka apabila mereka sakit nanti. paling tidak pun ibu dan bapa boleh dapat khidmat nasihat percuma bagaimana untuk menjaga kesihatan diri. ibu dan bapa sangat berharapan tinggi. jadi ali pun belajar bersungguh-sungguh.

sekarang ali dah besar, ali dapat ambil kos doktor. jadi ali tidak mempedulikan pinjaman ptptn lalu meminjam dari mara dan terbang ke luar negara. ali pulang dengan segulung ijazah. sebab ali dapat keputusan cemerlang, ali tak payah bayar pinjaman (aku jeles nih), ali dapat jadi doktor tanpa dapat merasa keseronokan menganggur. niat ali hanya satu untuk menolong ibu dan bapanya bila dapat gaji bulan-bulan nanti.

ali ditugaskan di selatan tanah air. disebabkan oleh kerjaya ali yang cemerlang, maka tidaklah ali dapat pulang ke kampungnya di segambut itu. mahu tidak mahu, ali terpaksa menanggung rindu, jadi dia pun selalu telefon ibu dan bapa. nak main facebook sambil tukar tukar gambar ali memakai labcoat doktor tak boleh pulak sebab ibu dan bapa tidak pandai dan tidak high tech. jadi ibu dan bapa juga rindu dan sedih kerana ali tak dapat pulang. yang dapat adalah duit yang dikirimkan ke kampung setiap bulan. banyak tidak lah banyak, boleh jugak lah mereka hidup dengan sederhana senang di segambut itu.

hari demi hari berlalu. ali masih sibuk dengan tugasannya. nak bercuti payah, asyik oncall. asyik kena marah dengan senior doctor. tapi hati ali tetap tabah menghadapi dugaan. ibu dan bapa bertambah rindu. ali, bila ali nak balik jenguk ibu dan bapa? tanya ibu. ali sibuk ibu. jawab ali.

tak lama lepas tu, ali jumpa awek. maka mereka berkapel (couple). awek ali sangat cun, kerja nurse pulak tu memang snagat seswai. sudahlah ali sibuk dengan kerja, sempat pulak mengurat nurse, jadi ali juga sibuk bercinta. bile sibuk bercinta, ali pun terlupa nak rindu ibu dan bapa. ibu dan bapa masih tunggu. ali pulang ke segambut tak sampai 2 kali setahun telefon pon jarang sekali, balik pun sekejap je. cutinya tak ada, kata ali.

sampailah ibu dan bapa sakit. jadi telefon ali marilah lawat ibu. jadi ali pun balik jugaklah terpaksa meninggalkan awek yang cun itu. tapi apakan daya, ali hanya mampu melawat, bukan merawat. sebab sakit ibu dan bapa dah teruk sangat. ibu dan bapa rindu ali.

setelah sakit tenat, ibu dan bapa meninggal dunia. ali sedih tapi sedih sekejap aje sebab sibuk dengan kerja dan awek. kadang-kadang teringat pesan ibu dan bapa, lepas jadi doktor, boleh tolong ibu dan bapa.. tapi nak buat macam mana, mereka dah tak ada..

end..

opp, belum habis lagi. gila asyik bercerita macam mak nenek aku ini. tak sebenarnya aku ingin ajak kamu semua berfikir, ini adalah realiti. kebanyakan ibu bapa suruh anak mereka belajar tinggi tinggi. aku mahu tanya ibu bapa. apakah yang kamu harapkan dari anak kamu? adakah kamu redha jika anak kamu belajar pandai lepas tu bekerja besar dan bagi kamu duit bertambun-tambun tapi jarang melawat kamu di kampung? atau kamu memang mengharapkan yang terbaik dari anak kamu untuk membalas jasa baik kamu selama ini? jasa baik jenis mana yang kamu mahu? atau kamu harapkan agar anak kamu upah seorang bibik untuk jaga kamu sebab anak kamu terlalu sibuk untuk jaga kamu? atau niat kamu untuk suruh anak kamu belajar adalah kerana Tuhan?

apa yang ibu bapa harapkan dari anak-anak tu??

itu yang aku fikir sangat sekarang ni sebab aku banyak sangat tengok drama swasta masa aku menganggur dulu. aku rasa semua ibu bapa memikirkan soal status..bukan dalam drama swasta je, dalam realiti pun sama. mereka sangat bangga jika anak mereka seorang doktor. boleh cakap dengan jiran sebelah rumah anak aku doktor, bukan macam anak kamu petani moden je. padahal yang anak dia petani moden hari hari balik rumah jumpa mak, bagi makan kat mak, masak guna air tangan sendiri untuk mak. yang mak ada anak kerja doktor tu dapat apa? dapat duit bulan-bulan masuk tu je. ada dapat jumpa anak tu? ada dia tolong basih pinggan waktu mak sakit pinggang? tak ada kan...?

aku ingat iklan kat tv pasal 3 orang bapak cina, bapak india, bapak melayu (1 malaysia). bapak melayu dapat tv. anak dia pos dari kl. terus bapak melayu bangga..ada anak kamu bagi? terus bapak cina and bapak india telefon anak mintak tv.

satu lagi iklan astro kot. mak bapak sunyi kat rumah. anak sibuk nak ajak mak ikut duduk bersama mak ak mahu. jadi anak pun belikan astro jadi mak pun gembira. jadi mak akan gembira bila dapat astro, anak tak payah balik kampung lagi.

aparaa..iklan sekarang macam makin rosak pulak aku tengok..

sekarang ni tak payah katelah, berlambak ibu dan bapa yang tinggal berhoneymoon dua orang..anak-anak semuaaa jauh jauh, diri sendiri jagalah diri sendiri. nak i love u ilove u pun tak berapa nak larat dah. jalan dan hencot hencot dah. nak buat macam mana, paling kerap anak anak balik pun sebulan sekali adaala menjenguk..yang baki 29 hari tu bercintalah mereka berdua. si ayah yang sakit lutut tu terpaksalah bawak motor pergi jugak ke pasar beli ikan dua tiga keping untuk si ibu, si ibu pulak yang cepat penat sebab semput tahap ke tiga terpaksa jugelah masak untuk si ayah. jadi macam mana?

jadi tulah. mungkin korang kata itu ikut individula..tak nak jadi anak derhaka jadi tak beri sumbangan tenaga, beri sumbangan kewangan pun jadilah. tapi cuba fikirkan, setakat manalah ibu dan bapa yang tua itu hendakkan duit?

aku rasa sekarang memang duit penting. tapi kasih sayang tu lagiiii penting...

kan?

*kadang kadang bukan kita yang nak kan semua ini..

Friday, March 19, 2010

blogging di tempat kerja adakah ia salah?

well, even the facebook is like a taboo in certain offices, maybe blogging can count as one to. i heard from oli that there is one guy who get fired because of a blog. know why? because he blogged about himself doing nothing while working and you are free to do other stuff like blogging and facebooking, something like that. my response? of course la terkejut kan. should be more carefull this time. i dont want to lose my first real job here.

and of course, siapa suruh mamat itu complain mengenai diri sendiri tak ada kerja. i mean, if u really do not have any work to do, should you published it? tak takut ke nanti bos baca? i even afraid if my boss or even my colleagues know about this. it is personal, it is another side of me.

and another one is facebook. personally, i hate facebook. i just opened it just to get 'networked' with friends. i used to play all the farmvilles and mafia wars in facebook. and i discover that i'm not that kind of person who commited in doing something unuseful. lainlah kalau aku tanam dapat duit dowh! and because of facebook, i have been 'kantoied' by my boss and dem sudah kena sound. shouldn't have done that azurah! should'nt have done that...

so, as for the question above, obviously salah lah! except for the one who 'work' as a fulltime blogger then suka hati u lah. even a blogger can count as a career rite now. best nye kalau career aku adalah blogger kan? i don't have to think about the congested roads and a new way (without facing the toll and the shortest way) to home.

ok, dah pergi buat kerja sekarang..!

Thursday, March 18, 2010

post for today

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
none

-am tired like hell..

Wednesday, March 17, 2010

tips bekerja (caution: entry poyo)

ewah, ewah kau bekerja sudah 10 tahun ke nak bagi tips bekerja?

ya baiklah adek-adek. kakak di sini ingin bagi jugak tips bekerja walaupun baru 5 hari kakak bekerja. kadang-kadang kakak poyo jugak nak bagi tips-tips ni. saje kakak nak berkongsi pengalaman kakak yang baru 5 hari bekerja ni kan. walaupun 5 hari bekerja, kakak dapat banyak pengajaran macam 10 tahun bekerja. jadi kakak nak kongsi jugak pengalaman kakak semasa 5 hari bekerja ini, kakak tak kira..

(pasti sangat annoying dengar ayat '5 hari bekerja' haha, padan muka)

ok, ok..mari sambung kepada tips ini. tips yang kakak nak bagi tak banyak. cuma satu je (kurang hajar kau azurah konon tips tapi satu je tips?tips apebende namanya!). tips yang paling penting dalam dunia dalam menghadapi suasana bekerja yang produktif dan kondusif adalah dengan menyibukkan diri anda ya adek adek. kata kunci di sini adalah 'MENYIBUKKAN DIRI ANDA' i dah capslock maka ingat kata kunci tersebut!

menyibukkan diri anda bukan bermaksud datang menyibuk ke meja encik ahmad lepas tu tanya gosip terkini mengenai kak som, ataupun pergi ke bilik puan habibah lalu makan berjemaah selama 4 jam dari pukul 2 sampai pukul 5 termasuk waktu lunch hour tadi (nama tak ada kena mengena dengan sesiapa)....maksud menyibukkan diri adalah menyibukkan diri dengan kerja adek-adek..

jika adek adek bekerja sebagai seorang akauntan, maka kiralah buku kira-kira adek dengan bersungguh sungguh, usah pedulikan masa yang berlalu. lekakan hati adek dengan kerja lepas tu eh? dah pukul 6? terus bungkus dan baliklah apa lagi!

nak contoh lagi? baiklah, kakak bagi lagi. masa kakak bekerja sebagai promoter alat permainan seperti machine gun, kereta kebal, kereta kontrol dan teddy bear, kakak sangat bosan pada mulanya kerana tak ada siapa pun nak beli barang kakak pada waktu weekdays (bukan weekends). jadi apa yang kakak buat? kakak menyibukkan diri kakak dengan mengelap semua barang mainan yang berada di bawah jagaan kakak, ye, kakak lap SEMUA! kemudian lap pelan-pelan sambil main alat permainan yang ada, lepas tu main susun-susun teddy bear sampai puas hati, lepas tu kira stock walaupun tak perlu kira stock, kemas store walaupun store tu takkan kemas walau 10 tahun berkemas, lepas tu kalau bosan jugak kakak pergi menyibuk kat bahagian baju baby dan tolong lipat baju baby yang customer dah sepahkan, lepas tu buat stock check lagi, lepas tu betulkan alat mainan yang dah rosak. ha, kan banyak tu kerja padahal promoter je..yang penting, cukup bulan dapat gaji kan...

mungkin kata kunci kedua di sini adalah 'MESTI SUKA BEKERJA' sebab kalau tak suka maka 9 jam itu jugalah kehidupan tidak tenang maka mahu balik secepat mungkin. ingat, besok kerja lagi jadi sampai bila? sampai bila adek-adek mahu 'tak suka pergi kerja tapi kena kerja jugak' dan 'tunggu masa untuk balik sedangkan jam baru pukul 9?' jadi tiada kepuasan bekerja di situ..

jika adek adek tidak berapa suka dengan kerja adek adek, maka cuba setkan minda adek adek untuk memandang positif dengan kerja adek dan anggap kerja tersebut sebagai 'PENIMBAAN ILMU'. fikirkan; aku dapat ilmu ini untuk kegunaan aku di masa hadapan, aku buat kerja ini untuk orang lain dapat manfaat, dan aku buat kerja ini kerana aku ikhlas..

jadi adek adek, kakak kata nak bagi 1 tip tiba tiba keluar 3 tips kan best tu dapat 2 tips percuma seperti beli satu percuma 2 kan? kan? kan? jadi akhir kata, peganglah tips tips tersebut demi mencapai konsep satu malaysia (memang tak ada kena mengena).

kan aku dah kata ni entry poyo..

dah bai!

Tuesday, March 16, 2010

you really love that..?what? the city? - lipstick jungle

masa zaman berhingus masa tu sangat fresh graduate, fresh graduate yang betul-betul, bukan tipu tipu macam sekarang ni tau, baru nak belajar cari kerja, baru nak belajar cari kawan yang 'out of league' atau 'out of the comfort zone'. lepas tu terpaksa jimat dut untuk hidup sebab ptptn dah habis buat beli top up. masa tu top up sangat mahal. lepas-lepas tu baru ada top up rm 10 tapi tetap mahal. lagi mahal dari pakai line sebab seminggu boleh habis around rm 120 untuk top up je.. eh dah dah bukan nak cerita pasal top up tu..

lepas tu bila dah cukup-cukup makan tu, masuk skim l.atihan graduanla kan sebab macam dah tak ada harapan nak dapat kerja tetap mahupun kontrak, tapi gigih juga nak join skim itu sebab dapat rm 500. masa tu, ada jugak yang tak pandang setakat rm 500 sebulan baik aku kerja promoter je. tapi aku fikir sebab ilmu, sebab nak pursue hidup sebagai seorang yang menghargai ijazah yang ada, maka teruskan juga. mula-mula kelas di shah alam, jadi berulang dari rumah ke shah alam. jumpa kawan nama fiza, dia bawak kereta neo kaler maroon cantik. dia juga macam aku tak ada kerja terus dalam hati wow, abah you kayanya belikan you kereta neo. nasib baik dia bagi aku naik sebab aku bagi (not aku bagi, abah aku bagi) dia tinggal rumah aku yang lagi satu. jadi dengan rm 500 kami berulang dari kepong ke shah alam. mula-mula ingat nak naik kereta neo pergi shah alam..tapi malang tidak berbau..

baru first day attend kursus, kawan terlanggar kereta orang dekat round about shah alam. terus terbang rm 500 lebeh sebab nak betulkan lampu depan yang robek. sebab aku ada sekali dalam kereta, abah aku bayar yang lebih, yang lagi rm 500 tu kawan aku bayar. lepas tu terus decide nak cari jalan alternatif sebab fikir duit minyak makan harga yang tinggi untuk ulang alik dengan hanya rm 500 seorang.

jadi kami cari jalan, masa pergi kami tidak tahu arah mana harus dituju. lalu ambil komuter ke shah alam. naik teksi sampai rm 10..sama je..

bila tanya kawan lain, ada juga yang tinggal jauh dan naik bas sampai kl sentral. jadi kami ikut mereka, kami jalan ramai-ramai dari tempat training sampai tepi jalan besar untuk tunggu bas. kami hanya perlu rm 3 pergi balik untuk naik rapid kl. perjalanan sangat seronok. sebab bukan kami yang bawak bas..kami tukang duduk je..selalunya kami dapat tempat duduk. pernah jugak kami sembang dengan aci yang fasih cakap bahasa melayu. dia nak turun kat brickfield.

lepas kami sampai kl sentral, kami tahu orang balik kerja akan berduyun tiba di kl sentral untuk pulang ke rumah. kami lambat-lambatkan diri, pergi sembahyang asar di kl sentral kemudian pukul 7 baru turun tunggu train. sampai rumah kawan aku masak, makan, tidur pukul 10. paling lewat pukul 11.

besoknya, sebelum pukul 7 pagi dah bertolak, kalau lebih dari pukul 7, keretapi macam sardin jadi bergegas bergerak sebelum matahari terbit. lepas tu sampai kl sentral ambil bas pertama. sampai shah alam, ambil bas kedua untuk pergi tempat training. sampai tempat training, jalan kaki 500 meter untuk sampai bangunan tu. ada 2-3 kali kami kena kejar monyet sesat.

semua kami hadapi dengan rm 500 sebulan. kadang-kadang abah support sikit. tapi aku happy je. kenapa tah! sebab abah support ke? tapi aku akui aku jumpa kawan paling best dalam dunia. 2 minggu saje pun dah cukup kasi cap dalam ingatan. aku ingat kita buat presentation pasal iklan kat tv, kita buat iklan maxis. lepas tu kita punya nama kumpulan adalah laboost. bila cikgu tanya kita terus tunjuk botol air jenama laboost. sunggu bernas idea itu. kumpulan kami suka gelak. waktu cikgu tak ada kita main permainan pusing botol laboost. lepas tu ada kertas kecik-kecik. konon macam main wheel of fortune la..aku ingat lagi bila pusing botol tu, botol tu terarah pada kawan aku, lepas tu dia cabut satu kertas. dia dikehendaki untuk berjalan ulang-alik depan kelas sampai orang tanya 'kau kenapa?' tak sampai 2 minit, terus member lain tanya 'weh kau kenapa?' terus kami gelak. yang main ini hanya kumpulan kami sebab kumpulan kami gile cool..

aku tak pandai bercerita. tapi main point kat sini walaupun aku ada rm 500 saje, aku mampu hidup bahagia walaupun ada sedih sikit bila orang pandang serong pada kami sebab kami tak kerja lagi., macam kami tak laku. tapi kami tabah tahu! kami macam ada satu unkhuwah yang kuat. even kawan rapat aku sampai sekarang adalah dari sini. sebab kami tahu susah payah hidup dan kami boleh survive. kami ini semua sama. tapi still, kami bahagia. aku bahagia, aku gembira.

wang bukan segala-galanya..

"you really love the that?"

"what? the city? nope"

satu hari nanti jika aku dan bakal suami sudah kumpul banyak harta, aku mahu pindah ke kampung supaya aku boleh rasa bahagia aku masa aku dapat rm500 sebulan dulu..

~

Monday, March 15, 2010

she e-mailed me..

its been a long time since dr K and me exchanging emails. last time was november last year. and this year she is in JB but i'm not there. oooh! i really want to meet her!

when she emailed me just now, i immediately replied telling her that i am in kl, working and i really want to meet her, if not here in KL, i probably could come to JB but just on weekends. suprisingly, she have something in KL one of the weekend so we can meet here. awwww...that is so suweeet! now i know how committed my supervisors are..there are so cool..i'm touched!

i remembered the first time i met her, i was so scared, i speak broken english, she never discriminate, she always said well done in every little thing i did and gave a lot of idea in my work. truly said, she is the one who gives all the ideas in doing all those labworks. and she always open a way for me to continue my path during my time doing master degree.

so i am looking forward to meet her and show her my my rough thesis. hopefully there will be something to publish. unfortunately, this is her last trip to malaysia. i'm gonna miss her. :(

Sunday, March 14, 2010

mari menonton gambar-gambar repekan...



si cendawan besar dan bunga besar seperti dalam cerita Alice dalam tanah hairan (alice in wonderland)



the white rabbit seperti dalam cerita alice in wonderland jugak..



and the cheshire cat but without his grinn..seperti dalam alice in wonderland jugak..(notice: sebelah mata biru sebelah mata coklat!)


oooooooh! i want to watch Alice in wonderland!! is it good?

Saturday, March 13, 2010

the tremendous amount of cars


start bekerja semalam. jadi berulang dari kepong, ke bangi....again, kepong ke bangi...i do not know why do i agree to mom of staying HERE instead of renting a house. because, alasan beliau adalah boleh jimat duit makan and duit sewa rumah..

and that was all WRONG!


it is so stupid - bila memikirkan yang aku boleh survive dalam keadaan kereta yang banyak GILA! i mean it is CRAZILY A LOT! pergi, no problem...one hour is quite reasonable. BALIK?? congested dari tol sungai besi, sampai area nak masuk kl and jalan istana towards duta, and of course, jalan kuching.. that means, i will face the congestion along the way!!!! boleh lemau aku camni..aku tak tau nak buat ape. takkan aku nak keluar dari kereta sambil lari balik rumah kot? aku rasa macam nak nangis semalam bila aku balik pukul 6.30, sampai rumah pukul 9 malam. aku lapar pulak tu..aku lupa bawak buku pulak tu..aku stress pulak tu sebab jalan jam..


sakit perut aku bila fikir pasal jam yang melamau di kl, padahal kehidupan aku macam takde kena mengena dengan kl pun. rumah kepong, kerja bangi. jadi, adakah langkah lain yang boleh membuatkan aku tidak bersemuka dengan jam yang maha teruk ini?


satu:


mengkonsider perjalanan balik ke rumah pukul 10.00 malam. confirm tidak jam dah!


dua:


mengkonsider ikut jalan alternatif seperti dari bangi mungkin jalan sekitar selangor, mungkin consider masuk negeri sembilan atau pahang sikit untuk sampai area kepong..tak lalu kl..jalan pun smooth, sampai tetap pukul 9 jugak, minyak banyak digunakan..


tiga:


berpindah ke area yang berdekatan deperti di bandar baru bangi, atau bandar baru bangi (haha tempat lain aku taknak) supaya aku tak payah pening untuk menghadapi jalan yang mempunyai banyak kereta..perjalanan sepuluh minit, minyak makan skit, tak payah bayar tol..duit minyak dan duit tol, jika dikumpul boleh buat makan secret recipee hari hari..


~


jadi sebab aku pintar dan bijak, maka pilih nombor 3. so, before this job hunting on the go, terus tukar status ym, house hunting on the go. nak cari rumah or bilik sewa bukan senang pun. kalau dapat housemate baik maka bagus. kalau dapat housemate yang makan bersepah kat lantai pastu taknak kutip macam mana (u know what i mean)..


jadi dah tu je..panjang sangat entry ini maka babai...

Friday, March 12, 2010

i just wanna say thanks!

3 days in u.tm rasa seperti the shortest period ever! buat kerja kelam kabut gila, even presentation kak dihah aku datang lambat and blah awai huhuu..tapi padan muka aku siapa suwoh beli tiket bas awai sangat..

ayat prof;

"naik air asia ke?"

aku jawab;

"tak lah bas je.."

then, diri sendiri tiba-tiba sudah rindu pada semua orang. semua orang kat sana tu..semua orang kat rumah kamini, kereta kamini, hehe.. tak sempat langsung berjemba dengan all the girls..masing-masing dah sibuk. sempat jugak jumpa arbainah and azma si kecik itu..

and thanks to all! aku sangat gila sehelai sepinggang ni datang sane, maka meminjam itu dan ini pada orang.. mereka bagi pulak tuh dengan hati yang rela..maka terus rasa disayangi..awww...disayangi betul lah!

sempat hang out dengan budak-budak lab juga tapi sekejap je.. oh, and kak dihah lulus jadi dia bole grad master sudaa....ooh! jeles betull..dalam semua student lab aku, dia bakal grad second after kak ana! among the first bio.usahawan student after kak azie..how cool is that kak dihah?! see? you have the potential..rezeki orang nak kawen. jangan lupe jemput saya..

maka nak ucap terima kasih pada semua lagi..kamini especially dengan bantuan saga barunya itu..serius kejap sangat.. huhu..

i miss u all.

miss nudle too :P

Wednesday, March 10, 2010

moderate cold

seperti biasa tajuk tak ada kena mengena. ada aku kisah? tak ada..

i am in Jb rite now, doing so called 'kerja buat titisan terakhirlah konon!' so need to finish all of the business here before i start my career life (ceh career life). i admit that i miss all the scenery, miss all the annoying guards and the annoying bumpers, and miss the friends to..love the people whome i used to see in ce.pp saying hi and 'eh lama tak nampak' 'eh bila sampai' 'eh oh eh'. and the first person i met when i arrived there was my supervisor. he even surprised to see me.

so today, early in the morning, while i was walking from ce.pp to the faculty i actually enjoyed the scenery. the birds are chirping, the fresh smell of the humid air, small drops of rain on my face, the greens of the trees for the eyes, the calmness. there is no other place like here. refreshing! then i know how much i miss this place again..

so there, i'll be back to kl tomorrow. don't know when will i come here again...

Tuesday, March 9, 2010

proffesor hilbert...hi harold..

terpengaruh dengan cerita 'stranger than fiction' yang sudah ditonton dua kali..aku sedang bersengkang mata untuk siapkan draft thesis bagi persediaan menghadapi prof aku nanti.


argh!


penat nak tido..



ntah besok pukui berapa laa nak bertolak tu..huhu..

Monday, March 8, 2010

aku compile semua cerita dalam satu post boleh?

takut bosan tahap gaban menari cha cha tapi tak pelah, panjang dan bosan pun takpe aku malas nak pikiren..so, about being a volunteer for orchid day gila penat nak mampuih sebab most of the time kena berdiri kerana tidak ade kerusi, tapi aku and oli pinjam je kerusi kedai bangla kat sebelah. ye, aku bervolunteer bersama oli ni.

gigih tau aku and oli jual orkid macam nak gila pekik-pekik 'orchids for sale, 3 for rm5 and 1 for rm 5'. thanks to all yang sudi datang tengok booth dan beli. and there is one guy yang datang and secretely beli bunga untuk awek dia and when we asked him to sign for supporting us, gila ayat dia superb like equalities support women ape kebenda tah serius aku lupa. but we appriciate you guys for supporting us biarla yang terjual pun tak banyak mane..


and we had a blast macam biasa, walaupun pergi makan je, sebab oli dah nak pindah balik u.tm balik (huhu, sedihnya aku weh!)..jadi nanti lah, bila ada masa lapang (entah bila) kita hang out lagi..tak aci weh semua orang berkerjaya kat johore. aku tinggai sorang pulak kat sini..nanti best la korang berpoya hujung minggu! jeles akoo! :P and kami makan di timeless - sangat recommended sebab cepat dan chinese food yang lazat. the seafood mee, superb! udon black pepper pun besh..aku mintak watermelon juice, entah ape air yang dia bagi maybe some sort of cordial watermelon and it mixed with jellyish thing entah apa nama pun aku tatau, but still, lazat juge..patut order ice blended :)


so, there goes my day tiba tiba malas sangat nak tulis panjang seperti yang dijanjikan di atas. aku akan berangkat ke johore selasa depan. besok banyak lagi urusan yang nak disetelkan..so

da!!

Sunday, March 7, 2010

preparation for the orchid day..

remember remember i told you about my busy day? i told you about me being a volunteer remember remember (huh gatal nak suruh orang ingat jugak..)? yup, tomorrow is the day where oli and i will be selling orchids at imbi station! wehee! i don't know how to sell or how to promote, but i'll try my best..it will be a new experience for me..!


five stalks of orchids just cost you rm10

i was also helping them to pack the orchids last thursday, and draged my mom along on friday at the center (BCWA center). it was tiring but being in a place with loads of beautiful flowers and thinking of helping them in need made me happy. the orchids days are being held now, three (i heard they are extending to four) days from friday to monday.

so friends, people who read this blog, everyone, if you see those who wear pink t-shirt selling orchids and the breast cancer awareness merchandise all aroung klang valley, do buy at least a bouquet for your loves one, or for yourself and feel happy because all the money raised will go towards funding BCWA's work in providing and enhancing the psychosocial support for women affected by breast cancer, educating the public on breast health, equiping women with knowledge and awareness on breast self familiarisation (huh, its copied from the brochure).

and like i said just now, do feel free to meet yours truly (like i'm a rockstar or something :P) and buy the lovely orchids at imbi monorail station (other station also can one), and i will be wearing a pink t-shirt, maybe pink shoes, and pink tudung, and a pink wig and holding a basket of orchids.

so come and support them!

da!

Saturday, March 6, 2010

job interview 101

mengada-ngada gile seh baru 2 kali pergi interview terus nak post job interview 101 blah la haha..tapi aku mahu kongsi juge, jangan jadi macam aku pergi interview dan jangan jadi macam aku tulis resume...*sedeh*..

kes 1:

bajet untuk sampai ke destinasi adalah 40 minit. interview adalah pukul 2.30, lalu bergerak dari rumah pukul 1.30 pm. lalu jalan highway yang konfom tak ada jam, sampai lebuh raya kl seremban, tiba-tiba jam. hangen! macam mana highway boleh jam ni???

pengajaran:

kalau boleh mulakan perjalanan 3 jam sebelum! kalau dua jam belum tentu boleh sampai. JALAN KL SANGAT GILA. dia boleh jam bila bila masa sahaja!

kes 2:

memakai baju kurung warna purple yang sangat terang tapi dan tone down dengan tudung warna krim, konon boleh cover warna purple yang terang tu laa.. kasut warna hitam bertutup, dan beg hitam warna hitam juga.

pengajaran:

semasa pergi interview, selalunya disuruh memakai pakaian yang decent, conservative, warna pakaian adalah biru gelap, kelabu, atau hitam. jangan lupe itu. beg tangan perlu paling simple, jangan berserabut dan dan terlalu besar.

kes 3:

"tell me about yourself" zaman dulu serious tidak tahu apa yang patut dijawab maka segala mak nenek dikeluarkan seperti lahir di situ la, adik beradik 8 orang, tinggal dekat situ, itu ini..hahaaaa..dulu ye duluu..no wonder tak NAILED THAT INTERVIEW.

pengajaran:

search di youtube. macam-macam tips yang diberikan untuk menjawab soalan. search 'tell me about yourself' atau 'job interview'..bila interviewer tanya tell me about yourself (ini adalah perkara paling penting dalam dunia interview) jual diri anda seperti 'i have 3 years experience in research area, being involved in lots of equipments, learned a lot of things and developed myself to become independant and working in a group..bla bla...

yang penting 'BERSEDIA'

kes 4:

masuk interview room lihat semua dalam keadaan santai, diri pun rasa sangat selesa, interviewer pun sporting, cakap bahasa melayu je, boleh gelak-gelak lagi. tiba-tiba rasa macam member, boleh sembang-sembang. bila dah macam sembang-sembang, tiba-tiba mulalah terkeluar kata 'besar gila', 'macam buat harrass', 'saya redha saje' oh itu semua kata-kata pasar.

pengajaran:

kekalkan keformalan walaupun sessi interview tidak formal, tapi boleh berlagak informal, cuma perlu jaga kata-kata supaya tidak terlalu obvious pencemar bahasa atau perkataan yang tidak sesuai dengan situasi..

jadi itu sajalah. perlu ke panjang berjela-jela? jika bab penulisan resume memang aku tak boleh nak tolong sangat, tak cari juga di youtube, hanya bergantung kepada jobstreet. tapi jobstreet bagus juga, sebab resume aku adalah searchable, dengan tagline '3-years experience in research area' telah menarik minat (ceh menarik minat lah) company lain untuk panggil interview. bukan semua company iklankan kekosongan jawatan mereka, ada yang cari terus hantar email suruh datang temuduga. seriously, apa yang aku mintak, memang semua tak dapat lah..huhu..

sekian..

*aku sudah dapat kerja. hari jumaat depan start. jadi dapat pergi jb sekejap saje..kan aku kata, kita merancang Tuhan yang menetukan. terima kasih Tuhan, terima kasih semua sebab doakan aku..

Friday, March 5, 2010

woooooorkk looooooaaadd..

dua hari ini, orang penganggur seperti aku seperti sangat pelik jika ada kerja yang banyak. lainlah kalau menjadi amah, maka aku akan sibuk cuci pinggan, basuh baju, menjaga anak majikan, mencubit anak majikan jika dia degil atau mengelap hingus anak majikan, menyiram pokok bunga..

tapi yours truly tidak menjadi amah..

setakat baju untuk 3 orang, aku campak je dalam mesin basuh, lepas tu sidai. kadang-kadang mak yang buat. setakat 3 orang punye pinggan mangkuk, sepuluh minit pun tak sampai. setakat 3 orang DEWASA yang hidup dalam rumah ini, takkan bersepah lantai rumah dengan sisa makanan atau kaler pensil. jadi, aku tidak sepatutnya sibuk. pokok bunga pun tak dak nak siram..

oh, aku ada bagitau selipar buruk fake crocs aku dah kena curi dengan seorang (mungkin 2 orang) sialan jalanan di rumah sendiri? terus aku bising orang-orang kat kawasan rumah aku adalah kebanyakannya beruk, bukan orang. aku rasa berjiran dengan beruk sebenar pun paling kuat dia sepahkan depan rumah. paling kuat pun dia campak kasut fake crocs aku ke bawah. tapi beruk sebenar tak buang sampah berair depan lif. )**@&)^^@&#^(@&*^

ok, mari pulang ke pangkal jalan. mungkin nak fokuskan tentang semangat berjiran pulak lepas ni.

jadi yours truly sibuk adalah kerana semalam, terpaksa berurusan dengan sesuatu misi rahsia yang melibatkan dewan besar jadi perlu uruskan itu. lepas itu, pergi kedai untuk menguruskan misi rahsia juga dan beli barang untuk merealisasikan misi rahsia tersebut. jadi semalam adalah 100% melibatkan misi rahsia. (oh, annoying sungguh dengan perkataan misi rahsia itu..)

kemudian hari ini, mendapat panggilan telefon dari u.tm (labmate) tidak lain dan tidak bukan untuk mengugut aku hantar paper presentation last year..aaaargh! dengan bangga sebenarnya aku tak pernah tulis paper itu. jika aku hantar pada p.sz akan valid lagikah paper aku itu untuk hantar ke science direct (actually aku ada paper itu tapi tak siap lagi).aku beria simpan buat pekasam konon boleh masuk dalam journal berimpak faktor tinggi.

itu dah satu kerja..

kemudian, aku dapat panggilan telefon untuk attend interview buat kali kedua. ooooh, aku ingat interview hanya sekali sahaja, dan aku salah. jadi untuk menjamin pendapatan pada masa depan, maka aku perlu study semula company profile dan merujuk youtube untuk menjawab soalan 'tell me about yourself'. interview memang susah. aku harap dapat lepas semuanya...

jadi itu pun satu kerja..

dan tadi, aku pergi ke BC.WA sebab aku sudah daftar diri untuk volunteer pada orchid day nanti. sebab kasihan dan melihat usaha mereka yang gigih, aku pun pi tolong dan spent time kat sana. aku jadi tukang bungkus orkid. dalam hati besnyaa kalau jadi taukey bunga..banyak sangat orked yang cantek-cantek..oh! besok dah start orang jual orked dekat monorail station and some places in Klang Valey, jika nampak, belilah untuk sokong! rm 5 untuk 2 kuntum..belilaa belilaaa..

itu sudah jadi kerja untuk hari ini..
dan besok juga..

dan baru je kejap tadi, boleh pulak mak suruh carikan stepsheet untuk linedance dia and print..adoiyai, nasib baik kerja itu sedikit..but still,

satu kerja jugak...

dan sekarang, boleh pulaaaak pi update blog..well, aku update sebab aku nak keep track of my own life. at least, aku tau setiap hari aku buat ape..takdelah minggu depan or bulan depan aku tengok balik hidup aku yang belakang ni sambil kate;

"ape yang aku buat bulan tu eh?"

kalau aku tak ada aktiviti aku akan rasa diri aku sangat buang masa..sebab motto aku adalah satu hari at least buat satu kerja yang berfaedah. something usefull. jadi aku boleh tengok balik dari blog ni..

oi oi..dah merepek sangat panjang aku..aku perlu search 'how to be a good interviewee' dalam google..

daa..

oh yeah, wish me luck too...

Tuesday, March 2, 2010

perlu kerja keras sekarang!

ini cerita seminggu lepas punye. isnin lepas, arbainah call aku bagitau prof datang kl besoknye (thanks ina) so aku terus telefon dia buat appointment. then, bila aku pergi gigih pakai formal-formal ni rupanya ada press conference kat situ untuk ICB.WI - macam tahun ni ada juga harus abaikan, sebab tak kan ada harapan untuk hantar abstract atau nak present finding baru. aku tak ada finding baru..

jadi bile jumpa prof (tu pun aku kena tunggu lebih kurang satu jam, aku macam dah biasa), prof keluarkan semua chapter yang aku tulis dari dalam beg dia. oh aku sangat terharu melihat itu, memang niat beliau untuk berjumpa dengan aku..

jadi setelah bincang maka keputusan telah dicapai, ada betul kan sesikit je lepas tu prof kata 'ok, awak sudah boleh compile semua dan hantar kat saya saya nak tengok sekali lalu. '

aku kata 'betul ke prof? kena bind sekali ke?'

prof kate 'bind la macam awak hantar thesis tu..'

aku kata lagi 'prof betul ke?' kalau aku prof aku cepuk jugak diri aku sendiri.

prof kata 'yela, hantar nanti saya check sekali lagi lepas tu awak boleh hantar'.

i don biliv it...(ceh ceh terus i don biliv it). sekarang chapters semua dah siap, tinggal appendices, muka surat, tajuk..EDITING - benda simple tapi sebenarnya tersangatlah remehnyaaa! oh aku kena berusaha before next week..bertalu-talu permintaan suruh datang u.tm balik nih, nak suruh tengok viva, ceh macam aku hebat dowh! suruh checkkan presentation slides, and of course, untuk jumpa prof and hantar semua. lepas tu nak ugut prof untuk baca sekali harung tu dalam masa seminggu. so that aku boleh print 4 copies terus dekat taman U and terus submit...

mungkin itu hanyalah cita-cita dan perancangan aku saje.. aku beria merancang, Tuhan yang menentukan kan...jadi aku harap semuanya berjalan lancar..

berusahalah azura!

not in a good condition

i am having a very bad allergy reaction here. my face hurt, i can feel the mucus inside my face, and it hurt so bad and headache, running nose, i can't breath so well, i can't even taste the food. i was away to my kampung, meeting all the relatives because we have some sort of kenduri. we stayed in our so called fully furnished 'rumah baru' and it is very nice with the all new gate and awning, the house is very nice.

but the weather;

it was hot! it was raining only once for maybe 10 minutes, the fans were always switched on with the highest speed but still we can feel the heat. and i can't stand the mosquitoes! oh my God! maybe because of the heat and all the lalang next door (nobody lives next door) and shit i don't know why there are so many mosquitoes there. and my dad keep on spraying around the house and i feel like i'm the one who is poisoned by the insectiside. i had a sorethroat , that is the sign.


and not to mention, i'm allergic to dust. so my days in the new house was really not a great time for me. but meeting with all the families did make my days.

the cutest ever!

not in the mood. happy march everyone!