Thursday, December 31, 2009

sesi buang masa part 1

there's a lot to tell. lepas balik langkawi boleh pulak balik kedah semula untuk angkut barang lebih ke rumah di sungai petani. woi penat woi back and forth pi mai pi mai kedah kl.


bilik lama yang telah kosong..babai ya'll!
sebab kawan mak dari kl juge datang, maka pergi bawa mereka ke pekan rabu alor setar. jauh woh! namun sebab tak pernah pergi, maka pergi lah.

sebab kawan mak juga mahu pergi ke muzium padi melihat lukisan paling cantik dalam dunia menggambarkan suasana kedah dari gunung ape tak ingat nama, maka pergilah juga sebab saya juga tak pernah pergi. honestly, percutian begini memang buat saya muntah (melawat muzium dan pekan rabu - golongan makcik dan budak sekolah saje yang suka).

part paling digemari adalah pergi ke pusat sains negara cawangan utara. penulis sedang cuba untuk menguji minda namun tidak berjaya. huhu..

lepas tu hari ni bila dah ada kat kl, konon nak buat pasport secara beria, dan ajak mak pergi. mak tahu tempatnya merayaulah kami dua orang ke taman sri sinar (kot) lepas tu ramai pulak orang buat pasport (apesal ni? semua orang nak melarikan diri ke luar negara ke?). tujuan berpasport? -->konon ni pergi singapura. tapi sori rakan-rakan, saya tidak berjaya buat pasport. lain kalilah kita pergi singapura. lepas tu balik, mak ajak datang singgah sini pulak..

cendol wahab's. maggi goreng memang sedap gile, begitu juga cendol menyesal tak pilih cendol aiskrim main taram je kate nak cendol biasa. rasa bangga sebab dapat berjumpa dengan wajah sebenar gambar dalam sticker itu (:P). lepas tu balik buat kaca mata. amoi kaca mata kata saya jarang pakai kaca mata tu sebab selalu pening (yang mana memang pening pun sebab kaca mata sudah ketinggalan di mana tah) jadi sekarang, terpaksa jadi budak nerd perlu pakai kaca mata selalu.

dan malamnya pula:

encik azmi bawak pergi tengok raptai penuh (haha skema tak ayat raptai penuh?) di dataran merdeka. oklah sebab tak mahu poyo tangkap gambar pakai kamera phone dan jalan ke depan pentas dan snap muka budak-budak bunkface ini, maka tangkap gambar dari tempat duduk sendiri dan zoom. inilah hasil sampah saya, tapi still nak tunjuk jugak sebab bunkface best (tiba-tiba).

ok dah. nanti jangan lupa ikuti sesi buang masa part 2 saya pulak..

Sunday, December 27, 2009

mengeluh memang kebolehan semulajadi saya..


it is almost new year. so apakah resolusi saya? dah, malas nak bicara tentang resolusi. bicara tentang masalah pasti boleh release sikit.
u know what, these few days, rasa seperti sangat hangin kerana sedikit progress pun tak ada. literature review jalan merangkak seperti siput, paper lain untuk compound identification pun belum buat. draft dah ada itupun draft buat masa kat kampus dulu. timing sangat salah. mungkin keputusan untuk balik ke kl for good is the main problem here. not the timing.
i really thought that i manage to finish everything at home. ooh jangan harap. actually i'm really focus in doing work. i need scattered pappers around the room or table, and a very nice time to concentrate. usually around midnight. oh masa tu memang laju i buat kerja. last time was in langkawi, and it stopped there. no more info adding and scattered paper since that. sangat susah hati sebab i really can't do anything since that. last thursday, pulang dari langkawi and yesterday was the time for me to take a break and today pindah barang rumah naik lorry and my cousin dropping by. killed the time by watching titanic and filling up forms.
and tomorrow i need to follow the family balik kampung (the remain furniture and house stuff will be put there in sungai petani). of course lah boleh ke nak buat party scattered papers dekat kampung tu? i don't think so. internet excess pon tak dak. jangan harap. i insist tak mahu ikut but my parents wont let me. they said woh tempat ni bahaya. not just tempat ni, if saya ada kat rumah balai pun, they will tell the same thing. one thing about them is, they treat me like budak darjah 5. shit, i am almost 26. yeah, it's not about timing. its about the decision. i shouldn't be home early.
so now i just redha je. saya penat nak marah or mengeluh what so over. so i decided to go back to johore after balik dari kampung. and do my work.
entah bila nak habis master kalau macam ni..haih!

Friday, December 25, 2009

cerita sikit-sikit - langkawi



masih dalam mood tak mahu buat kerja.
rupanya hari isnin ari tu, beria stay up sampai pagi untuk tulis lebih kurang 3 muka surat termasuk 3-4 gambar untuk thesis, itu adalah petanda untuk sepelet selama beberapa hari. never mind, i lost my glasses so that can be a reason for me to not writin and concenntrating. nanti kepala pening pulak.
by the way, trip to langkawi was okay.. tidak boleh menandingi pangkor and perhentian for sure..now i learned something that bile bercuti dengan keluarga, saya tidak boleh naik boat laju pergi eagle feeding atau cave watching dan memancing. juga tidak berpeluang untuk naik banana boat atau pergi snokerling di laut lepas, fish feeding juga jangan harap. ye, sebab adalah percutian keluarga, adik beradik tak ramai, jadi bila mahu beraktiviti adventures begitu perlukan lebih ramai ahli. bukan saya dan adik sahaja. jadi aktiviti menarik hanyalah lawatan (macam lawatan sambil belajar) dan yang paling best pun hanyalah pergi tengok pemandangan menarik dari gunung mat chinchang setinggi 710 meter dari aras laut, bukan mendaki, tapi naik kereta kabel sahaja. and went to underwaterworld (tengok jugak) and beautiful beaches (tak mandi pun)..and animal feeding..but overall, it was okay..

Wednesday, December 23, 2009

today..


the best pic for today..
trust me, tensi juga kalau semua gambar tak ada muka sendiri..

Tuesday, December 22, 2009

musim kahwin..musim kahwin..





banyak wedding yang dah terlepas nih.
ini adalah kerana beri alamat rumah di kl, kemudian sebulan duduk Johor tak pulang-pulang..
padan muka mengapa bagi alamt kl?maka padan muka..!
tapi, bila sudah balik kl sejak seminggu lepas, saya pun datanglah ke wedding yang mana sempat.seronok ye kerana dapat bonding bersama rakan-rakan - especially azalea yang dah lebih kurang 2-3 tahun tak jumpa. oh menangis kegembiraan kami bila bertemu baru i sedar betapa i sangat rindu pada u azza! and of course satu wedding melepek dari tengahari sampai ke petang macam trademark pulak sebab time wedding tikah begitu, time wedding dina juga begitu time wedding wani pun begitu..hehe..
sementalah attend wedding, kerja masih tak berusik, usik sikit-sikit je. sekarang sudah duduk kl secara tetap, bila orang tanya, "oh, menganggur again!" dengan bangga okeh, dengan bangga..whatever..tapi sabarlah sayang, i dah pos surat permohonan u.sm itu. tapi i lupa nak baca bismillah bila masukkan surat dalam post box. adoi. tapi, marilah sama-sama berdoa supaya i dipanggil interview dan dapat jadi lecturer di sana dan senang hati sambung belajar lagi di oxford (saya tahu, berangan itu penting ye).
dan sekarang pula mengapa kau berada di langkawi? ye, memang keputusan yang dibuat sangat dikesali kerana habislah, tak buat kerjalah saya ini. tapi nak buat macam mana, dah terpergi (ceh, 'terpergi'). takpelah prof. nanti saya belajar macam mana nak guna skype pastu add prof yerh! nanti kita boleh bual bicara bersama dan tanya prof dah siap baca result and discussion saya ke belom? hehe..
anyway, maybe bulan 1 nanti akan berangkat ke johore semula untuk bercuti. ok tak..untuk menguruskan lagi perkara yang belum selesai. mungkn nak berjalan-jalan juga. arbainah bersedia tak nak menerima kedatangan aku ni? mungkin akan duduk dua minggu tahu? nanti aku layan sehati berdansa dengan engkau. keh keh. tapi, saya hanya merancang, Tuhan yang menentukan yer.
ok dah, mari mula buat kerja. walaupun sudah pukul 1.23 am, dan sekarang berada di langkawi (wifi di sini adalah percuma tak perlu nak hegeh-hegeh minta password atau ape, tak taulah kalau dia minta duit lebih lepas check out nanti), semangat menulis literature riview masih kental (whateverlah kau, poyo saje)..
da!

Friday, December 18, 2009

i'm secretely in love with...



Christmast trees!

kan best kalau hari raya boleh pasang satu pokok raya..hias ketupat lemang..tiba-tiba ada semangkuk rendang kat bawah pokok raye..-huh, tak seswai!

so, when christmast come i love love love to see all those lovely colourful decoration tengok banyak sangat promotion gift yang dibalut cantek-cantek pastu berangan woih bestnye kalau bufdae saya jatuh pada bulan december. lepas tu bila tengok gifts cantek terus rasa nak beli, padahal promotion biasa-biasa saje bayar juga untuk wrapping yang cantek ittew..(especially body shop-kechewa sebab edt kegemaran tak ada promotion!). terus jeles pada encik boyfriend yang bufdaenye semalam tapi hanya dapat beri kad sekeping dan klip kertas cantek besar sebenarnya diri sendiri yang nak tapi bagi juga pada beliau. bila i nak belanja makan kek secret recipe dia kata busan, jadi pergi makan laksa. konon nak beli hadiah hebat untuk beliau, terus beli haruman bilik dan haruman almari. tak ada kena-mengena langsung. jadi saya bayarkan untuk beliau benda plastik yang memberi kemudahan menyembur spray hanya 12 ringgit sahaja (mungkin nak conteng dinding buat graffiti kot). tapi dia tak patut rasa serba salah. girlfriend ayang yang jelita ini sudah tidak berdana, maka perlu berjimat-cermat sehingga ke titisan yang terakhir.

mak juga perli bila kata nak beli rak untuk bilik baru saya yang best ini mak kata belila, bilik dah luas... sempit, dan mulut sangat bising bila mak letak mesin jahit besar gabak dalam bilik ini. huh, anak derhaka, terus angkut ke bilik emak juga. oit, nanti kita cerita pasal rumah. sekarang cerita pasal pokok krismas ok! pokok krismas...

jadi sebab sangat terpegun bila pergi midvaley haruslah tengok decoration krismas yang melampau. sangat stunning! rasa seperti berada di alam elf (ceh!). tiba-tiba teringat cerita lord of the ring the fellowship of the ring. oh suasana! chanteq nye! pokok jangan katela ada yang tinggi melangit rendah melangit merah biru hijau woh! banyak pulak kedai jual gift juga dihias dengan melampau! dan membeli sesuatu yang sangat natal (tukar natal pulak) seperti snow globe ada rumah salji kat dalam (last year) dan topi merah (this year). oh, i memang trajis (bukan najis) melayan benda-benda lagha macam ni..

dah habis cerita pokok...

Thursday, December 17, 2009

kalau dah ada 20 tanda lanjut usia..

setelah lebih kurang 2 minggu jugak tak ada apa-apa ditepekkan ke muka, akhirnya beli juge yang ini. tahu apa ini? ye, olay total effect konon boleh mencegah 7 tanda lanjut usia. tapi i yang dah ada lebih kurang 20 tanda lanjut usia ni macam mana? malah sudah seperti nenek! ada harapan mencegah ke? sungguh tua! arrgh!

jadi bila letak ini di muka berdoa lah juga harapan menjadi sedikit jelita. tak banyak, sedikit pun jadilah! ni pasti terpengaruh dengan ning baizura (er ning baizura iklan total effect kah, regenerist itu yeh?)

sudah banyak kali survey benda apa yang patut di apply pada muka agar jerawat tidak mencanak naik dan kulit kusam melampau bagai. last week, kulit kat sekitar bibir gatal. terus besoknya bertompok apehal nih! nightmare siot! adakah kerana tak apply ape-ape? terus sangat phobia dan berazam beli total effect..sebab before this pakai tea tree body shop pencuci muka memang sangat okay sebab ade cooling effect sikit, tapi moisturiser biasa saje..sebab mahal, maka takut-takut nak guna. bila habis dan takde effect sangat; mogok tak mahu beli dah..

mak cadangkan neutrogena pulak. sebelum ni dia pakai ROC tengok macam ok. i tanya apesal tak pakai ROC dah? dia kata salesgirl tu asyik takde (sebenarnya i tau mahal woh terus tukar neutrogena) i pulak ofkos tak ada dana, maka jangan berangan beli penempek muka yang mahal.

terpaksalah mengeluh sekarang tengok muka lagi tua dari emak. takpe, nanti i gonyoh dengan berus sabut. compact powder pun dah pecah berterabur dalam bekas, perfume kegemaran juga dah habis stok. ni apahal macam tau sudah tak ada dana, semua nak habis dah. tensen i! semalam mintak tolong mak belikan bedak cina dalam kotak kalau dia singgah kat kedai apek jual tikar tu. mak kata bedak tu elok. murah pun murah. cuba ajelah. kearah kehidupan natural nih..

siapa tanak muka licin mulus ooooi..!

Tuesday, December 15, 2009

my cousin's wedding




not an official photographer but using this alpha 330 sony is not that bad afterall.
sampai official photographer kata kat i, "u back up i ye nanti"
ceh ceh kembang hidung sat..
*ye, ye cousin adalah chinese. i'm mix muke typical melayu whatever.

Monday, December 14, 2009

this is for azza dan lain-lain..




hey remember the time when kita borak-borak about that lompat asrama punya hal?
semalam aku kemas rumah and terjumpa diari aku dan terjumpa satu entry (ceh entry) pasal malam itu..

here goes:

14 april 2000 (jumaat)


hari jumaat lepas, aku, tehah, azza, dina, aiffa panjat koridor maut! dah alang-alang tu konon nak rayau compound skola skali, so oleh sebab aku berkobar sangat dan tangga pon tak sandarkan aku pun terjun dari tingkat satu ke bawah. lepas terjun selamat memangla selamat tapi kaki terseliuh pulak. terus perasan maintain pastu sandarkan tangga then semua orang turun. tehah amek masa lama sekali! ahaks!, pastu jalan-jalan sampai dm cadang nak gi court hijau, lintas asrama putra. masa aku tehah jalan, nampak 3 orang putra menyelinap dari asrama ke mane tah! aku bukak pintu dm belah putri, yang lain tembus. aku nagn tehah memang kat side asrama putra dah! aku kat tepi pintu, tehah kat pokok tengah-tengah asrama putra.
tiba-tiba aku nampak bayang laki-laki tengah jalan dari pintu besar sekolah jalan ke arah dm. aku gelabah lalu jerit "tehah!tehah! pak guard!" dan sebab macam dah tak selamat dah terus aku jerit "lari wei! lari!" langgar semua kerusi dm. sampai kat compound aspuri baru sedar, mane teha??? tertinggal siut!
kitorang menyorok dekat bilik prep from 1. fikir camana nak cari teha. dah kena tangkap ngan pak guard ke abeslaa..!kitorang pun balik aspuri. kaki dah sakit gila tapi stil tahan. tengok-tengok tehah ade kat situ ! dah siap panjat naik selamat dah!
masing-masing cerita; fatehah kate aku buat lawak pulak kata pak guard tuh. dia just nyorok kat pokok je. yang aku rasa penat sakit kaki last-last tido kat bilik prep dengan kaki berbandage (balut sendiri). seme kengkawan lain terkejut besok paginye tengok kitorang kat situ ngan kaki aku berbandage. bila orang tanya aku cakap aku lompat pastu jatuh (tak state lompat kat mane and dari mane). sebelum tu adah yang terseliuh sebab jatuh kerusi masa nak amek makanan. hah, lupe lak nak bagitau. masa operasi adalah 1.30 pagi hingga 2.15 pagi....
end.

hahah, complete tahu cerita ini. dah memang ini yang berlaku sebenarnya maka terungkailah segala kuiz kater siapa lagi sorangla, pukul berapa laa..

i miss that time la..

sepatutnya tangkap gambar kita ramai-ramai kat tempat kita conteng dinding dengan cat kaler peach...!

Friday, December 11, 2009

am sooooooooooooooooooo tired ! ! ! ! ! !



but now sudah okay..
this whole day sudah selesai semua perkara..

TERIMA KASIH TUHAN!

Thursday, December 10, 2009

just keep searching..just keep searching...

oh!!!!!! suka sangat lagu yang Dory nyanyi dalam cerita finding nemo..infact, terngiang-ngiang di telinga macam naymuk! argh!!

"just keep swimming just keep swimming...just keep swimming swimming swimming..."

and lagi satu..

"no eating for tonight, aha, eating for tonight, you are on diet!"

adoi, bukankah kamu perlu cari molecular weight untuk "beta-D-diglucopyranosyl-6-hydroxyangelicin" itu? (hah amek kau chemistry...)

ok dah buat kerja..

just keep searching...just keep searching...just keep searching searching searching....

Tuesday, December 8, 2009

zura zura melayan budak kecik 5 tahun macam ini..

ada gunting, ada pensil, ada kertas, ada kertas yang dipotong-potong, ada pengorek..
actually ada udang juge..

dan banyak dialog juga.

"kenapa udang tak boleh makan banyak?"
"kenapa udang duduk dalam bekas kecik?"
"kenapa udang ni tak besar?"
"kenapa udang tu angkat batu?"
"bila udang tu nak besar?"
"kenapa tangan udang tu je yang besar?"
"boleh tak nak bagi makan lagi kat udang tu?"

and not all the questions were about udang

"kenapa mama bukan kat atas tu?"

and i jawab,

"sebab mama kat atas ni!"

"kenapa tak boleh buat macam ni?"

and i jawab lagi,

"sebab kena buat macam tu!"

"hah?!" muka terpinga comel..

actually mati lah i kalau mama dia tau i bagi dia main gunting..

Monday, December 7, 2009

i'm gonna miss this place

seburuk-buruk tempat ini pun tidak semua yang buruk..
and sebaik-baik tempat lain pun, tak semua yang baik..

and no matter how much you hate this place, it's going to be the most memorable place ever..it was actually not that bad. it was actually a very nice place to learn and be an adult myself.

ceh ceh, kau dah nak graduate ke?

*grin*

Sunday, December 6, 2009

support team edward!

i just found this out..



know this from here

surely if i can buy this at the brands shop, i will definitely have one..

go go team edward..haha!

Saturday, December 5, 2009

you are so suweeet!



this time i was home with kamini, and loads of stuff kasi bungkus bawak balik separuh konon next week boleh bawak balik sikit je. but i am really sure that i need to keep some at my friends house or room back in johore.

and this time, we are so determine to attend my ex-housemate punya wedding. i never met her since she moved to Klang and i miss her so much! and my dearest kak waina, you look simple yet amazing! congratulation to you...

oh, on the way back, we saw MPH 70% sale adv di tepi jalan and terus nak pergi. these just cost me rm2/book. i guess i have another task to do. to finish all these. hoi, bukan kah kau ada kerja lain yang lebih penting seperti menghabiskan thesis anda dan mengumpul dana?

and since i pergi balik bersama kamini, and she's the staff so i need to head back to johore tomorrow (*sad*). it is against all odd. i never go back to johore on sunday!

and konon nak siapkan all the result and discussions so that i can submit to prof before i head back home next week menjadi sia-sia...how can i have the time to do all these things? alasan-alasan...

Thursday, December 3, 2009

it is a drastic decision..


guess what?

i'm going back to kl..going back means going back forever (oklah sangat over jika ada perkataan forever kat belakang itu)..

so, my labwork is done, i need to concentrate on my writing now. God knows when will i finish this writing thing. i hope i could finish this all by max next february and submit! hooray! 12/12 is my last day here..hopefully!


and december comes again.. last december i wrote about how i like december very much..it's the end of the year. and the year end sale, and the christmast decorations, thicker magazines and yes, it's time for me to have an absolute new year's resolution..the true one..!


-i'm quite sad to leave all these johore things behind. i'm gonna miss this place a lot! gonna miss the otak-otak, the rm5 CD's beli 5 percuma satu, the trees, the scenery, the disaster! the friends (sob-sob)...


friends! i promise i buat passport, we go to singapore and have fun eh?