Monday, September 7, 2009

once upon a time in a place called putrajaya..

the last time i went to putrajaya was in 2003/4.

gigih pinjam motorsikal Nora bersama Encik boyfriend dari U.km ke Putrajaya itu..
peh peh peh...

this time, we went there with persona, during Ramadhan..
and went to solat Zohor in Masjid Putrajaya (first time eva!) - terasa solehah.

masjid cantik macam nak nangis....
isk..




nampak tak? comel gile si penulis (ceh, penulis tau!) memakai jubah berwarna biru laut. ye, memandangkan saya tidak memakai pakaian yang 'appropriate' maka ditunjukkan jalan ke arah almari yang penuh dengan jubah biru (terus berniat nak pakai jubah ke sana ke mari selepas ini terasa seperti mak arab). yang kat sana tuh..ye awak yang pakai jeans tight pon jangan berangan nak masuk gitu aje okeh! sila hormat masjid..oh ye, yang pakai baju kurung dan blouse labuh jangan harap dapat pakai jubah ini dan berlagak mak arab okeh..

tapi serious rasa seperti sejuk hati tenang dan muka sentiasa senyum melihat yang non-muslim pun interested nak tengok dan tahu mengenai masjid ini. dari kejauhan mata, nampak ada pegawai-pegawai yang menjaga kawasan masjid dan ada yang bagi briefing pada tourist mengenai masjid ini dan ada juga board yang bagitau pergerakan dalam solat dan ciri-cirinya. tourist memang boleh ambil gambar, tapi kat depan pintu sajala..oh, mereka pakai jubah pink, tak kira lelaki atau perempuan.

Selepas solat, menikmati keindahan masjid, oh memang cantik sangat!



encik boyfriend memang tak perlu berjubah kerana dia memenuhi ciri-ciri menutup aurat.

depan masjid, ada bulatan kan? ye, bulatan itu memang harus, wajib tidak sunat malah makruh untuk tidak bersakan bergambar di situ. pusat pentadbiran tersergam nan indah macam istana, perlu bercita-cita untuk kerja di situ. jadi tukang bancuh teh untuk PM pun jadi la kot..hehe..


kami memainkan peranan sebagai pasangan cute..

malah terover-excited juge



dan bertindak untuk membuat pertandingan 'siapa lompat paling tinggi'. of course la i menang tanpa bertanding di situ..hehe

sayangnya, konon nak bermodel-modelan di waterfront dekat foodcourt dekat zouq itu. ada construction pula. jadi terpaksa nangis dalam hati sebab tempat target tak dapat nak pergi. cakap dengan encik boyfriend, takpelah kita buat waterfront sendiri. ceh takdelah, i cakap, kita tunggu lain kali kita datang lagi (macam jauh sangat putrajaya dengan rumah, jangan nak ngengada sedih-sedih).

dah balik sekarang..


1 comment: