Sunday, September 6, 2009

i'm not friendly..



i don't know how to be friendly..

mungkin akibat bermuka garang dan sikap ' i don't care' menyebabkan semangat untuk menjadi friendly juga luntur (ceh..ceh..luntur)..dan semestinya bila ingin bersikap friendly, end up bertanya soalan pelik dan bermuka annoying..argh!!

saya bukan tidak berusaha ye untuk menjadi friendly (maybe not trying enough) tapi saya terasa sangat kekok tahap seperti tidak mahu wujud di situ kerana kekok (sambil berdoa weh, orang orang jangan approach aku - lepas tu terasa upset gile kerana menganggap diri tidak dikenali - lepas tu redha dan menerima kenyataan sambil buat statement 'ok, siapa je yang kenal aku..').

jadi nak menunjukkan saya berusaha, saya observed juga rakan-rakan lain yang boleh bersikap friendly dengan orang lain seperti dengan selamba kata "hai tengah buat apa tu" kepada makcik cleaner..ada juga yang pandai bertanya soalan yang pandai seperti "kau sihat ke?macam mana eksiden hari tu ?"(yang obvoiusly saya tidak tahu mengenai eksiden tersebut). kalau saya, saya akan bertanya soalan seperti "macam mana kawen best?" cessss.....

ataupun selalu memuji orang lain seperti "hai kak y yang comel?" "comelnya baju awak!""macam mana awak pakai tudung tu?" "tudung ikin ni sesuai la dengan awak" pastinya akan menimbuklkan perbualan yang rancak hanya sebab tudung..

oh ye, seni memuji bukan expertise saya...

pada pandangan saya, untuk bertanya apa khabar, sihat bila tengok dari segi fizikal memanglah sihat. jadi perlu tanya lagikah? atau pun memuji tudungnya lawa yes, lawa takkan nak beli tudung macam dia pulak lepas tu (pasti berlarutan tanya beli kat mana berapa ringgit dan sebagainya) nanti sama pulak dengan dia nanti kata peniru pulak? plus, i usually feel very uncomfortable bile orang memuji (because i have a very low self esteem) so i feel that other people feels the same to. or definitely saya salah of course semua orang suka dipuji..or maybe saya dengki sebab kasut dia cantik so buat apa puji nanti over bangga pulak dia..

haish..

tak sepatutnya fikir begitu kan?

kan?

so maybe i remain this way. i am not friendly but i appreciate my friends very much, close friends. i'll attend each of your wedding dan pasti menjadi agenda wajib saya and visit u during hari raya if i have the opportunity (i try my best) and visit u bile u dapat baby baru and come to your baby's first birthday party (if i'm invited la) and u can call me if u have any problems, i can be a good listener and maybe be your shoulder to cry on.. i may look tough and macam tak ada perasaan punya orang tapi..

don't judge a book by its cover ait?

No comments:

Post a Comment