Sunday, August 30, 2009

trip to chiang mai



muahaha..
of course lah i tak ada duit nak pergi chiang mai thailand sana tu kan...
tapi kalau mulut gile terliur nak makan masakan thai asli yang konon nak suasana kat thailand, ada lagu thailand dan tv dipasang berita TV3 (heh, tipu - tak ada lagu thailand), maka boleh la pergi chiang mai sungai buloh sane tu.. masakan memang sedap, tom yam memang lain tapi paling sedap dalam dunia memang tak dapat disangkal lagi. duit poket juga mengalir macam air jika makan di sini (occasion di sini dibuat apabila ada orang mahu belanja, kalau duit poket i sendiri i rela chuchi pinggan).

ini adalah muka teruja mak dan adek sebelum makan, sedang kontrol lapar juga.

ini pula kerabu mangga yang tiada tolok bandingnya.

budak perempuan ini tak payah kata, memang buruk lantak..

abah macam biasa, terdampar kekenyangan

ini i yang sedang menjana tenaga untuk cuci pinggan selepas ini. lihat tiada siapa yang mahu duduk di sebelah i mungkin kerana nak menuduh i makan semua...



okay, ini gambar penutup. ye, i macham miang mungkin kerana seronok melihat payung terhias indah atas kepala. lebih terserlah ke'top model' an i dengan tidak memakai selipar.

okay, kesimpulannya di sini (harus ada kesimpulan) kalau u ol datang kl, boleh je i bawak u ol pergi makan sedap lagi berkhasiat di sini cuma seperti kata penaja di atas perlulah u ol yang belanja i, i tak nak chuchi pinggan lagi..

nasi goreng sotong



cara untuk memasak nasi goreng sotong ala asrama

bahan-bahan:

-perlu ada rice cooker yang dibawa secara haram
-nasi putih baki sahur yang tak habis pagi sebelumnya
-sambal ikan bilis segera yang juga berbaki dari sahur sebelumnya
-sotong masak sayur campur yang dibeli di bazaar ramadhan depan meranti
-telur yang hampir expired (kalau dah expired lagi sedap)

cara memasak:
masukkan sambal ikan bilis segera ke dalam rice cooker, biar sehingga agak-agak hangit. kemudian, jangan lupa masukkan 'telur kita' (ala-ala chef wan) supaya telur itu masak separa. kacau sehingga sebati dan masukkan pula sotong masak sayur campur yang dibeli sebelumnya. pastikan ianya tidak basi atau dicemari serangga asing (seperti lipas lalat dan sebagainya). akhir sekali masukkan nasi putih dan kacau dengan penuh perasaan (kalau tidak dikacau dengan penuh perasaan, nasi goreng anda tak kan menjadi sedap). letakkan sedikit kicap jalin bagi menambah kemasinan, berhati-hati takut terlajak letak sebab nak tuang kicap jalin dalam nasi perlu kepakaran tinggi (tips, masuk dalam sudu dulu). sedia untuk dihidang...

nota kaki:
enak dihidang bersama pinggan bunga dan secawan milo oligofruktosa.

sekian terima kaseh!

Friday, August 28, 2009

kasi lega kepala ni sikit..

pagi-pagi morning bangun dah sakit kepala apa kes?
mungkin sebab selepas solat maghrib semalam, tidur lepas tu bangun balik pukul 12 konon boleh solat malam a! blah..!
pastu boleh pulak huha huha bukak tingkap luas-luas pukul 2 pagi sebab nak masak nasi goreng sotong yang lazat gile..pergh! meleleh air liur sampai banjir lab nih bile diingat semula..
bile pukul 5 baru pakat nak ngantok, nasib baik subuh terjaga solat lepas itu sambung tidur lagi..
pola macam ni punye gaya, 10 tahun amalkan, 100 tahun jugak sakit kepala nih!

puasa..puasa..

tadi pagi dengar ustaz rifqi bagi ceramah masyuk punye..kata beliau, ye bukak puasa ada adabnya. bukan duduk bersila tunggu azan baca doa bukak puasa pastu ngaap..

bukan ye.. bukan..

kata beliau, baca doa makan, makan sebijik ke 3 bijik kurma, berdoa pada Tuhan..kan doa semasa buka puasa antara waktu yang paling dimakbulkan? macam mana saya boleh lupa ustazah kat sekolah dulu ajar. lepas tu, makan lah apa yang dimakan..

berguna..sangat berguna..

perlu pulang sekarang kerana ada makanan free sedang menanti di bawah...

daaa!

Thursday, August 27, 2009

binatang peliharaan di bilik memang ada banyak..






tak termasuk hamster mimi n monty milik rumet..
muehehe..

Wednesday, August 26, 2009

bila pandang dia, terus tidak keruan jadinya..

kamu orang semua pernah terkesima dengan orang-orang gorjes?

(what? tak habes lagi berkata-kata mengenai orang gorjes itu?) - nak buat macam mana saya obses..wtf..

i think, and i am surre orang-orang gorjes ada cerita menarik di sebalik kegorjesan mereka..
seperti

kisah cinta..

well, me myself tidak gorjes maka tidak ada kisah cinta menarik untuk dikongsi...

cuma encik boyfriend pernah meminjam motor membernye (bukan kapcai tapi rxz tzm i don know) bawak dari utm skudai ke ukm bangi kerana kisah cinta memekar marak tak hengat. on the way back motor rosak pulak..kesian dia..

and kesanggupan encik boyfriend hantar saya balik dari jb ke kl naik bas, lepas tu naik bas lagi balik ke jb..duit saya hanya ada rm48 kot masa tu cukup-cukup tambang bas untuk berdua...

and kesanggupan encik boyfriend stay seminggu di ukm bangi time saya tengah exam bagi memberi semangat (subjek kepelbagaian biologi punye marks adalah flying colours)..dan tersengguk-sengguk pagi itu sebab bas malam sengaja saya bawak jalan sekitar ukm bangi sementara tunggu raihan bangun nak kasi tumpang bilik..

and kesanggupan encik boyfriend membuat frame gambar katanya 'buat dengan penuh kasih sayang' dan letak gambar lukisan gorjes gile muka kami yang dilukis oleh mesen lukis di klcc (sekarang dah tak de)..

dan..

banyak lagi..

bila pandang dia terus sejuk hati jadinya..



Tuesday, August 18, 2009

jatuh cinta..

dengan zac efron - dan six packnye..

dah, shut up!










*baru lepas tengok 17 again..nice!

Monday, August 17, 2009

waaaaaaah..lajunya internet ituu..

okay memang sangat bongek..
apakah setelah pukul 6 baru nak laju?
saya mahu pulang ni..suasana semakin angker internet pulak makin laju?
adakah internet ini berniat mahu membuat saya stay di tempat angker di ambang maghrib ini?





anyway,
i'm happy..


")


nanti baru saya beritahu kenapa..
lalala..

Sunday, August 16, 2009

kalau kau gorjes semua benda boleh jadi

i am reading twilight again, trying to extract everything inside my head.

and of course, i am talking about edward cullen la sape lagih!

sungguh gorjes orang ini..orang gorjes memang untung la kot..

ye ke untung..?

sesiapa yang gorjes kasi jawap seket? sebab i tak gorjes so i tak ada all that advantage yang orang gorjes ada..and i think orang gorjess have their own world..yay? nay? huh?


gorjes...gorjes..

saya sudah sawan..

sekian..

*internet lembap macam si-al mungkin itu penyumbang kepada sawan tersebut

Friday, August 14, 2009

saya perlu obaaat..

i don't know what's wrong with me..or something's wrong around me..
maybe kekosongan orang di sekitar?
maybe?
yeah maybe..

i sampai lab yang sambut i adalah ikan..Thank God ada ikan. kalau tak ada ikan i nganga...
aaaaaaa...sangap..

i pergi office i yang huru-hara..

kosong..yang sambut i adalah udang..nasib baik ada udang kalau tak ada pun tak pe sebenarnya..tak boleh ajak berhibur..

(cis gile scarry pintu bilik bukak sendiri sedang i menaip ni..bongek!)..

i yang lone ranger kat sini terus pergi beli mcdee drivetru.

makan..

sorang..

mane laa bebudak ni pergi?

musykil..

i pun minum air coke sambil menaip (gile tak sedar diri semalam senggugut berguling-guling macam tenggiling..)

i pun tak tau nak cakap ngan sape nih..

cis..

i memang perlukan obat..

maybe a shopping trip will be the best obat ever..

who wants to be my shopping partner?

telefon i sekarang, i sedang kemaruk nak shopping..

ergh!!

Thursday, August 13, 2009

vanue: pantai kelanang, selangor

on the way balik dari banting (kenduri kawen mulan 3 mingu lepas - baru nak citer) gi singgah morib. tapi morib huduh dah jadi tempat karaoke and ada taman permainan kawasan tak cantik busuk ada juga yang mandi kat pantai tu (ergh) - banyak pulak i kutuk..

however, nak kata jauh tak jauh jugak pantai kelanang ni dengan morib. tempat ni jadi tempat mancing and main layang-layang memang baik..untuk photography site pun memang sangat baik...muehehe..




malaysia memang cantek..

Wednesday, August 12, 2009

saya sudah mula rindu Kuching..part 2

the next day, went to have our breakfast at moly's and my family sent me to Hilton for my conference whilst they will be walking around town that day. they went to Muzium Sarawak, China Street and India Street. after the conference, we headed out again to see the cat statue (which is the trademark for Bandar Kuching). after that, we had our dinner at the riverside (again) eating nasi ayam penyet (i thought nasi ayam penyet is famously known here in johore only). the taste is quite nice (but the one in pasir gudang was much better) and quite expensive too.






so the next day, we headed to the tourism centre where we can ask for maps and infos about Kuching. so we decided to go to Semenggoh Wildlife Centre to see the real life of orang utan (they are freely live in the jungle, not caged). we were going by van and the fee is rm25 per person including the entrance fee. it was an amazing experience (no we can't touch them) but to see them hanging around freely above our head.




that evening, we decided to eat somewhere else so we rode river taxis (finally) with 40 cents per ride, to the other side of the river (call Kampung Boyan). there are a row of small shop lot selling craft and kek lapis (the shops are just newly built) and local people said that there is a kek lapis factory around here (sadly, we didn't go there ). but there are two big canopies where a lot of food stalls with variety of foods nearby. we ate mi kolok, claypot tomyam and claypot mix soup. the food is delicious and cheaper to!



before going to the conference that wednesday (last day, yey!), we headed to Pasar Satok for ikan terubok masin. we went there by taxi and it cost us rm11 (another rm11 to head back to bandar). seriously, before this i thought they sell it like selling dried salted fish, but it is actually a fresh fish with salt. and we actually can keep this unrefrigerated for days and the fishmonger can wrap nicely in a box. (urgh, sedapnye ikan terubuk masin). after the conference, we rode the taxi river again, and went to fort marghareta. unfortunately, the place is close at 6 (we arrived there at 6.30) so we captured some photos outside the fort and headed back to moly's for dinner.


on thursday, we decided to go to Taman Negara Bako. early in the morning, we walked and breakfast at bismillah cafe near the taxi stand. to go to Bako by bus, it just cost you rm2 per person and with van, rm5 per person (if the van is full). unfortunately, there is no bus around that morning (we should wait actually) so we took a van that cost us rm 35 per ride (they charged per van not per person, remember?) and took around 45 minutes to go there. from the jetty, we need to ride a boat for another 45 minutes to Taman Negara. for a boat, it cost rm47 perboat per ride (if less then 4 person) and rm8 perperson per ride (if more than 5 person). so, we joined this German couple in a boat ride that cost all of us less per person.



Taman Negara Bako is a magnificent place to enjoy the scenery. there is a lot of trail where the visitors are free to explore by jungle trekking or they can actually ask for ranger to show you around. as for my family, we were not using any ranger and we actually took the shortest trail there named teluk Paku. we headed back to the jetty at 3.30 pm (very tiring and hot!) and took the rm2 bus ride back to Kuching.

that evening, we packed our stuff and flew back to kl. the trip was very nice and i kind of missing every single moment in Kuching. plus, it was a long time ago since my family had a trip together.

-end-

*saya hanya benci waktu panas terik di sana - my brother said 'musim elnino'. sampai johor setiap hari redup - nice..nice.. :)

Tuesday, August 11, 2009

saya sudah mula rindu Kuching..

remember i told you about my trip to Kuching, Sarawak?
yes, i miss that place already or maybe i miss being away for vacation, very nice (rasa takmau datang langsung nak goyang kaki sahaja..)

actually it was not supposedly a holiday trip but i need to present my poster there in Hilton hotel like 'i need' sebab sebenarnya tak berapa penting pun.. when i told my mom that my abstract had been accepted in poster presentation in Sarawak, and i will be ALONE there, my mom insisted to follow me instead. so it was the whole family trip to Kuching, we've never been there.

so, that earrrrly morning of sunday, we took a cab to KL central and took a bus to LCCT. the bus trip, the flight tickets and the meals cost me rm200 (per person and pergi balik) and it gets cheaper if the tickets booked in groups and early (faham-faham saja bila naik air asia).the journey took about 1 hour 45 mins.

we arrived there at Kuching International Airport around 10.30 am and a girl holding a placard written my mom's name waiting for us. my advice is, if you are on budget you better go there in a group of 8 or 10. it will not cost you much! because here, a small pink van will be the main transport for you to go anywhere (bersepah kat bandar kuching tu) and it usually cost you per van (not perperson ya)! and the taxi fair from the airport to Kuching cost you RM22 (goes the same from Kuching to the airport - tak termasuk jalan-jalan sekitarnya).

my mom already booked a van before we arrived there so the first place we went was Serikin. it's a very nice shooping place (not a shopping complex do not expect an air-conditioned buildings or some extravagan cosy place to shop). it looks like pasar malam, like a flea market and very hot (depends on the weather) and they sell a lot of cheap unique things like kebaya sulam (bargain at rm30) and telekong sembahyang kerawang simple (bargain at rm 30) they also have tikar sarawak, handcrafts and lots of indonesian stuff like a nice tudung arini with a very cheap price and levi's celup! and this place just open on saturdays and sundays only (sundays will be closed at 1 pm).



after that we went to Tasik Biru (it's an ex mine) we just went there and enjoyed the scenery (tapi cuaca sangat panas). the water is crystal clear but unfortunately, it is dangerous to dip your legs in there because of high arsenic content. we snapped a few photos and hopped into the van again.

we went to 'yong huat heng brick and earthen ware factory' where they make pots and vase from clay. they have small pots from rm 2.50 each and other stuff like sarawak handicrafts. after that we had our lunch and went to the next stop. i couldn't remember the name, but that place is a place you can enjoy for a cup of birds' nest soup sold at rm 10, tongkat ali, algae (can't remember the name also) and lots of pepper and coffee product specially made in borneo island.



we were so tired so we headed to our hotel. one more advise from me - if you book a van for a day trip around Kuching, use it wisely. you can ask them to wait for you (kalau nak mandi atau apa untuk lebih segar) and continue your trip around town and you can ask them to go anywhere you want and make sure that you actually know where to go. if not they will ask you 'nak pergi mana lagi?'. like us, we didn't do our homework, we didn't know which place to go, we were very tired and the trip ended at 4.00 pm and it cost you rm250! (sangat rugi).

but the place we stayed was very nice and cosy called 'John's Place'. it's a budget hotel - a room with 2 queen size bed with a tv, air-conditioned, hot and cold water is just rm85 per night (much-much cheaper than the hotels around us). it is 5 minutes walk from Hilton, 5 minutes walk to the riverside, very near to the souvenir shops, and a groceries store called 'Eleven' (selalu beli megi to fill up my perut yang selalu bergendang). there is a restaurant named moly's place nearby where they serve halal food and it's quite cheap too.

so that night, after we freshen up and changed and slept for few hours (ganti balik pagi tadi punya tido), we went to the famous riverside of Kuching. i ate laksa sarawak for the first time - bolehla tahan (tapi takleh lawan laksa kedah i..). there is a lot of food kiosks along the riverside but the food there is actually quite expensive. a bowl of laksa cost you rm5++ and a cup of milo about rm 2.50 (tak boleh tahan).


the view however is very nice. you can see astana and DUN at the other side and river taxis. sebab dah malam, my father told us 'tak elok naik bot malam-malam' so we didn't ride the river taxi plus it was 9 pm. surprisingly most of the shops close at 8 and we have no place to go so we headed back to our hotel..

to be continued....

Monday, August 10, 2009

peristiwa bertimpa-timpa..


this blog is quite numb these few days not because the owner is sick or having fever cough sore throat whatsoever but being gone to all around malaysia feels like i don't want to do labwork anymore. but honestly, i was not huha around i was working so hard (ceh) to add some marks for my uni to get the RU title (i feel the stress too when my supervisor keep on telling us to publish more paper, international one, not the cho kia one eh).

so,

after few days in perhentian and rest for a couple of days (konon nak get ready for my oral presentation which most of the speaker are foreigner thank God no H1N1 spreaded there at that time - saya cuak nak gila, jantung berdegup kencang sebab nak present bukan sebab selsema babi itu), to PWTC for the presentation and yes, it went well (dah supervisor bantu bolehlaa) i was in kl for one week! best woh dok rumah..

and i went back to johore to print my poster (baru nak print) did some preparation and went back to kl for kuching pulak. me and my whole family flew to kuching, Sarawak and stayed there for one week.


sebahagian hasil poster


and that week was the final week for oli. sedey woh she's one of my best friends here in JB, one of the allies who make my life happier and a lot more meaningfull than ever (muahaha gile banyak bodek kasi kipas kuat sikit). anyway, i miss you, girl! sudah bekerja ya kamu. nanti dah gaji kasi belanje aiskrim tinggi yang tak kesampaian nak makan tu.


i miss u, oli!


and yesterday,

me and my friends went to fasya's wedding, one of the staff here. jauhnyeeeee perjalanan located in segamat. drove my car (yang comel gile tengok msti toleh dua kali) to syafik's home sweet home and melenjan kereta emak beliau pula to the bride's house.



kami sudah pulang awal..


and yes,

after this, no more jalan-jalan cari pasal. i decided to rest for a while and waiting for another trip to anywhere (manusia merancang Tuhan yang menentukan). ada yang kata nak pergi pulau sibula, rancangan nak pergi ledangla, last-last tasik kampus gak jadi tumpuan. muahaha..

*mahu upload pics di kuching..later ya!

Friday, August 7, 2009

tengok jam semua.. tengok!

it's 2.25 am ye...am..
tolong sedar diri pergi tidor sekarang dah tau badan penat paginye nak balik johore dah..
huarghh! malasnya beta ini!..

anyway sesiapa yang rindu sama beta, sabar yee, beta akan pulang besok dan balas semua msg-msg anda (muahaha, line beta kena bar *celcom punye kije* maka beta tak mampu nak call mahupun msg anda semua ya)..