Thursday, April 30, 2009

i want this! i want this!


i am drooling right now..
flaunt your curve baby!
gile lawa..
isk...

Wednesday, April 29, 2009

shopaholic i am not!


sebelum saya pergi menunaikan sholat (uih, cam indonesian laks)..

i am now starting to fulfill my to do list.
already sent an email asking for quotation of pipettes to cindy and am reading the confessions of shopaholics - managed to stop at page 111 (a slow reader). all the journal reading and report writing will be fulfilled soon.

when encik boyfriend called me last night, i told him about how crazy this rebecca bloomwood is (i was reading when he called). she's spending too much (and of course the storyline is far too different than in the motion picture - i need to realign my mind, it's quite confusing). i told him how crazy she is by spending money for unnecessary stuff and christmas shopping in March?! haha, that's crazy.

come to think about it, i'm not like that. i am not rebecca bloomwood. i am azurah and i am not a shopaholic. why? because

  1. i don't even have a single credit card or plastic money and i know with my 'student' status, i can't afford to have one.
  2. i still have this person called 'miss sanity' guiding me through my shopping trip. if i'm broke, i don't shop.
  3. the word 'sale' does not attract me much though sometimes it does attract me if i have something to buy. IF i have something to buy (or maybe just browsing around)
  4. yes, i still buy something else if i don't have my target purchase but, trust me it usually comes cheap.
  5. i am not hunting for branded stuffs. i can't afford it.
  6. i never dreamt of winning any lotteries. and never buy one.
  7. i buy magazine once a month (not everyday, but when my insanity is gone i can buy up to 3 different kind of mags in one time)
  8. it is normal for a girl like me to have a dozen of shoes and a wardrobe full of unworn clothes.
  9. the worst about my shopping habit is that sometimes i borrowed friends' money to buy stuff but i definetely pay them back. it's not that bad isn't it?

shopaholic i am not!

*encik boyfriend, saya sudah menilai diri ye!

Monday, April 27, 2009

to do list

sebelum bulan 4 habis dan bulan 5 datang dan seterusnya bulan-bulan lain datang tiba-tiba sampai hujung tahun dan semestinya saya akan terkejut dengan masa yang berlalu cepat sangat tak sempat kejar, saya rasa saya perlu siapkan ini;

  1. habiskan confession of shopaholic (ok, baru nak baca i know)
  2. habiskan cecilia ahern (tak ingat apakah tajuknya hopefully tidak busan)
  3. habiskan eksperimen ethanol dan hexane (hopefully boleh habis tanpa bertangguh)
  4. mulakan membeli barang yang hampir habis (mintak quotation sekarang!)
  5. mulakan kembali pembacan journal dan cari dan google dan science direct what so over semua itu mengenai cisplatin yang misteri itu.
  6. mulakan eksperimen melibatkan LDH (no idea macam mana nak mula)
  7. mulakan mencari maklumat untuk merealisasikan impian supervisor untuk hantar satu proposal ke e science fund (perlu semangat yang tinggi untuk ini)
  8. perlu REORGANIZE almari pakaian dan beg baju berisi buku feng shui tahun 2007 majalah dan cd-cd lama.
  9. perlu kemas barang sedikit demi sedikit sebagai persediaan untuk pindah kolej
  10. perlu semangat waja untuk semua ini..
cukup 10!

bercakap mengenai labwork, dan cita-cita saya yang macam blur giler nak jadi scientist (konon), saya sangat semangat dan bayangan yang blur terus menjadi jelas bila lihat ini;

saya taknak jadi normal. ;)

Sunday, April 26, 2009

life is..


*life is beautiful
i think my life was beautiful when i was in my secondary school. beautiful gile okeh walaupn pada masa itu saya tidak beautiful langsung (ok, pada masa sekarang pun). saya bersukan setiap hari, saya tak perlu duduk depan bermacam-macam jenis lauk pauk dan fikir nak makan apa untk hari itu sebab dewan makan bagi je ikan jeket kari pening labu masak kuning daging keras kurma dan saya main telan je. pluss, saya ada banyak kawan setia dan best sentiasa bersama minum malam duduk bersila atas simen dengan milo panas secawan dan biskut kering.

*life is good
ye itu adalah ayat LG namun, bagi saya life is good when i got a lot of money to spend on. pada masa ini terasa sangat bahagia kerana boleh bershopping dengan sakannya. ye, pada masa ini bolehla dikatakan life is good. ok, duit memang tak banyak, but still i have my own money to spend on my new clothes bags shoes books good foods..

*life is colourfull
in university, life is definitely colourfull. you will meet a lot of people, a new world, a new environment, new friends, lecturers, extra-co activities. a place like no other. dari kadet bomba time sekolah, ke teater, ke pantun-memantun. terasa kelakar bila rakan sekolah tanya 'kau join apa kat sana?' dengan selamba saya jawab 'pantun n teater babe'. lepas tuh drang gelak. dah agak dah dapat respon camtuh. doesn't matter, life is colourfull..ait?

*life is abuse
life is abuse terus mengingatkan saya kepada kejamnya bos saya bila marah saya tak kena tempat. gila sedeh! apehal ingat lu besar sangat ke boleh marah gua begitu saja?!gua hampir pegang master degree, lu degree pun takda apesal nak marah gua pulak?!(emo)

*life is crap
oh- ini semestinya sewaktu saya berada dalam arena menganggur tidur lambat bangun juga bapak lambat. pada waktu itu satu panggilan telefon (rupanya interview melalui telefon) dan pada waktu itu juga saya baru bangun tidur (crap!). ape nak jawab dalam keadaan mamai dan sebagainya? maka babailah wahai encik syarikat terkemuka konfom saya tidak tershortlist langsung. life was crap that time (sepanjang proses pengangguran) and life is good now (banyak mengajar saya erti kehidupan mencabar)

*life is fine
life was fine when i joined SLG (skim latihan graduan), met a lot of new friends, survived with 500rm/month, learn A LOT OF THINGS. saya rasa kami semua belajar perkara yang sangat berguna di sini. ya, kami mengalami nasib yang sama (proses pengangguran untuk seketika) but still, we can survive. yeehaa! sekarang semua sedang berjaya eh?

*life is sweet
i met encik boyfriend, pergi dating, teman tengok wayang, keluar makan bersama, bowling bersama, karao K bersama, berkongsi perasaan bersama, kad top up berganda..okay, jika saya explain lebih tentang kisah lovey-dovey kami takut ada penonton yang muntah.heh.

Wednesday, April 22, 2009

kenapa saya suka rumah saya?

kenapa saya suka rumah saya?

kenapa saya suka rumah saya?

kenapa saya suka rumah saya?

sebab dia beeeeest..

oi, budak kecik comel dalam iklan petronas itu. DEFINE best? best sangat ke rumah kau hah?

sejak kebelakangan ini saya tahu saya terlebih sarcastic pula..maafkan dinda wahai kekanda..(siut panas matahari menyucuk mata. hari panas sangat sampai terbakar otak menggelegak macam maggi dalam periuk atas dapur-sedapnye!)

entry kali ini ye rakan-rakan adalah mengenai kehidupan saya di sini (duh!). okay fine saya serious nih setelah beberapa hari saya terfikir posisi saya sebagai seorang student cemerlang di sini (seriously, saya cemerlang ok!-oklah, perasan saja ye..). saya sudah mula suka tempat ini, saya sudah mula rasa rindu nak balik sini jika saya bosan macam nak muntah kat rumah, atau saya nak beli barang nak kena pikir 8 kali untuk keluar, atau bila saya perlu makanan ber 'MSG' tinggi.

dan saya suka pula untuk buat senarai lagi. kenapa saya suka tempat ini;

  1. bila saya lapar sangat, paling koman koop di bawah sentiasa terbuka untuk saya. saya boleh beli aiskrim jika teringin, ada nips (ni jarang ada, tapi kalau ada memang saya suka!) ada soy bean drink dalam kotak (yang saya beli hari-hari) ada sandwich, nasi lemak, mi, laksa di waktu pagi. oh - memang banyak benda yang boleh dimakan di situ.
  2. bila saya ingin shopping, saya terus tukar baju start enjin kereta, cuci mata di jusco yang memang menjadi kegemaran saya sejak kecil lagi. jusco sini pon boleh tahan juga bergantung kepada kebolehtahan loya anda jika datang sini 3 kali seminggu selama 2 tahun.
  3. jika saya ingin baca buku baru atau sangat teringin beli buku, saya tukar baju start enjin menderum ke jusco juga untuk ke MPH (sebab saya ada reader's circle MPH, ok showoff saya tau!)
  4. saya tak payah bingung mengenai jalan yang congested tanpa sebab atau bersebab kerana di sini kira surburb area. tak banyak sangat kereta.
  5. saya baru figure out yang jusco bukit indah ada padini concept store memang tak jauh sangat pon dari sini. seperti biasa, saya boleh tukar baju start enjin dan menderu ke bukit indah untuk shopping sakan dan kawasan ini tak mungkin jam atau kereta banyak sebab memang sini tak banyak kereta pon (ikut timing yang sesuai ye)
  6. saya boleh ajak kawan saya tengok wayang di tebrau city jika saya mahu tonton cerita baru. walaupun tebrau city jauh boleh tidur dalam perjalanan, saya rasa selesa di situ (it's like my second home)
  7. saya ada hobi baru baca buku, belajar note muzik (sebab nak belajar main gitar pulak), tengok cerita wayang yang tak tengok lagi (system barter tukar cerita dari hard disk ke hard disk memang best siot!), naik kuda jika ada peluang lagi, atau sangap tidur sampai tengahari. saya tak ada masa terluang dah sekarang untuk fikir mengapa hidup saya semalang ini oh, tak bestnya sini, isk, mengapa saya hidup di dunia yang serba kejam ini dan sebagainya - memang tak ada masa
  8. saya ada time untuk update blog, baca blog tanpa gangguan dari MTV, Hitz.TV atau V channel (seriously bingit jugak bila tak da video clip kegemaran tapi still nak tengok.
dah kot..

this place is not so bad actually. sikap overeact saya yang diva ini perlu ditukar eh?

*isk, saya perlu siapkan kerja. nanti saya senaraikan pulak mengapa saya rasa saya akan stress jika balik ke kl..

Tuesday, April 21, 2009

saya mahu pergi lab pakai stilettos boleh ka?

peristiwa 'lawa pulak stilettos sape tu?' berlaku di depan surau..
selalunya saya akan bermain teka-teki dengan minda sendiri dari jauh nampak kasut siapa boleh teka siapa punya - memang selalu berlaku di depan surau.

RO - bolehla pakai stilettos ke high heels ke show off kat office.. BLAH la per ingat saya heran?
korang tak buat lab boleh laa.

ada beberapa sebab kenapa saya tidak boleh memakai kasut tumit tinggi ke merata-rata:

  1. saya adalah seorang student
  2. seorang student perlu lebih ranggi dan kurangkan vogue
  3. seorang ranggi tak perlu sangat kasut tumit tinggi
  4. kasut tumit tinggi tak sesuai berada di lab
  5. bayangkan muka indah di badan ada lab coat tiba-tiba kaki pakai kasut tumit tinggi, apakah?
  6. ketak-ketuk-ketak-ketuk ulang alik sana sini nak ambil radas, chemical, tekan mesin, ambil medium dengan high heels di kaki apakah?
  7. telinga pasti bingit dengan ketak-ketuk kasut sendiri
  8. padan muka jika asid hidroklorik tumpah atas kasut BONIA kau orang!
  9. kalau nak buat lab perlu pakai kasut flat je okeh
  10. pumps dah cukup comel
  11. boleh lari dengan pumps
  12. nak pakai sport shoes pun boleh
  13. itu pun kalau niat nak joging satu makmal

ok dah sangat banyak meraban dah ni.

anyway,

sebenarnya saya 'kureeng' high heels kerana saya tak pandai pakai, cuba untuk pakai, dan cuba untuk tak terpelecok sebab masih amatur dalam arena ini (dulu saya ranggi, flats adalah koleksi utama). but still, saya pakai juga untuk buat hati puas pergi jugak lab pakai wedges (sahaja) tapi lab saya terkecuali kami ada kasut khas untuk masuk lab kami.

tapi saya memang ada sedikit bernafsu dengan ini:


berangan sahaja okeh!

Monday, April 20, 2009

the mother of ikan




































i rushed back to johore today and i feel so syiok driving while singing out loud macam nak terkeluar anak tekak sambil batuk-batuk minum dadah berjenama nescaffe.

boleh pulak sampai dekat lab bebudaks ini membawa saya membeli-belah ikan guppy dan zebra fish untuk letak dalam akuarium baru besar gabak siap ada oksigen air mengalir batu daun dan segala bagai. baru 4 hari saya belah dari sini terus berlaku bermacam-macam jenis transformasi isk, mereka ini..bilik post grad sangat cun sekarang dengan ada akuarium cun..saya terpaksa rasa sedeh seket sebab sebagai perintis, pastilah akuarium balang kueh saya sudah tidak dipedulikan lagi..huhu...

tapi saya memang sangat suka dengan akuarium yang bebudak ni beli, siap ada oksigen kecek-kecek bunyinye begitu ye bukan bunyi ikan.

semua ikan baru dan ikan lama disatukan dalam akuarium cun yang satu ni. saya ada juga beli ikan bunting sekor nak tengok mamat jual ikan kat kedai ikan tu tipu ke tak. saya pun letak kat dalam balang terbiar sambil dihiasi dengan pokok keembong yang dicuri di tasik varsiti. dan si betina bunting ni pulak macam resah tah sebab balang tu sempit ke, akar keembong tu besar sangat ke atau jeles tengok ikan-ikan lain dalam akuarium lawa sabarlah wahai ikan betina yang bunting, lepas habis due nanti ku akan pindahkan ke akuarium besar yee...

topik ikan adalah topik utama di bilik post grad hari ini (mengatasi topik cerita wayang paling hangat dan weh ko ada cerita apa bagi aku sekarang atau er, cerita itu best ke? macam nak nangis tak? pelakon itu kacak tak? hebat dam dam dum tak sound system? ada subtitle tak? wujud tak lelaki macam tu dalam dunia ini?edward cullen sangat hensem dowh!.........dan sebagainya)

well, benda lagha memang sangat senang nak hanyut..

bila pulak nak buat kerja berfaedah mengupdate result (bukan update blog) supaya senang hati para supervisors ku ini?

bersama-samalah kita nantikan..

ps: maaflah dengan kamera 0.5 megapixel ku ini. gamba macam blur giler hanya taik ikan je yang nampak..tapi still boleh nampak kan?ibu ikan dan ikan lain di akuarium cantik..

Sunday, April 19, 2009

sakit kerana tak jadi balik er.. atau sebaliknya

sebaliknya..

tak jadi balik kerana sakit..
sepatutnya saya perlu memandu untuk pulang ke johore balik hari ini pukul 2 tadi..
memandangkan sangat penat dan sangat perlu rehat tambahan, saya mengambil keputusan untuk tidak balik..(terasa sangat rugi berehat di rumah pada hari ahad!)
sakit badan kerana sangat beria membuat perkara ini..









































yeah, baby, yeah!
dan saya terpaksa mengakui yang KAMI MEMANG TERER DOWH!
ahaks, ahaks, ahaks...


yeah, cume tak pandai untuk stop (keep on langgar dinding apabila ingin stop)
dan saya asyik jatuh (itu perkara biasakan?kan?)
dan of course badan sakit pada hari ini kerana impak jatuh dan tidak warm up! (saya sangat seronok) dan ina mengalami beberapa kesan blisters di kaki tapi masih rock-rock di ais..!


dan saya dan ina membuat keputusan untuk menjalankan kegiatan ini selalu -so that our 'teacher' won't forget us..eheh..

ina, kita perlu buat ini selalu dan ajak lebih ramai ok?

Saturday, April 18, 2009

edward cullen

rite!

saya masih belum habis berangan mengenai seorang lelaki bernama edward cullen (yang mana sangat obvious adalah vampire hensem yang diidami oleh stephenie mayer dan perempuan seluruh dunia. that's why she creates that character).

ya, teruskan merenung..

well;

i wiki about edward cullen (got it? i'm in love with edward cullen, not robert petterson who plays as edward in the vampires saga. ada beza di situ)

ini yang saya jumpa;

Larry Carroll for MTV Movies deemed Edward and Bella "an iconic love story for a whole generation", while Kirkus cited Edward's portrayal in Twilight as being "overly Byronic".

Since the release of the Twilight series, the "dashing" character of Edward has developed somewhat of a cult following, with millions of devoted, mostly female, fans worldwide.However, while the character has been overwhelmingly well-received by readers and has been called the "obsession of teen girls", several criticisms of his character, in particular accusations of sexism, have emerged. Gina R. Dalfonzo of the National Review Online described Edward's character as mentally unstable and a "predator", using behavioural examples such as spying on Bella while she sleeps, eavesdropping on her conversations, dictating her choice of friends, and encouraging her to deceive her father as reasons why she believes he is "one of modern fiction's best candidates for a restraining order." Kellan Rice of Blast Magazine criticized the relationship between Bella and Edward, saying that it "romanticizes and idealizes...an obviously unhealthy – even abusive – relationship."

-wikipedia

saya salahkah di sini? tidak kan? tidak kan?! walaupun saya bukan teenagers lagi tapi saya berhak untuk suka edward cullen sampai pengsan kamu orang semua tak perlu peduli betapa obses nya saya! semua perempuan dunia juga begitu! (muka tak bersalah kena maintain selalu)..dan ini lagi satu;

Meyer reported on her website that the four most popular fan suggestions for actors to play Edward were Hayden Christensen, Robert Pattinson, Orlando Bloom and Gerard Way.


-wikipedia

sila lihat nama terakhir - GERARD WAY? gerard way..oh, i just get over him, now this wiki mentions this name again. coincidents kah? but still, he's somebody's husbands and dad. so, mari lupakan dia. dia tak boleh jadi edward cullen kerana dia pendek dan gemok (tak kisah itu semua abang gerard tetap comel di mata saya). and orlando bloom mari tolak jauh-jauh kerana awak sudah jadi elf, lanun dan sekarang tamak haloba nak jadi vampire yang meruntun jiwa? no way! saya tidak suka awak! (muka kejam) tapi saya tak kesah kalau encik petterson nak jadi vampire walaupun encik sudah jadi ahli sihir yang tidak menarik perhatian saya dalam harry potter (saya memang suka pilih kasih).

tapi ye, itu semua cadangan dari kipas susah mati yang lain (sudah lama tidak menggunakan perkataan kipas itu) . saya selaku kipas susah mati amatur sangat menyetujui pilihan yang telah dibuat sekarang. you go, mr pattinson! can't wait to see new moon in motion picture next year..

Friday, April 17, 2009

today is friday everyone!

yes, today is friday and i'm home (i still excited of being home)..
i do not know exactly my plan for tomorrow..
(kurang hajar kasut kety perry sangat cantik dowh!-obviously baru habis tonton thinking of you)

MTV di depan mata, so i think this time saya mahu list lagu kegemaran saya sekarang yang saya suka dengar dan er, yeah, suka dengar:

kety perry thinking of you
-adalah mungkin kasut itu adalah pengaruh besar dan saya sangat suka pabila suara serak-serak basah itu menyanyi lagu slow.
miley cyrus the climb
-sebab seperi di atas (bukan kasut tapi about the suara serak-serak basah)
rihanna hating in this club
-yeah it makes me moves and i like the oo..ooh sound..heee
plain white t's 1234
-it's a happy song. makes me smile
edward's voice -apakah? itu tidak termasuk dalam senarai lagu okeh..lagu, bukan suara pontianak..

talk about pontianak (AGAIN, i know)

yesterday, i watched 'keliwon' -TV 3 cerita hantu setiap malam jumaat. topik semalam - pontianak; sangat cliche.
serius saya tak faham ok mengapa perlu membuat cerita hantu yang merepek seperti itu yang ternyata tahyul dan saya tak faham kenapa ustat itu bila nak panggil pontianak untuk buat confession gitu dia macam baca-baca something (weird, mungkin saya tidak expert mengenai kaedah traditional perubatan melayu atau perubatan islam. tapi panggil pontianak?macam ada something wrong di situ-sorry if salah)


anyway;

saya tanya kepada emak, oh emak kenapa pontianak melayu perlu transform menjadi hantu yang huduh terbang di sana sini dan membuatkan orang yang sedang memandu di lebuh lebuh raya karak di tengah malam terpaksa tekan brek secara mengejut kerana takut!(sory tidak bermakna saya ingin kata karak itu ada pontianak atau apa tapi sounds significant, heh) tak perlu transform ok, be like the cullen chanteeeeek saja (and they are called vampires). saya rasa sangat tidak sesuai jika pontianak melayu or malaysia dipanggil vampire (for translation maybe its ok KOT!) because the word vampire itself sounds beautiful but dangerous. pontianak? sounds pelik and scarry kan? well, my own opinion.

they have dark circles. saya sangat terasa..huhuhu


the cullens. they totally change our perseptions towards vampires rite?

dan semestinya memang vampires itu sendiri boleh transform (in movies like van helsing) memang nampak scarry but still cantik. i think melayu punya pontianak sepatutnya macam tu. and i think melayu itu sendiri ada kecantikan asli yang tersendiri. so the hantu should be as cantik as the word 'perempuan melayu terakhir' or 'kain batik' or 'kebaya' (i dont know the words sound cantik to me because they resemble malay women).


tiba-tiba rasa sangat unappropriate untuk membincangkan hal ini.

nak stop secara tiba-tiba boleh?

Thursday, April 16, 2009

i'm home!



on the way back to my beloved home the weather is so hot! (i know i luuuurve to talk about weather these days). when i arrived, my parent was not around so i let myself in for the first time - luckily i have the keys (selama ini saya disambut dengan gilang-gemilang).

i forget about vampires for a while (but still i wrote about it, heh) but i brought my half-read-eclipse home and i decide to buy the last book tomorrow (i am so into vampires and i just can't get them out of my head rite now. i'm obsess!).

ok, sila stop speaking macam hapa dan cerita pasal benda lain boleh?

ya saya pulang hari ini setelah sekian lama saya tidak pulang dan saya rasa sangat rindu dengan suasana rumah. saya rindu rimut control astro saya tapi minta maaf saya tidak akan tonton akademi fantasia yang bingit itu. tapi lihat video clip hot and cold kety perry sangat comel (ok, baru tengok), gives you hell pun sangat boleh ketawa..ha..ha..ha..(boleh ulang 8x).

seronok melihat pokok yang tak dapat dikenal pasti tumbuh di rumah (er tumbuh dalam pasu di dalam rumah) dan semestinya tidak ada kucing miaw-miaw menyambut saya. hurmm.. :/ tapi cuti panjang ini perlulah di penuhi dengan sepenuh-penuhnya! maybe meet my long lost friends that i miss so much..

Wednesday, April 15, 2009

hujan

it's raining again outside..
i can't believe that i feel in forks AGAIN. so FORKS..
I started to imagine things werewolves and vampires.

i forced myself to wake up this morning because i slept late last night. i was so upset of how the time wasrunning so fast i just finish half of the book (or maybe i am a slow reader). i hate bella because she was nearly in love with Jacob (apalah ini orang menolak tuah) and i spilled the bean by reading the synopsis in wiki that bella will be kissing Jacob and fall in love with him..

and yes, i managed to stop...

Tuesday, April 14, 2009

Eclipse..


i slept well yesterday..
so well it took 14 hours of sleep to make me feel enough!
i think my biological clock is now going back to normal..

and;

when i woke up this morning, i feel fresh. no more imagination of forks and vampires and werewolves, just remember my dream last night..

i dreamt about my old friends..friends in my school time. how i miss them so much right now.

and of course i smiled when i see the sun, the morning heat comforts me driving towards my everyday destination. i intoxicated myself with works that have been ignored these few days.

but definitely;

definitely i 'll meet my ECLIPSE tonight. and maybe i should learn to control myself this time (with edward's name repeats in each page, how could i control myself, i wonder).

i wonder..

Monday, April 13, 2009

forks.

i hate weekdays..
i hate monday especially..
and i feel so damn sleepy right now..

for two days..
two days of saturday and sunday i was so into twilight and new moon and my sleep time was shifted! i felt so energetic at night and sleepy like hell exactly at 9 am in the morning. today, instead of sleep, i chose to go for my monday life.

i never sleep since yesterday.

i feel so tired and exhausted and my eyes looked so weird i think they are swollen or something. i looked horribble and i feel like i am a walking corpse. i felt weak when the sun shone directly through my eyes. i felt hot and that didn't make me feel so good. i wanted to sleep that was all that i want.

it's raining outside and i feel like i'm living in forks. it's cold and wet and i can hear the thunder screaming out loud while the rain is still heavily pouring on the ground. i still in my lab and couldn't stop thinking of forks, vampires, The Cullens and now werewolves. i am so eager to meet another book of mine, ECLIPSE and i am so obsess with everything about vampires right now. i would talk about nothing but the books! i think i'm going crazy with the mix up between my imagination and the reality.

well, it's not my fault then.

i like this kind of situation. it means that i have other things to do beside doing the same lame thing everyday.

and right now all i can think about is sleep..

Sunday, April 12, 2009

new moon..


saya sedang mendengar 'hatin' in the club' by rihanna with the oo..oohh..ooh..
haha, funny, at the same time seronok diulang banyak kali..oo..oo..ooh..ooh..
ok dah macam burung hantu...

my obsession towards edward cullen is not end yet..
i went to HARRIS two days ago and hoping that i can buy the next episode saga of TheCullens and sadly after 15 minutes of searching (okay, i searched not asked. i know it would be easier if i ask but i have problems communicate with stragers) i finally asked a helper there. dengan selamba dia kata sudah habis dijual.

'apakah?'

sangat tipu okay jika beliau kata buku itu semua habis (tipu!tipu! and dragged kak ana out of HARRIS yang hampeh itu). actually before this, i bought twilight at MPH and there are lots of The Cullens saga on the rack macam ada promotion gitew.

sebenarnya nak cari sebab untuk membeli 'something' di tebrau city. and i ended up buying a pair of vincci sunnies and a t-shirt (t-shirt itu tak perlu sebenarnya, but u know when you are so upset of not buying something you will end up buying other unneccecary stuff). doesn't matter anyway, i like that green shirt so much (i realize that i bought a lot of green stuff nowadays).

so the next day;

after all those stupid and tiring labworks (i did 3 experiments yesterday and i'm so exhausted!) i went to Jusco immediately, withdrew some money and bought a slice of chocolate cheese cake (saje nak bagi azma jeles) and straight to the bookstore. i took 'NEW MOON' and ready to pay at the cashier counter..

boleh pulak akak tu kata

"adek nak beli buku ni lagi?" dalam hati of course i want a collection!

"lepas ni memang macam nak beli lagi"

"kalau adek beli dua, adek dapat 10% discount" ok, mengapa saya tidak beli di sini sejak awal lagi dan mengapa saya beli twilight sebelum ni promotion ini tidak ada? i was excited without any hasitation, i took another book ECLIPSE and went towards the counter again.

"kalau adek join MPH member, adek dapat 20% discount setiap satu buku" memang sebelum itu saya sudah tanya macam mana nak jadi member. so, i filled up the form and immediately become a member. pulang dengan gembira, i got loads of work to do, i was so eager to see edward cullen again..

and there i was - on the bed, staying up for new moon until 9 am this morning. i didn't sleep thanks to edward - you broke up with bella and stephanie keep on telling me about this JACOB and i waited for you to come back until page 400 something and suddenly u want to commit suicide in italy..

cis betul..

ok, saya hanya mampu baca sampai situ dan saya perlukan rehat. i'm not a vampire..

anyway;

saya sekarang sangat addict terhadap vampires addict terhadap The Cullens addict terhadap berangan-angan menjadi isabella swan dan berangan-angan tinggal di Forks. abaikan saja jika imiginasi saya ini melampaui batasan..

heh.

Friday, April 10, 2009

103 posts already?

tanpa disedari..

caution!!
post ini sangat merepek. boleh skip, saya tak marah punn....hehe

twilight sudah habis separuh seperti pegang tak mahu lepas-lepas seperti edward cullen memanggil-manggil suruh baca sampai habis. memandangkan hari ini saya perlu untuk memenuhi kehendak orang lain, saya kena datang awal pagi jua, ada urusan (ergh kalau itu bukan urusan saya saya boleh sambung layan edward cullen sampai habis! oh edward..i lap you okeh!).

tanpa disedari sampai pukul 2 pagi semalam saya membenamkan muka saya yang sudah kemaruk edward cullen dalam buku twilight tersebut meng'imagine'kan suasana forks yang kabus dan sejuk. setiap kata-kata edward saya akan terbayang twilight in motion picture oh, pengsan macam ni. sekarang baru saya tahu nikmat sebenar membaca buku cerita (saya amatur okeh, diulang amatur..) apabila saya dapat bayangkan secara jelas dan nyata suasananya dan seriously, saya rasa edward cullen dalam motion picture tidak seromantik dalam buku. saya senyum sorang-sorang gelak sorang-sorang dan dalam masa yang sama saya 'ergh!'. ok imagine sendiri maksud itu. wutever.

kenapa rasa macam nak muntah dengan ayat sendiri?

anyway,

twilight is the thickest book i read so far, the biggest (please exclude molecular biology and biochemistery or cell culture protocols and methods) and i feel like a very old professor reading his book by putting it on the table, slip the pages one by one intoxicated by it and not to forget a pair of small spectacles hanging on his crooked nose bridge..i am not old and i dont have a crooked nose obviously but you know what i meant. i am so into this book. i have feeling to this book, holding it is like i hold edward cullen (ok, gile!). touching it is like i touch a valuable masterpiece and smelling it is like i smell forks. it is the thickest and the biggest of them all on my book rack.

kelakar dan obviously gile!

saya akan kembali normal setelah habis baca buku twilight ini dan mungkin ambil masa berminggu-minggu untuk pulih walaupun selepas baca..

Thursday, April 9, 2009

sebenarnya kasut cantik tidak penting

i told this to azma already..
azma pun menyetujuinya..
actually it's my own falsampah okay jadi sila hayati..

'kasut yang cantik hanyalah sebagai pemuas nafsu mata semata-mata. yang lebih penting adalah kasut yang selesa dan akan menemani kita sampai bila-bila -lagi tahan kasut itu lagi bagosss!'

and my new obsession now is...


tidak sabar untuk memulakan hari baru baru dengan buku baru..

")

Wednesday, April 8, 2009

huuuaaaarrrghh!


boleh bayangkan menguap besar seperti kucing comel menguap. mengantuk yang amat sangat sehingga menjilat jari kerana semalam buat pertama kali dalam seumur hidup (berkemungkinan yang terakhir) saya merisikokan diri untk menonton fast and the furious 4 midnight movie. ergh! apakah yang saya fikirkan ini, mengapa waktu saya hendak tonton wayang, orang ramai macam hapa. wahai mereka-mereka, mereka-mereka tak rumah ke nak duduk sambil tengok tv?

sebelum ini pun beratur panjang, dan semalam juga beratur panjang untuk membeli tiket wayang. selalunya jika barisan adalah sangat panjang, memang saya akan membuat keputusan terbaik untuk tidak menonton apa-apa rancangan hebat di situ. saya rela habis duit untuk beli baju baru.

tapi memandangkan itu saja tujuan utama, maka itulah yang akan dikabulkan dulu. siri beratur panjang berterusan berdasarkan senarai berikut;

  1. beratur panjang untuk membeli tiket wayang. masa yang terbuang adalah lebih kurang 45 minit.
  2. beratur panjang untuk masuk ke panggung wayang. masa yang terbuang lebih kurang 15 minit (tak termasuk beli set popcorn kombo nombor 1). tapi tak beli pun sebab akan tambah masa beratur.
  3. beratur panjang untuk keluar dari panggung. mengambil keputusan untuk tunggu sambil menonton nama-nama tenaga produksi yang terlibat dalam menjayakan cerita terbabit sambil dengar soundtract movie tersebut yang best. masa yang diperlukan lebih kurang 15 minit juga.
  4. beratur panjang untuk bayar parking ticket yang juga mengambil masa lebih kurang 15 minit sebab kaunter pembayaran tiket hanya ada satu dan saya pun tak faham tidak wujudkah autopay station kat sini? ergh!
pulang dengan perasaan yang sangat mengantuk sambil mempraktikkan aksi drag and drift yang baru dipelajari.

jadi serious macam lepas ni no more midnight movies untuk saya. lepas balik konfom terus tidur tak sempat nak extract cerita yang ditonton. pagi tadi bangun rasa macam tengok movie dalam mimpi. rasa macam

"eh, semalam tengok movie betul-betul ke mimpi?"

jadi enough midnight movie untuk saya. nasib baik juga pak guard yang baik jaga pintu pagar. memandangkan saya yang macho berseorangan drive balik around 2.30 pagi 2 soalan je dia tanya;

"dari mana?"
"er, dari luar"
"yela luar dari mana?"
"er sebenarnya saya dari kl" muka kesian, konon penat mengantuk kalau tanya banyak pasti tertidur terus kat situ.
"ok" sambil tunjuk signal teruskan perjalanan anda.

pelik juga sebab tak perlu show off kad metrik untuk discan. terima kasih pak cik kerana memahami isi hati saya (yang saya tahu pakcik itu tahu saya bukan dari kl sebenarnya).

anyway, fast and the furious memang best. orang yang ada sakit jantung tak boleh tengok, rasa macam naik rollercoaster (serious tak tipu) and rasa sangat puas hati sound system baeeek...

Tuesday, April 7, 2009

kenapa manusia ini begitu kacak?


saya memang lambat...
10 kedai saya cari untuk mendapatkan cerita ini namun hampa sebab jawapan yang diterima adalah

"gambar masih belum clear la"

dan semalam, secara percuma dan gambar yang sangat clear siap ada subtitle lagi buat pertama kalinya saya...


telah menonton twilight dan pengsan kerana kagum dengan aktor kacak itu..

malam ini seperti mahu cari buku ceritanya pula.

Monday, April 6, 2009

macam-macam yang saya nak

setelah lebih kurang hampir satu tahun setengah saya struggle ke sana ke mari..
dari naik motor ke kereta cantik..
dari bawah fakulti ke atas fakulti..
dan sudah banyak barang saya beli untuk kemudahan diri seperti baju yang lawa bagi memuaskan hati apabila sedang amuk sebab eksperimen tidak jadi..
beli pula kasut bertambun-tambun sampai kotak kasut susun boleh capai takat pinggang (pinggang je, bukan kepala pun)
beli pula seluar supaya selesa untuk bergerak ke sana ke mari..


tapi ,

masih terasa susah juga..tidak seronok pun ada..

langkah yang diambil oleh rakan-rakan sebaya yang lain memang sangat mengagumkan. mereka datang lab sesuka hati apabila perlu untuk datang lab.
sebab mereka ada kemudahan.
saya mula jeles jadi saya pun nak kemudahan itu..

saya nak broadband dan printer sekarang jugak..!

rupanya baru saya tahu yang dua ketul item itu sangat penting selain notebook..
sebenarnya memang lebih penting dari baju baru pun...
lebih penting dari kasut baru..
lebih penting dari jeans padini yang saya nak beli tapi tak beli-beli sebab pikir 100 kali..

dan lebih penting dari menikmati suasana pantai di desaru (ada kena-mengena ke ni?)

tambah pulak iklan maxis broadband ini saangat menarik perhatian!!


weiii, apa hal lak ada gamba cantik-cantik kat usb modem tuuuu...
ni yang rasa sangat mahu dan ingin ni.
tapi memandangkan saya seorang yang 'wise' ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; (sori, ada kuah megi terlekat kat papan kekuci ; sedang cuba bersihkan) saya cuba surf mana yang lebih baik..encik boifren suruh saya guna perkhidmatan internet yang dia guna (tak ingat nama sebab tak berapa glemer). saya terfikir nak guna celcom jua tapi macam mahal kena bayar modem sampai 400rm (yeke?)..dan saya juga pernah dengar kawan saya kamini kata line maxis macam tak bagus di kolej saya (dia pernah cuba). tapi budak-budak lab pulak kata maxis sangat superpower, celcom macam lambat dah sekarang sebab student sekarang macam ramai pakai celcom..

jadi bisikan syaitan mana yang harus saya dengar?

mengenai printer pula..

saya pernah dan kadang-kadang guna juga printer kak sam di bilik post grad - hp 1006 laserjet. huih, sangat canggih dan best tahu! saya selalu juga terkebil-kebil sambil mulut terkumat-kamit memuji kecanggihan printer laser jet di depan mata itu. maklumlah, printer di rumah mahupun di office bawah tak ada keluar asap lepas print, tak panas macam muffin baru keluar oven dan agak lambat memberi respon respek dan rileks.

sangat teruja..

macam nak beli jugak printer yang sebijik macam tu..sekarang juga!

jadi, bila dah ada kemudahan seperti printer dan internet hak milik diri sendiri, saya pun boleh mencari journal untuk rujukan supaya saya boleh isi borang FRGS yang due date nye minggu ini. saya juga boleh progress dua kali ganda kuasa kuda apabila saya boleh mencari maklumat dengan lebih effektif tanpa ada kekangan tempat dan masa.

saya juga boleh update blog selalu..

ok tujuan itu adalaaa sikit-sikit..tapi you all get the point right?
hmm, memang perlu untuk ada dua ketul barang itu..

kena cari sekarang nih...

Sunday, April 5, 2009

bantu saya jawab survey


survey ini bukan survey biasa..
tapi survey yang dipersoalkan oleh nuffnang..
jika mahu tengok berapa sikit orang baca bolg saya, saya kena jawab survey itu dulu..
tapi mungkin saya tidak heran nak jawab survey itu..
tapi lumrah kehidupan saya yang suka BENAR jawab survey..
walaupun susah mana tetap jawab jugak..haih..
banyak pulak masa saya..

soalan lain mengenai hobbies, dan occupation macam kacang putih nak isi..
bila sampai bab 'what do you blog about?' siap bagi contoh 'instead of personal life say i blog about football, shoes, bags bla..bla..

well,
i blog about everything!
and mostly about - kehidupan tekanan perasaan sebagai seorang pelajar..(sebenarnya tidak ada sangat pun tekanan perasaannya. sangat jarang kena marah dengan bos yang macam singa sebab saya tidak ada bos yang macam singa, infact, saya tidak ada bos pon, cuma ada supervisor untuk menyelia dan saya bebas untuk memberi pandangan dan dia takkan marah saya kalau pandangan adalah salah kerana saya buat kerja beliau juga, beliau juga dapat nama). wutever

dan saya bukan macam blog orang lain yang glemer sebab saya tidak ada kehidupan yang 'interesting' selain bermain layang-layang lagi (semalam) dan pergi ke pantai, bbq, tengok wayang dan layan cd...saya tidak pergi clubbing dan tidak tahu club mana yang boleh 'serve' arak baik arak baik atau gin and tonic yang yang perfect.

saya juga tidak ada pakaian mahal untuk show off kepada berbagai pihak dan beg saya juga hanyalah made in Malaysia dan kebanyakannya adalah dari plastik bukan kulit. walaupun saya agak shopaholic dengan membuat introduction 'hi, my name is azura - hi azura - i am a shopaholic' sebenarnya saya tidak se shopaholic mana pun disebabkan oleh kekangan kewangan dan kemiskinan harta. saya juga tidak pandai berbicara tentang Prada, Gucci dan baju pengantin oscar de la renta. pencuci muka adalah dari korea itupun sebab emak yang bagi dia tak mahu pakai dah dan ada tulisan korea yang tidak dapat difahami nasib lah kalau dia letak hydroquinone melebihi 90% atau pH14 tapi nasib baik macam tak ada effect pada mukaku yang indah ini.

saya tidak mampu beli perfume mahal semuanya dicilok dari adik yang semestinya memberinya secara percuma. saya hanya mampu beli body shop edt itu pun setelah berfikir 100 kali selama setengah tahun.

hoi, berblog bukan sekadar show off semata-mata okay...!

tapi saya pun ada juga memberi pendapat kepada sesetengah perkara.

okaylah, sebenarnya tujuan saya berblog adalah kerana saya suka menulis itu saja..
bukan nak mengutip keuntungan atau apa sebab saya tau ia tidak lah untung mana pun..

sudah-sudahlah memberi alasan azurah!

satu lagi soalan yang ditanya oleh encik nuffnang adalah..

Are there any unique things about you (E.g. You were FHM's Girl next door)

untuk menjadi FHM's girl next door adalah tidak mungkin. jiran sebelah bilik pun saya tidak kenal dan saya tidak ada ciri-ciri girl next door pun.. saya adalah weird kot itu pandangan saya terhadap diri sendiri. jadi di situ saya jawab:

'i am a professor in the making with a very complicated mind'

hah, amek kau..

actually tidak perlu beralasan banyak kan?kalau tak nak jawab tak payahlah jawab..

Thursday, April 2, 2009

saya sibuk ke?



okay, saya sibuk
jadi seminggu ini hanyalah entry-entry pendek dan menyenangkan hati..
makan adalah agenda utama kesibukan, termasuklah masalah malas..
dan ketagihan menonton ugly betty secara berulang-ulang...

perlu insaf segera..