Sunday, March 8, 2009

yang saya mahu

sambil dengar lagu brian mcKnight- back at one..ye, adalah lagu belajar mengira one two three four bla...bla..bla..lalalalaaa....dari tadi dok giat memikir apakah post yang seterusnya untuk blog ini (ceh, jangan perasaan orang akan beria-ria menanti entry baru dari kau wahai azura!). namun apekan daya, memang saya sangat suka menyumbang idea atau kesakit hatian atau ketensenan atau segala bagai lagi dalam ini tempat. suka hati, tak nak baca pon tak pe, tak kecik hati pon..

saya dengar yuna dua tiga hari ini. terima kasih kepada cik OlI yang menyumbang segugus lagu beliau kepada folder halwa telinga saya dalam pc saya yang sangat stylow ini. sementelaah mendengar, gatal tangan mencari apakah yuna itu? boleh tahan juge suara sedapnya itu..maka saya pun search dalam youtube (semua orang kaki youtube saya tau, sila search sendiri jika mahu tahu lebeh). ye, seperti yang diumpat oleh cik OlI, yuna adalah seorang wanita cute bertudung dengan selamba bermain gitar kapak dan menyanyi lalalalaa...


bukan saya, tapi adala yuna sedang nyanyi lalala..bukan saya yang tagkap gambar

konform lepas ni ramai yang bertudung-tudung ni nak belajar main gitar dan menyanyi macam yuna..lantak kau orang saya malas nak berkomen lebih..

dan saya juga ada terfikir, uish beshnye yuna sudah dapat mencapai cita-citanya untuk menjadi artis indie yang menyanyi dengan selamba dan bermain gitar sambil mengumpul dana untuk diri sendiri. at least, dia buat apa yang dia suka dan mendapat pendapatan dari situ (itupun kalau cita-citanyalah). saya rasa dia boleh pergi jauh dengan menang juara lagu macam estrange dan meet uncle hussein (or hussain-bantai sajalah)..

bila sudah memikirkan pasal seronoknya menjadi yuna yang dikagumi setiap insan muda kerana keselambaannya menyanyi lalalalaaa, pastilah pemikiran tersebut akan berbalik kepada saya sendiri (saya memang tidak komplikated, saya pun tak faham mengapa dari yuna, boleh berkait dengan diri sendiri).

persoalan yang timbul adalah:

SUKAKAH APA YANG SAYA BUAT SEKARANG?

apa yang saya konform suka adalah tempat lepak saya sekarang (yang dah tukar posisi sebanyak 90 darjah) meja saya yang menghadap tingkap dan kipas yang menderu-deru bertiup ke arah saya. pemandangan tingkap sangat cantik Sebab kebanyakan pokok hijau dan boleh nampak angin bertiup sepoi-sepoi membuatkan dedaun melambai-lambai..hah, amek siapa kata saya tak pandai puisi? hehe..

itu adalah suka jangka masa pendek. suka jangka masa panjang?

apa zura..?

apa?

entah..

suka kah saya dengan hari-hari datang makmal sambil berusaha berebutkan safety cabinet kalau lambat tunggulah engkau di situ gigit jari ke, gigit pen atau gigit kasut sampai giliran sampai. kalau bernasib baik, sambil tunggu sambil makan nasik yang dibeli di meranti.

safety cabinet yang saya idam untuk memilikinya sendiri. oh, bukan tempat simpan pinggan mangkuk dengan selamat ye, tapi tempat saya buat labwork saya..

sukakah saya dengan kerja-kerja remeh ambil sel dari liquid tank, main sembur-sembur alkohol, buang-buang harta kerajaan bila result macam taik atau senyum bangga bila result stabil dan labwork berjalan lancar..

suka kah?

entah..suka kot..

kesimpulannya suka kah buat kerja lab macam ni?

dulu pernah bercita-cita nak jadi pensyarah. sebab, entah..mungkin sebab pensyarah kaya kot..
pernah juga bercita-cita nak masuk utm sebab nak jadi engineer - tapi result fizik mengahalng perjalanan saya ke situ (terima kasih cikgu rosli kerana menyumpah saya-saya dah maafkan cikgu, eheh).
sejak dari undergrad sampai postgrad, hati meronta-ronta nak jadi arkitek pulak..
masa matriks pernah kata nak jual avon sebab result juga macam hapa..(saya bukan pelajar cemerlang)
juga rasa nak jadi fashion designer..
ada juga rasa nak jadi wedding planner..
ada juga rasa nak jadi macam yuna..huh?(adakah bermaksud bernyanyi dengan selambe sambil bermain gitar?) ape-ape sajelah labuu..

saya juga ada bercita-cita nak jadi business woman yang berjaya..
saya nak bela lembu..
dengar kata business lembu sangat untung..
bela kambing pun dengar kata macam untung juga..

buat sup kambing atau gulai kambing atau stew kambing sodap neh!


tapi sememangnya saya tidak tahu apa yang saya mahu..
memang terpaksa berpuas hati dengan keadaan diri sekarang sambil dengar lagu 'i swear'..
saya mahu kerja yang buat saya gembira dan passionate bila saya buat kerja tersebut..
kerja apakah?

dengan title 'MEng Biobluekh*&^(0*&^*&%^' adakah saya boleh buat apa yang saya suka?
hopefully boleh...
bolehkah?
ehem..ehem..
boleeeeeeeeeeh.....

mari tutup cerita..

-saya perlu bersolat dan berhenti dengar lagu 'i swear' yang mendayu-dayu sebab Tuhan dah bagi result baik kepada saya.
-sepatutnya bersyukur!

1 comment:

  1. If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.

    ReplyDelete