Saturday, March 28, 2009

purchase untuk bulan ini





setelah sekian lama tidak mengaktifkan diri membeli belah kini tibalah masanya saya cuba untuk memanjakan diri dengan pergi ke pesta konvo yang giat dijalankan di kampus saya ini (hmm, macam laporan tahunan seperti biasa). anyway sebelum ini pon dah pergi ke jusco (jusco adalah rumah kedua saya) di permas jaya sebab ada j card day di sana. tapi saya tak beli apa pun sebab ramai tersangat ramai manusia di sana saya tidak ada mood untuk berebut baju seperti berebut ikan yang baru naik darat di pasar tani di kampung simpang tiga pasir (ikan kembong masak asam pedas atau masak lemak cili api bermain di minda).

tapi mem'purchase' juga Eau de toilette moroccon rose dari body shop yang terkenal dengan penjualan barang-barangan badan (semestinyalah itu sebab di panggil body shop). salesgirl yang cun itu pula dengan selamba mempromote saya itu ini supaya saya 'overspent' dan memang taktik beliau berjaya, dengan selamba juga saya beli 2 botol edt kecil, white musk dan rose something saya lupa dengan harga rm9 sebotol (sebab 3rd purchase boleh dapat 50% discount) so kira sendiri malas nak describe. tapi siriesly moroccon rose memang EDT yang hebat kerana buat kedua kalinya saya membeli EDT atau EDP dengan betul mengikut kesesuaian deria bau hidung saya (pertama kali adalah bila saya minta adik saya belikan kenzo-itu adalah dalam katogori 'my favourite EDT'). selalunya selepas beli EDT atau EDP sembur pada tangan baju pada esok harinya dengan semangat end up pening sampai petang. jadi festival perbelanjaan awal bulan duit poket zura-zura berjalan lancar dengan pembelian EDT yang sangat memuaskan hati.

di pesta konvo;

seperti biasa dan tahun-tahun sebelumnya, banyak benda sama yang dijual di situ (oh peniaga di mana variasi anda?) saya agak tertekan juga hendak membeli baju kurung rm35 yang cantik pasti teringat pada emak di rumah berkata

"Anak tukang jahit tak perlu beli baju kat luar 35rm"

Jika difikirkan secara lojik dan bernas jika beli kain pasang pon baru 25rm atau 3 pasang 50rm (sebab sekarang macam sudah dewasa saya juga consider kain pasang berharga 100rm, itu pun sewaktu hari raya aidilfitri) hantar ke tukang jahit (iaitu emak saya) dengan percuma. memang sangat berbaloi pon. lebih berbaloi jika boleh jahit sendiri kerana hendak tunggu emak jahitkan baju kurung vogue saya mengambil masa berbulan-bulan dan boleh mencapai bertahun-tahun lamanya (unfortunately saya tak pandai menjahit-macam perlu belajar). tapi sesiapa yang ingin menempah baju kurung kepada emak saya yang memang sangat sedap dipakai macam taknak cabut-cabut dah (macam kes kasut clarks) bolehlah menempahnya. jangan risau, baju-baju pelanggan pasti akan disiapkan mengikut waktu (jika title adalah anak tukang jahit maka memang lambatlah baju itu akan disiapkan kerana tukang jahit mengutamakan pelanggan dari ahli keluarga sendiri).

sementelaah itu;

saya berjaya juga beli sesuatu di pesta konvo selain dari rojak asma (serious, rojak asma di sini memang sedap). topi besar buat perlindungan muka yang cantik dan putih (boleh muntah, saya memang perasan) telah menjadi milik saya dengan harapan saya boleh berlagak foreigner apabila berjalan di sekitar danga bay (semestinya saya mengharapkan danga bay panas terik supaya boleh show off topi murah dari pesta konvo dan spek mata hitam vincci yang bakal dibeli nanti). tapi itu hanya cita-cita sahaja sebab saya bukan foreigner dan takan suka hati berlagak gila memakai topi besar spek mata besar dan pario ikat separa bogel berjalan-jalan di danga bay..saya TAKKAN buat perkara itu ya..

saya rasa saya perlu berhenti berceloteh di sini kerana petang kian beransur petang (perlu buat lab dengan segera)

semalam tengok ugly betty sampai pagi. berbaloi..sangat berbaloi...hehehe

1 comment:

  1. If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.

    ReplyDelete